Kotimaa

Työryhmän puheenjohtaja Tapani Tölli: Tie­to­vuo­to­ko­hu osoittaa, että Suomeen tarvitaan pikaisesti uusi tie­dus­te­lu­la­ki

Keskustan kansanedustaja Tapani Tölli toimii uutta tiedustelulakia valmistelevan työryhmän puheenjohtajana. KUVA: Com.pic/Mauri Ratilainen
Kotimaa 18.12.2017 11:44 | Päivitetty 18.12.2017 11:51
Juho Mäkelä

Kansanedustaja Tapani Töllin (kesk.) mukaan tietovuotokohu osoittaa osaltaan, että Suomeen tarvitaan pikaisesti uusi tiedustelulaki sekä sotilas- että siviilitiedusteluun. Tölli toimii uutta tiedustelulakia valmistelevan työryhmän puheenjohtajana.

– Meillä ei ole nyt lainsäädäntöä ja uudet tiedustelulait selkeyttäisivät tilannetta. Silloin se on säänneltyä, Tölli sanoo Lännen Medialle.

Hän muistuttaa, että tiedusteluvaltuutettu valvoo jatkossa siviili- ja sotilastiedustelun laillisuutta. Töllin mukaan riippumaton laillisuusvalvoja luo erittäin vahvan uskottavuuden tiedustelulainsäädännölle.

– Tiedusteluvaltuutettu tuo hyvin vahvan turvan. Ihmisten ei tarvitse olla huolissaan. Kansalainen voi tehdä valtuutetulle pyynnön tutkia, mikä hänen tilanteensa on.

Töllin mukaan laillisuusvalvojan ainoa tehtävä on tiedustelu ja sen valvonta. Kun esimerkiksi käräjäoikeus antaa luvan tietoliikennetiedusteluun, tietosuojavaltuutetulla on läsnäolo-oikeus istunnossa. Tölli kertoo, että tiedusteluvaltuutettu voi tarvittaessa jopa keskeyttää operaation.

– Eduskuntaan tulee myös 11-jäseninen kansanedustajista koostuva tiedusteluvaliokunta, jonka valtuudet ovat suuret.

Töllin mukaan julkisessa keskustelussa on annettu erikoisia väittämiä siitä, että uuden tiedustelulain myötä tavallisen kansalaisen sähköpostia napsitaan.

– Ei napsita. Tämmöiseen urkintaan ei ole mitään perusteita tai syyttä. Silloin pitäisi osoittaa, että on vakava uhka kansallista turvallisuutta kohtaan. Ei tavallisella ihmisellä ole kotimaassa tällaista vaaraa.

Kansallinen turvallisuus ei ole läpihuutojuttu

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina laajan jutun Puolustusvoimien viestikeskuksen toiminnasta. Tölli olisi toivonut, että Helsingin Sanomilla olisi ollut asiassa suurempi vastuuntunto.

– On hyvin tärkeää muistaa, että meillä on oikeuksien lisäksi myös velvollisuuksia. Medialla ja yksittäisellä kansalaisella on sama vastuu siitä, mitä teemme.

Poliisi teki sunnuntaina kotietsinnän Helsingin Sanomien toimittajan kotiin. Tölli ei näe vaaraa, että median lähdesuoja murtuisi tapauksen johdosta.

– On kuitenkin hyvin tärkeää, että näistä rajoista nyt keskustellaan. Silloin kun on kysymys kansallisesta turvallisuudesta, ei se ole mikään läpihuutojuttu.

Tölli ei halua kommentoida poliisin tekemää kotietsintää, koska se liittyy poliisin operatiiviseen toimintaan. Hänen mukaansa poliisi toimi niillä valtuuksilla, jotka liittyvät lainsäädännössä esitutkintaan ja pakkokeinolakeihin.

– Minä toivon kaiken kaikkiaan, että me annettaisiin viranomaisille työrauha.

Töllin mukaan tiedustelulainsäädäntö tulee näillä näkymin eduskunnan käsittelyyn keväällä 2018. Hän uskoo, että tiedustelulait tulevat voimaan vuonna 2019. Kaikki riippuu siitä, meneekö laki läpi kiireellisenä vai kaksilla valtiopäivillä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

sanoisin että tarkoituksellinen vuoto jotta herrat pääsee nopeemmin ilman mitään kansan äänestyksiä natoon maksumieheksi .käy kuten reikan takuille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ihmisellä on "puhtaat jauhot pussissa" niin on aivan yks hailee, suoritetaanko valvontaa vai ei, Ihme vikinää yksityisyyden suojasta, kuitenkin suuri osa kansalaisista levittelee tietojaan ihan itse internetin sivuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä ei ole kansallinen turvallisuus vaan sitä, että nykyinen hallitus yrittää tuhota kansalaistensa turvallisuuden ja yksityisyyden. Sama lakiesitys antaisi supolle ja KRP:lle mahdollisuudet kuunnella ja seurata myös Suomen kansalaisten verkko- ja puhelinliikennettä ilman epäilystä tai oikeuden lupaa. Kaikki nykyihmisen tiedot ovat verkossa! Vaikka nyt perustellaankin, että ei tätä käytetä tässä laajuudessa niin mistä sen tietää milloin oikeudet otetaan käyttöön ns. terrorismin pelossa, kuten USA:ssa ja Ranskassa on tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tölli hoiteli sotenkin niin hyvälle mallille vuorollaan, jotta eiköhän tämä tiedustelulakikin mene ihan putkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin Tapani Tölli:
"– Tiedusteluvaltuutettu tuo hyvin vahvan turvan. Ihmisten ei tarvitse olla huolissaan. Kansalainen voi tehdä valtuutetulle pyynnön tutkia, mikä hänen tilanteensa on".
Tiedusteluvaltuutetusta ei ole tavalliselle kansalaiselle mitään hyötyä tai turvaa.
Tämän on joutunut toteamaan muiden jo toiminassa olevien valtuutettujen toimista.
Turhaa uskottelua Tölliltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvästi näkee että kansan syvät rivit haluavat että heitä urkitaan. Kun "vapaa" lehdistö yrittää tuoda asiaa julkisuuteen raottamalla salailun verhoa, ilmestyvät keskustelupalstoille vihaiset kansalaiset talikot ja soihdut kädessä protestoimaan lehdistönvapautta vastaa, siinä samalla menettäen omatkin vapautensa ja yksityisyyden kunhan urkintalait tulevat voimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattilaiset käyttävät niin vahvoja salauksia, että tiedustelulla ei ole mitään mahdollisuuksia sisältöihin. Salaus tehdään tietenkin verkon ulkopuolella. Tavallisten kansalaisten tiedot ovat puolestaan täysin avoimia tiedustelulle. Nämäkö sitten kiinnostavat tiedustelijoita? Siis "olen menossa kauppaan, tuonko maidon lisäksi jotakin...?".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkä se Töllillä nyt niin kiire on lakia vauhdilla rustaamaan. Kunnanjohtajana ollessaan ei ollut koskaan kiirettä kun jotakin ehdotettiin tarvittavan pikaisesti. Hän sanoi vaan, että "pitää perustaa toimikunta". Ja siihen ne asiat aina jäivätkin. Ettei vaan olisi jonkun juoksupojan rooliin joutunut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunnassa on aivan liian monta tämmöstä edustajaa jolla ei ole koskaan kiirettä tehdä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietoliikenteen seurantaohjelmat poimivat kriteeteihin sopivat sähköpostit, tekstiviestit ja puhelut, näitä tutkitaan sitten tarkemmin. Sana, nimet, paikat,jne, ovat laukaisevana tekijänä. Päättäjät eivät näytä oikein ymmärtävän mistä on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai ymmärtävät. Oletuksenahan on, että vain tietyin epätoivotuin ja muille potentiaalisesti vaaraksi olevin motiivein varustetut henkilöt käyttävät näitä sanoja ja lauseita. Normaali lainkuuliainen ja henkisesti terve kansalainen, jolla ei ole mitään salattavaa, voi olla huoletta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin voikin olla huoletta, mutta siitä huolimatta tietoliikenteesi menee seulan läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan tätä tiedustelulakia sovelletaan esim. kaupan alalla jossa asiakkaan ostokäyttäytymistä seurataan jopa reaaliajassa.. Tietosuoja on lähes vitsi nyky-yhteiskunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuhan ei tulis yhtä huono esitys kuin sosiaali ja terveysvaliokunnan esitys uudesta alkoholilaista missä Tölli oli mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun mielestä tämän hallituksen ei tule antaa tehdä mitään tärkeää lakiuudistusta koska jälki on ollut sutta ja sekundaa.
Tiedustelulakikin tulee saattaa voimaan normaalina lainsäädäntönä ja jos laki vaatii perustuslain muuttamista niin kahden eduskunnan hyväksymänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image