Kotimaa

Useat pitkän ajan säämallit samoilla linjoilla: Tällainen talvi Suomeen on tulossa

Jos mallit pitävät paikkansa, voi joulu-helmikuu olla tänäkin vuonna leudompi kuin pitkän aikavälin keskiarvo. Virtaukset voivat olla myös kosteita. Pitkän aikavälin sääennusteisiin liittyy kuitenkin erittäin suuria epävarmuuksia. KUVA: Raimo Iso-Ettala
Kotimaa 4.10.2019 14:40
Jami Jokinen

Meteorologinen verkkosivusto vertaili tärkeimpiä joulu-helmikuun säämalleja. Vaikka niiden välillä on eroja, on suunta kaikissa sama.

Jos pitkän aikavälin säämalleihin on uskominen, on Suomeen tulossa jälleen keskimääräistä leudompi talvi.

Tähän suuntaan näyttävät useat eri puolilla maailmaa tehdyt tietokonemallit, jotka koskevat suursäätilaa kolmen talvikuukauden aikana.

Malleja vertaili meteorologisiin ilmiöihin keskittyvä Severe Weather Europe -verkkosivusto.

Pohjois-Atlantin oskillaatio vaikuttaa?

Vertailussa käytettiin Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF), Britannian ilmatieteen laitoksen, Yhdysvaltojen sää- ja merentutkimusorganisaatio NOAA:n sekä kiinalaista Pekingin ilmastokeskuksen mallia.

Kaikissa aikavälinä oli joulu-helmikuu.

Vaikka malleissa on selviä eroja, yhdistää kaikkia selvä Eurooppaa ja erityisesti Skandinaviaa koskeva lämpötilapoikkeama. Sen mukaan kolmen kuukauden lämpötilakeskiarvo on pitkän aikavälin keskiarvoa korkeampi.

Ilmanpaine-erojen perusteella talvisäihin vaikuttaa niin sanottu Pohjois-Atlantin heilahdukseksi eli oskillaatioksi sanottu tilanne, joka olisi tulevana talvena positiivinen. Sen vuoksi pääasiallinen ilmavirtausten suunta Eurooppaan olisi pääasiassa lännestä ja lounaasta, mikä merkitsisi myös Suomeen tyypillisesti leutoa ja kosteaa ilmaa.

Esimerkiksi 2000-luvun alun ja 1990-luvun märkinä talvina oskillaatiotilanne oli vahvasti positiivinen.

Pohjoisessa poikkeama suurempi kuin etelässä

Poikkeamat joulu-helmikuun pitkän ajan lämpötilakeskiarvoon ovat eri malleissa Suomen kohdalla noin yhdestä asteesta jopa kolmeen.

ECMF:n malli on tuottanut maltillisimman tuloksen, ja brittiläinen on sen kanssa suunnitteen samoilla linjoilla.

Suurimpaan poikkeamaan päätyi kiinalaismalli, jonka mukaan poikkeama olisi maan eteläpuoliskossa noin 2,5 astetta. Lapissa poikkeama olisi jo kolme ja Pohjoisimmassa Norjassa peräti viisi astetta.

Kyse on siis kolmen kuukauden keskiarvosta, jota verrataan yleensä 30 vuoden keskiarvoon samoina kuukausina.

Vaikka mallit osoittautuisivat paikkansapitäviksi, voivat lämpötilat kolmen kuukauden aikana vaihdella rajusti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Piru siinä on vaikka lumisade tekee vain muutaman sentin kerroksaen tontille ja yleens'ä maahan niin siinä länsi suunnan autotallin kulmalla on aina, aina melkein puolen metrin kinostus etelä-pohjois suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia voisi selvitä asentamalla tontille ja autotallin kulmalle muutama tuulipussi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauttaaikojen on riittänyt mitä monenmoisia säänvaihteluita, onhan eletty jääkausikin suomessa,nähty katovuosikesiä, ihmiset kuolleet nälkään kun ei edes pottuja ole kasvanut eikä jyviä leipäjauhoiksi, joka vuosi on ollut ns.normaalit pakkasjaksot ja lunta mitä aurata, metrikaupalla, ei kyllä täkäläisissä oloissa kovin ole heilauttanut ilmastomuutokset. Hyvä jos talvet lauhtuisi,ei tarttuisi maksaa ylihinnoiteltuja sähkölaskuja lämmityksestä forttumin miljoonavoittoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuonna 1961 oli heinäkuun 6:s päivä Nivalassa 5 astetta pakkasta ja kaikki perunapekit paleltuivat. Syksyllä junalasteittain saatiin peruna-avustusta eteläsuomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

80 luvulla hoilattiin että tulee lumettomat talvet ja Saksan ilmasto ja nyt samaa virttä jauhetaan ja talvet on yhä yhtä lumisia ja kylmiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo sään ennustaminen on vaikea tehtävä, kannattaa välillä kattua ikkunasta ulos miltä näyttää. Aamulla kattelin pihakoivua ja varmuuvella voi sanua että on syksy. Sehä ei oo murheellinen asia jos tullee leuto talavi, se näkkyy suoraan carunan pienemmässä laskussa, vaikka se pienilaskuki on iso, ja jos tullee naukupakkaset niin halakopino lyhenee vauhilla, että positiivisin mielin ootan talavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teuvohan kertoi juuri tv:ssä, että kaikki on Jumalan vallassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvesta tulee ennustukseni mukaisesti vähäsateinen,runsasluminen lauha pakkastalvi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai vielä keskitalven ennuste. Tuo ei voi pitää paikkaansa, koska eivät osaa ennustaa kuluvan vuorokauden, tai seuraavan vuorokauden säätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No hitsi kun osaisivat ennustaa edes tämänhetkistä säätä. Ei tarvitsisi kuin vilkaista ikkunasta ja katsoa sataako ulkona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän ilmastomalli vallitsi 1930 luvun loppupuolella, kun esim. Iijoessa lähti jäät joesta helmikuun loppupuolella. Viime vuosina keskimäärin huhtikuussa,tarvitsis tutustua toimittajien vähän menneisyyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun koko suomessa on tuohon aikaan - 20 astetta pakkasta niin kukaan ei puhu ilmaston lämpenemisestä. Niinhän se bruukkaa olla joka talvi:-)!!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä muuten puhuta nytkään.
Ihan voit kelata alla olevaa lausetta kunnes se avautuu sinullekin.
"talvisäihin vaikuttaa niin sanottu Pohjois-Atlantin heilahdukseksi eli oskillaatioksi sanottu tilanne, joka olisi tulevana talvena positiivinen"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi tietää, millaisessa tilassa Pohjois-Atlantin oskillaatio (NAO) on ensi talvena. Se on yhtä kaoottinen kuin muutkin sääilmiöt.

Googlatkaa vaikka "daily north atlantic oscillation index" ja miettikää. Se on tällä hetkellä arvossa -1.

Kaoottisen systeemin tulevaisuuden tietäjän ajatukset ovat kaoottisia... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sen voi jo nyt tietää, että pakkasta ja lunta tulee olemaan ainakin sen 4 kuukautta helposti ja siitä ei ole epäilystäkään.
Tammikuun loppu ja helmikuu on kovempaa pakkasta ja huhtikuun lopulla alkaa kevät ja lämmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle ovat ilmojen henget kertoneet että kyllä talvi on tulossa ja luntakin riittää ihan tarpeeksi asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

....kun noista pitkän ajan säämalleista otetaan virheet pois, niin ollaankin jo keskimääräistä kylmemässä talvessa, tai ainakin ihan normaali talvessa. Nyt ei päivän ilmastohöttö mennyt taaskaan läpi, vaikka media yrittävät kuinka propagandallaan aivopestä lukijoita.
Milloinkahan "vastuullinen" media ymmärtää lopettaa tämän valehtelun lukijoilleen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

5
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
2
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista
2
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
2
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
1
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
1
Niskanen räväytti toiseksi Nove Mestossa, Hyväriselle paras maailmancupin sijoitus –  "Teknisimmissä mutkissa en ollut ihan omimmillani"
1
Äimärautio palkittiin Vuoden raviratana – tunnustusta tuli uudelle katsomolle ja tuomaritornille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä muualla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

135 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sairaanhoitajille 6,8 %n korotus

Sairaanhoitajille lisää palkkaa. Pysyy ala jatkossakin kiinnostavana kohteena opiskelijoille. Lue lisää...
EHDOTTOMASTI

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image