Kotimaa

Työryhmä ei pakottaisi rokotuksiin jotta perusoikeudet eivät kärsi – muita keinoja on olemassa

Rokotusten myötä monet taudit ovat käytännössä hävinneet. KUVA: Anja Filppula
Kotimaa 15.5.2019 14:21
Ossi Rajala

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä on selvittänyt, miten rokotuskattavuutta voitaisiin Suomessa parantaa.

Työryhmä ei ole innostunut siitä, että rokotuksiin pakotettaisiin, vaikka ne suojaavat ihmisiä useilta taudeilta.

Viime vuosina on ajoittain herännyt rokotuskeskustelua esimerkiksi silloin, kun tuhkarokko on levinnyt alueilla, joilla läheskään kaikkia lapsia ei ole rokotettu tautia vastaan.

– Koska rokotusten pakollisuus merkitsisi varsin syvälle menevää perusoikeusrajoitusta, on selvää, ettei rokotuksia voida säätää pakollisiksi, jos rokotuskattavuutta voidaan parantaa muilla keinoin, selvityksessä todetaan.

Suomalaisten perusoikeuksilla tarkoitetaan yleensä oikeutta elämään, henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen samoin kuin liikkumisvapautta, yksityiselämän suojaa, sananvapautta, kokoontumis- ja yhdistysvapautta sekä omaisuuden suojaa.

Rokotuksiin pakottaminen voisi tarkoittaa ainakin henkilökohtaiseen koskemattomuuteen puuttumista.

Muita keinoja olemassa

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdottaakin muita keinoja rokotuskattavuuden parantamiseksi. Monet keinot tarvitsisivat lisää rahoitusta valtion ja kuntien kirstuista.

Työryhmän mukaan puuttuvat rokotusannokset lapsille pitäisi pystyä antamaan nykyistä helpommin. Siksi neuvoloissa voisi harkita aukioloaikoja myös iltaisin ja viikonloppuisin, jotta kaikilla perheillä olisi mahdollisuus saada vastaanottoaikoja.

– Terveydenhoitajilla ja lääkäreillä pitäisi myös olla riittävästi aikaa keskustella vastaanotolla rokotuksiin epäröivästi suhtautuvien vanhempien kanssa, työryhmä esittää.

Lisäksi aikuisille halutaan rokotusaikoja perusterveydenhuollossa ilman viivytyksiä.

Rokotukset tarvitsevat työryhmän mielestä myös parempaa viestintää.

– Rokotusten myötä monet taudit ovat käytännössä hävinneet, minkä vuoksi tieto ja ymmärrys rokotusten tarpeellisuudesta ja tautien haitallisuudesta on hämärtynyt. Siksi työryhmä lisäisi koko väestölle havainnollista viestintää rokotuksilla ehkäistävissä olevista taudeista, niiden oireista ja mahdollisista komplikaatioista väestö- ja kieliryhmät huomioon ottaen, selvityksessä todetaan.

MAINOS

Kommentoi

Pakollisuus rokotuskäytäntöjen perusteeksi ei toimi. Vanhempien asiallinen informointi rokottamattomuuden riskeistä toimii. Pakko ei ole käytännöllistä oikeudenmukaisuutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kumpa te kanssalukijat olisitte samalla intohimolla "kannustamassa" muita terveellisiin elämäntapoihin. Pakkoulkoilu ja lenkki. Panta jalkaan, jotta voidaan pitää reksiteriä siitä, että kansalaiset ovat tehneet kaksi puolen tunnin juoksulenkkiä viikossa tai vaihtoehtoisesti kolme tunnin reipasta kävelylenkkiä ja näin tukeneet vastustuskykynsä ylläpitoa etteivät sairastu ja silloin vaaranna toistenkin terveyden. Pakolliset verikokeet, joissa tarkistetaan syödyn sokerin määrä. Puolivuosittaiset huumetestit kaikille sekä pakollinen vihannesten syönti viikottain. Pakkorokotukset menevät tähän samaan sarjaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muita keinoja on.
- jos tarryuttaa muita niin syytteet murhayrityksistä
- lisäveroja kattamaan aiheuttamansa kustannukset
- evätään yhteiskunnan tukema terveydenhoito - pakko maksaa kulut itse
- jne.
Keinoja kyllä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voidaan todistaa, että joku on "tartuttanut" taudin toiseen henkilöön? THL ei löytänyt mitään todisteita siitäkään, että sikapiikki olisi aiheuttanut narkolepsiaa. Oli vain ajallinen yhteys.
Laitetaanko tupakoitsijat, huumeidenkäyttäjät ja alkoholistitkin maksamaan kulunsa itse? Itsepähän ovat tilanteensa aiheuttaneet. Huomaatko kuinka höperöitä ehdottelet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotan että jos pakkorokotuksia halutaan niin rokotetaan kansanedustajat ja lääkärit ensimmäisinä.

Jos tuo menee läpi niin sitten muu kansa. Tietty valtio maksaa mahdolliset rokotehaitat henkilölle lopunikää ja 100% kuluista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hulluimmat kyllä pakottaisivat ottaamaan kaikki maailman rokotteet, kun pelkäävät omaa varjoaankin. Fakta on kuitenkin se, että lääketehtailla ei ole MITÄÄN vastuuta tekemistään rokotteista, ja ovat USEIN jääneet kiinni huijaamisesta ja valehtelusta lääkkeiden haittavaikutusten osalta, niin miten millekkään ammattiryhmälle voidaan pakottaa ottaamaan pakosta moisia rokotuksia?!
Lääketehtaiden hommat ihan oikeasti haisee ja kauas! Tyhmimmät vain eivät sitä tajua, vaikka KAIKKI todisteet ovat nenän edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on! Rokotteen valmistajaa ei voi haastaa oikeuteen ja THL ei myönnä mitään yhteyksiä eikä edes kerää haittailmoituksia. Rokotteita ei testata plaseboa vastaan vaan vertailuna on joku toinen rokote. Tätä on siis tieteellinen testaaminen. Tiede sahaa omaa oksaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rokottamattomia lapsia ei tulisi tarhoihin tai kouluihin edes päästää, mikäli esim. MPR-kattavuus on lähellä 95 prosenttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja voisi rajoittaa myös lääkäripalvelut kunnalliset pois, jotta eivät vaarantaisi muita. Ja sanktiot lapsilisästä.
Tai sitten korvausvelvollisuus, kun kerran vaarantavat muiden terveyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsilisät eivät ole 'kiitos' siitä, että ottaa rokotteita. Älä sotke asioita keskenään.
On myös aika hankala näyttää toteen, että on vaarantanut muiden terveyttä. Varsinkin, kun ne muut vaarantavat itse omaa vastustuskykyään polttamalla, juomalla alkoholia, syömällä prosessoitua ruokaa ja keskimäärin 35 kg sokeria per nuppi per vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet lastentauteja vastaan annetut rokotteet tehoavat vain 75-85% rokotetuista. Lopuille ei synny vasta-aineita, joten he ovat yhtä 'vaarallisia' kuin rokottamattomat. Evätäänkö heiltäkin pääsy päiväkotiin ja kouluun?
Suurin osa aikuisväestöstä ei ole ottanut rokotuksia vuosikymmeniin. Pitääkö heiltäkin evätä pääsy töihin/kouluun/julkisiin tiloihin jne.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävää, ettei typeryyttä vastaan voida rokottaa.
Rokottamattomat matkustuskieltoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:17
Vanhat kuvat: Vieraita ainakin Yhdysvalloista, Japanista ja Hollannista - ihaile Ilmakitaransoiton MM-kisojen tähtisadetta vuosien varrelta
9:44
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
9:17
Johnson ja Tusk näpäyttelivät toisiaan "herra sopimuksettoman" roolista G7-kokouksen alla – Trumpin mukaan tapaaminen Macronin kanssa oli paras tähän mennessä
9:00
Essee: Tv:n viihde-ekstaasin ylitarjonta turruttaa ja tylsistyttää – ja vie tilaa arvokkaammilta tunteilta Tilaajille
9:00
Suomalaisten maineella ratsastetaan maailmalla – monissa maissa toimii kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään
8:25
Savusauna tuhoutui tulipalossa Torniossa
8:10
Kaksi poliisia haavoittui ampumistapauksessa Porvoossa – Tekijät ovat yhä karkuteillä, Keskusrikospoliisi tutkii asiaa murhan yrityksinä
49
Puheenaihe: Pitäisikö rahapeliautomaatit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?
28
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
19
Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä joukkoliikenteelle tulossa oma sovellus
16
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
10
Lastensuojelun tarve johtuu itsekkyydestä Lukijalta
10
Kuuska soi -festivaaleilla juhlittiin seurassa ja iloiten – "Jatkamme tästä Oulun yöhön"
6
Kalen! kalluppi: Ookko nää käyny Virosa viinakaupasa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

187 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Näyttää olevan monelle kova pala nieltäväksi tuo itsensä peukuttaminen. Lue lisää...
kova pala

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image