Kotimaa

Työministeri Lindström ir­ti­sa­no­mis­lais­ta: "Ul­ko­par­la­men­taa­ri­nen voima ei voi sanella hallitusta vetämään esitystä pois"

Sisäministeri Kai Mykkänen (vas.), elinkeinoministeri Mika Lintilä ja työministeri Jari Lindström perustelivat tiedotusvälineille, miksi hallitus haluaa helpottaa irtisanomisia pienyrityksissä. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 10.10.2018 19:36
Aki Taponen

Kiista henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta alle kymmenen työntekijän yrityksissä on pattitilanteessa.

Palkansaajajärjestöt vaativat hallitusta vetämään esityksensä pois, mutta hallitus ei siihen suostu.

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan kiista voi ratketa vain sillä, että joku tulee vastaan.

– Hallitus teki oman vastaantulonsa, mutta sille sanottiin ei kiitos. Onhan tämä ongelmallinen tilanne, hän totesi.

Hänestä asiat eivät kuitenkaan voi mennä niin, että jokin ulkoparlamentaarinen voima sanelisi sen, että hallitus vetäisi aina esityksensä pois, jos se ei tälle eturyhmälle kelpaa.

– Kysymys on pienen yrittäjän virherekrytoinnin riskin alentamisesta. Se on merkittävä asia, Lindström korosti.

Lindströmiä ei huolestuta se, että kiista näyttää hyödyttävän oppositiopuolue sdp:tä, jonka kannatus on viimeisten mielipidekyselyjen mukaan selvässä nousussa.

– Tämähän näyttää siltä, että Antti Rinne (sd.) saa sovitella pääministerin pukua päälleen ja viemään Suomen työllisyysastetta kohti 75 prosenttia. Siihen toivotan hänelle viisautta ja jaksamista, jos näin käy.

Lisähaastetta tulevalle hallitukselle tuo syntyvyyden lasku, joka voi lisätä kestävyysvajetta jopa 2,5 miljardilla eurolla.

Varsinaisia neuvotteluja ei tiedossa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) keskusteli keskiviikkona palkansaajakeskusjärjestöjen johtajien kanssa tilanteesta talousneuvoston kokouksen jälkeen

– Päivitimme tietoja puolin ja toisin. Mitään päätöksiä ei tehty. Asiaan kuuluu, että keskustelemme ja pidämme toisemme ajan tasalla, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan varsinaisia neuvotteluja palkansaajajärjestöjen kanssa ei ole tiedossa. Hän korosti, ettei hallitus aio perua esitystään.

– Hallitushan tuli merkittävästi vastaan muuttaessaan esitystä lausuntopalautteen perusteella.

Sipilän mukaan hallituksen esitys on nyt viimeistelyvaiheessa. Seuraavaksi se menee lainsäädännön arviointineuvostoon ja tulee sitä kautta eduskuntaan marraskuussa.

Sipilä korosti, että esityksen taustalla on työllisyyskynnyksen madaltaminen ja ihmisten saaminen töihin erityisesti pienissä yrityksissä.

Palkansaajajärjestöjen vastatoimena julistamat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot ovat jo iskeneet muun muassa satamiin.

– Kaikilla osapuolilla pitäisi olla malttia niin, että sivulliset eivät pääse kärsimään. Meidän pitää mahdollisimman pian saada tilanne selviämään, Sipilä sanoi toimittajille eduskunnassa.

Hän kertasi, kuinka kolmikannassa yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa yritettiin pitkään saada aikaan paikallisen sopimisen lisäämistä työaikalainsäädännön sisällä. Kolmikantatyöryhmä päätyi erimielisyyksiin eikä saanut yhteistä esitystä aikaan.

Kehysriihessä huhtikuussa hallitus päätyi pienyritysten henkilöperusteisten irtisanomisten ehtojen lieventämiseen ja alle 30-vuotiaiden määräaikaisten työsopimusten helpottamiseen. Jälkimmäisestä myöhemmin luovuttiin.

– Taustalla on hyvin huolellinen kolmikantavalmistelu. Mutta tuloksia ei ole saatu aikaiseksi, Sipilä sanoi.

Konsensuspolitiikalla ei tarpeeksi tulosta

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) haastaa suomalaiset keskustelemaan siitä, että rakennetyöttömyyden hoidossa on 90-luvun jälkeen epäonnistuttu.

– Meillä ei ole onnistuttu konsensuksen suomilla keinoilla madaltamaan riittävästi työllistämiskynnystä. Silloin eduskunta ei voi mennä sen taakse, että kun konsensus ei kuittaa, niin ei voida tehdä mitään.

– Pitää uskaltaa hoitaa perustuslain velvoitetta huolehtia koko Suomen työvoimasta, myös niistä pitkälti järjestäytymättömistä pitkäaikaistyöttömistä, joiden kohdalla työllistämiskynnys tulee vastaan. Ei uskalleta työllistää, kun koetaan, että jos työntekijä laiminlöisi tehtäviään, niin pienyritys menee kumoon, Mykkänen sanoi.

Hallitus tuli vastaan

  • Hallitus teki viime viikolla muutoksia esitykseen, jolla madalletaan työllistämiskynnystä pienissä yrityksissä.
  • Työntekijästä johtuvia irtisanomisperusteita aiotaan nyt helpottaa alle 10 työntekijän yrityksissä. Alun perin kohteena olivat alle 20 työntekijän yritykset.
  • Henkilöperusteisen irtisanomisen perusteella asetettavaa työttömyysturvan korvauksetonta määräaikaa eli karenssia aiotaan lyhentää 90 päivästä 60 päivään.
  • Tämän lisäksi hallitus ilmoitti olevansa valmis perustamaan kolmikantaisen työryhmän yhteistoimintalain muutosten jatkovalmistelua varten.
  • Käytännössä irtisanomisen helpottaminen voisi tulla sovellettavaksi esimerkiksi silloin, kun työntekijä ei noudata työaikoja, laiminlyö työnantajan määräämiä työtehtäviä tai suorittaa niitä ohjeiden vastaisesti.
  • Irtisanomiseen voisi oikeuttaa myös sellainen työntekijän epäasiallinen käyttäytyminen, joka vaikeuttaa pienen työyhteisön toimintaa.
  • Irtisanominen olisi mahdollista vasta sen jälkeen, kun työntekijää on ensin varoitettu moitittavasta menettelystä.
  • Työntekijän tilapäinen alisuoriutuminen, vähäiset velvoitteiden rikkomiset tai laiminlyönnit eivät jatkossakaan oikeuttaisi irtisanomiseen.
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (128)

Lindström pelaa peliä vain SDP ja SAK:n pussiin kun jatkaa jankuttamista irtisanomisen helpottamisesta. Sipilän hallituksella on kevääseen saakka jankuttaa tätä eikä homma tule etenemään mihinkään suuntaan.

Pienten yritysten tilanne ei ole hyvä jos huonosta työntekijästä ei pääse eroon. Tämä ei ole oikein joten ongelmaan pitäisi löytyä järkevä ratkaisu. Päivän selvää on että työntekijöiden osalta tilanne heikentyisi mutta valtio voisi tulla ongelmassa vastaan, esimerkiksi poistamalla karenssiajat ja muita työttömiä kiusaavia sääntöjä. Lindströmin esitys lyhentää karenssiaikaa 90 päivästä 60 päivään oli lähinnä vitsi jolle ei viitsi edes nauraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä ei taida välittää, että seuraavassa hallituksessa lähtee maatalous-yritystuet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö keskustapuolue ja sipilä osaa ajatella, että vaikka laki menisikin pakolla läpi, niin jotain jää hampaankoloon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP yrittää oppositiosta ohjailla hallituksen toimintaa palkansaajajärjestöjen kautta. Hyvä kun molemmat pitävät puolensa. Ikinä ei SDP saa enää minun ääntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SOS- hallitus teki sen taas,vrt. Soini äänestys. On kysymys lopputililakiehdotuksen typeryydestä jota enemmistö kansasta vastustaa, nyt Sipilä siirtää asian eduskuntaan äänestettäväksi ja tämä ko. lakiehdotus onkin pieni osa kokonaisuutta. Näin äänestyskäyttäytymisen määräyksellä SAK vastustaisi eduskunnan tahtoa. Ei löytynyt kanttia pysyä asiassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiaa vastustavat vain SDP, kun ovat oppositiossa, ja heidän ohjauksessa palkansaajajärjestöt. Demokratia on tästä keskustelusta kaukana, kun siitä lakkoilevat ihmiset, joita asia ei koske.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tämä teatteria tämä hallituksen toiminta, kansan äänestämällä valtuutettu hallitus kääntyy omaa äänestäjä kuntaansa vastaa ja aiheuttaa entistä pitenpiä jonoja sosiaaliluukuille! Koska he oppivat ymmärtämään että jatkuvilla leikkauksilla ja kiristyksillä ei tätä kansakuntaa nosteta ahdingonsuosta, on turha kuvitella että näillä keinoilla työpaikat syntyy ja hyvinvointi kasvaa! Miettikääpä keneltä voitaisiin leikata...esim. Onkohan meillä liikaa kallispalkkaisia virkamiehiä, tuottavatko he toiminnallaan hyvinvointia ja rahaa yhteiskuntaamme!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lindströmin katkeruus ja yhteistyökyvyttömyys ay-liikettä kohtaan on hämmästyttävää. Toisaalta, mitäpä hänellä menetettävää kun tietää itsekin, että poliittinen ura on loppu tämän hallituskauden jälkeen. Ay-liikkeelle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin yleislakko määräämättömäksi ajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaantulo olisi totta jos hallituksen päätöksellä äänestäjät voivat antaa kansanedustajille välittömästi kenkää jos homma ei toimi.

Näyttäisivät kerrankin johtajuutta ministerit ja annettaisiin mandaatti demokratian nimissä kansalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokaiseen yritykseen pitää palkata syntipukki, eli jos joku tekee virheen joka johtaisi työntekijöiden irtisanomisiin. Tää syntipukki haukuttaisiin ja häntä sitten rangastaisiin. Olisi sitten sellainen päävastuunkantja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella "ammattitaitoinen" työministeri, ajaa työntekijät lakkoon . On sitä aikoihin eletty..vain Suomessa ollaan näin pöljiä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaista on "työnjälki" ,kun päätöksiä tehdään "omalla mandaatilla" virhemarginaalipuolueen nimissä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun täälläkään ei selviä kumpi on oikeassa, hallitus (työnantajat) vastaan ammattiliitot (työntekijät) asia pitäisi viedä oikeuteen ratkaistavaksi, istuuhan siellä pitkä rivi poliisijohtajiakin harvase päivä, siinäkait niitä sivussa menis vielä jokunen poliitikkokin. Eiköhän tämäkin riita osoita oikein hyvin, että monelle tuli väärä arpa viime vaaleissa vedetyksi, eikä ainakaan isoja voittoja saanut kukaan. Työntekijät jotka liittoihin kuuluvat ja jäsenmaksuja maksavat ovat ihan oikeutetusti sitä mieltä, että liittojen pitääkin ajaa heidän etujaan, rahalle pitää saada vastinetta. Mitä ihmiset saavat sitten maksamillaan veroilla, ei ainakaan tasavertaista kohtelua työelämässä, vielä kun ajattelee että hankkeen keihään kärkenä ainakin yksi Suomen suurimpia veronkiertäjiä, meinaa ymmärryksen loppumiselle olla aihetta. Maailma makaa sillämallilla että nyt vähiten kaivattaisiin huonoa johtamista, nyt ei olisi aikaa hukattavaksi huijaamiseen ja riitelyyn, nykyisen hallituksen kasvot eivät peseydy enään pelkällä vedellä, tekemisien seuraukset olisi pitänyt tietää, eikä ainakaan ajaa itseään pääsemättömään nurkkaan. Rumaa tulee olemaan vaalipeli ennen kevättä, se on jo selvää, toivottavasti loputkin äänestäjien huijarit pääsee iltalehtien lööppeihin, niin äänestäjät heräisivät miettimään oikeutta antamalle äänelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) Onko niin että! ajatte suomen työväestön lakkoon ! ennen kuin hallitus uskoo ettei työsuhteen irtisanomissuojaan ei kannata tehdä heikennyksiä pienissäkään yrityksissä.
Hallituksen kannattaa vetää päätökset lakimuutoksesta "välittömästi" pois.
Eikö riitä että olette leikanneet pienituloisilt ja eläkeläisiltä JO liikaa, olisi aika JO tehdä indeksikorotuksia palkkoihin kun suomi on huippuvireessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänä aamuna tuli juuri uutisissa, että Suomi on erikoinen maa Eu-maiden joukossa. Täällä ei ole palkaat nousseet, kuten muissa maissa. Joten eiköhän laiteta hallitus vaihtoon lakeineen kaikkine metkuineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja minäkään en ole antanut ulko parlamentiselle sinisten ryhmälle minkään laista mandaattia hoitaa meidän asioita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Työministeri Lindström ir­ti­sa­no­mis­lais­ta: "Ul­ko­par­la­men­taa­ri­nen voima ei voi sanella hallitusta vetämään esitystä pois"
Mille taholle tämä on epäselvä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiaankin irtisanominen pitäisi tehdä helpommaksi, nimittäin hallituksen. Lupauksia on rikottu, totuutta vääristelty ja monin tavoin toimittu työnantajan ja asiakkaiden etujen vastaisesti. Pelkästään omaa ja kavereiden puolia pidetty. On kumma kun eivät joudu mitenkään vastuuseen öykkäröinnistään. mediassa vain uhriudutaan ja syytellään niitä tahoja jotka yrittävät vain hoitaa hommansa niinkuin kuuluukin, eli huolehtia tavallisen kansalaisen oikeuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (128)

Uutisvirta

21
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
12
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
6
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
5
Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen
5
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
5
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Ei kannata näyttää komeaa jokea turisteille ilmaiseksi. Joka paikassa jokinäkymä maksaa. Betonikaide on jalankulkijoiden... Lue lisää...
Betoni kaide

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image