Kotimaa

Työryhmä ei pakottaisi rokotuksiin jotta perusoikeudet eivät kärsi – muita keinoja on olemassa

Rokotusten myötä monet taudit ovat käytännössä hävinneet. KUVA: Anja Filppula
Kotimaa 15.5.2019 14:21
Ossi Rajala

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä on selvittänyt, miten rokotuskattavuutta voitaisiin Suomessa parantaa.

Työryhmä ei ole innostunut siitä, että rokotuksiin pakotettaisiin, vaikka ne suojaavat ihmisiä useilta taudeilta.

Viime vuosina on ajoittain herännyt rokotuskeskustelua esimerkiksi silloin, kun tuhkarokko on levinnyt alueilla, joilla läheskään kaikkia lapsia ei ole rokotettu tautia vastaan.

– Koska rokotusten pakollisuus merkitsisi varsin syvälle menevää perusoikeusrajoitusta, on selvää, ettei rokotuksia voida säätää pakollisiksi, jos rokotuskattavuutta voidaan parantaa muilla keinoin, selvityksessä todetaan.

Suomalaisten perusoikeuksilla tarkoitetaan yleensä oikeutta elämään, henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen samoin kuin liikkumisvapautta, yksityiselämän suojaa, sananvapautta, kokoontumis- ja yhdistysvapautta sekä omaisuuden suojaa.

Rokotuksiin pakottaminen voisi tarkoittaa ainakin henkilökohtaiseen koskemattomuuteen puuttumista.

Muita keinoja olemassa

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdottaakin muita keinoja rokotuskattavuuden parantamiseksi. Monet keinot tarvitsisivat lisää rahoitusta valtion ja kuntien kirstuista.

Työryhmän mukaan puuttuvat rokotusannokset lapsille pitäisi pystyä antamaan nykyistä helpommin. Siksi neuvoloissa voisi harkita aukioloaikoja myös iltaisin ja viikonloppuisin, jotta kaikilla perheillä olisi mahdollisuus saada vastaanottoaikoja.

– Terveydenhoitajilla ja lääkäreillä pitäisi myös olla riittävästi aikaa keskustella vastaanotolla rokotuksiin epäröivästi suhtautuvien vanhempien kanssa, työryhmä esittää.

Lisäksi aikuisille halutaan rokotusaikoja perusterveydenhuollossa ilman viivytyksiä.

Rokotukset tarvitsevat työryhmän mielestä myös parempaa viestintää.

– Rokotusten myötä monet taudit ovat käytännössä hävinneet, minkä vuoksi tieto ja ymmärrys rokotusten tarpeellisuudesta ja tautien haitallisuudesta on hämärtynyt. Siksi työryhmä lisäisi koko väestölle havainnollista viestintää rokotuksilla ehkäistävissä olevista taudeista, niiden oireista ja mahdollisista komplikaatioista väestö- ja kieliryhmät huomioon ottaen, selvityksessä todetaan.

MAINOS

Kommentoi

Pakollisuus rokotuskäytäntöjen perusteeksi ei toimi. Vanhempien asiallinen informointi rokottamattomuuden riskeistä toimii. Pakko ei ole käytännöllistä oikeudenmukaisuutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kumpa te kanssalukijat olisitte samalla intohimolla "kannustamassa" muita terveellisiin elämäntapoihin. Pakkoulkoilu ja lenkki. Panta jalkaan, jotta voidaan pitää reksiteriä siitä, että kansalaiset ovat tehneet kaksi puolen tunnin juoksulenkkiä viikossa tai vaihtoehtoisesti kolme tunnin reipasta kävelylenkkiä ja näin tukeneet vastustuskykynsä ylläpitoa etteivät sairastu ja silloin vaaranna toistenkin terveyden. Pakolliset verikokeet, joissa tarkistetaan syödyn sokerin määrä. Puolivuosittaiset huumetestit kaikille sekä pakollinen vihannesten syönti viikottain. Pakkorokotukset menevät tähän samaan sarjaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muita keinoja on.
- jos tarryuttaa muita niin syytteet murhayrityksistä
- lisäveroja kattamaan aiheuttamansa kustannukset
- evätään yhteiskunnan tukema terveydenhoito - pakko maksaa kulut itse
- jne.
Keinoja kyllä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voidaan todistaa, että joku on "tartuttanut" taudin toiseen henkilöön? THL ei löytänyt mitään todisteita siitäkään, että sikapiikki olisi aiheuttanut narkolepsiaa. Oli vain ajallinen yhteys.
Laitetaanko tupakoitsijat, huumeidenkäyttäjät ja alkoholistitkin maksamaan kulunsa itse? Itsepähän ovat tilanteensa aiheuttaneet. Huomaatko kuinka höperöitä ehdottelet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotan että jos pakkorokotuksia halutaan niin rokotetaan kansanedustajat ja lääkärit ensimmäisinä.

Jos tuo menee läpi niin sitten muu kansa. Tietty valtio maksaa mahdolliset rokotehaitat henkilölle lopunikää ja 100% kuluista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hulluimmat kyllä pakottaisivat ottaamaan kaikki maailman rokotteet, kun pelkäävät omaa varjoaankin. Fakta on kuitenkin se, että lääketehtailla ei ole MITÄÄN vastuuta tekemistään rokotteista, ja ovat USEIN jääneet kiinni huijaamisesta ja valehtelusta lääkkeiden haittavaikutusten osalta, niin miten millekkään ammattiryhmälle voidaan pakottaa ottaamaan pakosta moisia rokotuksia?!
Lääketehtaiden hommat ihan oikeasti haisee ja kauas! Tyhmimmät vain eivät sitä tajua, vaikka KAIKKI todisteet ovat nenän edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on! Rokotteen valmistajaa ei voi haastaa oikeuteen ja THL ei myönnä mitään yhteyksiä eikä edes kerää haittailmoituksia. Rokotteita ei testata plaseboa vastaan vaan vertailuna on joku toinen rokote. Tätä on siis tieteellinen testaaminen. Tiede sahaa omaa oksaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rokottamattomia lapsia ei tulisi tarhoihin tai kouluihin edes päästää, mikäli esim. MPR-kattavuus on lähellä 95 prosenttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja voisi rajoittaa myös lääkäripalvelut kunnalliset pois, jotta eivät vaarantaisi muita. Ja sanktiot lapsilisästä.
Tai sitten korvausvelvollisuus, kun kerran vaarantavat muiden terveyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsilisät eivät ole 'kiitos' siitä, että ottaa rokotteita. Älä sotke asioita keskenään.
On myös aika hankala näyttää toteen, että on vaarantanut muiden terveyttä. Varsinkin, kun ne muut vaarantavat itse omaa vastustuskykyään polttamalla, juomalla alkoholia, syömällä prosessoitua ruokaa ja keskimäärin 35 kg sokeria per nuppi per vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet lastentauteja vastaan annetut rokotteet tehoavat vain 75-85% rokotetuista. Lopuille ei synny vasta-aineita, joten he ovat yhtä 'vaarallisia' kuin rokottamattomat. Evätäänkö heiltäkin pääsy päiväkotiin ja kouluun?
Suurin osa aikuisväestöstä ei ole ottanut rokotuksia vuosikymmeniin. Pitääkö heiltäkin evätä pääsy töihin/kouluun/julkisiin tiloihin jne.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävää, ettei typeryyttä vastaan voida rokottaa.
Rokottamattomat matkustuskieltoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image