Kotimaa

Ul­ko­mi­nis­te­riö ei aio ohjeistaa suur­lä­he­tys­tö­jä al-Holin suomalaisista – ”Ei tarvetta eri­tyi­soh­jei­siin”

Al-Holin pakolaisleirillä on runsaasti lapsia. Kuvan lapset ovat Suomen Unicefin Syyrian-tarkastuskäynniltä joulukuulta 2017.
Kotimaa 24.7.2019 6:00
Tuukka Tuomasjukka

Konsulipäällikkö Pasi Tuomisen tiedossa ei ole, että Syyrian pakolaisleirin suomalaiset olisivat olleet yhteydessä Suomen lähetystöihin. Suomelta ei hänen mukaansa ole tällä hetkellä lähdössä delegaatiota al-Holin leirille.

Ulkoministeriö ei aio ohjeistaa suurlähetystöjä Syyrian pakolaisleireillä olevien suomalaisten varalta. Konsulipäällikkö Pasi Tuomisen mukaan lähetystöjen noudattama nykyinen ohjeistus on riittävä.

– Tässä ei ole tarvetta mihinkään erityisohjeisiin. Meillä on voimassaolevat ohjeet, jotka soveltuvat tällaisiin tilanteisiin oikein hyvin. Edustusto voi myöntää matkustusasiakirjoja, ja se on ihan arkipäiväistä toimintaa.

Syyria, Jordania ja Libanon kuuluvat Suomen Beirutin-suurlähetystön vastuualueeseen. Konsuliasiat näillä alueilla ovat Suomen Ankaran-suurlähetystön vastuulla Turkissa.

Lännen Median kesäkuussa haastatteleman kurdipoliitikko Salih Muslim Muhammadin mukaan pakolaisleiriltä poistuminen ei ole mahdollista ilman erityisjärjestelyjä. Myös Tuominen nostaa esille liikkuvuuden rajoittamisen leirillä.

– Jos he pääsisivät liikkumaan vapaasti, ongelmia matkustusasiakirjojen saamiseksi olisi huomattavasti vähemmän. Minun ymmärtääkseni he eivät pääse poistumaan leirin alueelta, Tuominen sanoo.

Ei delegaatiota lähdössä tällä hetkellä

Ulkoministeriön Tuomisella ei ole tiedossa, että al-Holin suomalaiset olisivat asioineet Ankaran-suurlähetystön kanssa. Hänen mukaansa tietoa leirillä olijoiden tilanteesta on tullut omaisten ja järjestöjen kautta.

– Jos sieltä on mahdollista ottaa yhteyttä, niin uskoisin, että he myös haluavat olla yhteydessä.

Tuomisen mukaan ulkoministeriöllä ei ole käynyt delegaatiota tutustumassa pakolaisleiriin, eikä sellaista ole myöskään tällä hetkellä lähdössä. Tuominen ei osaa sanoa, onko delegaatiota mahdollisesti menossa alueelle tulevaisuudessa.

Koillissyyrialaisella al-Holin pakolaisleirillä on suojelupoliisin arvion mukaan noin 10 suomalaista naista ja noin 30 lasta. Leirillä on myös terroristijärjestö Isisin aiemmin hallitsemilta alueilta tulleita ihmisiä. Tällä hetkellä leirin aluetta hallitsevat Syyrian kurdijoukot (SDF).

Pääministeri Antti Rinne (sd.) tapasi heinäkuussa leirillä olevien suomalaisten läheisiä. Rinteen mukana olivat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.)

Rinne kertoi kesäkuussa, ettei Suomi aio hakea leirillä olevia suomalaisia. Sittemmin hän on kertonut keskustelleensa Tanskan, Ruotsin ja Viron pääministerien kanssa. Suojelupoliisin mukaan jokaista konfliktialueelta palaavaa tarkastellaan yksilöllisesti.

Lännen Median kesäkuussa haastattelemien lastensuojeluasiantuntijoiden mukaan YK:n lasten oikeuksien sopimus velvoittaa Suomen hakemaan lapset turvaan.

Monet järjestöt, muiden muassa Punainen Risti ja Unicef, ovat vaatineet leirillä olevien ihmisten palautusta kotimaihinsa.

Al-Holin leiri

Pakolaisleiri koillissyyrialaisessa Al-Holin kaupungissa.

Perustettu vuonna 1991 Persianlahden sodan aikana Irakin rajalle. Sijaitsee aavikon keskellä.

Tarkoitettu noin 40 000 ihmiselle. Kevään aikana täyttyneellä leirillä on tällä hetkellä yli 70 000 ihmistä.

Suurin osa leirillä olevista on Syyriasta, mutta yli 10 000 henkilön joukko on Euroopasta. Yhteensä leirillä on yli 40 eri kansallisuutta.

Leirin asukkaista 90 prosenttia on naisia ja lapsia. Valtaosa lapsista on alle viisivuotiaita.

Punaisella Ristillä on Syyriassa kenttäsairaala, jossa työskentelee myös suomalaisia.

Leirillä olevista suomalaisista liikkuu erilaisia tietoja. Paikalla käyneen Ylen mukaan naisia olisi 11 ja lapsia 33, kun taas kurdihallinnon mukaan luvut ovat 8 ja 25. Kurdihallinnon mukaan kaikki leirillä eivät kuitenkaan halua paljastaa henkilöllisyyttään. Suojelupoliisi on vahvistanut, että leirillä olisi suomalaisia noin 10 naista ja noin 30 lasta.

Viime aikoina leiriltä kansalaisiaan ovat hakeneet mm. Tanska ja Australia.

.

MAINOS

Kommentoi

Leireillä on kurjaa. Suomi toimii yhdessä muiden EU-maiden kanssa. Suomella ei ole toimivaltaa alueella. Leireillä olevien sukulaiset ja kaikki mahdolliset järjestöt ja julkkikset vaativat Suomea hakemaan kansalaisensa pois. Monellako eri tavalla tämä muuttumaton tilanne voidaan julkaista lähes päivittäin uutisena? Ketä tällainen saman asian jauhaminen hyödyttää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanne näyttää pysyvän hienosti hallinnassa niin kauan, kun leiriltä ei pääse vapaasti liikkeelle. Suomi voisi tukea leirin vartioinnin vahvistamista vaikkapa kymmenellä - parillakymmenellä miljoonalla. Esimerkkiä pitäisi jonkun näyttää EU:ssa, eli se voisi olla varakas Suomi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

49
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
45
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
39
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
30
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
18
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
17
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
17
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image