Kotimaa

Tytär menetti lapsuutensa hyväksikäytön takia

Oulun insestioikeudenkäynti alkoi keskiviikkona Oulun käräjäoikeudessa. Syytettynä lapsen törkeästä hyväksikäytöstä on uhrin 51-vuotias isä, joka asianajajansa mukaan myöntää syytteen pääosin oikeaksi. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 26.10.2016 21:53 | Päivitetty 27.10.2016 9:57
Mirja Niemitalo

Oulun käräjäoikeus on tuominnut 51-vuotiaan miehen kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Mies käytti hyväkseen omaa alaikäistä tytärtään jopa yhdeksän vuotta.

Tuomio päästiin lukemaan jo keskiviikkoiltana, sillä käräjäoikeus torjui puolustuksen vastaajalle ehdottaman mielentilatutkimuksen. Käräjäoikeus passitti miehen saman tien Oulun vankilaan.

Asiassa ei käräjäoikeuden mukaan tullut esiin seikkoja, joiden perusteella olisi syytä epäillä, että vastaaja olisi tekojen aikaan ollut edes alentuneesti syyntakeinen.

Mies käytti hyväkseen tytärtään vuosina 1999–2008. Hyväksikäytöt alkoivat, kun lapsi oli 8–9-vuotias.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan seksuaalinen hyväksikäyttö on ollut asianomistajalle erittäin vahingollista muun muussa tyttärelle aiheutuneiden psyykkisten vaurioiden takia kuin myös lapsen ja isän läheisen luottamussuhteen väärinkäytön takia.

Raskauttavana asiana pidettiin sitä, että hyväksikäytön tekomuoto on ollut törkeää ja tekokertoja on ollut lukuisia ja ne ovat ajoittuneet pitkälle ajanjaksolle. Käytännössä lasta käytettiin seksuaalisesti hyväksi lapsesta aina aikuiseksi varttumiseen saakka.

Käräjäoikeuden mukaan tekojen moitittavuutta lisää se, että uhri on tullut useita kertoja raskaaksi vastaajan menettelyn takia ja synnyttänyt myös yhden tämän siittämän lapsen.
Syyttäjän mukaan isä ja tytär elivät avioliitonomaisessa suhteessa. Tämän takia oikeudessa selviteltiin perheen nukkumisjärjestelyjä. Paikalle kutsuttu todistaja kertoi nähneensä, kun isä hyväksikäytti tytärtään.

Esitutkinnassa mies kertoi ryhtyneensä tekoihin poppamiehen opastuksesta. Syytetty halusi rikastua ja osti afrikkalaiselta mieheltä lääkettä, jota piti käyttää niin, että tappaa jonkun tai rakastelee tytärtä lääkkeellä pesun jälkeen. Mies valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon. Hyväksikäyttö loppui kun isä muutti Norjaan.

Mies tuomittiin maksamaan nykyisin 26-vuotiaalle oululaisnaiselle 45 000 euron korvaukset ruumiillisista ja henkisistä kärsimyksistä.

Käräjäoikeus perusteli laajasti asteikkoja niin rikoksen vankeusrangaistuksen pituudesta kuin törkeästä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön takia maksetuista korvauksista tällaisissa rikoksissa.

Lapselle tehtiin ensimmäinen raskaudenkeskeytys, kun hän oli 11-vuotias ja toinen, kun hän oli 13-vuotias. Tytär tuli raskaaksi 17-vuotiaana ja synnytti isälleen lapsen.
Tytölle tehtiin uusi raskaudenkeskeytys hyväksikäytön seurauksen vielä, kun tämä oli 17-vuotias. Mies kiisti olevansa osapuoli ensimmäisessä ja neljännessä raskaudessa.

Oikeudessa isä kertoi katuvansa tekojaan. Hän myönsi teonnimikkeen oikeaksi, mutta kiisti teonkuvauksen joitakin asioita ja tekoajan pituuden.

Isä kertoi pitävänsä hyvänä sitä, että joutuu vankilaan, sillä ”kun tekee pahaa joutuu maksamaan siitä kärsimyksestä”.

Hyväksikäyttövyyhti lähti purkautumaan vuonna 2010, kun tytär kertoi ulkopuoliselle vuosia jatkuneesta insestistä, raskauksista ja raskaudenkeskeytyksistä. Vaikeaan lapsuuteen kuului myös varhaisella iällä otettu vastuu kotitöiden tekemisestä ja sisarusten hoitamisesta.

Lääkärin poliisille antaman lausunnon mukaan isä näyttää kertoneen viranomaisille sopivia tarinoita, eikä tytär pystynyt keskustelemaan viranomaisten kanssa kahden kesken. Kertomukset raskaaksi tulosta noudattelivat samantapaista kaavaa ulkopuolisesta ja alaikäisestä tekijästä.

Oikeudenkäynnissä vastaajan ja asianomistajan väliin salissa oli pystytetty sermi, eivätkä he olleet katsekontaktissa toisiinsa.

Kaleva ei julkaise tuomitun nimeä rikoksen uhrina syntyneen lapsen tunnistumisen ehkäisemiseksi.

Juttu muutettu 27.10. kello 9.57. Lisätty perustelu, miksi Kaleva ei julkaise tuomitun nimeä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mikä on vielä pahempaa kuin tämä tapaus kun tuomio 8v ja maksimi 10v? Niin Suomi on oikeusvaltio, katin kontit kaukana siitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esimerkiksi Amerikoissa ei olisi selvinnyt 8 vuodella (mahdollisesti 4 vuotta pois ensikertalaisena).
Mutta, Suomi on Suomi.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei syytetylle vaadittu maksimirangaistusta? Mikä voi olla kauheampaa ja törkeämpää lasta kohtaan kuin tällainen vuosikausia kestänyt raaka ja väkivaltainen raiskaus ja rikos? Olisiko uhrin pitänyt kuolla, jotta maksimirangaistusta olisi edes vaadittu? Kyllä suomen laki on aikaansa jäljessä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että syytetty sai rangaistuksen. Mutta se on vaan niin että ensinnäkin mikään raha ei varmasti korvaa tapahtunutta ja toisekseen syytetty ei mielestäni ansaitsisi koskaan päästä enää vapaalle jalalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi meillä on oikeuslaitos, eikä tuomiot määräydy ihmisten mielihaluilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lastensuojeluilmoituksen olisi pitänyt tehdä jo ensimmäisestä rask keskeytyksestä sairaalan henkilökunta. Eihän nyt hyvänen aika 11 vuotias vielä voi olla seksisuhteessa kenenkään kanssa, niin jo raskaana!!?? Eikö kellot soineet lääkäreillä? Missä on sairaalan vastuu? Poliisi, tutki tuollainen toiminta. Se jos mikä, on rikos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kuusi vuotta kestää saada kaveri oikeuteen. 9 vuotta kn raiskaa, niin kahdeksalla vuodella selviää. Siitäkin todennäköisesti puolet vaan joutuu istumaan. Hienoa Suomen oikeuslaitos! Erehdyppä ajamaan ylinopeutta niin istut pidempään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen oikeusjärjestelmä tässä myös on kokenut melkoisen kolauksen. Nyt annettiin tuomio syyttäjän vaatimusten mukaan nopsaan tahtiin että saatiin kiusallinen juttu äkkiä pois päiväjärjestyksestä "maton alle".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kalliiksi tuli tuokin poppamies,veronmaksaja maksaa kaiken.Noin milli vaan palaa rahaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi näissä uutisissa puhutaan rakastelemisesta? Eikö voisi puhua raiskaamisesta tai edes "makaamisesta" tai seksin harrastamisesta? Niin irvokkaista ja julmista teoista kyse, ettei niillä ole mitään tekemistä rakkauden kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Se poppamiehen lupaama tilipäivä koettaa sitten neljän vuoden päästä, kun isä vapautuu hyvän käytöksen perusteella vankilasta ja julkaisee kokemuksistaan kirjoittamansa kirjan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun nyt ns pää aukesi niin toivottavasti muutkin saman kokeneet tytöt tulevat reippaasti julkisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

lehdessä juttu tarkemmin: Poliisi tutkiin virkarikoksia, eli tästä tienneet eivät tehneet ilmoitusta aiemmin, ja juttu jatkuu niin että virkarikos syytteet vanhenevat viidessä vuodessa !!!
Näin..jokainen voi vetää johtopäätöksen ketä suojeltiin, suojellaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:05
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
8:49
Lapissa uusi koronavirusepäily, yksi kiinalainen turisti tuotu hoitoon – sairaalalla on valmis toimintasuunnitelma, jos virus vahvistuu koronaksi
8:35
Uintilegenda Michael Phelps on olympia-altaiden herra, mutta Tokiossa totutellaan uuden uintikuninkaan aikakauteen – ”Hän ei ole niin ylivoimainen kuin Phelps” Tilaajille
7:30
Seuratyö ja Haukiputaan Heitto ovat 50 vuotta täyttäneelle Jukka Ukkolalle sydämen asioita – "HaHe:lla on valtava merkitys Haukiputaalle ja haukiputaalaisuudelle" Tilaajille
7:19
Suomalaiset harrastajat ja avaruustutkijat löysivät uuden revontulimuodon - uutta ilmiötä kutsutaan "dyyneiksi"
7:00
Näin kantapääkipuja voi helpottaa kotona pohjelihaksen venytyksellä
7:00
Japani avautuu matkailijalle myös oluttuopin takaa – olutharrastaja löytää haaveilemansa hanarivistön taproomista Tilaajille
37
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
8
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
8
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
7
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
6
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
4
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
3
Oikeusasiamiehen linjaus näkyy Rukalla ja Syötteellä – koulut ovat jopa peruneet liikuntapäiviä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image