Kotimaa

Ukrainan kriisi teki Sauli Niinistöstä ul­ko­po­li­tii­kan kiistattoman johtohahmon

Ennen presidentiksi valintaansa etupäässä talousmiehenä tunnettu Sauli Niinistö on presidenttinä profiloitunut nimenomaan ulkopolitiikan johtajana. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 29.1.2018 7:14
Hanna Kuonanoja

Teija Tiilikainen: Niinistön presidenttikausi on ollut poikkeuksellinen jakso suomalaisen ulkopolitiikan historiassa.

Varsin näkyvä. Näin Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen luonnehtii roolia, joka presidentti Sauli Niinistöllä on ollut ulkopolitiikassa.

Ennen presidentiksi valintaansa etupäässä talousmiehenä tunnettu Niinistö on presidenttinä profiloitunut nimenomaan ulkopolitiikan johtajana. Vaikka tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, varsinkin Juha Sipilän (kesk.) pääministerikaudella se on ollut enimmäkseen presidentin tonttia.

Tiilikaisen mielestä kysymys on ennen kaikkea siitä, mitä maailmalla on samaan aikaan tapahtunut. Niinistön presidenttikauteen osui hänen mukaansa varsin poikkeuksellinen jakso suomalaisen ulkopolitiikan historiassa. Sitä on leimannut Venäjän ja Euroopan välien kiristyminen Ukrainan kriisin seurauksena.

- Maailman turbulenssista johtuen perinteinen ulko- ja turvallisuuspoliittinen agenda korostui ja nosti presidentin keskiöön ulkopolitiikassa. Siinä suhteessa kausi on ollut hyvin erilainen kuin esimerkiksi Halosen toinen kausi.

Presidentin roolin korostumisen on sanottu johtuvan myös ulkopoliittisesti kokemattomammasta pääministeristä, jolla on ollut kädet täynnä kotimaan kysymyksiä. Tiilikainen arvelee, että sekin on vaikuttanut. Vähintään yhtä tärkeää on hänen mielestään kuitenkin ollut se, että maailmalla on sattunut ja tapahtunut juuri sillä tontilla, jolla presidentillä edelleen on johtorooli.

- Kun EU-politiikka kaikkinensa on enemmän pääministerin ja hallituksen vetovastuulla, niin se pitkään tarkoitti sitä, että kun Venäjä-suhteet olivat enemmän rutiininomaiset, presidentin rooli jäi näkymättömämmäksi. Idänsuhteissa ja turvallisuuspolitiikassa presidentillä on vähän enemmän vetovastuuta, ja juuri nämä kysymykset ovat nyt painottuneet.

Kansainvälistä kritiikkiä

Kun Ukrainan tilanne vuonna 2014 oli kiristynyt äärimmilleen, Niinistö matkusti Venäjälle ja Ukrainaan. Hän tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Sotšissa ja Ukrainan presidentin Petro Porošenkon Kiovassa.

Vaikka Niinistö tuomitsi Krimin liittämisen Venäjään selväsanaisesti, hän pyrki säilyttämään hyvän puheyhteyden Putiniin. Tästä myös tapaaminen Sotšissa kriisin ollessa kuumimmillaan kieli.

Niinistön ja Suomen linjaa on toisinaan arvosteltu. Tiilikaisen mukaan kansainvälinen lehdistö tarjoili suomettumis-termiä. Toissa kesänä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyvissä Kultaranta-keskusteluissa taas ruotsalaiset poliitikot kummastelivat Putinin Suomen-vierailua arvioiden, että Ruotsiin tämä ei olisi tervetullut. Niinistön mielestä ruotsalaiset olivat tässä "vähän aikaansa jäljessä".

Tiilikaisen mielestä Niinistö on ollut linjauksissaan johdonmukainen. Yhtäältä Venäjän toimet on tuomittu täysin ja pakotteisiin on sitouduttu, mutta toisaalta on haluttu säilyttää hyvä puheyhteys, jota jo pitkän yhteisen rajan mukanaan tuoma kattava kahdenvälinen agenda edellyttää.

Sen sijaan sovittelijan roolista EU:n ja Venäjän välillä Niinistö on systemaattisesti sanoutunut irti.

- Hän on useamman kerran todennut, että Suomi ei mitään sellaista hae, koska on osa EU:ta, joka on kriisin osapuoli.

Tarvetta johtajalle ja tulkille

Tiilikainen muistuttaa, että presidenttejä on joskus kritisoitu siitä, että näitä ovat miellyttäneet ulkopolitiikan saralla vain kansainväliset tehtävät ja diplomatia. Niinistön Tiilikainen katsoo hoitaneen ulkopolitiikan johtajan roolia myös suhteessa kotiyleisöön.

Keskellä Eurooppaa käyty sota ja Venäjän toimien herättämät kysymykset ovat edellyttäneet presidentiltä johtajuutta ja pelkästään tilanteiden tulkintaakin.

- Siinä on ollut aika tärkeä maailmanpoliittisen tilanteen selittäjän ja Suomen ulkopolitiikan perustelijan tehtävä. Minusta Niinistö on hoitanut näitä kenttiä hyvin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ja mitenkä niin! Toistelee isomipen maiden takana samoja asioita kuten muut maat,Toisten seläntakana on helppo viserrellä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös rajan takaa olisi helpompi viserrellä jos viitsii opettella kielen ... ;-P

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidenttinä Niinistä hyödynsi 100% poliittisesti kokemattoman päämisisterin ulkopoliittisen osaamattomuuden. Valtaa ei annata , se otetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:13
Oulussa on paljon suojelun arvoisia puutalolähiöitä, Karjasilta on valtakunnallisesti ainutlaatuinen ja merkittävä – "Noin ehyttä, tarinaltaan vahvaa ja suurta aluetta ei ole toista Suomessa" Tilaajille
6:12
Suuri osa laittomasti maahantuoduista eläimistä on koiria ja kissoja – huomioi nämä asiat, kun teet pentukauppoja
6:00
Kansanedustaja Jenna Simulan yhteistyö martinniemeläisten nimikkoyrittäjien Jutta ja Seppo Pekkalan kanssa nostaa esiin yksityisteiden ongelmat Kaupallinen yhteistyö
6:00
Oulun kaavasuunnittelu näivettää ydinkeskustan – kivijalkamyymälöille parkkipaikat ovat elinehto Lukijalta
6:00
Kommentti: Marinin viisikko on äänestäjien suosiossa Lännen Median kyselyssä – hallituksen työn tuloksia joudutaan vielä odottelemaan Tilaajille
6:00
5G mullistaa tiedonsiirtoa ja tuo monia uusia sovelluksia, mutta kuka saa käyttää tavallisen ihmisen jättämää dataa? "Vastuu on myös yksilöllä" Tilaajille
6:00
LM-kysely: Pääministeri Sanna Marin nauttii suurta henkilökohtaista suosiota, hallituksen suosio kasvanut huomattavasti pääministerin vaihduttua Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on paikoin huono Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image