Kotimaa

Ul­ko­mi­nis­te­riö otti yhteyttä Irakin viranomaisiin – Irak kertoi kar­kot­ta­neen­sa Isis-perheiden lapsia maasta

Al-Holin leirillä olevien Isis-naisten ja heidän lastensa tilanteet ovat aiheuttaneet poliittista kiistaa siitä, mitä leirillä oleville suomalaisille pitäisi tehdä. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan tilannetta vaikeuttaa se, että heitä mahdollisesti epäillään rikoksista. KUVA: MAURI RATILAINEN
Kotimaa 16.7.2019 15:03
Minna Akimo

Suomen ulkoministeriö on ollut yhteydessä Irakin viranomaisiin, mutta vastausta ei ole vielä saatu. Irakin antamien tietojen mukaan maasta karkotettujen lasten joukossa on myös suomalaisia.

Suomen ulkoministeriö on ollut yhteydessä Irakin viranomaisiin liittyen maasta karkotettuihin Isis-perheiden lapsiin.

– Me olemme olleet yhteydessä viranomaisiin, mutta vastausta emme ole saaneet, eivätkä Irakin viranomaiset ole ollut meihin yhteydessä, ministeriön viestinnästä kerrotaan.

Irakin ulkoministeriö kertoi karkottaneensa yhteensä 473 Isis-perheiden lasta maasta pois.

Irak on kertonut ainoastaan, että 33 venäläislaista on lähetetty Moskovaan jo 10. heinäkuuta yhteistyössä Venäjän Bagdadin-suurlähetystön kanssa.

Muista lapsista ei kerrota tarkemmin. Tiedotteen mukaan maasta lähetetyt lapset edustavat useita kansallisuuksia. Lasten joukossa on myös suomalaislapsia.

Irakin ulkoministeriö on pyytänyt, että kaikki valtiot yrittäisivät vastaanottaa omat kansalaisensa mukaan lukien äitiensä kanssa Irakin pidätyskeskuksiin sijoitetut lapset sekä tuomionsa suorittaneet alaikäiset lapset.

Ulkoministeriön mukaan julkisuudessa liikkuviin tietoihin lasten ja Isis-perheiden tilanteesta on syytä suhtautua kriittisesti.

Ulkoministeriössä jatketaan tilanteen selvittämistä.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan kyse ei ole al-Holin leirillä Syyrian ja Irakin rajan lähellä olevista suomalaisista.

Al-Holin leirillä on suomalaisnaisia lapsineen, joiden mahdollisesta paluusta Suomeen on keskustelu viime aikoina paljon.

Eduskunnan kyselytunnilla 27. kesäkuuta todettiin, ettei Suomi ole lähdössä hakemaan al-Holin leirillä olevia kansalaisia kotimaahansa.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) totesi kyselytunnilla, ettei Suomi harkitse mitään erityisiä evakuointitoimenpiteitä, jotka perustuvat esimerkiksi konsulilainsäädäntöön.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on korostanut, että päätökset pitää tehdä lapsen etu ja oikeudet edellä.

Tilannetta vaikeuttaa se, että monia leirillä olevia tutkitaan rikosepäiltyjen vuoksi.

Suojelupoliisi on kertonut jo aiemmin, että Isis-taistelijoiden lapset ja leirillä olleet aikuiset voivat olla pitkässä juoksussa turvallisuusuhka Suomelle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tätä Isis-porukkaa ei pidä missään olosuhteissa päästää vapaasti yhteiskuntaan. Tulivatpa he Suomeen miten tahansa. Turvallisuusriski kaikissa olosuhteissa sukupuoleen ja ikään katsomatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän on taustalla vihervasemmistolaisen hallituksen salainen operaatio jossa ensin hommataan spr n tai jonkun muun toimijan myötävaikutuksella nämä ihmiset leiriltä ulos jonka jälkeen ne ilmestyvät Turkin Suomen suurlähetystöön. Suomen hallitus sitten kärrää ne Suomeen. Näin on hallitukselle kiusallinen tilanne hoidettu ilman päätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Irak voi karkottaa suomalaislapsia Suomeen, jos Suomi ei ota heitä vastaan? Eihän Suomikaan voinut karkottaa irakilaisia, koska Irak ilmoitti etta ei ota heitä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irak karkottaa lapset tielle tietymättömälle, mutta Suomesta ei saada aikuisia terveitä miehiä pois kuleksimasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis lapsia on karkotettu, mutta rikoksiin syyllistyneitä äitejä odottaa oikeudenkäynti. Kyllä Suomessakin huostaanotto on herkässä jos vanhemmat ovat rikollisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa vai on Irakin ulkoministeriö pyytänyt ottamaan vastaan ihmisiä. Miksi niitä irakilaisia miehiä lappaa tänne ja sitten Irak itse kieltäytyy vastaanottamasta heitä takaisin kun syitä Suomeen tuloon ei ole? Pitäiskö Suomen hallituksen aloittaa siitä, että Irak pitää omat kansalaisensa omassa maassaan ja Suomi neuvottelee palautussopimuksen ensin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se pitää silloin käyttää järkeä jos jopa Irak karkoittaa tuon porukan, niin kyllä tilanne melko selvä on. Meidän kannattaa pelata täällä Suomessa järkevästi ja päästää maahamme vain ne henkilöt jotka rakastavat Suomea ja suomalaisia ja tuovat yhteiskuntaamme lisää hyvinvointia ja innovatiivisuutta. Tuo Irakin karkoittama porukka on kaikkea muuta kuin positiivista ja ovat tulossa tänne elämään koko elämänsä meidän rahoilla. Se ei ole voittajien tiimipeliä, että valitaan joukkueeseen sellaisia jotka eivät kelpaa kenellekkään muulle. Ei tarkoittaa ei. Autetaan suomalaisia äitejä ja lapsia jotka ovat Suomessa eivätkä haikaile terroristien perään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:00
Auton lämmitysjohdosta lähtenyt palo tuhosi henkilöauton ja uhkasi sytyttää katoksen Muhoksella
8:24
Suunniteltu tehtaan laajennus vetää jo yrityksiä Kemiin – "Kaupungille tulevien erilaisten kyselyiden määrä on moninkertaistunut" Tilaajille
7:45
Kempeleen Kirin Valtteri Kleemolan elämä jatkuu normaalisti viime kesänä saadusta aivoinfarktista toipumisen jälkeen – "Hieno tunne, kun ensimmäisen kerran sai taas hien pintaan ja pääsi saunomaan" Tilaajille
7:30
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
7:00
"Päässä surisi kuin ampiaispesässä" – Markku Toukola on kärsinyt lähes 20 vuotta piinaavasta vaivasta, joka miltei vie yöunet Tilaajille
7:00
Kävimme tapaamassa protestoivia naisia, jotka ovat laulaneet Delhin mummoprotesteissa jo viikkoja – Intian uusi kansalaisuuslaki jätti muslimit ulkopuolelle Tilaajille
6:43
Koripallolegenda Kobe Bryant kuoli helikopterin maahansyöksyssä
33
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
14
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
5
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
5
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
5
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
2
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image