Kotimaa

Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen

Ulkoministeri Pekka Haavisto tiedotustilaisuudessa keskiviikkona valtioneuvoston linnassa.
Kotimaa 11.12.2019 16:26 | Päivitetty 11.12.2019 16:52
Petteri Lindholm

Pekka Haavisto ei ottanut kantaa julkisuudessa esillä olleisiin huhuihin, että suomalaisia oltaisiin tuomassa leiriltä tilauslennolla kotiin.

Ulkoministeri Pekka Haavistolla (vihr.) ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia naisia ja lapsia oltaisiin juuri nyt tuomassa Syyriasta al-Holin leiriltä Suomeen. Haavisto kertoi, että jos tällainen operaatio olisi olemassa, hänellä olisi tieto siitä.

Haavisto avasi keskiviikkona iltapäivällä tiedotustilaisuudessa al-Holin leirin kysymystä.

Haavisto ei ottanut tiedotustilaisuudessa kantaa julkisuudessa esillä olleisiin väitteisiin, että Suomeen olisi saapumassa tällä tai ensi viikolla tilauslento, jolla suomalaisia tuotaisiin leiriltä kotiin. Hän ei myöskään halunnut kommentoida, pitäisikö hallituksen tehdä poliittinen päätös, tuodaanko leirillä olevat suomalaiset naiset ja lapset Suomeen.

Ulkoministeri perusteli niukkaa tiedottamista muun muassa lasten turvallisuudella.

Lasten auttaminen voi vaatia naisten auttamista

Haavisto korosti, että ulkoministeriön tavoitteena on se, että "ainakin lapset saataisiin turvaan kohtuullisen ajan kuluessa". Ongelmana on se, että leiriä hallinnoivat kurdiviranomaiset eivät suostu erottamaan naisia lapsistaan. Tämä tarkoittaa sitä, että lasten auttaminen voi vaatia naisten auttamista.

Haavisto sanoi myös, ettei Suomen viranomaisilla ole valtuuksia erottaa lapsia vanhemmistaan ulkomailla.

Syyriassa sijaitsevalla al-Holin leirillä pidetään terroristijärjestö Isisin alueilla asuneita naisia ja lapsia. Useat leirillä olevat aikuiset ovat olleet osallisina Isisin hirmuteoissa Syyriassa ja Irakissa. Leirillä on kymmenkunta suomalaisnaista ja noin 30 heidän lastaan.

Ylen tietojen mukaan Suomi on tuomassa leiriltä naisia ja lapsia Suomeen. Heidät olisi tarkoitus tuoda tilauslennoilla useassa erässä.

Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus ei ole selkeästi kertonut, pitäisikö leirillä olevat suomalaiset tuoda aktiivisesti Suomeen. Hallitus on käsitellyt asiaa lokakuussa hallituksen iltakoulussa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti Helsingin Sanomien haastattelussa, että hallituksen pitäisi harkita selkeän päätöksen tekemistä, tuodaanko leirin naiset ja lapset Suomeen.

Al-Holin leiri sijaitsee Koillis-Syyriassa.

Oppositio teki välikysymyksen

Oppositio jätti tänään keskiviikkona aamupäivällä välikysymyksen al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta ja Haaviston puheista.

Perussuomalaisten käynnistämään välikysymykseen lähti mukaan myös kokoomus, kristillisdemokraatit ja liike nyt – eli koko oppositio.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi välikysymykseen liittyvässä tiedotustilaisuudessa, että Haavisto ja oppositio ovat kertoneet asiasta ristiriitaisia ja kierteleviä tietoja. Tiedossa ei Halla-ahon mukaan edelleenkään ole, onko suomalaisten kotiuttamiseksi käynnissä viranomaisten operaatio.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen vaati, että myös pääministeri Marinin on kyettävä vastaamaan al-Holin menettelyistä, eikä asia voi jäädä pelkästään ulkoministerin käsiin.

Oppositio painotti, että suojelupoliisi pitää al-Holissa olevia naisia turvallisuusuhkana suomalaisille.

Ulkoministeri Haavisto oli viime viikolla eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kuultavana liittyen siihen, minkälaisia toimia ulkoministeriössä on valmisteltu al-Holin leirin suomalaisten tapauksessa. Valiokunnan enemmistö äänesti, että Haaviston selvitys tapauksesta oli riittävä, mutta valiokunnan perussuomalaiset jäsenet jättivät eriävän mielipiteen.

Kohun alku

Kohu ulkoministeri Haaviston ja al-Holin suomalaisten ympärillä käynnistyi edellismaanantaina 2. joulukuuta.

Tuolloin Ilta-Sanomat uutisoi väitteen siitä, että Haavisto on yrittänyt järjestellä al-Holissa olevien lapsien tuomista Suomeen salaa.

Lehden mukaan Haavisto syrjäytti ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomisen al-Holin tilanteen hoitamisesta, koska tämä ei suostunut päättämään leirin lasten tuomisesta Suomeen ilman poliittista päätöstä.

Tuomisen mukaan Haavisto painosti häntä kotiuttamispäätöksen tekemiseen, mutta Tuominen arvioi, että virkamiehen nimissä tehtävä päätös olisi laiton. Haavisto kiistää painostuksen ja Tuomisen syrjäyttämisen al-Holin kiistan vuoksi.

Juttua päivitetty kello 16.52. Lisätty tietoja tiedotustilaisuudesta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (105)

Kai ylioppilas Haavisto tietää, että valheella on lyhyet jäljet? Toivottavasti epäilyt paljastuu valheeksi ja Pekka saa jatkaa hommiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on huuhaasta, pelkästä kärpäsen jätöksestä, tehty muka isokin asia.
Siinä on Haaviston vastaus projektia ei ole.
Tottakai teknisiä valmisteluita on tehty. Ellei olisi varauduttu niin se olisi potkujen paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En halua ottaa kantaa enkä kommentoida tulevien seurausten pelossa mitä mieltä olen Isis jäsenten "kotiuttamisesta", enkä sitä mitä mieltä olen Haavistosta ministerinä, poliitikkona, päättäjänä ja ennen kaikkea hänen viime aikaisia puheitaan ja muistiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkoministeri Haavisto voi onnistuneesti leikkiä, ettei tiedä mistään mitään (ja voi sen turvin puhua, mitä huvittaa). Kun valmistelu on jätetty virkamiehille, ja itse ei puututa asiaan ollenkaan, on teoreettinen mahdollisuus, että Haavisto ei tiedä. Savuavaa pyssyä siitä, että ministeri olisi valehdellut eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle, ei ole vielä saatu. Kaunistelu, ja totuuden välttely, ovat kuitenkin jo näillä tiedoilla ilmeistä.

Poliisiylijohtaja Kolehmainen puolestaan on kiistatta valehdellut, kertoessaan lehdistölle, ja myös eduskunnan hallintovaliokunnalle, että hän ei tiedä mistään suunnitelmasta. Ja heti seuraavana päivänä käy ilmi, että on olemasssa suunnitelma, jonka Kolehmainen on allekirjoittanut.

Kolehmainen on ymmärryksen mukaan syyllistynyt rikokseen.

Odotetaanpa seuraavia puoluekannatuskyselyn tuloksia.

Se on jo varmaa ja Suomen ja suomalaisten onni, että Haavistosta ei ikinä tule presidenttiä tai arvostettua henkilöä. Päästyään julkisuuteen on ITSE tyrinyt kiiltokuvansa täydellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo on kaoottinen tämä Suomen tilanne tuollaisella hallituksella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Itseppä ja omin varoin ovat tuonne matkustaneet ja lapset tehneet. Mikä on, kun ei elämä etelässä maistukkaan? Ei miedän verovaroja tarvi käyttää "lomalaisten" palautukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tahallaan väärinymmärtäminen ei kilpeä kirkasta.

Tuskin kukaan kenenkään nimiä halusi nähdä vaan että ulkoministeri puhuisi totta edes suunnitelmatasolla, eikä saivartele eri versioita riippuen päivästä.

Mitäpä sinun, tai minun, haluni tässä pelastaa tai jättää pelastamatta? Paremman vastauksen saisit noilta äideiltä, jotka tuonne lähtivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mutta lastentarhoihin sitten suomen kansa vaatii että tarhoissa ja kouluissa on asetelineet niinkuin on suomen armeijalla joka tuvan edessä, tätäkö sinä "toki toki" ajat tällä asialla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lait ja niiden tulkinta, saatikka poliittiset valinnat, eivät ole salassa pidettäviä asioita. Muutama hairahtanut tyttölapsi ei ole Suomelle kohtalon kysymys, mutta se on jos ulko- ja sisäministerit pitävät lakeja pilkkanaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Suomen kansalaisuuden poisto näiltä Al-Holin suomalaisilta naisilta niin homma on hoidettu ja piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pekka ei tiiä eikä myönnä mittään, kovasti vaan suhmuroi asian ympärillä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessä voi olla hallituksen ministeri, joka tiedä ei ole kuullut, eikä nähnyt mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi, että meillä on kaikenmaailman valiokuntia, jotka sumplivat asioita millä lie valtuuksilla ilman, että tarvitsee vaivata eduskuntaa tai istuvaa ministeriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiahan on juuri päinvastoin. Ministerit itse asettavat kaikenlaisia konklaaveja pohtimaan ja järjestelemään asioitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (105)

Uutisvirta

17:06
Auto osui kaiteeseen Pohjantiellä – yksi ajokaista suljettu Kuusamontien sillalta pohjoiseen menevällä tieosuudella
16:59
Rotuaarin sulanapito reagoi säähän viiveellä – Autosaaren läheisyydessä testataan anturia, joka käyttää hyväkseen sääennustetta
16:07
Analyysi: Ollos huoleton, maanpuolustustahto on kääntynyt nousuun – Naiset halutaan mukaan, mutta mistä löytyy sopivia tehtäviä?
16:06
"Kauppamiehet ovat nähneet tilaisuuden ratsastaa ihmisten pelolla" – THL toppuuttelee tarvetta tehosiivouksiin koronaviruksen takia
15:52
Analyysi: Ota tai jätä – palestiinalaiset saivat eteensä Trumpin rauhanehdotuksen
15:50
Jo tuhat kii­na­lais­ta on perunut tulonsa Lap­piin, ko­ro­na­vi­ruk­sen kaikki vai­ku­tuk­set mat­kai­luun sel­viä­vät myö­hem­min Tilaajille
15:28
Kuutoskaupunkien ilmastotyö jälleen vertailussa – henkilöautojen määrä noussut Oulussa ja Vantaalla
173
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
82
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
72
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
36
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
35
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"
18
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image