Kotimaa

Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaih­toeh­dok­si, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa

Suomen kasvun kestävälle pohjalle rakentamista tehdään pitemmällä perspektiivillä, työministeri Timo Harakka (sd.) sanoo. KUVA: Jukka Ritola
Kotimaa 26.6.2019 7:00
Aki Taponen

Työministeri Timo Harakan mukaan hallitus ei ripusta menolisäyksiä yksin työllisyyden kasvun varaan. Jos tulee tarve tasapainottaa julkista taloutta, menoleikkausten vaihtoehtona voisi olla verovapaiden osinkojen lähdevero.

Kun demarit kesäkuun alussa valitsivat kansanedustaja Timo Harakan (sd.) työministeriksi, hän ei yksin saanut harteilleen kunnianhimoista 75 prosentin työllisyystavoitetta.

Tuleva pääministeri Antti Rinne (sd.) kiirehti huomauttamaan, että 60 000 uutta työpaikkaa on kaikkien ministereiden vastuulla.

Harakka varoittaa tarkkailemasta työllisyystavoitteen saavuttamista myöskään tasaisen vauhdin taulukon mukaan jokaisen sadan metrin väliaikojen perusteella. Kyseessä on maraton.

– Suomen kasvun kestävälle pohjalle rakentamista tehdään pitemmällä perspektiivillä. Silloin ei pitkää aikaväliä uhrata lyhyelle. Monet hallitusohjelman toimenpiteiden vaikutukset kasaantuvat vasta hallituskauden loppupäähän.

Selvitettäviin tulolisäyksiin oltava valmius

Hallitusneuvottelujen verotyöryhmää vetänyt Harakka huomauttaa, että hallitus ei ripusta menolisäyksiä ja tulevaisuusinvestointeja yksin työllisyyden kasvun varaan. Työllisyyskehityksen osuudeksi valtion pysyvien uusien menojen rahoituksessa on laskettu vain 300 miljoonaa euroa.

– Meillä on tarkoitus toteuttaa aiotut menolisäykset ja investoinnit, kunhan työllisyyskehitys on uskottavalla uralla. Jos lähempänä vuotta 2023 tulee tarve tasapainottaa julkista taloutta, menoleikkausten vaihtoehtona voisi olla verovapaiden osinkojen lähdevero.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) on todennut, että työllisyysasteen nousun varaan on hallitusohjelmassa laskettu 1,9 miljardin euron tulojen kasvu. Se liittyy tavoitteeseen saada julkinen talous tasapainoon vuonna 2023.

– Tämä tarkoittaa sitä, että kun lähempänä vuotta 2023 aletaan tarkastella, toteutuuko tasapaino, on vaihtoehtona joko valtion menojen leikkaus tai tulojen lisäys, Harakka sanoo.

Hän edellyttää, että silloin pitää menojen leikkauksen lisäksi olla valmius myös niihin tulojen lisäyksiin, joita hallitusohjelmassa luvataan selvittää.

– Hallituksen puolivälitarkastelussa tai sen jälkeen pitää olla vähintään sellainen tilanne, että voidaan tehdä valintoja, mitä sitten halutaankin tehdä.

Veropohjan tiivistämiseksi hallitusohjelmassa on ensimmäisenä keinona mainittu osinkojen lähdevero. Hallitus lupaa selvittää, onko mahdollista ottaa käyttöön ulkomaisten rahastojen ja muiden osinkoverosta vapautettujen yhteisöjen saamille osingoille 5 prosentin lähdevero vuoteen 2022 mennessä.

Lähdevero on sdp:n vero-ohjelman valmistelusta vastanneen Harakan lempilapsi.

– Se ei toteutuessaan nostaisi tavallisen ihmisen ja yrityksen veroastetta, mutta sillä valtion verotulot ennen kaikkea ulkomailta kasvaisivat huomattavasti.

Kolmikannasta tulee tuloksia

Hallitus suunnittelee yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa keinoja työllisyystavoitteen saavuttamiseksi. Kuin huomenlahjaksi hallitus sai jo järjestöiltä esityksen työttömyysputken ikärajan nostamisesta.

Harakka uskoo, että jo alkusyksyn budjettiriiheen mennessä kolmikannasta saadaan ensimmäisiä esityksiä ja näkemys siitä, mitkä asiat tarvitsevat selvittämistä vielä ensi kevääseen saakka.

– Olen varma, että tuloksia tulee, Harakka sanoo mutta varoo ottamasta mitään kantaa etukäteen järjestöjen hyvin erilaisiin odotuksiin.

Palkkatuesta yksinkertaisempi

Työ ja elinkeinoministeriön ensi vuoden budjettiesitys on jo lähtenyt valtiovarainministeriöön. Harakka kertoo, että siellä ovat muun muassa sovitut panostukset palkkatukeen ja osatyökykyisten työllistämisohjelmaan.

– Palkkatuen hakemisesta pitää tehdä paljon yksinkertaisempaa ja sen maksatuksesta selkeämpää.

Harakka odottaa paljon myös siitä, että pitkäaikaistyötön voisi tulevaisuudessa saada työttömyyskorvauksensa käytettäväksi työllistämissetelinä palkkaamiseensa.

Erilaista tuettua työllistämistä tarvitaan aiempaa enemmän, koska markkinaehtoisen työn vaatimukset koko ajan kasvavat.

– Siitä yksi johdonmukainen seuraus on hallitusohjelmassa selvitettävä työtulotuki.

Negatiivisen tuloveron avulla esimerkiksi pienituloinen osa-aikatyöntekijä voisi silloin saada valtiolta täydennystä palkkaansa.

Tampereen työllisyyskokeilulle jatkoa

Harakka pitää tärkeänä hallitusohjelman lupausta lisätä kuntien roolia työllisyyspalvelujen järjestäjänä.

– Silloin esimerkiksi Tampereen seudun työllisyyskokeilun jatkuminen olisi erittäin tärkeätä. Uskon, että sen monistaminen tuottaisi hyviä työllisyystuloksia.

Tampere ja yhdeksän muuta Pirkanmaan kuntaa otti viime vuonna vastattavakseen niiden työttömien työllisyyspalvelut, jotka saivat Kelan työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa.

Kokeilu sai hyvää palautetta, mutta se lopetettiin, koska edellisen hallituksen suunnitelmien mukaan yritys- ja työllisyyspalvelut piti siirtää uusille maakunnille.

– Kuntien rooli osoittautui kokeilussa erittäin ansiokkaaksi. Suurilla kaupungeilla on malleja, joita ehdottomasti kannattaa laajentaa, Harakka sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (74)

Jokainen suomalainen saa syntyessään äitiyspakkauksen ja valtion velkaa tällä hetkellä 19 156,56 € kontolleen ja oman kunnan velan siihen päälle. Valtion velka on nyt lähes 106 miljardia euroa ja kasvaa koko ajan. Vuonna 2009 eli kymmenen vuotta sitten valtion velkaa oli 53 miljardia, joka toisin sanoen on tuplaantunut kymmenessä vuodessa. Joidenkin varteenotettavien lähteiden mukaan maamme on sellaisessa syöksykierteessä, että sitä ei voi enää oikaista vaan ainoastaan hidastaa ja lopputuloksena on siis jossain kohtaa se, että esim. julkisen hallinnon palkkoja ei voida maksaa.
Maamme on jo nyt raskaasti verotettu maa ja ruoan hinnassakin on veroja jo lähes puolet eli muistaakseni 42%, joka on paljon. Keskituloinen palkansaaja (n.3000€/kk) maksaa veroa noin 45% tuloistaan. Pienituloinen (n. 1600€/kk) maksaa veroa lähes 34% tuloistaan eli kolmanneksen. Veropohjaa tulisi kuulemma laajentaa mutta mitä seuraavaksi verotetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa jutustasi, eli kaikki veroja koskevat luvut olivat täysin virheellisiä, eli ei siis tietoa vaan tietämättömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko hallitus ohjelma perustuu jos sanaan,jos sanana on pelottava kun ei vaihtoehdot ole tiedossa etukäteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotkut köyhät jaksaa vain provosoida rikkaiden verotuksesta. On se joidenkin mielestä niin väärin että 10% varakkaimmista maksaa vain puolet kaikista veroista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hakaniemessä saadaan kymmeiä miljoonia euroja vuosittain. Ei tosin koske tavallista kansalaista vaan parempia tovereita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verovapaiden osinkojen lähdevero tulee toteuttaa. Suomi tarvitsee myös maltillisesti mitoitetun louhintaveron, jollainen jo monessa muussa maassa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillistä SDP:ta että veroja korotetaan koska menoja lisätään puolueen kannatuksen takia, juuri niitä vaalilupauksia joista kansa pitää. En tiedä onko SDP vai kansa hölmöläisiä jotka uskovat SDP:n ylivarojen elämisestä ja edesvastuuttomasta talouden hoidosta. Hölmöimpiä ovat tietysti ne jotka uskovat BTK kasvun pelatavan tämän maan talouden ja velkaongelman. Vähän huvittaa että SDP on saarnannut tätä BKT mantraa vaalivoitosta lähtien jolla se perustelee menojen lisäämistä. Pitääkö SDP kansaa ihan idioottina.

Vuonna 2023 on uudet vaalit joten SDP:n ei tarvitse huolehtia tulevaisuudesta, varsinkaan lasten ja nuorten taloudellisesta tulevaisuudesta. SDP voi jäädä keveinmielin oppositioon odottamaan seuraavaa varmaa vaalivoittoa kun muut joutuvat tekemään rumia valtion menojen sopeutuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa pörssiyhtiöltä tänä vuonna 2019 lähes 14 miljardin euron ennätykselliset osingot.

Valtio myöntää veroetuja kaikkiaan miltei 27 miljardin euron edestä joka vuosi. Mm.:
- Suomalaisyritykset saaneet ilmaisista päästöistä puolen miljardin euron piilotuet.
- Suoria yritystukia jaetaan 4-7 miljardia vuosittain - myös suurille pörssiyhtiöille.
- Asuntosijoittajille jaetaan yritystukia 2 miljardia - ' asumistukien ' muodossa.
- 50% Helsingin pörssistä on hallintarekistereissä - 6,5 miljardista 30-34% verot jätetään maksamatta.
- Vakuutuskuoren sisällä sijoittavat ovat vapautettuja pörssiyhtiöiden osinkoverosta.
- Pörssiyhtiöstä yli 10 % omistavien yritysten ei tarvitse maksaa ko pörssiosingoista veroa.

Suomi menettää vuosittain jopa miljardin yritysten verokikkailun vuoksi.
Siis suomalaiset palkansaajat veronmaksajat maksavat tuon miljardin muiden puolesta koekeampina veroinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi asiaa puhut...jotkut rikkaat keplottelevat valtiolle kuuluvia verovaroja erilaisien kanavien kautta ulkomaille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1. Kaikki pääomatulot verolle. Pysyvästi.
'' Tuloerot kääntyivät jälleen kasvuun Suomessa '' - Suomen gini-kerroin nousi nopeasti tuloerojen kasvaessa 1990-l lopulla.
Vuoteen 1995 verrattuna Suomen gini-kerroin on kasvanut nyt noin 5,5 %-yksikköä. - Talouselämä , 18.12.2018

2. Varallisuusvero todella rikkaille.
'' Rikkaat vaativat varallisuusveroa Yhdysvaltoihin ''
'' On moraalinen, eettinen ja taloudellinen velvollisuus verottaa rikkaimpiamme enemmän.''
Amerikan rikkaimmalla 0,1 % on nyt hallussaan melkein 20 % koko maan varallisuudesta, muistuttaa Financial Times.
Se vastaa alimman 90 % koko varallisuutta. - Talouselämä , 25.6.2019

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotuksesi on loistava. Siis jos haluaa siirtää pääomat ulkomaille. Googleta Ruotsi ja varallisuusvero niin ymmärrät

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli kaikille jotka omistavat omakotitalon Espoosta. Sopii mulle, ei vaan taida toteutua kun siellä asuu aika paljon poliitikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Timo Harakan suunnitemien pohja on hieman tukevampi kuin harakanpesän. Voi tulla paikattavaa ellei asiaa ole mietitty perusteellisesti ja kaikki näkökulmat huomioiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaih­toeh­dok­si, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa.
Mistähän syystä?
Jos tulee tarve tasapainottaa julkista taloutta, menoleikkausten vaihtoehtona voisi olla verovapaiden osinkojen lähdevero.
Veroilla kustannetaan Suomessa, sosiaalipuolen menot, perusterveydenhoito, erikoissairaanhoito, tiet, rautatiet, puolustusvoimat, Helsingin kymmenet tuhannet suojatyöpaikat ne ovat tärkeimmät, julkinen rakentaminen, tässä näin alkuun.
Suomessa verokertymä ei riitä budjetissa, viime vaalikaudella jouduttiin ottamaan yhteensä 10 miljardia velkaa lisää valtiolle, että tämä kokonaisuus yritystukineen 4,5 miljardia, joka vuonna tasaraha saatiin maksettua yhteensä siis 18 miljardia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt menee vähän liian pitkälle minun mielestäni. Avioliitossa eävät saavat kyllä lemmiskellä ilman veroherran tietoa kuinka paljon tahansa. Muunlaisesta lemmiskelystä perittäköön veroa jos niin halutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä olisi kyllä erinomainen asia, laittaisi talouden eri toimijat tasaarvoisempaan asemaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellinen hallitus velkaannuttaa korkeasuhdanteen aikana 10 000 miljoonaa, joten taloudenhoito oli surkeaa.
Suomi olisi oikeasti rikas maa, jos kaikki maksaisaisivat edes kohtuullista veroa, vaikka nyt alkuun ulkomaiset verovapaat miljardöörit sen 5 prosenttia, tuloistaan, heille sillä ei olisi mitään merkitystä.
Tietysti sanotaan heti, he vievät rahansa muualle, eivätkä vie jos Suomessa tuotot miljardiluokkaa, vai vielä verottomana, hyvä Kokoomus ja Perussuomalaiset isänmaa on hädässä, mitä edellinen hallitus teki, kansa maksaa valtion velat 105 miljardia jäi porvarihallituksen jäleltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (74)

Uutisvirta

14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
13:30
Suomen Lidl saa uuden toimitusjohtajan, kun vanha päätti jättää tehtävänsä: "Oikea hetki vaihtaa kapulaa"
78
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
51
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
37
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
33
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image