Kotimaa

Ul­ko­asian­va­lio­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja: "Nyt pitäisi kääntää kaikki kivet" – valiokunnan enemmistö tyytyi Haaviston selvitykseen Isis-lasten pa­lau­tus­suun­ni­tel­mas­ta

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) antoi ulkoasiainvaliokunnalle tiistaina raportin Syyrian tilanteesta. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 3.12.2019 21:26
Katja Ihatsu

Ulkoasiainvaliokunta kuuli tiistaina ulkoministeri Pekka Haavistoa al-Hol-keskustelusta. Presidentti Sauli Niinistö kumosi väitteet, että hänelle olisi kerrottu palauttamissuunnitelmasta.

Ulkoasiainvaliokunta kuuli ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tiistaina Isis-lasten palauttamissuunnitelmasta Suomeen.

Ulkoasianvaliokunta äänesti asiasta, ja enemmistö oli sitä mieltä, että Haaviston selvitys oli riittävä. Valiokunnan kolme perussuomalaista jäsentä olivat asiasta eri mieltä.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikon (ps.) mukaan ulkoasiainvaliokuntaa ei ollut informoitu lasten palauttamisesta.

– Ensimmäisen kerran saimme hyvin kattavan selvityksen siitä, mitä al-Holin leirillä Isis-naisten ja -lasten osalle on suunniteltu tehtävän. Aikaisemmalla kolmella kuulemiskerralla, mitä olemme keskustelleet, ei ole kerrottu sitä, millaisiin toimenpiteisiin ministeri on ryhtynyt, kommentoi Niikko.

Niikon mukaan valiokunnalle on viimeksi 16. lokakuuta ilmoitettu, että hallitus ei ryhdy toimenpiteisiin saadakseen leirillä olevat naiset ja lapset pois.

Niikko huomauttaa, että valiokunnassa vahvistettiin 16. lokakuuta kanta, että aktiivisiin toimenpiteisiin ei ryhdytä, vaan pyritään selvittämään lasten ja naisten hyvinvointia leirillä ja toimittamaan heille materiaalista apua.

– Kuitenkin ministeri lähti tätä nimenomaista asiaa hoitamaan ja käymään neuvotteluja kurdivirnaomaisten kanssa lasten ja naisten pois saamiseksi leiriltä.

Haaviston mukaan ulkoasiainvaliokunnan kanssa on käyty asiasta perusteellinen keskustelu kahdesti. Asiasta on annettu myös yksi kirjallinen lausunto syyskuussa.

Niikon mukaan oleellista asiassa on se, että asiasta ei kerrottu kaikille valiokunnan jäsenille.

– Se ei ole ollut asianmukaista toimintaa niitä valiokunnan jäseniä kohtaan, jotka tästä eivät ole tienneet. Osa jäsenistä on tiennyt, koska asiaa on käsitelty ministerineuvostossa. Tämän vuoksi valiokunta ei ollut yksimielinen siitä, että ulkoministerin ilmoitus on riittävä.

Haavisto kiisti painostusväitteet

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen Paavo Arhinmäki (vas.) antoi puhtaat paperit liittyen maanantaiseen Ilta-Sanomien juttuun, jossa väitettiin Haaviston painostaneen konsulipäällikkö Pasi Tuomista palauttamaan lapsia al-Holin leiriltä Syyriasta ilman äitejään.

– Ulkoasiainvaliokunta käsitteli al-Holin leirin lapsista käytyä julkista keskustelua. Ei jäänyt mitään epäselvää. Hallitus, ulkoministeri ja ulkoministeriö ovat toimineet juuri niin kuin sen lain mukaan pitää toimia. Eilen julkistetusta ”skuupista” ei jäänyt kiveä kiven päälle, Arhinmäki kirjoitti Twitterissä.

Haavisto kiisti maanantaina painostusväitteen sekä sen, että olisi syrjäyttänyt Tuomisen tämän tehtävästä kieltäytymisen takia.

– Ei pidä paikkaansa, Haavisto sanoi.

Al-Holin leirillä Syyrian kurdialueella on noin kymmenen suomalaista naista ja arviolta 30 suomalaislasta. Osa lapsista on syntynyt leirillä. Naisten joukossa on kantasuomalaisia ja maahanmuuttotaustaisia. He ovat aiemmin eläneet Isis-liikkeen alueella.

Yhtäkään ihmistä ei toistaiseksi ole palautettu Suomeen, mutta asiasta on keskusteltu viime keväästä lähtien.

"Voiko ministerin sanaan enää luottaa?"

Haaviston mukaan koko hallitus on antanut tukensa lasten ja naisten palauttamissuunnitelmalle ja että myös presidentti Sauli Niinistö oli siitä tietoinen.

Tiistai-iltana Verkkouutiset uutisoi siitä, ettei Niinistö ole tietoinen suunnitelmasta.

– En tiedä [asiasta]. Ja hallituksesta on moneen kertaan vakuutettu, ettei hallitus ole edes päätöstä tehnyt, Sauli Niinistö sanoo Verkkouutisille.

Niinistö kertoo lehdelle, ettei hän ole tietoinen myöskään Haaviston mainitsemasta asiasta, että ulkoministeriö olisi valmistelemassa suunnitelmaa tuoda Isis-taistelijoiden vaimot ja lapset Syyriasta Suomeen.

– Tämä herättää kysymyksen, mitä muuta on jäänyt kertomatta. Voiko ministerin sanaan enää luottaa? Nyt kyllä pitäisi kääntää kaikki kivet, Niikko kommentoi illalla Lännen Medialle asian uutta käännettä.

Neljä kantelua ja yksi rikosilmoitus

Valiokunnan kuultavana oli tiistaina myös oikeuskansleri Tuomas Pöysti. Pöysti linjasi lokakuussa, että hallituksen pitää yrittää kotiuttaa al-Holin leiriltä ainakin lapset. Haaviston mukaan naisia ja lapsia voidaan hakea tapauskohtaisesti takaisin Suomeen, mutta ainoastaan lasten palauttaminen olisi mahdotonta kurdihallinnon määräysten takia.

Haavisto on nimennyt virkamiehen hoitamaan pelkästään al-Holilla olevien suomalaisten asioita.

Haavisto kielsi syrjäyttäneensä konsulipäällikkö Tuomisen ja sanoi hänen vastaavan yhä konsulipäällikön tehtävistä.

Oikeuskanslerinviraston mukaan Haaviston toiminnasta oli maanantai-iltapäivään mennessä tehty neljä kantelua ja yksi rikosilmoitus, kertoi Yle.

Al-Holin leiri

Al-Holin pakolaisleirillä on yli kymmenen Suomesta lähtenyttä naista ja arviolta kolmisenkymmentä heidän lastaan.

Osa lapsista on syntynyt ulkomailla. Naiset ovat kantasuomalaisia ja maahanmuuttajataustaisia.

Leiri sijaitsee Koillis-Syyriassa ja sitä johtaa kurdihallinto.

Osa leirillä olijoiden lähtömaista on palauttanut kansalaisiaan kotimaahan. Suomi harkitsee palauttamisia "tapauskohtaisesti."

Suomalaisilla on kansalaisuutensa perusteella oikeus palata kotimaahansa, jos he niin haluavat, mutta käytännössä itsenäinen paluu on mahdoton.

Oikeuskanslerin ratkaisun mukaan Suomen pitäisi lasten oikeuksia koskevan yleissopimuksen perusteella turvata lasten paluu.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Toivon hartaasti juttutuvassa Haavistoa puolustaneille itselle sellaista esimiestä, joka määrää tekemään rikoksen, josta saa ehdotonta vankeutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman muuta tuo asiakokonaisuus pitää tutkia. Ministeri Haaviston osalta saattaa tulla ministerivastuulaki käyttöön, (vertaa Juhantalo ja Jäätteenmäki), jos mediassa esiin tulleet väitteet, eli työpaikkakiusaaminen ja virkamiehen "painostaminen" tekoon josta on ilmeisesti säädetty rangaistukseksi vankeutta. On kyllä hurjaa menoa tämän hallituksen sisällä....kerta kaikkiaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa käydä katsomassa oikeuskanslerin viraston lausunto, päivätty 10.10.2019. Löytyy netistä. Oudosti sitä pitää lukea, jos sieltä löytää käskyn hakea ketään pois Al-holin leiriltä.
Ja kyllä, ulkoministeri Haavisto on lukenut sitä oudosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persut nyt yrittää joka paikassa saada hallituksen jäseniä esille milloin milläkin syyllä. Jospa alettaisiin tutkimaan Niikon Kiina -yhteyksiä ja sitä, onko hän sovelias ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi. Muutakin milenkiintoista sieltä taustalta löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten esim Nikon olettamasi toimet saavat, Haaviston toimet tekemättömäksi ? Oikeuttaako se ministerin painostamaan virkamiestä, rikkomaan lakia. Tai puhumaan "muunneltua totuutta" ? Ihmeellistä puollustelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Sinulla tiedossa faktaa, että painostusta on tapahtunut ja lakia on rikottu? Tietääkö Niikko paremmin asiat vai puhuuko hän "tarkoituksenmukaista totuutta"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä vaan tutkinta käyntiin. Minun tietääkseni Niikko ei ole kannattanut ihmisten salakuljetusta tai lasten sieppaamista vanhemmiltaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksiköhän ulkoministeri ei maksa omilla rahoillaan aiheuttamia "tapahtumia"?Sehän olisi vain kohtuullista veromaksajien kannoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska kyseessä on tärkeä asia.
Paljon tärkeämpi asia kuin Suomalaiseten hyvinvointi, niin Pekka pääsee tästä palturin puhumisesta ja virkamiehen kiristämisestä sairauslomalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kansalaisena ja äänestäjänä en ole tyytyväinen haaviston selityksiin vaadin asian tutkimista tai haaviston eroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha tässä on väittää pekkaa puhtaaksi, jotain vilunkia on tapahtunut ulkoministeriössä, olen siitä melkein sata varma.

Ei muutoin puheet ole noin ristiriidassa. Toivotaan et tää erotettu virkamies avaa sähköpostinsa saadaan Pekasta totuus esiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaisista ei ole mihinkään hommaan, nauratti kun puhui operatiivisestä toiminnasta, joku piti varmaan viisaana käytti hienoa sanaa, operatiivistä toiminnasta kerrotaan harvoille ja valituille, tässä ei ollut operatiivisestä toiminnasta edes kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aivan sama, millä nimikkeillä rikostutkintaa tehdään. Pääasia on se, että väärin toimineet ja valehtelijat saadaan pois viralta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä meillä on nyt ministerit. Ohisalon toimet pitää myös tutkia, kun kohta täällä saa vilejellä vain kannabista, mutta lihaa ei saa syödä. Olisitte keskusta vaan kaatanut koko hallituksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sepäs olisikin jotain, jos presidentti Niinistö olisi kuullut poliittisesta päätöksestä, jota ei ole edes tehty! Haavisto itse sanoi, että ministeriö on tehnyt toimivaltansa puitteissa valmistelevia toimia oikeuskanslerin päätöksen mukaisesti, mutta valtioneuvosto ei ole tehnyt päätöksiä.

Persujen toimet ulkoasiainvaliokunnassa puolestaan ovat ala-arvoista äänten kalastelua ja turhan sopan keittelyä. Haaviston selvitys oli äänin 10-3 täysin riittävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkoasiainvaliokunnassa on 17 jäsentä, josta hallituspuolueista 11.
Puheenjohtaja tulee persuista.

Miten ihmeessä kävikin niin, että omat äänestivätkin omien puolesta. Todella ihmeellinen tulos, eikö totta.

Ulkoasiainvaliokunta

Jäsenet
Erkki Tuomioja sd (vpj)
Kimmo Kiljunen sd
Johannes Koskinen sd
Jutta Urpilainen sd
Mika Niikko ps (pj)
Tom Packalén ps
Ville Tavio ps
Jaana Pelkonen kok
Petteri Orpo kok
Anne-Mari Virolainen kok
Jouni Ovaska kesk
Mikko Savola kesk
Juha Sipilä kesk
Inka Hopsu vihr
Saara Hyrkkö vihr
Paavo Arhinmäki vas
Eva Biaudet r

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittää kammeta erittäin suosittua seuraajaansa - ja pikkuhiljaa vihreät ja vasemmisto vanhaoikeistolaista ja länsimielistä Niinistöä. Suomessa pitäisi presidentinkin ottaa todellisuus huomioon.

Enpä silti sano että Haavisto olisi esim. Putinin kanssa hyvin pärjäävä tasavallan presidentti, päinvastoin. Varoituksen sana lienee paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sale ei voi olla ehdokkaana seuraavissa pressanvaaleissa. Ei ole mitään tarvetta pönkitellä kannatustaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksesta on siis puhuttu muunneltua totuutta presidentille asti. Haavisto joka on esittäytynyt aina oikeudenmukaisena ja rehellisenä, onkin aivan muuta. Kehtaattaki ja kyllä te kehtaattaki. Ja Arhinmäkiki oikein todistelee. Tämä pitää selvittää perusteellisesti. Eiku media töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

17:41
Rinne vetää muodolliset hallitustunnustelut pikavauhtia – tavoitteena saada hallitus kasaan tiistaina
17:04
Kokoomuksen Orpo esittää, että hallitustunnustelija olisi sdp:n pääministeriehdokas – "On hieman erikoista, että Antti Rinne toimisi tunnustelijana"
16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
109
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

330 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image