Kotimaa

Työnantajien Palta vaatii postialalle neu­vot­te­lu­rau­haa – "Tilanne on kestämätön"

Jaettavan postin määrä on vähentynyt tuntuvasti viime vuosina, mikä on aiheuttanut loven Postin tulokseen. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 9.9.2019 15:39 | Päivitetty 9.9.2019 18:11
Virpi Niemistö

Maanantaina alkaneissa neuvotteluissa pakettilajittelijoiden kohutussa palkka-asiassa ei edetty. Työntekijöiden PAU odottaa Postin reagointia.

Työnantajia edustava palvelualojen Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto haluaa posti-alalle neuvottelurauhan.

– Nämä neuvottelut käydään Paltan ja Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n välisenä, ja toivon että ne sellaisena pysyvätkin. Tes-neuvottelujen näkökulmasta pidän tärkeänä, että osapuolille annettaisiin rauha neuvotella, Aarto sanoo.

Palta ja PAU istuivat maanantaina neuvottelupöytään, jossa etsitään ratkaisua viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtoihin.

Työntekijät ovat tyrmistyneet siitä, että työnantajan kaavailema pakettilajittelijoiden työehtosopimuksen vaihto aiheuttaisi työntekijöille 30–50 prosentin palkanalennuksen. Postin pakettilajittelussa kuukausipalkka on nyt noin 2 200 euroa kuukaudessa.

Samaan aikaan on kohistu Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen lähes miljoonan euron vuosipalkasta.

Myös poliitikot ovat ottaneet voimakkaasti kantaa postin palkoista syntyneeseen keskusteluun.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) on kertonut Postin ottavan aikalisän työehtosopimusten muuttamisessa ja arvioivan johdon palkkauksen uudestaan. Pääministeri Antti Rinne (sd.) totesi Ykkösaamussa (7.9.), että "emme tule hyväksymään ihmisten palkanalennuksia".

Postin toimenpiteitä odotetaan

PAU edellyttää, että Posti siirtää pakettilajittelijat takaisin Posti Oy:öön eli liikkeenluovutus Posti Palvelut Oy:öön perutaan, jotta tes-neuvottelut käydään puhtaalta pöydältä.

– Maanantain neuvotteluissa Palta totesi, ettei heillä ole mahdollisuutta neuvotella näiden 700 työntekijän osalta, koska Posti Palvelut ei ole Paltan jäsen. PAU odottaa nyt Postin toimenpiteitä, jotta tämä asia korjaantuu ja myös pakettilajittelijoiden työehdot tulevat tes-neuvotteluiden piiriin, sanoo PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

– Työehtosopimusten aiheuttamat seuraukset ovat nousseet esille sellaisella volyymillä, että sitä ei voi enää painaa maton alle, Nieminen kirjoittaa blogissaan.

Koskee kymmentätuhatta

Paltan Aarton mukaan kirjemäärän lasku vähentää vuosittain Postin tuloja arviolta noin 70 miljoonalla eurolla.

– Tavoitteenamme on, että neuvotteluissa löydetään kestävä ratkaisu, joka tekee mahdolliseksi Postin pärjäämisen myös tulevaisuudessa. Neuvotteluissa on löydettävä rakenteellisia muutoksia, jotta töitä olisi myös jatkossa, hän toteaa.

– Nykyinen tilanne on kestämätön, kun Postin pitää kilpailla kilpailijoiden kanssa ikään kuin eri lähtökohdista. Nyt on viimeinen hetki yrittää sopia tilanteen edellyttämistä muutoksista Postin omiin työehtoihin, Aarto jatkaa.

Paltan ja PAU:n välisten neuvottelujen piirissä on noin 10 000 henkilöä. Voimassa olevat sopimukset päättyvät lokakuussa.

Posti-alan tes-neuvottelut jatkuvat 26. syyskuuta.

Juttua muokattu kello 18.11: Juttua päivitetty kauttaaltaan. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

No, jos tilanne on kestämätön, olisiko Paltan syytä mennä itseensä? Onko mahdollisesti tullut mokattua jotenkin? Vai onko tilanne niin, ettei Paltakaan järjestönä enää kestä Postin johdon toimia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanne on todellakin kestämätön! Palkkaero johtajien ja duunareitten välillä on käsittämätön. Tulee vanha Neuvostoliitto mieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti voisi miettiä, josko hintojen alennus palauttaisi asiakkaita? Nythän kirjeen lähetys on halvempaa taksilla kuin Postilla. Aika moni firma on lopettanut kohdennetun mainospostin lähettämisen Postin hinnoittelun vuoksi.

Valtion virastoista VR kokeili jo aiemmin hintojen nostoa yli kipurajan, mikä vei äkkiä asiakkaat, mutta sai ne takaisin moninkertaisina kun se laski lippujen hintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pittäähä sitä saaha lisää rahaa johtajien taskuun kun ei yli miljoonalla ekellä pärjää enää yhtä vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harakka eilen lupasi maksaa palkkatukena järjestöille työntekijän koko palkan. Se tulee sitten yhteiskunnalle takaisin eri valuutassa.

Tässähän on nyt erinomainen malli Postin palkkausongelmaan. Alamme kutsua Postia hyödylliseksi järjestöksi, joka palkkaa väkeä täydellä palkalla valtion piikkiin - niinhän se olikin ennen vanhaan. Rinteellekin tämä sopii, verot valtion maksettavaksi, nyt myös palkat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantajien edustaja puhui kilpailijoiden käyttävän toista työehtosopimusta kuin he. Aivan, mutta se ei ole teollisuusliiton orjasopimus jota posti haluaa ryhtyä käyttämään. Vaan nämä kilpailijat ovat AKTn sopimusten piirissä, ja se ei ole todellakaan halvempi.
Siis, työnantaja valehtelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

koska työnantaja ei voi kieltää työntekijöitä kuulumasta ammattiliittoon työntekijät päättävät itsenäisesti mihinkä ammailiittoon kuuluvat joten työnantajapuoli ei voi muttaa sopimusta koskemaan eri ammattiliiton kanssa kun mihin työntekijät kuuluvat.
voiko esim. asiakas tehtyään ostokset kaupassa päättää muuttaa maksun eri kauppaan halvempien hintojen takia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi siitä päättää, mutta voi tulla pientä kiistaa ensimmäisen kauppiaan kanssa. Postilla ei tule muuta kuin bonuksia johtajille ja menetetty maine, jota tosin ei viimeiseen 10 vuoteen ole ollutkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Aarto on mielenkiintoinen persoona, kun koskaan eikä mikään neuvottelu ei hänen mielestään mene rauhassa. Aina on jotain häiriöitä, jotka visiiin häiritsevät sanelupolitiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa että häiriöitä. No toiset vaan häiriintyvät niin kovin helposti jos yli yksi asiaa on yhtä aikaa käsiteltävänä. Silloin esim. käveleminen ja purukumin pureskelu samanaikaisesti voi olla varsin hankalaksi "työsuoritteeksi" osoittautuva tehtävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image