Kotimaa

"Työväenliike uinuu menneessä"

Jacob Söderman, 72, jättää eduskunnan keväällä.
Kotimaa 2.1.2011 0:00
Heikki Vento
Euro- ja digiaikaan siirtyneestä eduskunnasta on kansanedustaja Jacob Södermanin (sd) mielestä tullut avaruusalus, joka on etääntynyt kansasta. Tuossa kuplassa porvarit yrittävät pitää kiinni hallitusohjelmastaan ja työväenliike toimii kuin entisajan työväenyhdistyksessä.

Söderman,72, jättää keväällä eduskunnan vapaaehtoisesti. Näyttävän ja monipuolisen uran tehnyt Söderman sopisi ulkoisesti helposti yliopistoon, vapaamuurareihin tai eläkeyhtiön johtajistoon.

Henkisesti Söderman tuntuu olevan parhaimmin kotonaan jalkapallokentällä ja vasemmalla. Hän hämmästelee, kuinka 1990-luvun lama nosti herrat kansan yläpuolelle ja jähmetti työväenliikkeen.

"Eduskunta nousi kuin avaruusalus vähän matkan päähän kansalaisista. Kun tulin takaisin, täällä oli paljon paksummat seinät. Puhuttiin budjettiraameista, infrastruktuureista ja kaiken maailman systeemeistä enemmän kuin kansalaisten hädästä, edustajan ja kansan väliin oli tullut kuilu."

Markkinat etusijalle

Suomi syöksyi 1990-luvun alussa syvään lamaan. Söderman ymmärtää, että lamasta nousu edellytti muutamia "temppuja". Markkinatalous kuitenkin otti sitten vallan, vaikka "olisi pitänyt palata pohjoismaisempaan politiikkaan".

"Ei haluttu rajoittaa markkinatalouden käyttöä. Tulonjako repsahti. Ensin kansainväliset yhtiöt, sitten valtionyhtiöt ja nyt eläkeyhtiöt jakavat sellaisia palkkioita, joita kukaan ei voi hyväksyä. Tämä raivostuttaa ihmisiä. kolmasosa ihmisistä on katkeria"

"(Paavo) Lipposen ja (Matti) Vanhasen hallitusten keskiarvot olivat tavattoman hyviä, ihmisten ostokyky nousi turvallisesti. Varakkailla nousi huimaavasti, työttömillä ja toimeentuloturvan varassa elävillä ja pieneläkeläisillä ei juuri mitään."

Söderman myöntää, että porvarihallitus on tehnyt edeltäjäänsä enemmän perusturvan hyväksi, vaikka maksujen nostot ovat heikentäneet turvaa.

Söderman kummastelee, että nykyinen hallitus ja eduskunta eivät pysty kajoamaan perustulonjakoon ja yhtiöiden ylisuuriin korvauksiin.

"Parlamentarismia ei ole yksittäisen kansanedustajan näkökulmasta paljon enemmän kuin Kuubassa. Siellä lait viedään läpi nopeammin.

Hallituksien ohjelmista on Södermanin mukaan tullut liian yksityiskohtaisia asiakirjoja, joiden totuuteen hallituspuolueet eivät uskalla kajota. Esimerkki on tuore.

"Oli paljon rahaa ja sovittiin (hallitusohjelmassa) veronalennuksista. Tuli lama, silti alennukset toteutettiin, kun oli niin sovittu."

Työväentalot ovat muistoja

Söderman ja muut sosiaalidemokraatit ovat katselleet sivusta, kun porvarit hallitsevat ja perussuomalaiset paisuvat. Sdp:n kannatus kuihtuu sekin persujen pullistuessa.

"Tyytymättömien mielestä kaikki vanhat puolueet ovat samanlaisia. Vihreät ovat joutuneet siihen jengiin. Vaikka me olemme oppositiossa, koetaan, että olemme yhä hallituksessa."

Sdp:n muutos on Södermanin mukaan täysin kesken. Työväenliikkeen pitäisi päästä irti menneisyyden kolmiosta perhe, työväentalo, työpaikka.

Perhe oli ydinyksikkö, työväentalolla politikoitiin ja harrastettiin. Tehtaaseen mentiin vanhempien perässä töihin, liityttiin ammattiliittoon ja puolueeseen ja lähdettiin saman sorvin äärestä eläkkeelle.

"Ei tällaista yhteiskuntaa enää ole. Nyt nuori menee töihin, saa muutaman kuukauden keikan ja luulee, että Jumala on antanut nämä palkkaehdot ja vuosilomat."

"Työväenliikkeen toimintatavat ja profiili ovat tavattoman vanhoillisia."

Puheenjohtaja Jutta Urpilaista Söderman ei syytä.

"Aina väitetään, että Jutta ei pärjää. Jutta on ihan riittävän hyvä puheenjohtaja."

Sdp on julkisen palvelun puolustaja. Söderman tuskailee sen tosiasian kanssa, että julkiseen palveluun joutuu jonottaman ja se on byrokraattista.

"Kun menet yksityiselle, pääset ajallaan, musiikki soi ja hajuvesi tuoksuu", Söderman kuvailee.

Söderman lainaa Johann Heinrich Pestalozzia todetessaan, että "meidän ei pidä valtiollistaa ihmistä vaan inhimillistää valtio". Uudistettava on julkinen palvelu eikä niiden maksaja, veronmaksaja.

Venäjä mahdolliseksi

Pakkoruotsista on tullut politiikan uudissana, jonka keksimisestä Söderman antaisi kultamitalin Suomalaisuuden liitolle. Perussuomalaisten lisäksi taisteluun pakkoruotsista ja vaihtoehtovenäjästä ovat osallistuneet pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) ja entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd).

"Paavo ei oikein tykkää naispuolisista keskustalaisista ministereistä. Hupsua, että asiaa käsiteltiin Venäjällä, vaikka tarkoitus oli asiallinen."

Viittä kieltä, niiden joukossa ei ole venäjä, taitavan Södermanin mielestä "Suomen kansan kielitaitoa pitäisi tuntuvasti lisätä". Venäjän opiskelumahdollisuuksia hän lisäisi ilman, että se vähentää ruotsin opiskelua.

"Meidän koko koulutuksemme perustuu pakkoon. Muuten kai eläisimme luolissa."

Södermanin mukaan Suomessa on ihmisiä, jotka kaipaavat takaisin vanhaan, jota ei enää ole.

Persuilla on ideana, että ruotsinkieliset ovat yläluokkaa. Jos katsoo (Björn) Wahlroosia ja (Patrick) Liliusta, se kyllä näyttää siltä. Tavalliset ruotsinkieliset elävät samoilla ehdoilla kuin muutkin suomalaiset.

Kaipuussa entiseen on Södermanin mukaan piirteitä muukalaisvihasta.

"Eivät maahanmuuttajat juuri tule keskiluokan asuntoalueille. Ymmärrän pelon köyhimmissä kaupunginosissa. He ovat siellä, käyttäytyvät hieman oudosti ja ovat vähän pelottavia."

Medialle kehuja

Sanomalehdistön poliittinen rakenne on Södermanin uran aikana muuttunut täysin. Maakuntien kakkoslehdet ja vasemmistolehdistö yhdessä ovat kutistuneet muutamaksi julkaisuksi.

Ammattiyhdistysliikkeen tukemana eduskuntaan päässyt Söderman muistelee, kuinka hän 1970-luvulla puoluetovereidensa hämmästykseksi sai kirjoituksensa Turun Sanomiin. Nyt tilanne on hänen mielestään toinen.

"Pidän mediaa arvossa. Vaalirahoituksen paljastaminen oli todella merkittävää." Södermanin mielestä media ja ainakin perussuomalaisten Timo Soini osaa asiansa.

"Kyllä sä pääset läpi, jos on sanomaa. Soinihan pääsee vähän paremmin kuin muut, mutta hän edustaa uutta ilmiötä."

Ylilyöntejäkin tapahtuu. Entisen pääministerin Matti Vanhasen hän jättäisi rauhaan.

"Kun mennään ihmisen yksityiselämään, sen suhteen pitäisi liittyä selvästi valta-asemaan. Jos ihmisellä on yksityiselämässään outoja suhteita, ne olisi länsimaissa pidettävä syrjässä."

Verkkojournalismin ja -keskustelun tasosta Söderman on ihmeissään.

"Netti on oma lukunsa. Tuntuu joskus siltä, että kaikki ovat heittäneet järjen yli laidan."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:08
Suomen junissa juodaan 1,6 miljoonaa kuppia kahvia vuodessa – VR investoi 24 miljoonaa euroa uusiin ravintolavaunuihin, jotka tehdään Kajaanissa
15:07
Sdp käy jo tänään taloustunnusteluja: Rinne: "Hyvä tietää, mitä mahdolliset hallituskumppanit ajattelevat"
14:19
Jäät liikkuvat Kiiminkijoella
14:03
Oulun kirjastohihna sai tuhannet ihmiset tapittamaan suoraa lähetystä – palautuksia kertyi tiistaina liki 4 000
13:59
Antti Rinne valittiin odotetusti eduskunnan väliaikaiseksi puhemieheksi – Juho Eerola ja Paula Risikko varapuhemiehiksi
13:53
Tuliko patalapusta kulho tai karkasiko ompelukone käsistä? Kerro meille, millaisia muistoja sinulla on koulukäsityöstä
13:26
Vasemmistoliiton Risto Kalliorinne nousee eduskuntaan varaedustajan paikalta noin kahdeksi kuukaudeksi
65
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
48
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
44
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
24
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
12
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
11
Tänään juhlitaan Koiranpäivää – Lähetä kuvia ja kerro, mitä jäi mieleen koirasi pentuajasta?
10
Annika Saarikko ei lähde ehdolle keskustan puheenjohtajaksi – "Halusin kertoa ratkaisustani nopeasti, jotta muut voivat rauhassa valmistautua syyskuuhun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

228 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Sosiaaliturvaan rinnastettavan eläkkeen tarkoitus on turvata jokaiselle vanhuudenpäivien toimeentulo. Varallisuutta sill... Lue lisää...
Kohtuus nimenomaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image