Kotimaa

Työ­mark­ki­na­jär­jes­töt esittelivät keinoja työllisyyden nostamiseksi – Rinne ei innostunut työt­tö­myys­tur­van leik­kaa­mi­ses­ta

Antti Rinne kutsui työmarkkinajärjestöjen johtajat Säätytalolle, jossa hän aiemmin johti hallitusneuvotteluja. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 19.6.2019 21:30
Ilkka Hemmilä

EK:n ja työntekijä­järjestöjen julkaisemilta niksilistoilta löytyy yhteisiä kohtia mutta erilaiset kärjet.

Tunnelma pysyi rauhallisena keskiviikkoillalla Säätytalolla, jossa työmarkkinaosapuolet esittivät kilpaa ehdotuksia työllisyyden kohentamiseksi hallituksen järjestämässä seminaarissa.

Keskusteluissa mainittiin niin työperäinen maahanmuutto, paikallinen sopiminen, elinikäinen oppiminen kuin tulevan liittokierroksen merkitys. Yksi keino ei kuitenkaan ole pääministeri Antti Rinteen (sd.) mieleen.

– Emme ole ollenkaan innostuneita niistä keinoista, jotka liittyvät työttömyysturvan leikkaamiseen, hän totesi tilaisuuden päätteeksi.

Alkuviikolla Elinkeinoelämän Keskusliitto EK esitti, että työttömyysturva olisi alkaessaan nykyistä suurempi, mutta sekä kolmen että kuuden kuukauden jälkeen tuesta leikattaisiin kymmenes. Samalla EK lyhentäisi turvan enimmäiskestoa 50 päivällä.

– Sellaisia keinoja, jotka heikentävät yhteiskunnan heikoimmasta asemassa olevien taloudellista tilannetta, en ole valmis viemään eteenpäin, Rinne sanoi Lännen Medialle viitaten aktiivimalliin.

Rinne pitäytyi kannassaan, vaikka hän vakuutti, että kaikki ehdotukset työllisyyden parantamiseksi pitää tuoda nyt pöytään. Hän korosti, ettei seminaarin tavoitteena ollut päättää toimenpiteistä vaan tuoda ehdotuksia esille.

Ensimmäiset työllisyystoimet on tarkoitus tuoda esille syyskuun budjettiriihessä.

Palkkatuesta yksimielisyys

Hallituksen tavoitteena on luoda Suomeen 60 000 uutta työpaikkaa, osin tiiviissä yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Rinteen ohella keskiviikon seminaarissa puhuivat valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ja työministeri Timo Harakka (sd.) sekä muun muassa EK:n Jyri Häkämies, SAK:n Jarkko Eloranta, STTK:n Antti Palola ja Akavan Sture Fjäder.

Esimakua järjestöjen keinoista saatiin alkuviikon mittaan, sillä sekä EK, SAK että STTK julkaisivat omat ehdotuksensa työllisyyden edistämiseksi ennen seminaaria. Kullakin listalla oli 10–20 ehdotusta.

Listoilta löytyi joitain yhteisiä huomioita, kuten palkkatuen ja oppisopimuksen käytön lisääminen.

Listojensa huipuille työntekijä- ja työnantajaosapuolet tosin nostivat hyvin erilaiset ehdotukset. EK ehdotti kärkitoiveenaan leikkauksen työttömyysturvan kokonaissuuruuteen, SAK ja STTK puolestaan työllisyyspalveluiden parantamista.

– Jos katsomme kolme hallituskautta taaksepäin, sieltä on systemaattisesti leikattu resursseja, perusteli STTK:n Antti Palola.

EK muuttaisi perhevapaat ja maahanmuuttokeskustelun

EK remontoisi myös perhevapaajärjestelyt. Järjestö jakaisi vapaita äidille seitsemän ja isälle kuusi kuukautta. Kotihoidon tuki puolestaan päättyisi jo, kun lapsi täyttää 1,5 vuotta nykyisen kolmen sijaan.

Järjestön muusta työkalupakista löytyy muun muassa paikallisen sopimisen edistäminen sekä ulkomaisten opiskelijoiden työllistyminen Suomeen. EK:n Jyri Häkämiestä turhautti Säätytalolla, että julkisessa keskustelussa turvapaikanhakijat ja työperäinen maahanmuutto menevät keskenään sekaisin.

– Jos puhutaan työperäisestä maahanmuutosta, sitä kautta Suomeen tulleiden työllisyysprosentti on merkittävästi korkeampi kuin suomalaisten.

Muina toimenpiteinään SAK ja STTK puolestaan esittivät eri muodoissa erityistukea vaikeasti työllistyville, kuten iäkkäille ja maahanmuuttajille.

Osa toimenpiteistä, kuten paikallisen sopimisen edistäminen ja palkkatuen päivittäminen, on mainittu jo hallitusohjelmassa.

Työllisyysvaikutuksia arvioitiin varovaisesti

Ehdotusten työllisyysvaikutuksia SAK ja STTK eivät arvioineet.

EK laskee työttömyysturvauudistuksen tuovan noin 20 000 ja perhevapaaremontin noin 10 000 työpaikkaa.

Muille toimille järjestö ei arvioinut tarkkoja vaikutuksia tai luonnehti ne vähäisiksi.

MAINOS

Kommentoi

Ek: Jyrki Häkämies töräytti "Jos puhutaan työperäisestä maahanmuutosta, sitä kautta Suomeen tulleiden työllisyysprosentti on merkittävästi korkeampi kuin suomalaisten." No ei ole ihme, olisi voinut myös sanoa että työssäkäyvien työllisyysprosentti on suurempi kuin työttömien, sama asia. Mutta mitenkähän on laita jos katsokaankin asiaa (kiintiö) pakolaisvirran suhteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työt­tö­myys­tur­van leik­kaa­mi­ses­ta? - Mielenvikaista.
Montako uutta pysyvää kunnollista työpaikkaa se muka loisi?

Jo muutenkin työttömyyden rangaistuksella syyttömille on tehty oikeusmurha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyysturvaa täytyy nostaa aina 50 päivän välein 10% ja kustannukset peritään ek:n ja suomen yrittäjien pussista jos eivät työllistä ihmisiä. Luulen että löytyisi ihmisille hyvinkin äkkiä töitä 👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotain on keksittävä...lähiökuppiloiden persut kun ei töitä halua tehdä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:20
Kysely: Yhä suurempi enemmistö suomalaisista suhtautuu myönteisesti euroon – kannatus kasvanut varsinkin vasemmalla
6:15
Espanja houkuttelee pohjoismaista alamaailmaa – Nyt se näkyy myös Suomen viranomaisten avunpyyntömäärissä
6:00
Ammattikouluihin voi nykyään hakea jatkuvasti – "Katsomme aina järkevän kohdan, missä opiskelijan on hyvä aloittaa"
6:00
Näissä vaaleissa luotetaan postiin – saamelaiskäräjät valitaan jälleen syyskuussa, viime kerralla ääniä luultiin jo hukkuneen
6:00
Qstockin kakkoslavan tekniikka vaatii kymmenittäin kaiuttimia ja kilometrikaupalla piuhaa – festivaalilavan äänentoisto on tarkkaa matematiikkaa Tilaajille
22.7.
Henkilöauto romuttui lunastuskuntoon ulosajossa Sodankylässä, autossa olleet katosivat paikalta
22.7.
Inarijärvellä kuultu avunhuutoja – pelastuslaitos selvittää asiaa helikopterin avulla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image