Kotimaa

Ul­koa­siain­va­lio­kun­nan puheenjohtaja Mika Niikko vakuuttaa Kiina-yhteyksiensä olleen laillisia – valiokunnan jäsen Anne-Mari Virolainen vaatii silti pikaista selvitystä

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko on korostanut omistaneensa osakkeita vain neljän kuukauden ajan. KUVA: Pekka Sipola
Kotimaa 17.1.2020 16:03
Ilari Tapio

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei luota Kiina-kuvioista kertoneen Suomen Kuvalehden tietoihin. Mika Niikko itse toteaa lehden vihjailevan kytköksistä, joita ei ole.

Perussuomalaisten vantaalainen kansanedustajan ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon Kiina-yhteyksistä noussutta kohua on kommentoitu parin viime päivän aikana usealta taholta ja usealla tavalla. Osa lausunnoista on sitä maata, että kohuun ei ole aihetta. Osassa taas vaaditaan toimenpiteitä.

Jupakan nosti torstaina esille Suomen Kuvalehti. Lehden artikkelin mukaan Niikko ja hänen puoluetoverinsa ja kollegansa Viile Vähämäki salasivat osakkuutensa Kiinan valtioon kytkeytyvässä teknologiayhtiössä.

Viime vaalikaudella Niikko teki Kiinan-matkoja kiinalaisten laskuun, isännöi kiinalaisdelegaatioiden tilaisuuksia eduskunnassa ja perusti Realmax-nimisen yhtiön Vähämäen ja kiinalaisen Hang Sin kanssa. Joulukuussa 2017 Kiinan valtion rahoittama Realmax Group kertoi investoivansa miljoona euroa toimipisteeseensä Vantaalla.

Niikko on ollut muutenkin varsin aktiivinen Kiinan puolestapuhuja.

– Hyvät suhteet Kiinaan ovat merkittävää diplomatiaa ulkomaankaupan lisääntymiseksi, hän vastasi helmikuussa 2018 Lännen Median kyselyyn kiinalaispandojen tuonnista Suomeen.

Halla-aho arveli juttua agendajournalismiksi

Vaikka Niikko sai itse olla äänessä Suomen Kuvalehden uutisessa, hän lähetti lehdelle jälkipyykkiä.

Hänen mukaansa "vihjailuilla ei ole katetta".

Niikko korosti omistaneensa Realmaxin osakkeita vain neljän kuukauden ajan sen perustamisen jälkeen ja noudattaneensa kaikessa toiminnassaan Suomen lakeja ja ilmoitusvelvollisuuksia.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi Suomen Kuvalehdessä suhtautuvansa epäilevästi lehden tietoihin.

– En voi lähtökohtaisesti luottaa siihen, mitä te kirjoitatte hänestä, Halla-aho kommentoi lehdelle.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, ettei luota Suomen Kuvalehden tietoihin Realmax Oy:n osakkeista.

Niikko sai kuitenkin tarkastaa jutussa julkaistut sitaattinsa.

– Niikko koki käymämme keskustelun perusteella, että hänen sanomisiaan oli leikkailtu ja liimailtu aika villisti. Oleellisia asioita oli jätetty pois. Ehkä tämä on tällaista agendajournalismia, Halla-aho vastasi Suomen Kuvalehdessä.

Eduskunnan pääsihteeri rauhoitteli kohua

Perussuomalaisten ulkopuolella jupakkaan ovat ottaneet kantaa muiden muassa ulkoasiainvaliokunnan kokoomuslainen jäsen, kansanedustaja Anne-Mari Virolainen. Ylen mukaan hän vaatii Mika Niikolta pikaista selvitystä kiinalaisyhteyksistä.

– Erityisesti ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalla on velvollisuus tuoda esille kaikki sidonnaisuutensa ulkomaisiin toimijoihin. Nyt vaikuttaa siltä, että kaikkea ei ole kerrottu asiallisesti ja avoimesti, Virolainen tähdensi Ylelle.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola ei sen sijaan pidä Suomen Kuvalehden tietoja raskauttavina.

– Tässä vaiheessa en näe, että eduskunnan olisi syytä ryhtyä toimenpiteisiin, Paavola vastasi Ylelle.

Myöskään MTV:n uutisten haastattelema eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ei pidä jatkoselvitystä tarpeellisena. Hänen mielestään asia kuuluu perussuomalaisten eduskuntaryhmälle.

Mika Niikolla on vaikea ja värikäs tausta

Vantaalainen Mika Niikko, 52, on kuulunut perussuomalaisten eduskuntaryhmään vuodesta 2011. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi hän nousi viime kesänä, kun tehtävään aiemmin valittu Laura Huhtasaari (ps.) lähti europarlamentaarikoksi Brysseliin.

Niikko on taustaltaan nuorisojärjestöjohtaja, musiikkikustantaja ja entinen parvekelasialan yrittäjä. Koulutukseltaan hän on sähköasentaja.

Vuonna 2000 Niikko lopetti aktiivisen yrittäjätoiminnan ja perusti erityisnuorisojärjestö Takaisin Elämään ry:n auttaakseen päihdeongelmissa ja kriiseissä olevia nuoria.

Hän on itse kertonut julkisuudessa omasta ankeasta lapsuudestaan alkoholistikodissa ja lastenkodissa sekä alkoholinkäytöstään kouluaikana, osallisuudestaan rikolliseen jengiin ja viimein uskoon tulostaan vuonna 1991. Niikko on aktiivinen helluntailainen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tämä Niikko ja Vähämäki kyllä epäilyttäviltä edustajilta. Selitykset ei mene minulle läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuon niikon puuhastelut kiinalaisten kanssa tulee selvittää kunnolla..Ei luottoa yhtään noihin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En usko enää Niikkoa. Jonkun ulkopuolisen pitäisi arvioida millainen hybridiihka Niikkoa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnon roistoja nämä persut! Tämäkin myynyt palvelujaan kommunisteille ja samalla toiminut Suomen etujen vastaisesti! Kyllä sietääkin tutkia ja erottaa eduskunnasta tällaiset huijarit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaiset ovat olleet "ahkeria" vaatimaan selvityksiä muilta edustajilta ja puolueilta milloin mistäkin. Nyt vaaditaan heiltä. Hyvä, että tutkitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista, että ensin hutkitaan, ja vasta sitten tutkitaan. Tulos: Ei moitittavaa.

Niikkoa on jahdattu viiden tonnin lainasta puolisen vuotta, ensin televisiossa, sitten Suomen Kuvalehdessä. Nyt Hesarissa sitten todetaan, että Niikko ei ole millään tapaan toiminut lainvastaisesti.

Ihmetystä herättää, että Perussuomalaisia ylipäätään jahdataan vaalitukiasioissa, kun PS saa muutenkin isoista puolueista ylivoimaisesti vähiten vaalitukea. Taannoisessa MOT-ohjelmassa käsiteltiin laajasti demareiden saamaa ay-tukea ja Kok-Kesk -ehdokkaiden saamaa yritysten antamaa ketjutettua tukea. Ne epämääräiset tuet on näköjään "unohdettu".

Jos vaalitukiasiat kiinnostavat, kannattaa mennä ja lukea vaalituki-ilmoituksia läpi. Tyypillinen ehdokas, käytti vaaleihin noin18 000 euroa ja kaikki omia rahoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis nyt olisi sauma lyödä Ulkoasiainvaliokunnan persuja kovaa, mutta Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat yllättävän hiljaa.
Mistähän moinen voisi johtua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Nyt kun puolustuksellakin oli puheenvuoro ja kyse on perussuomalaisista kansanedustajista, punavihreään tapaan halusit ilmeisen tahallisesti väärinymmärtää, tai vaihtoehtoisesti et vain ymmärtänyt lukemaasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:36
Oululaisen lähiöpubin omistajat harjoittivat alkoholin ohimyyntiä eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
6:00
Kysyimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistysten uusilta puheenjohtajilta, miten he aikovat toimia luottamustoimessaan Kaupallinen yhteistyö
6:00
Karjasillan asemakaavamuutosta vauhditettava – tilanne on kohtuuton alueella asuville ja sinne kodin haluaville Lukijalta
6:00
Talvilomaksi lumen keskelle? Useassa hiihtokeskuksessa on vielä tilaa, mutta kannattaa olla nopea Tilaajille
24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image