Kotimaa

Ulkoministeri Haavisto al-Holin jupakasta: Ylin vir­ka­mies­joh­to on vakuuttanut, ettei mitään lainvastaista ole tapahtunut

Toimitusministeristön ulkoministeri Pekka Haavisto saapui vihreiden eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuskunnan yhteiskokoukseen. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 9.12.2019 18:38
Aki Taponen

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi ministeriön ylimmän virkamiesjohdon vakuuttaneen hänelle, että lain tai määräysten vastaiset toimet olisi pysäytetty, jos sellaisia olisi havaittu.

– Ministerihän ei toimi yksin, vaan asiat valmistellaan virkamiesjohdossa, Haavisto sanoi maanantaina vihreiden puolue-elinten kokouksen jälkeen.

Suomalaisten Isis-lasten ja -naisten kotiutusjupakassa arvostelua saanut Pekka Haavisto (vihr.) jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa. Myös vihreiden kaksi muuta ministeriä, sisäministeri Maria Ohisalo sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen jatkavat tehtävissään.

Haavisto kertasi, että Antti Rinteen (sd.) hallitus käsitteli al-Holin leirin suomalaisten kysymystä oikeuskanslerin läsnä ollessa iltakoulun yhteydessä lokakuun lopulla.

– Nyt on Sanna Marinin (sd.) hallituksen asia, haluaako se muuttaa toimintalinjausta tai millä tasolla se haluaa sen käsitellä.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous päätti maanantaina ministerivalinnoista ja osallistumisesta Sanna Marinin (sd.) tulevaan hallitukseen. Se jatkaa edeltäjänsä Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmalla samojen puolueiden voimin.

Haavisto joutui kohun keskelle, kun Ilta-Sanomat kertoi viikko sitten, että Haavisto oli yrittänyt painostaa ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin leirin suomalaiset lapset kotimaahan konsulikyydillä.

Kun Tuominen ei ollut suostunut lainvastaisena pitämäänsä operaatioon ilman poliittista päätöstä, hänet hyllytettiin osin tehtävistään.

Ministeriössä "pelon ilmapiiri"

Haavisto on kiistänyt painostuksen, pyytänyt Tuomiselta anteeksi ja sanonut, että tämä voi halutessaan palata tehtäviinsä. Myöskään hanketta, jossa Isis-lapset erotettaisiin vanhemmistaan, ei ole Haaviston mukaan vireillä.

Selitykset eivät kuitenkaan ole vakuuttaneet, vaan Haaviston toiminnan takia ulkoministerissä kerrotaan vallitsevan pelon ilmapiiri.

Ulkoasianhallinnon virkailijayhdistyksen puheenjohtaja, lähetystöneuvos Juha Parikka sanoi sunnuntaina Verkkouutisille, että luottamus ministeri Haavistoa kohtaan on horjunut henkilöstön keskuudessa erittäin pahasti. Hän sanoi näyttävän siltä, että Haavisto puhuu muunneltua totuutta.

Pekka Haavisto kertoi vihreiden kokouksen jälkeen, että hän keskusteli maanantaina ulkoministeriön henkilöstöjärjestöjen edustajien kanssa työilmapiiriongelmien korjaamisesta.

– Kaikkein isoimpana asiana on ollut sisäinen tiedonkulku. Kaikki ovat luvanneet ottaa sen vakavasti, itseni mukaan lukien.

Välikysymys tulossa

Perussuomalaiset kertoivat viime viikolla aikovansa jättää Haaviston toiminnasta välikysymyksen, jos Haavisto jatkaa uudelleen muodostettavan hallituksen ulkoministerinä. Haaviston ulkoasiainvaliokunnalle antamat selvitykset eivät puolueelle kelvanneet.

– Tässä on kolme edelleen avointa kysymystä. Ollaanko Isis-perheitä tuomassa Suomeen, onko Haavisto valehdellut aiheeseen liittyen ja onko hän syyllistynyt virkamiehen painostamiseen vaatimalla tältä lainvastaisia toimia Isis-perheiden tuomiseksi Suomeen, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho luetteli viime viikolla.

Haavisto sanoi maanantaina, että oppositiolla on aina oikeus tehdä välikysymys.

– Oppositio itse valitsee, mitkä asiat se haluaa nostaa välikysymyksen aiheeksi.

Kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat jättäneet Haaviston toiminnasta hallitukselle vastattavaksi kirjalliset kysymykset.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Käsittämätöntä pöllöilyä koko eduskunta; hallitussekoilu-haavisto. Eduskunta valittu hoitamaan kansan asioita,,nyt hoidetaan omia sotkuja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on ministerin, ministeriön virkamiesten, eduskunnan, hallituksen ja median ansiosta keitetty niin sakea ja maustettu soppa, ettei sen syötyään kukaan ole enää entisensä. No, media sentään selvinnee ilman pahempaa ripulia, mutta esim. Haaviston presidenttihousut ovat saattaneet ryvettyä pahoin.
Aika näyttää, miten hallitus tämän teeman kanssa pärjää, onnea varmasti tarvitaan. Eikä se rehellisyyskään liene pahaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni Paateron töppäily on pientä tähän verrattuna. Minkä sille tekee jos on vähän yksinkertainen. Mutta Haaviston temput olivat tietoista ja omavaltaista suorastaan rikollista toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko oppositio edes hetkeksi rauhoittua, jotta tämä uusi hallitus voisi aloittaa? Naurettavuuksiin menee tämä jatkuva pommitus. Kyllä oppositiollekin tulee karkkipäivä, jos jaksavat tuleviin vaaleihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuslaki ei estä tuomasta maahan elämänkatsomukseltaan vannoutuneita terroristeja. Heitä voi tuoda lain mukaan rajatta, koska ihmisillä on täysi vapaus mielipiteeseensä. Heillä on myös Suomen kansalaisina vapaus liikkua ja toimia miten haluavat. He saavat täyden sosiaaliturvan. He ovat oikeutetut asuntoon ja toimeentuloon, jos eivät itse siihen pysty. Heillä on vapaus kokoontua ryhminä ja suunnitella mitä tahansa. Vasta sitten, kun he konkreettisesti tekevät jotain laitonta, siihen voidaan puuttua.

Nämä aikuiset henkilöt ovat aivan vapaaehtoisesti lähteneet sotimaan länsimaiden ja Suomen kansan perinteisiä arvoja vastaan. He ovat omaksuneet elämänkatsomuksen, jonka mukaan heidän näkemyksensä kannalta vääräuskoiset voi ja pitää tappaa. Onko meidän demokratiamme sallimassa tai suorastaan vaatimassa heitä tänne?

Kaikki tämä on ihan laillista. Toinen kysymys on se, onko siinä mitään järjen hiventä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi tätä maata ja sen politiikkaa! Voiko enää alemmas vajota? Jääkö enää aikaa ja halua hoitaa oikeita asioita??!!
Valehtelijoiden klubiksi on mennyt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tästä Haavistostako meinataan leipoa seuraavaa presidenttiehdokasta? Voi hyvä tavaton! Mitenkähän suomen käy kun Sauli ei enää ole presidentti?
Ei ole yhtään ketään vaihtoehtoa sen jälkeen tai vain onnettomia tapauksia. Tyttöset johtaa nyt maata joilla ei ole mitään kokemusta... Ja konkarit jää kiinni valheista... on tämkin! Tulee ikävä Vennamoita ,Virolaisia ja kumppaneita.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kaipaa kultaisia aikoja, niin tuskin kannattaa haaveilla 60-70-luvusta. Silloin oli vallassa eräs Urho, jonka aikana ei totuuttaa puhuttu lainkaan. Jos puhui, niin silloin vaarannettiin "hyviä ja luottamuksellisia suhteitä itäiseen naaapuriin". Sellaistako aikaa kaivataan? Nyt valheet tulee julki, mutta tulee myös tarkoitushakuisia väärinymmärryksiä ja tulkintoja. Annetaan Haavistonkin asia kansanedustajien käsittelyyn ja katsotaan, onko siinä perää, vai onko tämä lopulta UM:n sisäisiin skismoihin liittyvä selkkaus. UM:ssä ei tunnetusti ole ne kaikkein helpoimmat virkamiehet, vaan ne, joilla on jo lähtökohtaisesti suuri ego.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiassa ei ole mitään epäselvää, Haaviston puuhat on tutkittava alusta saakka.
Tarinan käänteet muuttuvat liikaa matkan varrella, kuin katselisi kauniita ja rohkeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vain kotimainen politiikka mennyt naurettavaksi. Pelkkää syyttelyä eikä tehdä mitään konkreettisia asioita. Olisipa hienoa jos joskus tehtäisiin jotain konkreettistakin, eikä vain yritettäisi laittaa kapuloita rattaisiin.

Kyllä suomalainen politiikka ja poliitikot ovat niin syvältä, että usko heidän kykyynsä on täysin mennyt. Ei ole persuista pelastajaksi. Yhden asian porukkaa ja ei mitään näkemystä miten maata pitäisi johtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli sinun mielestäsi Haaviston toimintaa kun katselee sopivan väristen lasien takaa on täysin kritiikitöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä pelolla johtaminen on ollut trendinä jo muutaman vuoden josta työntekijät saavat nauttia esimiesten johtamana. Tästä on kokemusta omalta osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Perussuomalaiset, kun teette asiasta välikysymyksen niin nähdään onko myös Keskusta ollut junailemassa tätä joukkoa Suomeen. Supohan on varoitellut tästä joukosta riskiryhmänä taannoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeuskanseri on pellevirka mikään ei muutu lässyttää vaan jotain ja asia jää siihen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tämä ollut jo pidemmän aikaa selvää, että Haavisto on poliittisen ajojahdin kohteena. Taustalla samat voimat, jotka istuvat tällä hetkellä oppositiossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä on sellainen porukka etsimässä työkseen epäkohtia jolla voisi hallitusta tai henkilöä horjuttaa. Pitäisi vain saada kiinni näitä aiheettomasti syytöksiä jakavia ja pistää vastuuseen. Eräs paljastelija toimi Oulun kaupungin hallituksessa epäkohtien paljastajana ja jatkoi myöhemmin julisteiden ikkunaan liimaajana eduskuntatalon huoneistossaan, luultavasti siksi, koska joku toinen oli toiminut ennen häntä samoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja muut eivät jaa "väärää tietoa?" Olisi kiva saada jutella tällasten ihmisten kanssa jotka uskovat pyhästi valtmediaan jne. Kyllä sielläkin jaetaan väärää tietoa joka viikko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korkein johto syö heidän ylemmän johdon kädestä. Lausunnot ovat siinä suhteessa täysin ymmärrettäviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt viimeistään tuli selväksi se, että Haavistosta ei tule koskaan Suomen tasavallan presidenttiä.
Se oli siinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image