Kotimaa

Ugandassa kuollut liikemies kertoi edustavansa myös Bittiumia - toi­mi­tus­joh­ta­jan mukaan yhtiö ei ole tehnyt yhteistyötä miehen kanssa

Suomalaismies löytyi kuolleena Pearl of Africa -hotellista Ugandan pääkaupungista Kampalasta. KUVA: RONALD KABUUBI
Kotimaa 17.2.2018 19:14 | Päivitetty 17.2.2018 19:27
Antti Ervasti, Anna Leinonen

Ugandalaisesta hotellista kuolleena löytynyt suomalainen liikemies väitti edustavansa Patrian lisäksi myös kahta muuta puolustustarvikkeita valmistavaa yritystä, kertoo Ilta-Sanomat. Toinen yrityksistä oli oululainen Bittium

Ilta-Sanomien mukaan asia selviää kirjeestä, jonka mies oli lähettänyt eversti Frank Bagyenda Kakalle, joka toimii Ugandan sisäisen turvallisuuspalvelun johdossa. Kirjeen perusteella suomalaismies oli kertonut edustavansa Patrian ja Bittiumin lisäksi myös laitteita valmistavaa Nammoa sekä Nordic Security Alliancea, joka tarjoaa turvallisuusalan palveluita.

Bittiumin toimitusjohtaja Hannu Huttunen vahvistaa Kalevalle, ettei yhtiöllä ja Ugandassa kuolleella miehellä ole koskaan ollut mitään tekemistä toistensa kanssa.

– Emme tunne häntä. Kukaan meidän organisaatiostamme ei ole tavannut tätä kyseistä henkilöä. Hänestä ei ole mitään tietoa, Huttunen sanoo.

Hän ei myöskään tiedä, miksi miehen papereista on löytynyt Bittiumin nimi.

– Jos arvailla pitäisi, niin veikkaisin että kyseessä on tällainen henkilö, jollaisia maailmalla on nähty joskus. Lähdetään omavaltaisesti hakemaan tapaamisia ja kerrotaan edustavansa joitakin toimijoita, mitä kautta kenties yritetään saada jotakin sopimusta syntymään. Jos sellainen syntyisi, hän voisi tulla meille kertomaan että hän voisi avustaa siinä kaupassa, Huttunen pohtii.

Valtio-omisteisesta Patriasta oli sen sijaan annettu suomalaismiehelle kirjallinen lupa jakaa Ugandassa Patrian markkinointiesitteitä sekä kertoa yhtiön toiminnasta sikäläisille päättäjille.

Kaksi Patrian johtajaa joutui eroamaan kohun vuoksi perjantaina. Tehtävänsä jättivät Land-liiketoiminnan liiketoimintajohtaja Mika Kari ja myynti- ja markkinointijohtaja Juha Simola. Patria kertoo, että yhtiön kansainvälisiä markkinointikäytäntöjä aiotaan täsmentää ja asian tiimoilta järjestetään sisäistä koulutusta.

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi perjantaina, että se on saanut Ugandasta oikeusapupyynnön liikemiehen kuolemaan liittyen. KRP on kuitenkin vaitonainen tapauksen tutkintaan liittyen. Ugandan viranomaiset ovat kertoneet mediaan, että kuolemaa tutkitaan henkirikoksena. KRP ei ole vastaavaa viestiä saanut.

– Meille tällaista tietoa ei ole vahvistettu. Juttua tutkitaan yhä kuolemansyyn selvittämisenä, KRP:n rikosylikomisario Tero Haapala kommentoi.

Kuolleen miehen ruumis on tuotu Suomeen. Hän löytyi kuolleena hotellihuoneestaan lähes kaksi viikkoa sitten.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sehän on petoksen yritys jos luvatta toisen nimissä esiintyen pyrkii saamaan taloudellista hyötyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä juttu on niin sekava kaikine epäselvyyksineen, että tosi perusteellinen tutkinta ja totuus esiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina sama kuvio. Ensin kiistetään kaikki, mutta kun toimittajat vähän penkoo asiaa niin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunsalossa toimi vuosia sitten eräs firma, joka kertoi yhteistyökumppaneikseen useita kansainvälisiä yrityksiä. Selvitin asiaa ja kyseessä osoittautui olevan samanlainen huijaus: mainitut yhteistyökumppanit eivät tienneet ko. firmasta mitään. Firma palkkasi nuoria myyntityöhön ja lupasi mahtavat palkkiot, kuukauden myyjä sai mm. käyttöönsä Ferrarin. Lopulta kupla puhkesi kun asiakkaat huomasivat huijaamisen ja alkoivat irtisanoa kalliita sopimuksia. Pyrin monta kertaa tapaamaan toimitusjohtajaa mutta hänellä oli aina "kiire". Liike-elämässä pyörii kaikenlaisia tyyppejä. Keneenkään ei kannata luottaa suinpäin vaan selvittää aina ensin itse taustat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt olen vielä enemmän ihmeissäni tämän ikävän lopun saaneen miehen toimista ja siitä että mitä kautta hän on keksinyt juuri tämän oululaisenkin firman edustamisen, varsinkin kun lukee Bittiumin toimitusjohjajan vastauksen asiasta, joka kertoo itse ja koko organisaationsa olevan täysin tietämätön koko asiasta ja ko. ihmisestä. Kuka on toiminut Bittiumin tietämättä välittäjänä ja antanut tuolle miehelle tietoja firmasta, ehkä tulevan palkkion toivossa, sekin pitäisi selvittää ja myöskin se, että kuinka laajaa tälläinen epäilyttävä toiminta on yleensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuule, mitäs tietoja siihen tarvii. Kattoo netistä tuoteportfolion ja menee kertomaan että hänen kautta saa yhteyden tähän valmistajaan. Ei mitään selvitettävää. Ei kannata heti kehitellä mitään illuminati juttuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ja perusteellinen juttu sunnuntain Kalevassa.
Toivottavasti Keskusrikospoliisi ja Supo selvittävät kaikki asiat perusteellisesti ja kertovat tapaukseen liittyvien henkilöiden osuuden myös julkisuudessa.
Tämä on tärkeää yleisen oikeuskäsityksen mukaankin, ettei jää epäselvyyttä henkilöiden tekemisistä, tai tekemättä jättämisestä puoleen, tai toiseenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasaa pitää nyt tonkia ja kunnolla.
Tiedä mitä kaikkea sieltä löytyy...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bittiumin suurimpia asiakkaita on puolustusvoimat. Eiköhän tämänkin kytköksen totuus paljastu jos tutkivat journalistit vain tekevät työnsä hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mysteerimies tais olla ,kun kukaan ei ole ollut missään tekemisissä .
No ,jotain hämärää ilmeisesti ,kun politikkojen kanssa vehdannut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monenlaista juttua ja selitystä tapahtumien tiimoilta on jo tullut, vaan totuus taitaa olla vielä piilossa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirveitä huijareita ja valehtelijoita molemmat, Linden ja tämä kohtalonsa kohdannut liikemies, ja muka Suomea olivat omasta mielestään edustamassa,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät he olleet edes omasta mielestään Suomea edustamassa, kannattaisi opetella se luetun ymmärtäminen, niin säästyisi monelta turhalta tilanteelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä tapaus on syytä tutkia perusteellisesti, koska sillä on selvästikin myös laajempia yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:34
Antti Rinnettä kuullaan tänään Kittilä-käräjillä – kuulusteluissa hän kommentoi potkuja käsitellyttä hotellitapaamista: "Tiedän, etten ollut humalassa"
10:32
Lumo valaisee Oulun viikonloppuna – valofestivaalille odotetaan ennätysyleisöä, järjestäjät kehottavat käyttämään joukkoliikennettä
10:24
Oulun kaupunki kysyy kaupunkilaisten kokemuksia päihteistä – tavoitteena parantaa ehkäisevää päihdetyötä
10:14
Osa Rautatienkatua suljetaan liikenteeltä kolmen päivän ajaksi
10:04
Taloyhtiön ja omakotiasujan annattaa tarkistaa poliisin rekisteristä, että lukituspalvelua tarjoavalla yrityksellä on lain edellyttämä lupa
10:00
Crown-sarjasta tuttu Claire Foy hyppäsi gootinmustiin saappaisiin ja rakastui talviseen Skandinaviaan: "Maailman kaunein kaupunki!" Tilaajille
9:46
Poliisi pysäytti 134 päihtynyttä kuljettajaa pikkujoululiikenteessä, lisäksi 24 etsintäkuulutettua jäi kiinni
46
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
37
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
18
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
18
Pakkanen ja lumettomuus käänsivät ilmanlaadun huonoksi Oulussa – kaupunki aloitti pölynsidonnan
17
Hyvät ihmiset, arvostakaa suomalaista koulutusta Lukijalta
16
Trumpin puheet Suomen metsien haravoinnista ovat väärinkäsitys – Niinistö puhui metsänhoidosta ja metsäpalojen tarkkailujärjestelmästä
14
Puolustusvoimien entiset upseerit pääsevät konsultteina mukaan hävittäjäneuvotteluihin: "Ei meillä ole mitään syytä kieltää sitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kittilän kunta

Minä olen kuvitellut lahjukset toisinpäin ja Rinne lahjuksen saajaksi. Nyt kun esitit asian, saanen minäkin esittää oman... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image