Kotimaa

Ulkoministeri po­lii­si­kuu­lus­te­lui­hin: Pekka Haaviston toimista kon­su­li­pääl­li­kön siirtämiseksi pois tehtävistä suoritetaan esitutkinta

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). KUVA: STEPHANIE LECOCQ
Kotimaa 19.2.2020 11:49 | Päivitetty 19.2.2020 13:10
Aki Taponen

Ministeri Haavistoa epäillään virka-aseman väärinkäytöstä tai virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti keskiviikkona pyytää valtakunnansyyttäjää suorittamaan esitutkinnan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasiassa. Se koskee hänen menettelyään al-Holin leirin suomalaisten kotiutusjupakassa.

Esitutkinta koskee sitä, miksi Haavisto valmisteli konsulipäällikkö Pasi Tuomisen siirtämistä toisiin tehtäviin vielä sen jälkeen, kun Haavisto oli ottanut Tuomiselta pois al-Holiin liittyvät tehtävät.

Valiokunta on saanut selville, että Haavisto oli antanut ulkoministeriön virkajohdolle valmisteluun määräyksen siitä, että Tuominen tulee siirtää pois konsulipäällikön tehtävästä.

– Kysymys kuuluu, miksi Tuominen tuli siirtää pois tehtävästään, jos al-Holiin liittyvät tehtävät jo häneltä siirrettiin pois, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi.

Perustuslakivaliokunta päätti rajatusta esitutkintapyynnöstä yksimielisesti.

– Kysymys on siitä, täyttyykö tarkoitussidonnaisuuden periaate. Se, että ministeri ja konsulipäällikkö ovat olleet erimielisiä siitä, miten al-Holin asia hoidetaan, ei täytä kriteeriä siitä, että sen takia voidaan siirtää virkamies toisiin tehtäviin, Ojala-Niemelä selvensi.

Hän sanoi, että nyt halutaan selvittää Haaviston vaikutin toimia asiassa.

– Poliisilla on mahdollisuus kuulustella asianosaisia ja kuulustella laajemmin henkilöitä, Haaviston esikuntaa ja ulkoministeriön muita virkamiehiä.

Poliisilla on omat tutkinnalliset keinot päästä käsiksi myös asiakirja-aineistoihin.

Konsulipäällikön painostamisesta valiokunnassa ei syntynyt näyttöä.

– Mutta oliko tarkoitus päästä eri mieltä olevasta virkamiehestä eroon siirtämällä hänet toisiin tehtäviin? Käytettiin muun muassa sellaista sanaa kuin kosto, Ojala-Niemelä kertoi.

Esitutkinta edellyttää rikosepäilyä

Esitutkinta edellyttää aina rikosepäilyä. Haavistoa epäillään asiassa joko virka-aseman väärinkäytöstä tai virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Esitutkinta tarkoittaa käytännössä poliisikuulusteluja.

– Tämä ei ole valiokunnan kannanotto siihen, tuleeko asia menemään valtakunnanoikeuteen, Ojala-Niemelä sanoi.

Esitutkinnan jälkeen asia tapaa perustuslakivaliokuntaan. Sen jälkeen valiokunnalla on mahdollista kuulla vielä valtiosääntöoppineita.

Taustalla opposition edustajien muistutus

Haaviston toimia perustuslakivaliokunnassa tutkitaan opposition kymmenen kansanedustajan tekemän muistutuksen perusteella. Sen on allekirjoittanut viisi perussuomalaisten, neljä kokoomuksen ja yksi kristillisdemokraattien kansanedustaja.

He pyysivät tutkimaan, onko Haavisto painostanut viranhaltijoita tekemään lainvastaisia päätöksiä. Lisäksi he halusivat selvitettävän, onko Haavisto menetellyt lainmukaisesti al-Holin erityisedustajan nimittämisessä ja konsulipäällikön tehtävien muuttamisessa.

Vanhasesta tehtiin esitutkinta

Aiemmin 2000-luvulla perustuslakivaliokunta on käsitellyt ministerivastuuasiana kahden entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) ja Jyrki Kataisen (kok.) virkatoimien laillisuutta.

Vanhasen tapauksessa suoritettiin esitutkinta. Perustuslakivaliokunta totesi hänen rikkoneen tuottamuksellisesti virkavelvollisuuttaan, kun hän pääministerinä oli osallistunut raha-avustusten jakamiseen Nuorisosäätiölle, jolta oli saanut vaalitukea. Kyse ei kuitenkaan ollut törkeästä huolimattomuudesta, minkä takia syytettä valtakunnanoikeudessa ei nostettu.

Lain mukaan syyte ministeriä vastaan voidaan nostaa, jos hän tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

Kataisen tapauksessa perustuslakivaliokunta päätti ilman esitutkintaa, ettei ollut syytä epäillä hänen menetelleen lainvastaisesti, kun Pekka Himasen yhtiöltä hankittiin kilpailuttamatta 700 000 euron hintainen tulevaisuusselvitys.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (90)

Kai siellä on oikeasti sikailtu kun vihervassaritkin äänestivät tutkimuksen puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäädäämpä odotteleen Keskustan kantaa Haaviston luottamukseen, kun valiokunta oli yksimielinen asian saattamiseksi valtakunnansyyttäjän ja poliisin tutkimiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persujen rehellisyyskin kyseenalaista monessakin asiassa tämäkin vain poliittinen ajojahti Haavistoa vastaan, jossa katkeroitunut virkamies on tehnyt poliittisen ulostulon, kummallista toimintaa virkamieheltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pekka on kuten Stubbikin, pikkumainen ja kostonhimoinen öykkäri parrasvalojen takana mutta niiden edessä yhtä hymyä ja hienoa imagoa.

Ei minusta kumpikaan mitään presidenttiainesta kun johtaminen perustuu pelkoon että jos teet muuta kuin nyökyttelet niin saa potkut. Tuo Stalin tyylin johtaminen saisi jo jäädä historiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät tuntuu kunnostautuvan joka hallituksessa sillä ettei lait heitä kosketa ja huseerataan ihan mitä lystää, puhtaalta aatepohjalta.

Sama se onko se kansan etu vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitten Pekasta tulekaa pressaa. OIkeastaan hyvä noin, sillä olisihan se surkuhupaisaa kun Pekka saapuisi kansainvälisiin tilaisuuksiin puolisonsa kanssa. Herättäisi liikaa huomiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkäpä tämä tapaus osoittaa, että petrattavaa on suomalaisessa poliittisessa kentässä, eihän tämä ainakaan myönteistä kuvaa poliitikoista anna, valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa minun ystävistäni kyseli sitä, että tälläkö Haaviston seuraavaa presidenttivaalikampanjaa koetetaan kammeta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö Haaviston valehtelulla, omavaltaisuudella ja virkamiehen kyykyttämisellä ole mitään merkitystä? Eikö siis Haaviston epärehellisyydellä ole mitään merkitystä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuslakivaliokunnassa istuu myös hallituspuolueiden edustajat, Päätös oli yksimielinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan turha prosessi. Haavisto tehnyt vihreää politiikkaa ja nyt joutuu sitten turhaan kärsimään. Pekalla on koko vihreän liikkeen tuki. Koirat haukkuu....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Väärinkäytökset ja virkavelvollisuuden rikkomiset eivät koske vihreitä :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko vihreä politiikka sitä, että tavoitteisiin pyrkiminen pyhittää kaikki keinot, myös toiminnan lainmukaisuuden. Haaviston kohdalla tutkitaan, onko lakia rikottu vai ei. Laki koskee myös ministeriä. Vihreät siis voivat toimia politiikkaa tehdessään lain vastaisesti, kun omat tavoitteet sitä edellyttävät. Demokraattisessa valtiossa ei näin toimita ministerin tehtävässä. Luottamus Haaviston kykyyn toimia ministerinä on mennyt. Haavisto erotkoon tehtävästään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noo: ei aiheuta toimenpiteitä ja opposition öyhöttäjät jatkaa räkytttämistään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuslakivaliokunnan päätös oli yksimielinen. Elikkä siis myös hallituspuolueiden kansanedustajat olivat opposition öyhöttäjien kanssa samaa mieltä räkytyksen aiheellisuudesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (90)

Uutisvirta

12:49
Toimittajamme paikalla: Thaimaasta lauantaina tuleville tiukka vastaanotto Oulun lentoasemalla – yöpymispaikkoja varattu tarvitseville
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
11:15
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
10:35
Wilma-viesti ei riitä alakoululaisille – erityispedagogi perää rutiineja myös etäopetukseen: "On iso juttu, että opettajan naama näkyy ruudulta joka aamu" Tilaajille
10:20
Oulussa testataan liikennemerkkien heijastamista tien pintaan – "Kun merkinnät ovat talviaikaan piilossa, se on pikkuisen haastavaa joillekin kulkijoille"
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
32
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
28
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
23
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"
19
Raskaat tie­su­lut ko­hoa­vat jo Uu­den­maan ra­joil­le – Poliisi val­mis­tau­tuu his­to­rial­li­siin tar­kas­tuk­siin, kun Uusimaa suljetaan muusta Suomesta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image