Kotimaa

USA asettaa Baltian suojaksi tais­te­lu­val­miu­teen 9 000 sotilasta

Naton Jack Hillmeyer painottaa, että uusien toimien seurauksena Yhdysvallat kaksinkertaistaa Euroopan suojaksi asettamiensa taisteluvalmiiden prikaatien määrän.
Kotimaa 8.4.2016 5:00
Lauri Nurmi, Bryssel

Yhdysvallat asettaa Baltian ja muun itäisen Keski-Euroopan suojaksi pysyvästi taisteluvalmiuteen kaksi raskasta prikaatia, joilla on käytössään yhteensä noin 500 panssarivaunua.

Esimerkiksi Viron turvallisuuden takuuna on jatkossa koko ajan 9 000 uutta taisteluvalmiudessa päivystävää amerikkalaista sotilasta.

Yhdysvaltain Nato-edustusto kertoo Lännen Medialle, että molemmat raskaat prikaatit ovat tarvittaessa taisteluvalmiudessa muutamassa päivässä. Yhdysvallat muuttaa Naton itäisissä jäsenmaissa harjoitelleiden joukkojensa fyysisen läsnäolon pysyväksi yhden prikaatin muodossa.

Kokonaan uutena asiana Yhdysvallat siirtää toisen raskaan taisteluprikaatin koko kaluston valmiiksi Eurooppaan.

– Prikaatin sotilaat lentävät Eurooppaan jostain korkean valmiuden joukko-osastostamme ja vain ottavat valmiina olevan raskaan varustuksensa, jos heidän pitää taistella. Tämä on puolustustoimi tilanteisiin, joissa meidän pitää tuottaa voimaa jonnekin, kertoo US-Naton yhteiskuntasuhteista vastaava Jack Hillmeyer.

Puolustusministeri Niinistö: Suomelle hyvä asia

Muutos on erittäin merkittävä, koska jatkossa esimerkiksi Viron suojana on pysyvästi kahden amerikkalaisen korkean valmiuden raskaan prikaatin panssaripelote. Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) arvioi, että Baltian puolustuksen merkittävä vahvistuminen on Suomelle hyvä asia.

– Itämeren ja Suomenkin kannalta on hyvä, ettei Baltiassa ole sotilaallista tyhjiötä. Jos näillä joukoilla ja niiden tuottamalla signaaliarvolla tilanne lähiympäristössämme saadaan vakautettua, niin aina parempi, Niinistö kommentoi tietoa kahdesta taisteluvalmiudessa päivystävästä amerikkalaisprikaatista.

Muutos on erittäin merkittävä, koska jatkossa esimerkiksi Viron suojana on pysyvästi kahden amerikkalaisen korkean valmiuden raskaan prikaatin panssaripelote.

Yhdysvallat kaksinkertaistaa nopean voimansa Euroopassa

Tällä hetkellä Virossa on komppanian verran amerikkalaisia, arviolta 150 sotilasta.

– Kaksi ja puoli vuotta sitten meillä oli vain kaksi amerikkalaista prikaatia Euroopassa. Tänään meillä on kolme, joista yksi on idässä. Tulevaisuudessa meillä on myös neljännen prikaatin raskas kalusto Euroopassa. Kalusto on sovitettu valmiiksi sotilaille, jotka voivat saapua muutamien päivien varoitusajalla, Hillmeyer painottaa.

Kahden raskaan taisteluprikaatin saattaminen taisteluvalmiuteen Baltian ja itäisen Keski-Euroopan suojaksi on osa ERI-ohjelmaa (European Reassurance Initiative), jolla Yhdysvallat tyynnyttelee Venäjän-uhasta huolestuneita liittolaisiaan.

Budjettivuodelle 2017 presidentti Barack Obama ehdottaa ERI:lle 3,4 miljardin dollarin rahoitusta.

Kauempana valmiudessa olevan prikaatin asettaminen Baltian ja itäisen Keski-Euroopan suojaksi perustuu Yhdysvaltain armeijan kaluston uudelleen sijoittamisohjelma APS:ään (Army Prepositioned Stock).

Yhdysvaltalaiset taisteluprikaatit ovat viime vuosina harjoitelleet säännöllisesti itäisissä Nato-maissa, mutta joukkojen läsnäolo ei ole ollut virallisesti pysyvää. Hillmeyer korostaa, että vaikka taisteluvalmiudessa oleva prikaati nytkin vaihtuu, sen läsnäolosta tehdään pysyvää.

– Tätä ennen emme ole ilmoittaneet, että prikaati tulee aina olemaan siellä. Uudessa ERI-ohjelmassa sanomme, että meillä on jatkossa varpaista kantapäähän amerikkalainen taisteluprikaati koko ajan läsnä idässä, Hillmeyer toteaa.

Hillmeyer painottaa, että toimien seurauksena Yhdysvallat kaksinkertaistaa Euroopan suojaksi asettamiensa taisteluvalmiiden prikaatien määrän. Tällä hetkellä amerikkalaisilla on 173. maahanlaskuprikaati Italiassa ja 2. kevyesti panssaroitu prikaati Saksassa.

Toimet vahvistavat Naton 5. artiklan antamaa suojaa

Yhdysvaltain Nato-edustustossa uskotaan, että demokraattipresidentti Obaman viimeinen puolustusbudjetti hyväksytään Yhdysvaltain kongressissa.

– Republikaaneilla on kongressissa enemmistö, ja yleensä he suosivat vahvempia puolustusbudjetteja.

Hillmeyer arvioi, että heinäkuussa pidettävässä Naton Varsovan huippukokouksessa jäsenmaat keskustelevat siitä, ovatko amerikkalaisten uudet toimet riittäviä.

Hän toteaa, että neljän prikaatin valmius on ollut tässä vaiheessa sotilassuunnittelijoiden suositus poliittisille päätöksentekijöille.

Nato-edustuston arvion mukaan 3,4 miljardin dollarin osoittaminen Euroopan puolustukseen antaa voimakkaan signaalin siitä, että Naton 5. artikla suojaa vahvasti kaikkia puolustusliiton jäsenmaita.

Puolustusministeri Niinistö pitää panostuksia ymmärrettävinä.

– Yhdysvaltojen joukkojen siirrot Baltiaan ovat osa toimenpiteistä, joita on käynnistetty Ukrainan sodan ja Krimin valtauksen jälkeen ja joilla on pyritty rauhoittamaan Naton itäisiä jäsenmaita. Lisäämällä rotatoitavia joukkoja Nato ja sen tärkein jäsen Yhdysvallat pyrkivät antamaan Venäjälle signaalin, että Baltian puolustamiseen on sitouduttu. Myös Baltian maat satsaavat itse voimakkaasti omaan puolustukseensa, Niinistö arvioi.

Uhkakuvat eivät silti vielä kokonaan väisty Baltian yltä.

– Kyse on voimakkaasta signaalista, mutta toisaalta nämä joukot eivät ratkaisevasti muuta voimatasapainoa Venäjän ja Baltian maiden välillä, Niinistö huomauttaa.

Eikä varustelun lisääntyminen aina johda toivottuun lopputulokseen.

– Toisaalta riskinä on kilpajuoksu ja varustelukierre, puolustusministeri toteaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

On pelkästään hyvä, että läntisin voimin tehdään Putinin aikeet tyhjiksi jo ennakolta.

Putinin satsaukset sotavoimiinsa menevät näin harakoille. Venäjän kansa joutuu tässä kuitenkin kärsijän asemaan, kun elintaso romahtaa kilpavarustelussa. Näin kävi Neuvostoliitollekin. Heikon ei kannata alkaa liikoja pullistelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa oli 200 000 saksalaista sotilasta 22.6.1941, sitten Stalin hyökkäsi--NIINKÖ! Suomessa 10 -30 000 USA/NATO joukkoja ja kalustoa! Sitten venäläiset hyökkäävät -- NIINKÖ!!!! Joillakin on vakava ja välttämätön sairaus --russofobia! Onko tutkittu, oliko sairaus yhtään helpottanut esim jääkärien piirissä vv. 1944 -45!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenkit on merkillinen kansa. Saavat miehittää toisen mantereen. Kyllä tällä konstilla saa rähinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä teille venäläisille onkin pohdittavaa, että miksi amerikkalaiset ovat tervetulleita, venäläiset taas eivät. Ettei vain johtuisi siitä, että 2. maailmansodan jälkeen jenkit toivat Länsi-Eurooppaan demokratian, ihmisoikeudet ja markkinatalouden, kun taas venäläiset toivat Itä-Eurooppaan tyrannian, miehitysvallan, sorron ja kommunismin ikeen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kas kun venäläisille sodat 114 -18 ja 1939 -45 oliovat suurta bissneestä ja maa rikastui valtavasti ja Moskova tuli ahneeksi! Washington/USA taas köyhtyi sodissa! Valtavat ihmishenkien menetykset ja fyysinen tuho valtava itä- ja länsirannikolla! Siksi amerikkalaiset ovat niin rauhantahtoista kansaa! Esim Texasissa käydessäni
joka mies/nainen vakuutti, että aseita oltava paljon! Koska tahansa koti-ovella voi olla hampaisiin asti aseistettu kolumbialainen,islamilainen tai venäläinen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA valtaa vauhdilla Eurooppaa . Ja yrittää euroopasta käsin päästä käsiksi Venäjään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeintä on että Yhdysvaltojen johtama Nato sekä Yhdysvallat pysyvät Suomen rajojen ulkopuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika useinhan yhdysvaltalaisia on nykyään kutsuttu Suomeen harjoittelemaan. Tänä vuonnakin osallistuvat muutamaankin harjoitukseen täällä. Joten valitettavasti, Pietarin poika, Yhdysvallat ei pysy Suomen rajojen ulkopuolella, koska he ovat tervetulleita harjoittelukumppaneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Balttiassa alkaa kriisi, ne 9000 sotilasta ovat Atlantin toisella puolella, ja panssarikalusto Balttiassa. Kun kriisi lämpenee nuo 9000 lentokoneissa olevaa etsivät itselleen laskeutumispaikkaa Euroopan alueelta ja Balttiassa olevan kaluston tunnukset on vaihdettu. Ne on otettu uusiokäyttöön.
Kyllä se on vain oma toimintakykyinen ja hyvin varustettu armeija, joka voi toimia turvallisuustakuuna kriisien varalt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jos näillä joukoilla ja niiden tuottamalla signaaliarvolla tilanne lähiympäristössämme saadaan vakautettua, niin aina parempi, "
Sanoo niinistö. ps.
Eli mikä tilanne rauhoitettua? Kuka meitä on uhannut ja mistä? Ruotsalaisetko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkääpäs tehkö kärpäsestä härkästä. Ei USA lähetä sotilaitaan surman suuhun, huolestuneempi olisin, jos se alkaisi vetää joukkojaan Euroopasta.
Ja venäläissotilaat vetäyityisivät puolestaan sinne, mihin ensimmäinen isku ei ylety. Silloin olisi tosi kysymyksessä.
Nyt: Antaa poikien leikkiä, siitähän he palkkansa saavat 😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö maailmalla jo silmät aukea tuolle sotahullulle usalle. Hyvä esimerkki irak,usa siellä riehunu ja tappanu kansaa,tilanne vain pahenee. Isis on usan alulle laittama järjestö.Että näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usa on fiksu. Pidetään sodat kaukana omista rajoista. Sama juttu kun yhdysvaltalaiset tulevat harjoittelemaan talvista sodankäyntiä Suomeen (lähelle Venäjää tietty). Ihan niinkuin Yhdysvalloilla ei olisi talvisia olosuhteita omassa maassaan. Parempi ärsyttää Venäjää tältä rajalta kuin Alaskan puolelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siihen pelkkä talvinen olosuhde riitä. He tulivat tänne sen vuoksi, että täällä oli kenties suomalaista talvisodankäyntitaitoa, josta voisi jotakin tarttua matkaan. Vai meinaatko, että pelkkä koulurakennus ilman opettajia opettaa oppilaita yhtä hyvin kuin koulu, jossa on opettajia? Taidat olla yksin mielipiteesi kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

9000 ammattisotilasta koko ajan taisteluvalmiudessa? Ei halpaa homaa, palkka juoksee koko ajan ja siksi tarvitaan Suomeakin maksumieheksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n alueella tapahtumassa jotain? Jenkit tuo joukkoja ja kansa halutaan riisua aseista.. Saapa nähdä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisköhän muuttaa Sveitsiin. Se ainoa maa Euroopassa joka edelleen on melko ulkopuolella muiden tämän maanosan maiden levottomuuksista ja epävarmuustekijöistä. Kuten on kai ollut jo viimeiset 1000 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäs siinä, jos olet korkeasti koulutettu ja osaat tyydyttävästi sekä ranskaa että saksaa (italiakaan ei haittaisi), niin siitä vain. Toinen vaihtoehto olisi se, että olisit miljonääri, mutta siinä tapauksessa et olisi enää täällä pohtimassa asiaa, vaan olisit jo Sveitsissä haistelemassa kevättuulia vuoristosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image