Kotimaa

Tyrnäväläinen Tapani Tölli jättää pe­ru­nan­vil­je­lyn am­mat­ti­lai­sil­le

Tapani Tölli aloitti varusmiespalveluksensa Pohjanmaan Tykistörykmentin kolmannessa patterissa vuonna 1971. Nykyisin kasarmin rakennukset ovat Ammattiopisto Luovin omistuksessa. KUVA: Teija Soini
Kotimaa 10.8.2015 8:00 | Päivitetty 10.8.2015 10:32
Aki Harju

Tyrnäväläinen Tapani Tölli pani tyytyväisenä merkille viimeviikkoiset uutiset Fennovoiman etenemisestä.

– Asiaa on valmisteltu pitkään, joten on perusteltua viedä se maaliin saakka. Hankkeen merkitys Pohjois-Suomen talouselämälle ja uskottavuudelle on suuri. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jättäisimme bioenergian sivuun, Tölli sanoo.

Neljännen kauden kansanedustaja on ehtinyt pitää istuntotauolla vähän lomaakin. Lomapäivät ovat kuluneet lähinnä polttopuita ja muita pihatöitä tehdessä.

– Kävimme myös mökillämme Kannonkoskella. Puhelin on soinut ja kirjoituksia on pitänyt valmistella lomasta huolimatta. Asiat eivät jää koskaan kokonaan lomalle.

Pihatyöt Tyrnävällä ovat samalla Töllin harrastus ja henkireikä.

– Ei minulla ole sellaisia hienoja harrastuksia. En ole opetellut pelaamaan golfia.

Tölli ehti toimia vajaan vuoden hallinto- ja kuntaministerinä Mari Kiviniemen hallituksessa. Tällä kertaa haluja ministeriksi ei ollut.

– Olen nykyiseen tilanteeseen hyvin tyytyväinen. Olen ollut ministerinä, joten tiedän, että se on raakaa työtä. En ollut tyrkyllä tehtävään, eikä siihen kannatakaan olla tyrkyllä. Siihen kutsutaan.
Tölli tuli päivän politiikkaan varsin varttuneella iällä, yli viisikymppisenä. Sitä ennen hän ehti työskennellä pitkään Tyrnävän kunnanjohtajana. Vahva kiinnostus yhteisiin asioihin syntyi kuitenkin jo opiskeluaikoina Helsingissä.

– Olin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistossa kolme vuotta 1970-luvulla. Silloin opiskelijapolitiikka oli oikein kiivasta.

Vuosikymmen oli aatteiden taistelun aikaa. 1970-luvun radikalismin kuohuissa valkeni lopullisesti myös Töllin puoluekanta.

– Keskustalaisuus näyttäytyi ihmisläheisenä aatteena, hän muistelee.

Tölli pääsi eduskuntaan toisella yrittämällä vuonna 2003. Tähän mennessä hän on ehtinyt käydä jo viisi kiivastahtista eduskuntavaalikampanjaa. Kampanjointi ja jatkuva vaaleihin valmistautuminen lyövät leimansa edustajan työhön.

– Kaikki mitä tekee, heijastuu siihen luottamukseen, minkä vaaleissa ehkä kerää. Pitää kuitenkin muistaa, että vaaleissa ei ole elämä pelissä. Täytyy olla muitakin vaihtoehtoja kuin politiikka. Jos ei tule valituksi, pitää elää sen mukaan.

Tölli kuvaa itseään kaikin puolin tavalliseksi, rauhalliseksi ja vaatimattomaksi mieheksi. Niin työn kuin elämän pohjana ovat kristilliset perusarvot. Poliittisessa toiminnassa ydinasiana on ihminen.

– Elämäntapakysymyksissä tavallinen riittää. Ei elämässä tarvitse olla luksusta. Ilot tulevat monesti pienistä asioista.

Tölli on asunut perheineen Tyrnävällä, perunapitäjässä, jo 25 vuotta. Siitä huolimatta hän ei ole ryhtynyt perunanviljelijäksi. Viljely on hänen mielestään ammattilaisten työtä.

– Kun muutin Tyrnävälle, pyysin paikallisilta viljelijöiltä neuvoja perunan kasvattamiseen. He sanoivat, että meistä olisi parempi, jos et viljelisi ollenkaan, Tölli naurahtaa.

Hän tietää, että ammattiviljelijän peltojen viereen perustettu kotitarvepalsta voi lisätä ruttoriskiä.

Kolme kantaa:

Iin ja Limingan välinen lähijunaliikenne on hyvä ajatus... KYLLÄ.

Kollajan allas on rakennettava… KYLLÄ.

Talvivaaran kaivoksen toimintaa on pidettävä yllä, vaikka
se pitäisi tehdä pääosin yhteiskunnan varoin… KYLLÄ.

Tapani Tölli
Ikä: 64 vuotta
Kotipaikka: Tyrnävä
Koulutus: valtiotieteiden
maisteri
Työura: Tyrnävän kunnan-
johtajana 1991–2013. Tätä ennen tehtäviä tullihallituksessa, valtionkonttorissa ja Työn-
antajain Keskusliitossa.
Perhe: puoliso Kaija ja kuusi
lasta
Merkittävin poliittinen saavutus: ”Se, millä tavalla olen pystynyt vaikuttamaan edellisen hallituksen kuntauudistuksen linjan muuttamiseen.”
Tämän kauden kolme tärkeintä asiaa: 1) Suomen talous on saatava kuntoon. 2) Oikeudenmukaisuus on säilytettävä leikkauksista huolimatta. 3) Sisäinen ja ulkoinen turvallisuus
on varmistettava.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

112
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
66
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
57
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
37
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
35
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
21
Pakkausjätteen kierrätyksessä huimia eroja kunnittain vertailtuna – Oulussa muovia ei ole pakko kerätä erikseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image