Kotimaa

Ulkoministeri Haavisto vastasi ul­ko­mi­nis­te­riön am­mat­ti­jär­jes­tön kysymyksiin – Työntekijät ihmettelivät, pitääkö heidän hankkia tiedot työpaikan asioista mediasta

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vastasi ulkoasianhallinnon ammattijärjestön tekemiin kysymyksiin. KUVA: Emil Bobyrev
Kotimaa 5.12.2019 22:08
Hannamari Ahonen

Haaviston mukaan Syyrian suomalaisiin liittyvät asiat ovat olleet äärimmäisen luottamuksellisia.

Ulkoministeriön ammattijärjestö UHVY on esittänyt ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr.) kysymyksiä muun muassa siitä, miksi ministeriön työntekijöitä pidetään pimennossa. Kysymykset liittyvät jupakkaan konsulipäällikkö Pasi Tuomisen asemasta ja julkisuudessa käytyyn keskusteluun suomalaislasten kotiuttamiseen Syyriasta al-Holin pakolaisleiriltä.

Ammattijärjestö ihmettelee, pitääkö ulkoministeriön työntekijöiden hankkia tiedot työpaikkansa asioista tiedotusvälineistä. Haavisto on vastannut kysymyksiin ja vastaukset julkaistiin.

– Tämä syksy on ollut EU-puheenjohtajuuden vuoksi poikkeuksellinen hektinen, ja silloin yhteydenpito henkilökuntaan ja osastoihin on jäänyt puutteelliseksi. Kannan tästä täyden vastuun ja olen luvannut tammikuussa kiertää osastot ja tavata henkilökuntaa entistä intensiivisemmin erityisesti Helsingissä. Puheenjohtajuuskauden aikana olen ehtinytkin tavata jo paljon väkeä ulkomaanedustustoissamme, Haavisto perusteli.

Haaviston mukaan nyt on ollut vaikeita tehtäviä hoidettavana, kuten suomalaisten lasten hädänalainen tilanne Syyriassa.

– Tämä on asettanut erityisiä haasteita myös henkilöstön kanssa käytävien keskustelujen suhteen, koska Syyrian suomalaisiin liittyvät asiat ja viranomaisyhteistyö ovat olleet äärimmäisen luottamuksellisia asioita. Sen vuoksi esimerkiksi näistä asioista vastaavan virkahenkilön tehtäviä ja toimenkuvaa ei ole hallinnossa avattu laajemmin.

"Jos ministeri ei pidä näkemyksistä, joutuuko lähtemään?"

Ministeriltä vaadittiin vastausta, joutuuko tulevaisuudessa esimerkiksi poliittisen osaston päällikkö seuraavaksi lähtemään, jos ministeri ei satu pitämään hänen näkemyksistään.

– Virkamiehillä on kaikki oikeudet omiin näkemyksiinsä. Hyvään valmisteluun kuuluu mielestäni myös eriävien näkemysten esiintuominen ja niistä keskusteleminen. Näin on mielestäni asioiden valmistelussa myös tapahtunut, Haavisto vastasi.

Haavisto sai myös vastata, miten ministeri voi omalla päätöksellään muuttaa ministeriön työjärjestystä ja ottaa pois tehtäviä asianomaiselta osastopäälliköltä ja siirtää niitä toiselle, virkamatkalle määrätylle virkamiehelle?

Haaviston vastaus kuului näin:

– Ministeri on poikennut vahvistetusta työnjaosta ulkoministeriön työjärjestyksen 56 § perusteella. Pykälän teksti kuuluu:

”Ministeri tai valtiosihteeri kansliapäällikkönä voivat määrätä asian valmistelusta vahvistetusta työnjaosta poiketen. Poikkeuksista työnjakoon voivat vastaavasti määrätä alivaltiosihteeri, osastopäällikkö ja määriteltyjä palvelukokonaisuuksia johtavat virkamiehet vastuualueellaan käsiteltävien asioiden osalta. Virkamies on lisäksi vahvistetusta työnjaosta riippumatta velvollinen suorittamaan ne tehtävät, jotka häneen esimiesasemassa oleva toimintayksikön päällikkö tai ministeri vahvistetusta työnjaosta poiketen yksittäistapauksessa määrää hänen suoritettavakseen.”

Haaviston mukaan al-Hol-kysymys on vaatinut vahvaa panostusta

Ammattiyhdistyksen mukaan on syntynyt käsitys, että Syyria-asiasta ei ole mediassa tai muuallakaan tullut vielä esille kaikki. Haavistolta kysyttiin, onko mahdollista, että asiassa joku olisi vääristellyt tekemisiään?

– Syyrian tilanteeseen ja al-Hol -kysymykseen liittyvät haasteet ovat kesästä 2019 saakka vaatineet ulkoministeriöltä vahvaa panostusta. Näistä kysymyksistä on myös eri kokoonpanoissa käyty keskustelua ulkoministeriön sisällä ja valtioneuvoston piirissä. 56 pykälän mukainen ratkaisu mahdollisti sen, että ulkoministeriö on voinut aktiivisesti valmistella toimia eri tilanteiden varalle, jotka voivat Syyriassa vielä olevia suomalaisia kohdata.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ylioppilas haavistolle pitäisi löytää kykyjä vastaavaa hommaa. Vaikka linnanjuhlien parkkipaikkavahtina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Haavistolla ole todellakaan akateemista loppututkintoa ? Suomalainen demokratia on kummallista, kun kouluja käymätön friikki on johtamassa tärkeintä ministeriötä. Ovatko kansalaiset edelleen ruusunen satavuotisessa unessa. Itsenäisyys saavutettiin noin sata vuotta sitten, mutta on nyt menetetty parin kymmenen vuoden aikana massiivisen Uuden Maailmanjärjestyksen ja globalismin vyörytyksen aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selkärangaton selittelevä luikuri,joka mitä pikimmin ulos hallituksesta ja samassa oven avauksessa myös "ilmasto-osaaja" Mikkonen sekä mamuluikurien suojelija Ohisalo. Vihreät ja punaiset kommunistit ruotuun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulin eilen että Haaviston metodit olisivat olleet yhtä negatiivisia ennenkin, mutta vasta nyt olisivat sorretut uskaltaneet tuoda ne esiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai keitäs sitten jäisi sinne, ketkä olisivat ne jotka ottaisivat vastuun ja tekisivät työn? Nythän politiikkaan saa mennä mukaan se joka itse haluaa ja äänestäjät valitsee, oli se sitten pusu, hupu tai brotherchristmas... Tämä on aika lailla vapaa maa vielä siinä mielessä. Mediakin on sellainen että sen uutisia joko uskoo tai ei, asioista ottaa selvää tai ei. Oma valinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haavisto jauhaa kakkaa ja hymyilee samaa tekohymyään, mielessä liikkuukin sitten pikkasen synkemmät ja kostonhimoiset ajatukset.

Siinäpä hieno ministeri... ihan hallituksensa näköinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä miten on saatu yhdistettyä ammattijärjestö ja ulkoministeriö samaan otsikkoon. Energia ei nimittäin riitä seuraamaan jokaista mediatöräystä. Sen sijaan oudoksuttavaa on tämä marginaalisilla ulko-asioilla revittely. Uskon, että suomalaisilla on tähdellimpääkin pohtimista kuin ventovieraiden ja epäilyttävien muka-kansalaisten hyvinvoinnilla spekulointi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatellen ulkoministeriltä vaadittavaa osaamista, ylioppilaan osaamisella ulkoministerin postin hoitamista voisi ajatella ensisijaisesti työharjoitteluna tai kesätyöpaikkana. Sekin kokeneen työhönopastajan avustamana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pomo ei saa määrätä työntekijöiden tehtävistä?

Onko ulkoministeriön virkamiehillä oikeus itse päättää tehtävänkuvista, työnjaosta ja kenties työajoistakin? Niin kuin Finnairilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Pomo saa määrätä ja pitää määrätä työntekijöiden tehtävät. Ongelmaksi tilanne muodostuu silloin, kun tehtävä on lain tai asetusten vastainen. Työntekijällä on myös oikeus kritisoida annettua tehtävää joutumatta minkäänlaiseen rangaistuksen alle. Tilanne on myös erilainen onko pomo yksityisen yrityksen palveluksessa vai valtion palveluksessa. Tässä tapauksessa kansalaisten palveluksessa. Yksityisessä yrityksessä voidaan työsuhde lopettaa jos määrää tehtäviä väärin perustein. Ministeri voi näköjään kohdella alaisiaan melkein miten huvittaa joutumatta vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliittinen vastuu joka voi parhaimmillaan näkyä vaaleissa kannatuksen nousuna tai laskuna... Itse asiassa virkamiehillä on sikäli mukavampaa - ei ole murhetta vaalien äänenkalastamisesta! Laulaa vaan sitä laulua mitä käsketään - kunhan tietää kuka käskee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa katsoa miten kävi tuolla selityksellä nurembergin oikeudenkäynneissä, enhän minä mutta pomo käski.

Vai saa selkärangaton ministeri kyykyttää virkamiehiä jotka eivät suostu ottamaan ministerin laittomia törkypestejä omiin nimiinsä. Aika jännää moraalia, kertoo valtakunnan tilasta osaltaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tämmöistä yrittää tehdä verovaroilla,on se kaikkea muuta kuin salainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:49
Mopoauto syttyi palamaan ja tuli levisi myös viereiseen henkilöautoon Ylivieskassa – pelastuslaitos esti palon leviämisen taloon
7:00
Päivän leffapoiminnat: 1970-luvun salaliittojännäri muistuttaa, että Warren Beatty oli aikanaan karismaattinen tähti
7:00
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
7:00
Edullisemmat kuntosalit riisuivat palvelut ja kiristivät kilpailun – nyt tulevat boutique-salit, joissa liikutaan tyylillä Tilaajille
7:00
Rovaniemeläinen Janne Orava koulutti itsensä keittiömestarista riistamestariksi – nyt hän osaa tunnistaa kärpäsen toukista, milloin eläin on kuollut Tilaajille
6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
4
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
4
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
3
Kyllästetyn puun kierrätyksestä vastaava Demolite Oy ihmettelee Kiertokaaren hinnoittelua – pelkää korkean jätemaksun johtavan puun ohjautumiseen jatkossa vääriin paikkoihin
2
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
1
Linnanmaalle rakennetaan ekotehokas Vihreä Kortteli – tavoitteena mahdollisimman pieni hiilijalanjälki esimerkiksi betonia ja terästä vähentämällä
1
Pelicans-hyökkääjä Aleksi Mustonen vahvasti tyrkyllä Kärppiin
1
Kiinalaismatkailijat täyttävät nyt Rovaniemen, mysteerivirus saanut matkailuyrittäjät tarkkailulinjalle – "Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä", sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image