Kotimaa

Tyrnäväläinen Tapani Tölli jättää pe­ru­nan­vil­je­lyn am­mat­ti­lai­sil­le

Tapani Tölli aloitti varusmiespalveluksensa Pohjanmaan Tykistörykmentin kolmannessa patterissa vuonna 1971. Nykyisin kasarmin rakennukset ovat Ammattiopisto Luovin omistuksessa. KUVA: Teija Soini
Kotimaa 10.8.2015 8:00 | Päivitetty 10.8.2015 10:32
Aki Harju

Tyrnäväläinen Tapani Tölli pani tyytyväisenä merkille viimeviikkoiset uutiset Fennovoiman etenemisestä.

– Asiaa on valmisteltu pitkään, joten on perusteltua viedä se maaliin saakka. Hankkeen merkitys Pohjois-Suomen talouselämälle ja uskottavuudelle on suuri. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jättäisimme bioenergian sivuun, Tölli sanoo.

Neljännen kauden kansanedustaja on ehtinyt pitää istuntotauolla vähän lomaakin. Lomapäivät ovat kuluneet lähinnä polttopuita ja muita pihatöitä tehdessä.

– Kävimme myös mökillämme Kannonkoskella. Puhelin on soinut ja kirjoituksia on pitänyt valmistella lomasta huolimatta. Asiat eivät jää koskaan kokonaan lomalle.

Pihatyöt Tyrnävällä ovat samalla Töllin harrastus ja henkireikä.

– Ei minulla ole sellaisia hienoja harrastuksia. En ole opetellut pelaamaan golfia.

Tölli ehti toimia vajaan vuoden hallinto- ja kuntaministerinä Mari Kiviniemen hallituksessa. Tällä kertaa haluja ministeriksi ei ollut.

– Olen nykyiseen tilanteeseen hyvin tyytyväinen. Olen ollut ministerinä, joten tiedän, että se on raakaa työtä. En ollut tyrkyllä tehtävään, eikä siihen kannatakaan olla tyrkyllä. Siihen kutsutaan.
Tölli tuli päivän politiikkaan varsin varttuneella iällä, yli viisikymppisenä. Sitä ennen hän ehti työskennellä pitkään Tyrnävän kunnanjohtajana. Vahva kiinnostus yhteisiin asioihin syntyi kuitenkin jo opiskeluaikoina Helsingissä.

– Olin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistossa kolme vuotta 1970-luvulla. Silloin opiskelijapolitiikka oli oikein kiivasta.

Vuosikymmen oli aatteiden taistelun aikaa. 1970-luvun radikalismin kuohuissa valkeni lopullisesti myös Töllin puoluekanta.

– Keskustalaisuus näyttäytyi ihmisläheisenä aatteena, hän muistelee.

Tölli pääsi eduskuntaan toisella yrittämällä vuonna 2003. Tähän mennessä hän on ehtinyt käydä jo viisi kiivastahtista eduskuntavaalikampanjaa. Kampanjointi ja jatkuva vaaleihin valmistautuminen lyövät leimansa edustajan työhön.

– Kaikki mitä tekee, heijastuu siihen luottamukseen, minkä vaaleissa ehkä kerää. Pitää kuitenkin muistaa, että vaaleissa ei ole elämä pelissä. Täytyy olla muitakin vaihtoehtoja kuin politiikka. Jos ei tule valituksi, pitää elää sen mukaan.

Tölli kuvaa itseään kaikin puolin tavalliseksi, rauhalliseksi ja vaatimattomaksi mieheksi. Niin työn kuin elämän pohjana ovat kristilliset perusarvot. Poliittisessa toiminnassa ydinasiana on ihminen.

– Elämäntapakysymyksissä tavallinen riittää. Ei elämässä tarvitse olla luksusta. Ilot tulevat monesti pienistä asioista.

Tölli on asunut perheineen Tyrnävällä, perunapitäjässä, jo 25 vuotta. Siitä huolimatta hän ei ole ryhtynyt perunanviljelijäksi. Viljely on hänen mielestään ammattilaisten työtä.

– Kun muutin Tyrnävälle, pyysin paikallisilta viljelijöiltä neuvoja perunan kasvattamiseen. He sanoivat, että meistä olisi parempi, jos et viljelisi ollenkaan, Tölli naurahtaa.

Hän tietää, että ammattiviljelijän peltojen viereen perustettu kotitarvepalsta voi lisätä ruttoriskiä.

Kolme kantaa:

Iin ja Limingan välinen lähijunaliikenne on hyvä ajatus... KYLLÄ.

Kollajan allas on rakennettava… KYLLÄ.

Talvivaaran kaivoksen toimintaa on pidettävä yllä, vaikka
se pitäisi tehdä pääosin yhteiskunnan varoin… KYLLÄ.

Tapani Tölli
Ikä: 64 vuotta
Kotipaikka: Tyrnävä
Koulutus: valtiotieteiden
maisteri
Työura: Tyrnävän kunnan-
johtajana 1991–2013. Tätä ennen tehtäviä tullihallituksessa, valtionkonttorissa ja Työn-
antajain Keskusliitossa.
Perhe: puoliso Kaija ja kuusi
lasta
Merkittävin poliittinen saavutus: ”Se, millä tavalla olen pystynyt vaikuttamaan edellisen hallituksen kuntauudistuksen linjan muuttamiseen.”
Tämän kauden kolme tärkeintä asiaa: 1) Suomen talous on saatava kuntoon. 2) Oikeudenmukaisuus on säilytettävä leikkauksista huolimatta. 3) Sisäinen ja ulkoinen turvallisuus
on varmistettava.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:00
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
18:48
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta
18:32
Oulun Raitotiellä kolmen ajoneuvon onnettomuus – neljä henkilöä sairaalaan tarkistettaviksi
18:25
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
18:07
Intiimi ravintolapiha vaiko kongressi- ja konserttipaikka? Ajatuksia Oulun historiallisessa ydiskeskustassa sijaisevan tyhjän tontinosan jalostamisesta Tilaajille
18:01
Raju liikenneonnettomuus Sodankylässä – kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti tukkirekan ja henkilöauton nokkakolarissa
17:40
Kone vetäytyy neuvotteluista saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan ostosta – Kauppa olisi toteutuessaan ollut Suomen taloushistorian suurin
44
Vähälumisen ja vetisen talven olosuhteet osoittautuivat liian vaikeiksi, perinteikäs Tervahiihto peruttiin
41
Päästöjen vähentämiseksi tehtävissä vapaaehtoisesti paljonkin – kauppaan voi joskus kävellä ja julkisia kulkuneuvoja tulee suosia Lukijalta
29
Oululainen varavaltuutettu Kati Jurkko siirtyy SDP:stä kokoomukseen
24
Pudasjärvi vetoaa päättäjiin – 110-paikkaisen vastaanottokeskuksen lopetus veisi työpaikkoja ja vaikuttaisi palvelujen kysyntään
16
Oulun seudulla varoitetaan kovasta tuulesta, huonosta ajokelistä ja liukkaista kevyen liikenteen väylistä – tuulenpuuskat voivat puhaltaa myrskylukemissa
15
Myrsky on tehnyt tuhojaan: Laajat sähkökatkot tulivat nyt pohjoiseenkin – ajokeli on paikoin erittäin huono
15
Ilveksen jälkiä löytyi Karjasillalta Oulussa – petoyhdyshenkilö: "Ei aikaisempia havaintoja noin läheltä keskustaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image