Kotimaa

Unohtuiko avio­liit­to­la­kia­loit­tees­ta yksi merkittävä asia? ”Ei voi jättää tulkinnan varaan”

Kotimaa 2.12.2014 13:43
Juha Vainio

Aloite tasa-arvoisesta avioliitosta meni läpi eduskunnassa viime perjantaina. Kansalaisaloitteen pohjalta edenneessä tasa-arvoisessa avioliittolaissa ei kuitenkaan mainita sanaakaan avoliitoista. Erilaisten tukien kannalta myös avoliiton käsitteellä on paljon merkitystä.

Kelan etuuspäällikkö Heli Kauhanen sanoo, että joihinkin etuuslakeihin kirjoitettujen määritelmien mukaan avoliitoksi katsotaan mies ja nainen, jotka eivät ole naimisissa, mutta elävät jatkuvasti yhteisessä taloudessa ja avioliitonomaisesti.

Kauhanen sanoo, että uuden avioliittolain myötä etuuslakeja täytyy todennäköisesti muuttaa siten, että myös homoparit voivat olla avoliitossa.

"Ei tätä asiaa voi jättää tulkinnan varaan, että me Kelassa alkaisimme tulkita, että tietyissä tilanteissa puolisoilla tarkoitetaan myös kahta miestä tai naista. Olen sitä mieltä, että jos uusi avioliittolaki tulee voimaan vuonna 2017, myös joidenkin etuuslakien avoliiton määritelmää joudutaan muuttamaan siten, ettei se rajoitu vain miehen ja naisen väliseksi liitoksi."

Tällä hetkellä avoliiton kaltaisessa tilanteessa elävät homoparit eivät ole tukien kannalta samassa asemassa avoliitossa elävien parien kanssa. Kauhanen antaa esimerkin:

"Jos avoparin taloudessa asuu huolettava lapsi, työttömäksi jäänyt avopuoliso saa lapsikorotuksen. Työttömyysturvan lapsikorotus ei koske saman katon alla asuvan puolison lapsia, jos puolisot ovat samaa sukupuolta."

Kauhasen mukaan olisi selkeämpää, että myös avoliitto määriteltäisiin sukupuolineutraaliksi.

"Tilanteessa, jossa esimerkiksi kaksi naista elää avoliitossa ja toisella heistä on lapsia, niin nykylain mukaan työttömäksi jäänyt puoliso ei saa lapsikorotusta. Mutta sitten, kun he solmisivat avioliiton, nainen saisikin lapsikorotuksen. Samassa tilanteessa oleva heteropari saa lapsikorotuksen koko ajalta."

Kelan lakimies Mikko Horko sanoo, että joissain tapauksissa samaa sukupuolta olevat parit saattavat jopa hyötyä tukijärjestelmästä.

"Yleiseen asumistukeen vaikuttavat koko ruokakunnan, eli yhdessä asuvien tulot. Jos ajatellaan, että toisen tulot eivät vaikuttaisi asumistukeen, pitää olla erilliset vuokrasopimukset tai toisen pitää olla alivuokralaisena."

Tässä vaiheessa heteroparit joutuvat epätasa-arvoiseen asemaan homopareihin nähden: Jos alivuokralainen on vastakkaista sukupuolta ja suunnilleen saman ikäinen, Kela vaatii selvityksen, onko kyse avoliitosta vai todellakin alivuokralaisuudesta. Jos alivuokralainen on samaa sukupuolta, selvitystä ei vaadita.

"Tässä suositaan samaa sukupuolta olevia pariskuntia, kun samaa sukupuolta olevia avoliittoja ei tunneta. Se on ihan fakta. Tietysti Kelalle olisi yksinkertaisempaa, jos kaikki etuudet olisivat yksilöetuuksia, eikä tarvitsisi selvitellä mitään. Mutta valtion menoihin tulisi iso lovi, jos hyvätuloisten puolisot voisivat hakea etuuksia."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Tietenki on AVOliitto unohtunut! Sillä eihän AVOliitto ole ajojahdin kohteena vaan nimenomaan AVIOliitto pitää saada turmella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kait sen Kelankin pitäisi elää voimassa olevien lakien mukaan, joten jos ja kun tämä sukupuolineutraali avioliittolaki tulee voimaan, niin sitten toimitaan sen mukaan ja sillä siisti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruikuttajille tiedoksi, että me homot käydään palkkatöissä ja maksetaan verot yhteiskunnalle siinä missä muutkin. (Itse asiassa sinkkumiehen verotaakka on kaikkein suurin mahdollinen.)

Eiköhän reilujen pelisääntöjen mukaan homoilla kuulu olla oikeus saada vastiineena takaisin yhteiskunnan etuisuuksia jos niihin tulee tarvis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja työssäkäyvällä heterolla ei ole oikeutta saada vastiketta takaisin ? Nyt on näin, heteroilla jotka ovat naimissa tai avoliitossa. Homojen ei myöskään pidä selvitellä, että onko se samassa asunnossa asuva samaa sukupuolta oleva pelkkä kämppis vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerro nyt oikein selvin sanoin, MITÄ etuuksia meillä avioliitossa olevilla työssäkäyvillä heteroilla on? Kerron sinulle EI yhtään mitään! Pitäisi se nyt ymmärtää, että jos samaa sukupuolta olevan kanssa kimppaan menee voi lapsenteko olla aika hankalaa vai onko biologia jäänyt kokonaan lukematta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa lukea uutinen ennen kuin alkaa keuhkoamaan tyhästä. Jutussahan Kelan edustaja kuvailee, mikä ongelma on. Voit myös vilkaista Kelan sivuilta luettelon erilaisista etuuksista, joiden saamisen edellytys on avioliitto/avoliitto mies-nais-suhteessa.

Näissä kommenteissa ihmetyttää, että ensin aletaan raivoamaan ennen kuin edes tajutaan mistä on kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko mielenkiintoisia tilanteista luvassa vaikkapa yhdeksän hengen soluasuntojen osalta, että kuka edustaa mitäkin suuntautumista ja kenenkä kanssa on? Mitenkäs sitten jos on polyamoria?

Tässä ainakin tietyiltä tahoilta ratkeaa toinenkin ongelma samalla, kun vastaa kelan tarkentaviin kysymyksiin aiheesta, niin saa aika helpolla vapautuksen myös asepalveluksesta.

Miten muuten tämä vaikuttaa Suomen kansainväliseen maineeseen ja siihen, että mitä ne muut ajattelevat meistä, kun ulkomaalaisilta vaihto-opiskelijoilta aletaan soluasunnossa kysymään näitä asioita? Mahtaa jotkut vähemmän liberaalit suuttua, kun heidän uskontonsa kieltää tietyt suuntautumiset...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä mahtaa tulla Kelalle melkoinen sekasotku. Ja kansa maksaa. Ja poliisi todennäköisesti hoitaa lopuksi "parittelun" tutkinnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KELA:n avoliittokäsite on ollut ikävä ja vaivalloinen kaikille niille, jotka ovat opiskellessaan asuneet isommalla mies/nais -porukalla samassa asunnossa. Ihan hienoa, että asialle tehdään jotain... kaivattua. Toivottavasti yhteisasumisen tulosidonnaisuus "puolisosta/kämppiksestä" vain nyt poistuu ja järjestelmä yksinkertaistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina välillä menee usko ihmisiin, kun kaiken maailman venkulat väkisin vääntämälläi haluavat vain etuja, korvauksia ja tukia yhteiskunnalta, ikään kuin eläisimme utopistisessa kommunismissa, missä eletään töitä tekemättä mutta nauttien toistemme läsnäolosta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen takiahan laki tulee, että asioihin saataisiin tolkkua ja että ihmisiä kohdeltaisiin lain edessä samanarvoisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella noloa, että lehdistö alkaa kirjoittelemaan vasta nyt tämän lakimuutoksen surkeudesta. Vaikka asia olisi hyvä, niin surkean ja kesken eräisen lakialoiteen puolesta ei kannata äänestää.

Vastaavia lakiongelmia tulee varmasti vielä lukuisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kannata tasa arvoista avioliittolakia,varsinkaan adoptio oikeutta homo ja lesbo pareille.Joskus tuntuu että sanan vapaus ei yllä niihin jotka ei sitä hyväksy.En vastusta muuten heidän yhteis asumistaan,siinäpä asukoon.
Nyt vain mietityttää lähinnä biologian opetus koulussa,kuinka sitä opetetaan lain voimaantulon jälkeen.Tuntuvat olevan niin tasa arvon sumentamin silmin nämä vouhkaajat että eivät muistakkaan sitä tosiasiaa että miehen siittiö hedelmöittää naisen munasolun,sitä ei tasa-arvo laki muuta miksikään.Voiko näin opettaa sen jälkeen jos luokassa istuu homo tai lesbo parien lapsi.
Ja niille jotka eivät totena pidä raamattua,se on nimen omaan raamatun melkeinpä alkulehdillä sanottu,kuinka elämä saa alkunsa,sitä tosiasiaa ei voi muuttaa mikään laki,ei edes lääketiede.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas sinulla osuva nimimerkki. Aion ravistaa maailmaasi: on olemassa miehiä, joilla on munasarjat, kohtu ja emätin sekä naisia, joilla on kivekset ja penis. On totta, että siittiö ja munasolu yhdessä hedelmöittyvät alkioksi, mutta sitä ei ole kukaan määritellyt, kumpi solu tulee miehestä ja kumpi tulee naisesta. Ei ole määritelty edes sitä, että kummankaan solutyypin täytyisi tulla joko miehestä tai naisesta. Kumpaa tahansa voi tulla myös joltain muunsukupuoliselta.

Ja tätä tosiasiaa ei voi muuttaa mikään, ei edes Raamattu. ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No johan löit faktoja pöytään! Huh huh! Minun maailmani ei ainakaan tuosta ravistunut. En tunne ainuttakaan mainitsemanlaistasi ihmistä (ja tunnen sentään aika paljon), joten kovin tavanomaisesta asiasta ei ole kyse. Ja mikä on "muu sukupuoli"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Biologiaa opetetaan aivan samoin kuin ennenkin. Avioliitolla ei ole mitään tekemistä biologian kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Media alkoi siis nyt kylvää kansalle harhautuksia, jotta huomio ei enää kiinnittyisi siihen, saatetaanko lakia ensinkään voimaan.

Olikos se niin, että koko jupakan aloittanut henkilö oli valmistautumassa oikeustieteellisen pääsykokeisiin?

Lupaava lakimiesura edessä... Vai laki-henkilö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

19:20
Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Haapavedellä – liekit löivät katosta läpi pelastuslaitoksen saapuessa paikalle
19:00
Paljastunut murhasuunnitelma ajoi aatelisherran maanpakoon – sitten hän tuli Lappiin ja ryhtyi kirjailijaksi Tilaajille
19:00
Viherbuumi käy kuumimmillaan – oululainen kotipuutarhuri idättää siemeniä maitopurkeissa ja ihmettelee tomaatin hentojen versojen putkahtamista ylös mullasta Tilaajille
19:00
Voi rottien kevät: Leuto talvi ja koronaepidemia ennakoivat runsaita rottatuhoja kaupunkeihin – lutikkaongelmakin voi räjähtää käsiin Tilaajille
17:37
Pudasjärven viikonloppupäivystyksen lakkauttaminen huolestuttaa terveyskeskuksen asiakkaita – Yhteispäivystys ei kuormitu sen takia, vakuuttaa vastuualueen johtaja
16:35
Omakotitalo palaa Oulaisten keskustassa Keskuskadulla, naapurustossa pyydetään sulkemaan ikkunat savun vuoksi
15:35
Suomessa on nyt 25 koronakuolemaa – määrä nousi viidellä vuorokauden aikana
82
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
56
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
48
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
25
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
23
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
23
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
13
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

215 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Töitä tekkee ja palkka juoksee niin mikäs tässä on kotona istuskellessa. Vieressä istuskelee marsalkka vahva :) Lue lisää...
Mikäs tässä on töitä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image