Kotimaa

Ulkoministeri Haavisto Erdoganin pa­ko­lais­vyö­ryl­lä uhkaamisesta: "Kovista lausunnoista pitäisi päästä maltilliseen asioiden hoitamiseen"

Ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi Turkin ja Syyrian tilannetta toimittajille torstaina eduskunnassa.
Kotimaa 10.10.2019 19:17
Aki Taponen

Haavisto on huolissaan kurdien mahdollisuuksista pitää Isis-taistelijoita vankiloissaan. Se voi tuoda uutta kaaosta ja terrorismia alueelle, hän sanoi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää sotatilanteissa tyypillisenä, että kielenkäyttö kovenee ja esitetään voimakkaita vetoomuksia ja uhkauksia.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkasi torstaina päästää Eurooppaan 3,6 miljoonaa pakolaista, mikäli EU arvostelee Turkin operaatiota Syyriassa ja yrittää saada Turkin operaation Syyriassa näyttämään hyökkäykseltä.

– Suomen kannalta on tietysti tärkeää, että siviileihin kohdistuvia sotatoimia ei alueella tapahdu eikä uutta pakolaisuutta synny. Tämän puolesta olemme tietysti myös Turkkiin vedonneet, Haavisto sanoi toimittajille eduskunnassa torstaina.

Hän jatkoi, että Euroopalla ja Turkilla on monenlaista keskinäistä riippuvuutta jo maantieteenkin vuoksi.

– Sen vuoksi tällaisista kovista lausunnoista pitäisi päästä maltilliseen asioiden hoitamiseen.

Haavisto korosti, että EU:n johto on jo torstaina tuominnut Turkin toimet. EU:n ulkoministerit kokoontuvat maanantaina käsittelemään Syyrian tilannetta.

Kaaosta ja terrorismia voi tulla

Turkki ja EU sopivat vuonna 2016 järjestelystä, jonka mukaan Turkki saa kuusi miljardia euroa, jos tukkii rajojensa yli Eurooppaan suuntautuvan pakolaisvirran. Se tyrehdytti suurelta osin turvapaikan hakijoiden tulvan Eurooppaan.

Haavisto ei osannut arvioida, voiko Turkki toteuttaa uhkauksensa pakolaisvyörystä.

– En osaa arvioida tämän uuden konfliktin skenaariota. Eniten olen huolissani siitä, että usein tällainen ehkä vain pieneksikin koettu sotilaallinen operaatio saattaa panna jonkin uuden pallon pyörimään.

– Konkreettinen uhka, joka on tuotu esiin on se, että kurdien mahdollisuudet pitää Isis-taistelijoita vankiloissaan ja huolehtia alueellaan olevista leireistä heikkenevät. Tämä voi tuoda uutta kaaosta myös terrorismina sinne alueelle.

Suomen viranomaisilla ei pääsyä Al-Holin leirille

Syyrian kurdialueilla sijaitsee al-Holin vankileiri, jossa on myös suomalaisia vankeja, heidän joukossaan lapsia. Ylen tietojen mukaan leirillä on 33 suomalaista lasta ja 11 naista.

Haaviston mukaan Suomen viranomaisilla ei ole toistaiseksi ollut sellaista pääsyä leirille, että heille olisi voinut antaa suoraa apua.

– Suomi on seurannut tilannetta hyvin tarkkaan muun muassa niiden 30 järjestön kanssa, jotka sillä alueella toimivat. Suomi on antanut humanitaarista apua, jotta tilanne leirillä olisi humanitaarisesti siedettävä.

– Olemme myös tehneet Syyrian kurditahoille hyvin selväksi, että Suomen kansalaisilla on aina oikeus palata Suomeen. Sikäli kun heidät päästetään asioimaan edustustoissa, joissa Suomi voi heitä auttaa, heille kirjoitetaan matkustusasiakirjat.

OIkeuskansleri huolissaan lapsista

Oikeuskansleri totesi torstaina, että valtioneuvosto ja ministerit ovat toimineet Al-Holin leirin kysymyksessä lainmukaisesti. Hänen mielestään perus- ja ihmisoikeudet puoltavat sitä, että valtioneuvosto pyrkii kotiuttamaan leiriltä ainakin suomalaiset lapset, mutta käytännössä Suomen viranomaisten on mukauduttava leirin hallinnoijien asettamiin ehtoihin.

– Joskus konsuliapuun liittyy toimenpiteitä, joita ei voi julkisuuteen kertoa. Suomen hallitus on uskoakseni tehnyt paljon toimia, jotta ihmisten turvallisuus leirillä olisi parempi. Olemme olleet tässä hyvin linjassa myös muiden EU-maiden kanssa, Haavisto sanoi.

Al-Holin leiri sijaitsee noin 60 kilometriä Turkin vastaiselta rajalta. Haaviston mukaan se ei suoraan ole sotatoimialueella.

– Avun jatkumista pyritään pitämään yllä ja tilannetta seurataan päivittäin, Haavisto sanoi.

MAINOS

Kommentoi

Euroopalla on yhteisiä intressejä mm.
Nato. Ihmetystä herättää, että EU lausui mielipiteensä, että ei hyväksy hyökkäystä Turkkiin.

Pitää muistaa, että Keski-Eurooppa on täynnä Nato maita ja myös Turkki.
Olisi pitänyt odottaa puolustuksen mielipidettä ensin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos suomeen tuleeenä yhtään isonpaa pakolaisaaltoa, niin se tietää lopullisesti julkistalouden rapautumisen. Tätä vajausta alkaa normiduunari maksamaan verotuksella niin , että palkasta ei jää pakollisten kulujen jälkeen mitään. Duunari hakee leipänsä leipäjonosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset uunot luulee, että radikaalit uskovaiset alkaa niitä kun puhuvat kiltisti. Se vain, että homma ei toimi. Radikaalit tekevät radikaaleja tekoja, jotka ovat uskonnon mukaisia. Ei siellä Niinistön piipitykset paljoa paina. Päinvastoin Niinistön tapaiset naivit ihmiset antavat toivotaan toivotaan politiikallaan näille radikaaleille mahdollisuuden tehdä mitä haluavat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haavisto ja Ohisalo kohkaavat nyt simmut ummessa, että Suomeen vaan koska ihmisoikeudet. Sopivasti siinä kohkaamisessa unohtuu mahdolliset rikokset ja uhka turvallisuudelle mitä näiden sota-alueelle vapaaehtoisesti toimimaan lähteneiden mukana tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli SUOMI aloitti tapansa mukaan nöyristelyn jo nyt Pekan suulla. Lyökää nyt edes joskus nyrkkiä pöytään pellet !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, 2015 pakolaisaallosta on nyt neljä vuotta ja mitä ovat viisaat EU-päättäjämme saaneet aikaan? No, eivät mitään. Jos uusi aalto tulee niin EU:n ääliömaat - Suomi arvojohtajana - ottavat taas vastaan ketä hyvänsä tänne tuleekaan loppuiäksi hoivattavaksi. Parhaassa tapauksessa. Osa on häijympiä tapauksia.

Eikö nyt voisi sen EU-armeijan perustaa ja pistää Turkin rajan ja välimeren tukkeeksi? Siihen paljon mieluummin verorahani antaisin.

Mutta ei, tehdään yksi suuri arabivaltio koko Euroopasta.

Kyllä Trumpin typerimmätkin lausunnot ja teot ovat fiksuja kun vertaa mitä omat päättäjämme tekevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvojohtahana? AIka kauas mene arvot, ei ole suomessa nähty. Ainakaan normi kansan toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kyllä nyt täytyy Erdoganin käyttäytyä kiltisti. Pitäisi pikeasti katsoa Turkin johtajan kyntöjälkeä ja hänen uskontoaan. Sieltä se "totuus" löytyy. Pekka Pekka...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muut sulkevat rajat mutta Suomi odottaa nöyrästi lupaa brysselistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:25
Kokoomuksen Janne Heikkinen: Pääradan suunnittelu pitää laajentaa Ouluun asti, Limingan ja Oulun välille tarvitaan kaksoisraide
15:11
Stora Enson kunnossapitoyhtiön yt-neuvottelut päättyivät Oulussa – 24 työntekijää irtisanotaan
14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
98
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
46
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
36
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
22
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
19
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image