Kotimaa

"Työssäkäyvät enemmän mak­su­puo­lel­la" ja "e­lä­ke­läi­sil­le selkeästi lisää hyvinvointia" – kysyimme asian­tun­ti­joil­ta hal­li­tusoh­jel­man vaikutuksista eri väes­tö­ryh­mil­le

Kotitalousvähennykseen tulevat muutokset koskettavat satoja tuhansia suomalaisia. Vähennystä hakevista yli kolmannes on ollut eläkeläisiä. Vähennystä voi saada esimerkiksi siivouspalveluista.
Kotimaa 3.6.2019 17:00
Virpi Niemistö

Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelma tuli virallisesti julkiseksi maanantaina. Kysyimme Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtajalta Teemu Lehtiseltä ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajalta Elina Pylkkäseltä, miten hallitusohjelman linjaukset ja erityisesti veroratkaisut vaikuttavat eri väestöryhmien arkeen.

Työssäkäyvät

 

Teemu Lehtinen:

Yleislinja on, että työssäkäyvät ovat enemmän maksupuolella sekä tuloverotuksen kiristyspaineen että kulutusverojen kiristyksen kautta. Vain pienituloisilla palkansaajilla saatetaan päästä lähelle nollaa.

Täytyy muistaa, että sosiaalivakuutusmaksujen nousu uhkaa korottaa palkansaajien verotusta ensi vuonna jopa puolella miljardilla eurolla.

Tarkkaa tulorajaa, mistä työssäkäyvän verotuksen kiristyslinja alkaa, ei voida vielä sanoa.

Moniin työssäkäyviin kotitalouksiin iskevät myös kotitalousvähennyksen muutokset. Jos aiemmin on saanut kotitalousvähennystä 1 000 euroa, tämän jälkeen saa enää 780 euroa.

Elina Pylkkänen:

Työssäkäyvien ihmisten taloudellisen hyvinvoinnin muutos on pitkälti riippuvainen ansioiden kehityksestä, verotuksesta ja lasten päivähoidon ja varhaiskasvatuksen palveluista.

Verojen korotuksia on odotettavissa, mutta ne ovat erittäin maltillisia.

Työmatkoihinkaan ei tarvitse kiinnittää huomiota, sillä vaikka fossiilisten polttoaineiden veroja korotetaan, korotukset seuraavat yleistä hintakehitystä, joka on yleensä hitaampaa kuin ansiokehitys.

Ansiotulojen verotus ei kiristy, vaan jopa kevenee vähäsen. Omakotiasujia ei myöskään pelotella kiinteistöveron korotuksella.

Työttömät

 

Lehtinen:

Rinteen hallituksen pienituloisille lupaamalla perusvähennyksen nostolla ei ole vaikutusta, jos työttömän tulot jäävät niin pieniksi, ettei niistä makseta lainkaan valtio- ja kunnallisveroa,

Haittaverojen kiristykset iskevät polttoaineveron kautta myös työttömiin, jotka asuvat pitkien etäisyyksien päässä ja hyvin toimivan joukkoliikenteen ulkopuolella. Polttoaineverotuksen nosto vie kukkarosta keskimääräisillä ajokilometreillä noin 70-80 euroa vuodessa. Tämä kohdistuu kaikkiin ryhmiin samalla tavalla.

Hallitusneuvotteluissa päätetty työttömien aktiivimallin 4,65 prosentin tukileikkurin poistuminen tarkoittaa kuukaudessa vähän yli 30 euron "paluumuuttoa" omaan käyttöön.

Pylkkänen:

Negatiivinen tulovero eli niin kutsuttu työtulotuki auttaa työttömiä työllistymään sen vuoksi, että työn tekemisestä tulee taloudellisesti kannattavampaa etuuksien varassa olemiseen verrattuna. Työtulotuki tosin otettaisiin käyttöön vasta 2022.

Työllistymistä avitetaan myös alueellista liikkuvuutta helpottamalla työnantajan mahdollisesti maksamien muuttokustannusten korvausten veronalaista osuutta kohtuullistamalla.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen palvelee työttömien pienten lasten vanhempien työnhaussa sekä tilapäisten ja määräaikaisten töiden vastaanottamisessa.

Eläkeläiset

 

Lehtinen:

Eläkeläisille vaikutukset ovat näillä näkymin neutraalit ensi vuonna. Ansioperusteisiin eläkkeisiin tehdään indeksitarkistukset. Tasaisen vauhdin taulukolla edetään.

Kaikkein pienituloisimmille on tulossa nyt alkuvaiheessa viisikymppiseksi kuihtunut Rinteen vappusatanen eli lupaus pienituloisten eläkkeen korotuksesta.

Myös eläketulovähennykseen on tulossa korotusta.

Eläkeläiset käyttävät paljon kotitalousvähennystä, joten muutokset siinä tuntuvat myös heidän lompakossaan. Viimeksi toimitetussa verotuksessa vuonna 2017 suomalaiset tekivät kotitalousvähennyksiä yhteensä 444 000, joista 167 000 oli eläkeläiskotitalouksista.

Pylkkänen:

Eläkeläiset saavat selkeästi taloudellista hyvinvointia lisää. Erityisesti pienituloisimpien eläkeläisten taloudellinen hyvinvointi paranee.

Muutos ei tosin ole radikaali, koska veronkevennystä ei toteuteta heti kaikkein pienituloisimpien osalta, vaikka eläkkeiden korotus toteutetaankin.

Siivous-, hoiva- ja hoitopalveluihin kohdistettava kotitaloustuki tulee niin ikään käyttöön vasta myöhemmin, mutta on kuitenkin lupaus kasvattaa kotona asuvien vanhusten hyvinvointia ja toimintakykyä. Hoitajamitoitus puolestaan turvaa laitoksissa asuvien vanhusten hyvinvointia.

Opiskelijat

 

Lehtinen:

Opiskelijoille verotus ei yleensä ole kaikkein keskeisin asia. Helle opintotuki ja sosiaalietuuksien taso ovat tätä tärkeämpiä.

Hallitusohjelman lupaamasta 200 miljoonan veronkevennyksestä pienituloisille on hyötyä myös työttömille ja opiskelijoille, jos heillä on vähäisiä tuloja, mutta kuitenkin sen verran, että veroja menee.

Alkoholi-, tupakka- ja virvoitusjuomaverojen korotukset voivat toki tuntua myös opiskelijoiden vapaa-ajan vietossa. Esimerkiksi virvoitusjuomaveron korotus on Veronmaksajien keskusliiton laskelman mukaan nostamassa 1,5 litran pullon hintaa 10 sentillä.

Pylkkänen:

Opiskelijoiden toimeentuloa ei lyhyellä aikavälillä juurikaan paranneta, jos opintoraha sidotaan indeksiin vuonna 2020 puolikkaana ja vasta siitä eteenpäin täysipainoisesti. Opintotuen ostovoima heikkenee.

Opiskelumahdollisuuksia sen sijaan lisätään ja tutkintojen loppuunsaattamisesta aletaan huolehtia.

Koulutukseen suunnatuista määrärahoista suuri osa kanavoidaan toisen asteen koulutukseen sekä korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseen.

 

MAINOS

Kommentoi

Pylkkänen voisi kertoa, mitä 1500 euroa saava eläkeläinen voittaa tulevan hallituksen ohjelmassa. Ei todella mitään. Tulee vain lisää maksuja ja veroja. Kirjoittakaa toimittajat asioiden oikeilla nimillä, älkääkä yleistäkö kaikkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata demariyhteiskunnassa olla ahkera ja tehdä kovasti töitä. Omasta ahkeruudesta palkitaan muhkeilla veronkorotuksilla. Ei kovin motivoivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä "selkeästi lisää hyvinvointia" saavat ne eläkeläiset joiden eläke
on nyt esim.1001 - 1200€/kk?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ette saa mitään muuta, kuin lisäveroja kaiken noustessa. Äänestäkää vain vihervasemmistoa ja kepua. Tässä tulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi noita veronkiristyksiä ei tehdä suurille tuotantolaitoksille ja ylisuurille toimitusjohtajien palkoille. On aivan käsittämätöntä miten esimerkiksi
joku sähköalan johtaja tienaa siitä, että ihmiset maksavat sähkölaskuja. Kuka oikein johtaa ja millä oikeudella ylisuuria palkkoja voidaan maksaa.
Nyt veronmaksajien asiantuntija on huomannut, että 4000 euroa tienaavat maksavat kaikkein eniten veroja, on väärin. Tehkää nyt jotakin ennenkuin kaikki alkavat yritysjohtajiksi ja kukaan ei viitsi puoli ilmaiseksi töitä tehdä ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

X-sukupolvi näköjään kärsii ja maksaa suuren ikäluokan ylläpidon, joka ei itse ole omaa eläkettään edes kerryttänyt kuin yhdeksänkymmentäluvulta vasta.
On tämä vaan hieno maa, mitenkään ei motivoida sitä joka haluaa painaa hommaa ja saada hyvinvointia, elbaajat vedetään hallituksen päätöksillä väkisin samalle viivalle, tosi motivoivaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuret ikäluokat ovat aina jostakin syystä ne joita suositaan. Aiemmin eläkkeelle kuin muut ja oli aikoinaan asuntovelan korkovähennykset kohdillaan. Kaikki on tullut kuin Manulle illallinen ;).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No aivan ku manulle, tee vaan 40v töitä ni pääset tähän ihanaan olotilaan, 50e nousee pikkueläke, aattele mahotonta saatko nyt nukutuksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:24
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
7:08
Kalevan koiranpentulive – katso videolta, mitä pallerot touhuavat torstaiaamuna
7:00
Päivän leffapoiminnat: Vuodet kuluttavat kaveruksia – miehet eivät ymmärrä naisia Mike Nicholsin tummahkossa komediassa
7:00
Kaikki pelissä pikakahvin takia – dokumentti seuraa suomalaisen kahvilayrittäjän ensimmäistä maailmanvalloitusta Piilaaksossa Yhdysvalloissa
7:00
Järkevää hoitotyön riskienhallintaa hoivakoteihin – hoitajien ei pidä nyt esimerkiksi siivota tai laittaa ruokaa Lukijalta
7:00
Näin lomautus ja etätyö vaikuttavat verotukseesi – Mitä sinun kannattaa tehdä nyt, ja missä asiassa voit odotella rauhassa? Tilaajille
6:33
Varastorakennus palaa omakotitalon pihassa Kemijärvellä
16
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
7
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
4
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
4
OYSissa koronaviruksen vuoksi hoidettavien määrä väheni yhdellä – sairaalassa 10 koronapotilasta, joista seitsemän tehohoidossa
2
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
2
Valtioneuvostolta tuore omistajapoliittinen päätös: Palkitsemisen tulee olla kohtuullista – Tasoa harkittava tarvittaessa alaspäin
2
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image