Kotimaa

Useisiin Kelan etuuksiin tulee korotus ensi vuonna ja aktiivimalli poistuu – katso, miten etuudet muuttuvat

Useiden Kelan maksamien etuuksien summat nousevat vuonna 2020. Arkistokuva. KUVA: tomi vuokola
Kotimaa 26.12.2019 10:17 | Päivitetty 26.12.2019 10:28
Anna Leinonen

Useisiin Kelan maksamiin etuuksiin tulee muutoksia ensi vuonna. Muutokset ovat pääasiassa tukisummien korotuksia.

Perhe-etuuksissa korotukset tarkoittavat sitä, että äitiys-, isyys ja vanhempainvapaarahan sekä erityishoitorahan vähimmäismäärä nousee reilulla eurolla päivässä. Ensi vuoden alusta alkaen tukisumma on vähintään 28,94 euroa päivä.

Lisäksi lapsilisän määrä neljännestä ja sitä seuraavasta lapsesta nousee kymmenen euroa kuukaudessa. Myös yksinhuoltajakorotus nousee saman verran. Opintorahan huoltajakorotus suurenee 25 eurolla kuukaudessa. Tammikuusta alkaen opintorahan huoltajakorotuksen suuruus on sata euroa.

Vanhempainpäivärahat määräytyvät jatkossa vuositulon eli 12 kuukauden tulojen perusteella. Tietyissä tilanteissa päivärahan määräytymistä voi hakea viimeisen kolmen kuukauden tulojen perusteella. Näin voidaan tehdä esimerkiksi silloin, jos hakija on  edellisen vuoden aikana opiskellut tai ollut hoitovapaalla.

Opiskelijoiden kohdalla vuositulorajoja korotetaan joka toinen vuosi. Tukivuosien 2020 ja 2021 vuositulorajaan tulee 4,5 prosentin korotukset.

Aktiivimallista luovutaan

Työttömien kohdalla muutoksen tuo muun muassa se, että aktiivimallista luovutaan ensi vuoden alusta alkaen. Kela ja työttömyyskassat eivät enää seuraa työttömän aktiivisuutta eivätkä siten vähennä työttömyysetuutta. Etuus palautuu normaalille tasolle tammikuun 1. päivä, jos sitä on aiemmin alennettu aktiivimallin seurauksena.

Peruspäivärahan ja työmarkkinatuen määrä nousee ensi vuonna reilun euron päivässä. Jatkossa se on 33,66 euroa päivässä. Myös työttömyysetuuden korotusosa ja lapsikorotukset suurenevat.

Niin sanotun eläkeputken alaikäraja muuttuu. Vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneillä alaikäraja nousee 61 vuodesta 62 vuoteen. Eläkeputki tarkoittaa sitä, että henkilölle voidaan maksaa ansiopäivärahaa ja peruspäivärahaa normaalin enimmäisajan jälkeen eläkeikään saakka.

Toimeentulotuen perusosa suurenee hieman. Tänä vuonna se on ollut yksin asuvalla henkilöllä 487,29 euroa kuukaudessa. Tammikuun alusta alkaen se on 502,21 euroa kuukaudessa.

Lääkekatto näkyy heti apteekeissa

Myös eläkkeisiin on luvassa korotuksia. Takuueläkkeen täysi määrä nousee 50 euroa kuukaudessa. Se on ensi vuonna 834,52 euroa kuukaudessa. Kansaneläkkeeseen korotusta tulee noin 34 euroa kuukaudessa. Täysimääräinen kansaneläke yksi asuvalle on jatkossa 662,86 euroa ja parisuhteessa elävälle 591,79 euroa.

Kelan korvaamien lääkekustannusten omavastuu nousee. Se on ensi vuonna 577,66 euroa, kun se on tänä vuonna ollut 572 euroa. Kun omavastuu ylittyy, asiakas maksaa loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta lääkevalmisteesta vain 2,50 euron omavastuun.

Lisäksi lääkekaton ylittyminen siirtyy jatkossa välittömästi Kelasta apteekkeihin. Asiakas saa siis korvauksen heti apteekissa.

Tiedot kaikista Kelan etuuksien muuttumisista löytyy tästä linkistä.

Juttua täydennetty eläkkeiden korotuksilla 26.12. kello 10.28.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (156)

Kaikki eivät saa mitään tukea, ihan heittopussina kymmeniä vuosia. Onnea heille, joilla tuet nousee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu että kaikkia korotetaan. meitä sairastavia eläkeläisiä rangaistaan korotuksilla. Ei auta vaikka vähän eläkkeitä nostetaankin kun sairauksien omavastuuta korotetaan. Milloinkahan päästäisiin siihen vanhaan hyvään aikaan kun kaikista reseptilääkkeistä sai Kelakorvauksen. Minullakin lääkekatto ylittyy vaikka lisäksi joudun ostamaan yli 100€ maksavat lääkkeet jotka eivät kerrytä lääkekattoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän kuuluisi valtion maksaa takautuvasti aktiivimallin leikkaamat päivärahat työttömälle. Itekin olen käynyt syksyn aikana viisi kertaa eri paikkakunnalla työhaastatteluissa mutta aktiivimalli se vaan leikkaa päivärahaa kun en ole muka tarpeeksi aktiivinen työnhakija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos nykyiselle hallitukselle, mm. Vasemmistoliitolle, Sosiaalidemokraa -
teille, Vihreille jne. siitä, että epäasiallinen Aktiivimalli heitetään
suoraan roskiin. Eipä saatu Suo --
meen huutolaistyöväenluokkaa eikä
B - luokan ihmisluokkaa. " Sorry siitä " ,
työnantajat eli EK.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ex-ministeri Lindström (persu), kuka siis oli tämän aktiivimallin takana, on nyt työtön joten hänen aktiivisuuttaa tulisi tarkkailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Linströmi oli kylläkin Sinisten ministeri sorvatessaan aktiivimallia joka oli täysi susi.Niin kuin kaikki muukin edellisen hallituksen tekoset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"saksikäsi" Lindström on kylläkin loikkiva Sinipiika EIKÄ hän siis kuulu PS: n porukkaan enää millään tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persujen ei tämän jälkeen ole tarvinnutkaan puhua totta. Pelkkä ropakanta riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ihan KAIKKI persukansanedustajatn äänestivät tiukasti kokoomuksen pillin mukaan vuoteen 2017 asti, jolloin puolue hajosi. Aika valikoiva on halla-aholaisten muisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketähän sitten veronkorotukset liikennepolttoaineisiin kohdistyvat, asuntolainan korkovähennykset postuvat, sähkön siirtohintojen korotukset jne. Tässä vain muutama essimerki. Suurimasa määrin lapsiperheisiin. Miten Sana Marin vastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä terve järkikin sanoo että ei tuollaiset tukien nostot auta työllisyystavoitteiden nostossa. aina on niitä joille vastikkeeton raha kelpaa. olin itsekin aiemmin sellainen. onneksi te-keskus otti yhteyttä... vilpitön kiitos. tämä aivan itseni vuoksi; lopulta pitkä työttömyys on itselle todella pahaa myrkkyä. sitä kohtaloa ei toivo kenellekkään. omanarvon tunne ja merkityksettömyys syö ihmistä sisältäpäin. minulle ongelma ei todellakaan ollut raha silloin kun olin työttömänä. sitä nimittäin tuli eri tukina enemmän kuin nykyisessä työssäni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voittehan te valittajat ruveta työmarkkinatuella ja toimeentulotuella elämään, jos se kerta on teidän mielestänne yhtä juhlaa. Ja kyllä, työmarkkinatuen päälle saa lisäksi siivun toimeentulotukea, johon sisältyvät mm. taloussähkö sekä reseptilääkekulut ja terveysasemamaksut. Mutta muistakaa, että niistä rahoista ei sitten voi säästää esimerkiksi uuteen pyykinpesukoneeseen, sillä Kela vähentää säästöt näppärästi seuraavista tuista pois. Aiemmin hankittu omaisuus täytyy tietysti myös polttaa nollille ennen toimeentulotukeen turvautumista. Eli puitteiden on parasta olla kunnossa ennen "vapaaherraksi heittäytymistä".

Kun kymmeniin ympäri Suomen lähetettyihin työhakemuksiin saa vastaukseksi pelkän "kiitos, mutta ei kiitos", niin kyllä siinä kieltämättä käy joka kerta mielessä, mitä järkeä täällä on enää palloilla, etenkin kun työkkäri ei katso tarpeelliseksi tukea yli 50-vuotiaan lisäkouluttautumista, jolla se työpaikka saattaisi ehkä vielä ennen eläkeikää lohjetakin. Maisterin paperit pitää olla nykyään melkein kaupan kassallekin ja mielellään vuosikymmenten työkokemus siihen päälle. Työkokeiluista tai palkkatuetuilla töistä ei saa taloudellisessa tai edes kokemusmielessä käytännössä mitään ekstraa, joten vakituinen työ on edelleen haave vain.

Tämänkin jutun kommenttien perusteella olen silti pelkkää ihmisjätettä, jonka voisi roijata suoraan Ruskoon maatumaan. Eli kiitosta vaan, kun piristitte yksinäisen työttömän mielialaa näin tapaninpäivän kunniaksi.

P.S. Jouluruokiin oli rahaa käytettävissä huikeat 50 euroa, mutta lohduttauduin ajattelemalla, että jollakin sitä saattoi olla vieläkin vähemmän. Ja ei, en polta enkä juo, ja painokin on pudonnut työttömyyden aikana mukavat 10 kiloa, vaikka laiskana olen maannut ja veronmaksajien rahoilla jo vuoden päivät mässäillyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi päästiin leikkaus hallituksesta eroon, neljä vuotta ilman korotuksia ja jatkuvaa vit...lua kun ei työ kelpaa, vaikka työ on ihmisille tärkein asia elämässä, kuunteleppa sitä.
Nykyinen hallitus varmasti pyrkii saamaan kaikki ihmiset työn syrjään kiinni, taloudelliset tuet pidetään indeksikorotuksilla ajan tasalla.
Toivoa jo vielä jäljellä kaikkia tarvitaan, neljä vuotta oli töissä olijanakin yhtä hel..ttiä, mutta työttömät, sairaat ym. saivat tuntea porvareiden vihan liian raskaana.
Toivottavasti hallitus saa vauhdin päälle ja hyvältä alku näyttää, Suomi kuuluu Suomalaisille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse pitkään työttömänä olleena tiedän että työssäkäyvät eivät todellakaan tajua . Eivätkä myöskään halua tajuta työttömän arkea .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivi malli kun poistuu työttömyys alkaa kasvamaan laiskat ei kysele töitä eivätkä ota vastaan kun rahaa tulee laiskottelemalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vesa-kulta. Voimakas on mielipiteesi. Voisitko ystävällisesti myös perustella sitä. Minä olen kyllä nähnyt virallisempia tutkimustuloksia, joissa sanottiin, että aktiivimallilla ei ollut työllisyysvaikutuksia. Kerrohan perusteesi, kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työpajatoiminta ei ole työllistämistä,kun siitä ei saa palkkaa,ylläpitokorvauksen 9e/pv päivärahan päälle.Sinne pakotetaan menemään tai loppuu päivärahat ja tulee karenssi.Tokihan siellä tehdään kaikenlaista pikkutyötä 4-6h/pv:ssä tuetusti valvojan silmien alla.Se on vaan syrjäytymisen vähentämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun katselee monia nuoria, jotka eivät edes viitsi hakea töihin. Puhumattakaan koulutuksesta. Eletään vain yhteiskunnan avustuksilla. Heille aktiivimalli oli hyvä.
Tunnen myös tapauksia,jotka käyttivät paljon enemmän aikaa,vaivaa ja rahaakin aktiivimallin välttelyyn. Kuin se aktiivimalli olisi vaatinut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainut asia minkä aktiivimalli sai aikaan, lähes 5000 ihmistä on hakeutunut työkyvyttömyys/eläkkeelle, se on huono asia ja kallis varmasti Kokoomuksen ja Persujenkin mielestä.
Eläkkeelle nuorella iällä, vaikka olisi paljon työssä olovuosia toisenlaisella politikoinnilla ollut jäljellä.
Porvarihallituksen talkootunnit oli se viimeinen pisara raskaan työn raatajille ja rlkkaat laskee miljoonia ilmaista rahaa sylki suussa!!
Muissa pohjoismaissa tämäkin asia hoidettu täysin erilailla, siellä rangaistus on viimeisistä viimeinen keino, täytyy todella olla työhaluton, ihmisille luodaan mahdollisuus päästä oikeisiin töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (156)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image