Kotimaa

Työoikeuden professori pitää ay-jäsenmaksujen perimisen lopettamista kiellettynä toimenpiteenä – kehottaa Ammattiliitto Prota viemään asian työ­tuo­miois­tui­meen

Teknologiateollisuus päätti lopettaa jäsenyrityksissään ay-jäsenmaksujen perimisen Ammattiliitto Pron jäsenten palkasta. Kuvassa mielenosoitus aktiivimallia vastaan Helsingissä helmikuussa 2018. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 14.1.2020 11:50 | Päivitetty 14.1.2020 15:59
Joonas Kuikka

Työoikeuden emeritusprofessorin Seppo Koskisen mukaan ay-jäsenmaksujen perimisen lopettamisen estää se, että kyse ei ole pelkästään liittojen välisestä työehtosopimuksesta, vaan lisäksi työntekijän ja yrityksen kahdenkeskisestä sopimuksesta. Teknologiateollisuus katsoo, ettei työehtosopimus ole enää voimassa eikä siten siihen perustuva sopimuskaan.

Työoikeuden emeritusprofessorin Seppo Koskisen mukaan Teknologiateollisuuden päätös lopettaa Ammattiliitto Pron jäsenten ay-jäsenmaksujen periminen palkasta on kielletty toimenpide.

– Tähän ei ole Teknologiateollisuudella oikeutta, koska on tehty yksilöllinen sopimus työntekijän ja työnantajan välillä. Siinä pitäisi olla irtisanomisehto, jotta perimisen voisi lopettaa, sanoo Koskinen Lännen Medialle.

Koskinen viittaa sopimukseen, jossa työntekijä antaa työnantajalle oikeuden periä jäsenmaksut palkasta.

– Jos järjestö ryhtyy työtaisteluun, siitä ei yksilö vastaa. Työtaistelutoimien pitää olla kohdistettu järjestöä vastaan. Tässä tapauksessa näin on vain välillisesti.

Teknologiateollisuuden neuvottelujohtajan Jarkko Ruohoniemen mukaan ay-jäsenmaksujen perimisen lopettaminen on mahdollista, vaikka työntekijä ja yritys ovatkin tehneet kahdenkeskisen sopimuksen.

– Se pohjautuu työehtosopimukseen. Työehtosopimus ei ole voimassa eikä työrauha ole voimassa, muistuttaa Ruohoniemi.

Koskinen kehottaa Prota viemään työtuomioistuimeen

Jäsenmaksujen perimisestä ei säädetä laissa, mutta siitä säädetään työmarkkinaliittojen välisen työehtosopimuksen liitteenä. Sopimusliite ei välttämättä ole voimassa nykyisessä työehtosopimuksettomassa tilanteessa Teknologiateollisuuden ja Pron välillä.

Tästä puolesta Seppo Koskinen kehottaa Prota viemään asian työtuomioistuimeen, jotta saataisiin selvyys, onko työehtosopimuksen pysyvä liite voimassa myös sopimuksettomana aikana.

Tämä selventäisi myös liitteen oikeudellista merkitystä sekä järjestöosapuolten välillä että yleissitovuudessa. Työnantajaliitot ovat katsoneet, ettei työehtosopimusten yleissitovuus koske liitteessä olevaa ay-jäsenmaksujen perintää.

– Työehtosopimus koskee ehtoja, joita työsuhteessa on työsopimuksen lisäksi muuten noudatettava. Tästä on ollut erimielisyyttä, onko liitteessä oleva ay-jäsenmaksujen perintä tällainen ehto, sanoo Koskinen.

Samalla selviäisi, onko kielletty työtaistelussa

Samalla saataisiin selville, olisiko ay-jäsenmaksujen perimisen lopettaminen kielletty työtaistelutoimi ylipäätään. Koskisen mukaan se joka tapauksessa on, sillä siinä puututaan yksittäisten työntekijöiden henkilökohtaisiin sopimuksiin ja samalla painostetaan työehtosopimusvastapuolta.

Työtuomioistuimessa on sekä työnantajan että työntekijöiden jäseniä ja puolueettomia jäseniä. Se päättää muun muassa työehtosopimusten soveltamisesta ja työrauhavelvollisuuden rikkomisesta.

Teknologiateollisuus valmiina työtuomioistuimeen

Ruohoniemen mukaan Teknologiateollisuus on tarvittaessa valmis puolustamaan linjaansa työtuomioistuimesta.

Ay-jäsenmaksujen periminen palkasta jatkuu vasta, kun Prolla ja Teknologiateollisuudella on taas voimassa oleva työehtosopimus.

Ruohoniemi toteaa, etteivät Teknologiateollisuuden yritykset tule takautuvasti perimään mahdollisia puuttuvia ay-jäsenmaksuja tulevista palkoista.

Liitot tapaavat neuvottelupöydässä torstaina valtakunnansovittelijan luona. Ruohoniemi tiivistää työehtosopimusriidan aiheet kahdella sanalla: aika ja raha.

Osapuolet ovat kuitenkin kuukausien aikana hieman lähentyneet toisiaan.

Päivitetty uutista kello 15.58 Teknologiateollisuuden neuvottelujohtajan Jarkko Ruohoniemen kommenteilla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (83)

että yritykset irtisanoo kaikkien työntekijöiden ay-maksujen perimissopimuksen. Joten jatkossa saa ay liike laskuttaa jäseniään . ei mikään iso juttu rikkaille ammattiyhdistyksille järjestää asia kuntoon. Sen jälkeen ei rasita yrityksiä tällä menoerällä, mikä tulee jäsenmaksujen perimisestä ja tilittämisestö ay-liikkeille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen työntekijä on kummallinen olio täälläkin lähes jokaisessa kommentissa toinen työntekijä on jotenkin väärässä meiltä puuttuu yhteis henki työntekijöiden kesken kuulummepa mihin ryhmään tahansa. Katsokaa mallia Ranskasta siellä työntekijät ovat yhdessä rintamassa ajamassa omaa asansa. Suomessa työntekijöiltä puuttuu taito ajaa työntekijöiden etuja yhdessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole elämäni aikana allekirjoittanut yhtään työsopimusta, joissa olisi mainittu mitään jäsenmaksun perimisestä. Kuka on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä ei kirjata työsopimukseen vaan sinä annat työttömyyskassan valtakirjan palkanlaskijallesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emeriitusproffat eivät välitä mistään mitään enää kun ovat jo poistumassa tästä elämästä. Ovat saaneet lösöttää korkeissa viroissaan ja nyt laukovat naurettavia "tämä on kiellettyä, koska minusta tuntuu pahalta että meidän oksaa sahataan". Ymmärtäisivät olla hiljaa, jos eivät osallistu tuottavaan toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoisin, että AY-liikkeiden jäsenmäärät tippuvat jopa 50%, jos työntekijä joutuu maksamaan itse jäsenmaksunsa. Työntekijät siirtyvät Loimaan kassan jäseniksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jahas taas näitä Tampereen proffia jotka on järkiään punapiikillä rokotettuja ja varmaan tilattu häneltä. Ei tarvitse kenenkään vappaehtoisia jäsenmaksuja kenenkään kerätä pakolla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työntekijällä on aina oikeus irtisanoa itsensä sen kummemmin selittelemättä, taitaa olla max. 1 kk aika. Sama irtisanomisoikeus pitää olla myös työnantajalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on rikas valtio. Työläisillä on oikeuksia, työnantajilla velvollisuuksia. Tähän on tultu, proffat kehottaa käräjille riiteleen. Eikö tuo jo kannattas sammuttaa kaikki valot suomineidon lampuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me haluamme Suomessa vapautta! Vapautta yksipuolisesta työsopimusehtojen sanelusta, mielivaltaisen irtisanomisen pelosta ja vapautta solmia työehtosopimuksia sekä saada säännöllisesti meille oikeutetusti kuuluvia palkankorotuksia. Me kaikki olemme tämän maan kantavat voimat, aina duunareista työnantajiin, rikkaista köyhiin, työttömistä eläkeläisiin sekä nuorista lapsiin.

Yhdistymisvapaus on kaikkien suomalaisten perusoikeus eikä sitä voi legaalisti rajoittaa työntekijöiden saati työnantajien työmarkkinajärjestöjen tapauksessa kuin purkamalla koko demokratian. Muistakaa historian vaaralliset vaihtoehdot tälle kansanvaltaiselle edustukselliselle demokratiallemme. Kukaan tervejärkinen ei kaipaa Suomeen fasismia, diktatuuria saati kommunismia. Ollaan siis yhdessä Pohjois-Euroopan sivistyneitä suomalaisia!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrityksessäni työntekijät meni sesongin päätyttyä "kortistoon". Päivärahalle.
Eräät tt oli käyneet työvoimatoimistossa ja tulivat sitten luokseni ja sanoivat että minun pitää soittaa työvtstoon kun virkailija oli sanonut että jokin asia on heille epäselvä.
Sanoin että Jos tvtstolle on jokin asia epäselvä niin soittakoon he minullepäin sillä asia ei minulle mitenkään kuulu ja virkailijoilla on isompi talo takana ja valtion puhelin!!!!
Työntekijät suuttu minulle!! Mutta en soittanut virastoon. Enkä soita jatkossakaan . Näin sitä yritetään pomputtaa pientä ja velkaista yrittäjää.
Se soittaa jolla on asiaa!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin unta. Tää vihervasemmistolainen hallitus määräsi ansiosidonnaisen päivärahan kaikille työttömille, liiton kassan jäsen tai et. Sitten heräsin ja, ei tok. Muistin Postilaiset. Rinne pöljyyttään yritti ostaa postilaiset hiljaisiksi naurettavan kertakorvauksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talouden tai jonkun yksittäisen toimialan rakennemuutos se on joka vetää postilaiset hiljaiseksi jos vetää, ei "vihervasemmistolaisuus". Esim. paperin miehillä ja metsänmyyjillä, ex-nokia oyj:läisillä sekä kehruu-Jennyilijöillä on teknologian ja talouden rakenteiden muuttumisesta paljon kokemusta eikä tämä kokemus ole kaikilta osin heille positiivista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Katso Ranskaan niin tiedät miltä lakkoilu ja työtaistelut oikeasti näyttävät. Esimerkiksi Youtubesta löydät paljon autenttista kuvamateriaaalia tähän aiheeseen liittyen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi työnantajan ylipäätään pitäisi maksella työntekijälle kuuluvia maksuja? Lakisääteiset verot ja vakuutusmaksut, jotka joko pidätetään palkasta, tai maksetaan palkan lisäksi ovat aivan eri juttu. Työntekijöillä on yhdistymisvapaus, eli vapaus joko kuulua tai olla kuulumatta ay-liittoon, niin parasta olisi, että jokainen huolehtii itse sen oman maksunsa.

Ymmärrän tässä kyllä myös sen puolen, että ay-liike haluaa pelata varman päälle. Jos jokaisen jäsenen pitäisi suorittaa itse se ay-liiton jäsenmaksu, niin monella olisi aivan varmasti suuri kiusaus joko jättää koko maksu maksamatta, tai kilpailuttaa oma työttömyysturvansa, ja katsella halvempi liitto/kassa. Ay-liike ei ehkä siis luota jäseniinsä, ja olettavat, että palkasta pidätettynä tuo asia unohdetaan ja sitä pidetään samalla lailla "pakollisena" maksuna, kuten veroja ja eläkemaksuja.

Itse ole koko työurani (noin 20 vuotta) maksanut liiton maksut itse. Ei meidän liitossa ole kai edes tarjottu mahdollisuutta työnantajan tekemänä tilitykseen. Sen toki on saanut valita, maksaako koko vuoden maksu kerralla tammikuussa, vai pari kymppiä kuukausittain. Ihan hyvin on toiminut tuokin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellainen käsitys on, että ainakin joissain ay-liikkeissä jäsenmaksut ovat tietty %-osuus kk. palkkasummasta. Tästä syystä on käytännöllisempi järjestää ay-maksatukset palkanmaksun yhteyteen, mutta toki kiinteässä vuosittaisissa ay-jäsenmaksusummassa maksatuksen voisi helposti tehdä jokainen kontollaan itse eli maksaa kuten minkä tahansa normaalin laskun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen palkat maksettiin työpaikan konttorissa käteen. Työnantajat halusivat maksaa sitten pankkien kautta. Työntekijäpuoli suostui, jos työnantaja hoitaa Ay-maksun pidättämisen ja siirron liitoille. Nyt olisi viisasta ottaa tilipussi käteen. Pankit ovat ruvenneet rahastamaan liikaa. Pankitkin lupasivat sen kymmenen hyvää, mutta sanansa ovat syöneet aikaa sitten. Sukanvarsi paras.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattijärjestöjä on kohdeltava kuin muitakin yhdistyksiä. Järjestö perii itse jäsenmaksunsa jäseniltään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (83)

Uutisvirta

12:01
Syyttäjä vaatii rangaistusta yhdelle henkilölle Turussa 17 vuotta sitten tapahtuneesta arvokuljetusauton ryöstöyrityksestä
11:50
Koira jäi pulaan veden ympäröimälle jäälautalle Kalajoella – oli jäätynyt tassuistaan lauttaan kiinni
11:23
Korkeakoulujen kevään yhteishakussa ennätysmäärä hakijoita – haettavina vieraskieliset ja Taideyliopiston koulutukset
11:19
Oululaista äijäbalettia ja ilmakitaransoittoa on luvassa Talent Suomi -ohjelman aloitusjaksossa
11:12
Suomen Tieyhdistys kannustaa hakemaan avustuksia yksityisteiden perusparannuksiin – rahoitustilanne parempi kuin vuosiin, yhdistys sanoo
10:58
Lumo-valofestivaali avaa teoshakunsa vuodelle 2020
10:51
ELY-keskus rahoitti hankkeita Pohjois-Suomessa reilulla 28 miljoonalla – Pohjois-Pohjanmaalla rahoituksen määrä laski huomattavasti
80
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
56
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
9
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
6
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pulut kaupan edustalla

Näät heti siinä Lidlien pihalla. Heille se mättö käy, kun eivät ole parempaan tottuneet. Lue lisää...
ASIAKAS KUNNAN TASO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image