Kotimaa

Työttömien työn­ha­ki­joi­den määrä on laskenut en­nä­tys­vauh­tia – myös avointen työpaikkojen määrä kasvoi roimasti

Työttömien työnhakijoiden määrä laski ennätystahdilla viime vuoden joulukuussa. KUVA: Tapio Tuomela
Kotimaa 13.6.2018 10:23
Ulla Jäske

Työttömien työnhakijoiden määrä laski ennätystahdilla viime vuoden joulukuussa. Vuoden 2016 joulukuuhun verrattuna työttömien määrä laski yli 62 000 henkilön verran.

Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtajan Heikki Räisäsen mukaan työnvälitystilaston 110 vuoden historiassa työttömien työnhakijoiden määrä ei ole koskaan aiemmin laskenut niin paljon.

Myös työnantajien julkiseen työnvälitykseen ilmoittamien avointen työpaikkojen määrä nousi ennätyslukemiin. Viime vuonna avoinna oli yli 617 000 avointa työpaikkaa.

Samalla julkisen työnvälityksen markkinaosuus toimipaikan ulkoisesta työvoiman hausta on ennätystasolla, 46 prosentissa. Se on lähes kaksinkertaistunut 1990-luvulta.

Räsäsen mukaan työvoimapolitiikka on hyvin keskeinen väline sille, että kaikkiin edellä mainittuihin ennätyksiin voidaan jatkossakin yltää tai estää niihin yltäminen.

– Yksin tämä ei riitä, mutta huolella suunniteltuna ja tehokkaasti toimeenpantuna se auttaa merkittävällä tavoin työmarkkinoiden toiminnassa, Räsänen toteaa Työpoliittisen Aikakauskirjan uusimmassa numerossa.

Hänen mukaansa parhaita työllisyystuloksia tuottavat työvoimapalvelut eivät ole aito vaihtoehto vaikeassa työmarkkina-asemassa oleville henkilöille, koska he eivät täytä osallistumisen edellytyksiä.

Hän lisää, että pitkään työttömänä olleille tarkoitettu kuntouttava työtoiminta on aktiivisen sosiaalipolitiikan toimi, joka kaipaisi uudistamista.

– Kyseeseen voisi tulla esimerkiksi erikseen työmarkkinoille kuntouttava ja valmentava polku sekä sosiaalisesti kuntouttava polku.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

"Työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan tai voittoa saadakseen. Myös tutkimus­viikolla työstä tilapäisesti pois ollut palkansaaja lasketaan työlliseksi, jos poissaolon syy on äitiys- tai isyysvapaa tai oma sairaus tai jos poissaolo on kestänyt alle 3 kuukautta. Yrittäjä tai samassa kotitaloudessa asuvan perheen­jäsenen yrityksessä palkatta työskentelevä lasketaan työlliseksi riippumatta poissaolon pituudesta tai syystä."
http://www.tilastokeskus.fi/tietotrendit/blogit/2018/tunnin-tyolla-tyolliseksi-valetyollisiako-tilastoissa/?listing=simple

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä alhainen työttömyys aste on myrkkyä SDP:lle. SDP ei voi hyvin jos ei ole kurjuutta samoin vasemmisto on hätää kärsimässä kun köyhilläkin menee hyvin. Sanonta että vasemmisto on ylpeä pitkistä leipäjonoista on siis oikea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Räsäsen kannattaa keskittyä järkevään työvoimapolitiikan suunnitteluun (jos pätevyytensä riittää) ja jättää keinotekoiset kuntoutushöpinät sikseen. Kuntoilu-työministerin puheita myötäilevällä Räsäsellä ei ole mitään uutta kerrottavaa. Todellisuudessa työttömistä työnhakijoista kuntoutusta tarvitsee vain henkisesti sairaat ja alkoholistit.

Työttömyysilmiö EI katoa kuntoutuksella, tarvitaan työpaikkoja !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraava Räisäsen kommentti ei oikein aukene, koska juuri näinhän nyt kenttätasolla töitä tehdään. Pikemminkin uudistus tulisi kohdentaa kuntouttavan työtoiminnan kannattavuuteen asiakkaan näkökulmasta. Alla tekstin lainaus ja sen jälkeen pari ehdotusta!
"Hän lisää, että pitkään työttömänä olleille tarkoitettu kuntouttava työtoiminta on aktiivisen sosiaalipolitiikan toimi, joka kaipaisi uudistamista.

– Kyseeseen voisi tulla esimerkiksi erikseen työmarkkinoille kuntouttava ja valmentava polku sekä sosiaalisesti kuntouttava polku."

1. Kuntouttavaa työtoimintaa tulisi aina seurata asiakkaalle räätälöity työkokeilu/työsuhde, josta tulee maksaa oikeaa palkkaa asiakkaalle.
2. Asioista tulee puhua oikeille nimillä ei näin" työllisyystuloksia tuottavat työvoimapalvelut eivät ole aito vaihtoehto vaikeassa työmarkkina-asemassa oleville henkilöille, koska he eivät täytä osallistumisen edellytyksiä". Pitkään sairastanneet, lievästi kehitysvammaiset ja mielenterveyskuntoutujat eivät saa puheissa tai teoissa olla samassa"veneessä" kuin päihdeongelmaiset. Päihdeongelmaiset työttömät eivät useastikkaan kykene töihin, mutta esimerkiksi lievästi kehitysvammainen henkilö on useasti hyvinkin motivoitunut työhön ja on todella väärin että molemmat saavat 9 euroa päivässä.
3. Eli, päihdehuollon asiakkaat eivät kuulu kuntouttavaan työtoimintaan, vaan pikemminkin sosiaalisen kuntoutuksen piiriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalit tulossa. Sipilän/kesk aktiivimalli on pelkkä kulissi jolla kaunistellaan tilastoja ja leikataan työttömiltä jotka eivät itse ole aiheuttaneet työttömyyttä. Ja haluaisivat töihin. Ei jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä. Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen Suomessa otetaan uusi suunta kohti tuloksellista ja rehtiä politiikkaa: oikeus, kohtuus, tasa-arvo, yhdenvertaisuus, hyvinvointia kaikille, terveys- ja sairaanhoito kaikille (vaikka ei omistaisi luottokorttia).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa hieman siltä, että viedään lisää palkansaajilta ja yrittäjiltä. Annetaan niille, jotka eivät osallistu hyvinvoinnin rakentamiseen. Loppuu vielä tämän yhteiskunnan maksajat. Ja tiedoksi, tulonsiirtojen saajat ( se litania eri ihmisryhmistä, jonka vasemmistopuolueiden edustajat aina luettelevat) eivät osallistu ollenkaan lamanmaksuun, jos heille annetaan hieman vähemmän. Kaikki raha kuuluu sitä tienaaville, yhteiskunta vaan vie verotuksen kautta siitä leijonanosan ja jakelee sitä minne sattuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hienoa ja suuri kiitos ja kunnia kuuluu meidän erinomaiselle hallitukselle joka on saanut vihervasemmiston töppäykset korjattua.
Ilman tätä erittäin hyvää ja ammattitaitoista hallitusta olisimme demarien viitoittamalla tiellä ja olisi nyt demarien saamien työttömien ( 100 000 ) lisäksi toiset 100 000 lisää. Mutta tämän erinomaisen hallituksen ansioista työttömät ovat vähentyneet todella paljon eli kertoo sen, että nykyinen hallitus on paras koskaan ja siitä heille suuri kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on nousukausi joka siivoaa kortistosta porukan töihin eikä työvoimapolitiikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Suomen hallitus ostanut jostain trolleja vai mistä näitä hallituksen, Sipilän ja aktiivimallin ylistäjiä riittää kommenteissa. Työllisyys ei todellakaan ole parantunut.

Aktiivimallin ainut tarkoitus on ollut vääristää tilastoja, koska EU:sta sanottiin että Suomessa on huono työllisyystilanne ja tälle täytyy tehdä jotain. Hallitus ei lähtenyt parantamaan työllisyyttä vaan päätyi vääristämään tilastoja..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka et usko tilastoja, niin kait uskot sen, että tuloverokertymä euroissa on kasvanut reippaasti, kun valtiovarainministeriö näin ilmoittaa. Se taasen indikoi, että palkkoja maksetaan enemmän, joka taasen kertoo siitä, että ihmisiä on enemmän töissä. Vai maksaako vähenevä määrä palkansaajia ja yrittäjiä entistä enemmän veroja? Jompi kumpi on totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moniko on hävinnyt kortistosta työmarkkinoiden ulkopuolelle?
Jo nyt on havaittavissa aktivoitumista.
Kotimurrot lisääntyneet, nurmikko pöllitty, varasto tyhjennetty, jne,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömien työnhakijoiden määrän väheneminen on harhaa. Työvoimapoliittiset toimet ovat johtaneet AKTIIVISESTI HARHAAN työllisyyskehitystutkimustulosten arviointia. Kysymys on tilastollisesta harhasta, joka on satu aikaan keinotekoisesti muun muassa niin sanotun aktiivimallin avulla. Työttömien työnhakijoiden määrä ei ole vähentynyt niin merkittävästi kuin Heikki Räsänen ANTAA OLETTAA. Räsäsen tarkoitus on parantaa julkisin verovaroin ylläpidettävien työvoimatoimistojen mainetta työnvälittäjänä. Tosiasiallisesti työttömien työnhakijoiden lukumäärä on saatu vähenemään/pienenemään aktiivimallin täytäntöönpanolla: lähes puolet työttömistä (=aktiivimallin testaajista) on luokiteltu työpaikan saaneisiin tai koulutuksen aloittaneisiin.

Julkisen työnvälityksen merkitys työnvälityspalveluiden tuloksellisuudessa on mitätön. Mikäli työtön työnhakija saa vakituisen työpaikan, niin se on yksinomaan hänen oman aktiivisuutensa sekä sukulaistensa ja ystäviensä ansiota. Yksityiset konsulttipalveluja tarjoavat yritykset järjestävät erinomaisen laadukkaita ja osaamista päivittävää koulutusta sekä tarjoavat myös työllisyyspalveluja nimellistä korvausta vastaan.

Työnvälityksen julkinen tehtävä KOROSTUU työttömän henkilön työnhaun uusimisen tärkeytenä. Työnhaun voimassaolo on edellytys työttömyyspäivärahan saamiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai Antti Rinne, Touko Aalto ja Li Anderson jotain huonoa tästäkin uutisesta keksii. Väärin työllistetty varmaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan varmastikin jotain huonoa löytävät. Räkyttäisivät nyt naamat punaisina että ”tämän hallituksen ja Sipilä syy”!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ns. nollatuntisopimuksella töissä. Töitä voi olla viikossa viisi tuntia, neljäkymmentä tuntia tai ei ollenkaan. Käytännössä olen ollut pitkiä pätkiä työttömänä vaikkei minua työttömäksi luokitellakkaan. Aktiivimallipelleilyn ansiosta ns. sovitellun päivärahan saanti kestää kuukaudesta puoleentoista. Olen harkinnut kerjuulle lähtemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla vaalit tulossa. Puolutteetomuuteen ei enää taida kukaan usko, myöskään näiden tutkimusten osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image