Kotimaa

Työl­li­syys­lu­vut nousevat ennätykseen, vaikka kasvu Suomessa hiipuu lähivuosina

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Mikko Spolander sanoo, että talouspoliittiset toimet ovat edesauttaneet kasvua. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 14.9.2018 14:56
Kirsi Turkki

Nyt eletään parasta kasvuvuotta. Kasvu hidastuu jatkossa, mutta työllisyysaste on nousemassa yli 73 prosenttiin ja työttömyysaste putoaa 6,6 prosenttiin vuonna 2020.

Helsinki

Kuluvasta vuodesta on tulossa nykyisen suhdannevaiheen paras vuosi. Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna kolme prosenttia.

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Mikko Spolander sanoo, että talouspoliittiset toimet ovat edesauttaneet kasvua. Kasvua ovat Spolanderin mukaan tukeneet ainakin palkkamaltti, kiky-sopimus ja sääntelyn purku esimerkiksi kaupan ja liikenteen aloilla.

Seuraavina vuosina Suomen talouskasvu hidastuu runsaaseen 1,5 prosenttiin. Spolander muistuttaa, että suhdannekäännettä ei osata ennustaa, mutta jossakin vaiheessa se tulee, sillä suhdannevaihtelut eivät ole poistuneet.

– Puskuri on ohut taantumaa varten, Spolander sanoo.

Hyvä talouskasvu ja työllisyyden parantuminen eivät ole poistaneet kestävyysvajetta eli sitä, että julkisen talouden menot ovat tuloja suuremmat. Kestävyysvaje on noin kolme prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Työllisiä on Suomessa nyt enemmän kuin kertaakaan vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Vaikka talouskasvu hiipuu, niin työllisyysaste nousee ennustejakson loppuun, vuoteen 2022 asti. Osin kysymys työllisyysasteen muutoksessa on myös väestörakenteen muutoksesta. Työllisyysaste nousee automaattisesti, kun väestö ikääntyy ja työikäisten määrä vähenee.

Hyvinvointivaltion ylläpitoon tarvitaan jatkossa korkeampi kuin nykyhallituksen asettama työllisyysastetavoite, joka on 72 prosenttia. Useat puolueet ovat puhuneet 75 prosentin työllisyysasteen tavoitteesta ensi hallituskaudelle.

Spolanderin mukaan Suomeen tarvitaan jopa 77-78 prosentin työllisyysaste, jos nykyisen hallituksen muut uudistukset, kuten sote-uudistus, eivät toteudu. Spolander sanoo kannustavansa hallitusta kaikkiin julkista taloutta tukeviin uudistuksiin.

Talouskasvun suurimpana riskinä ministeriö pitää kauppasodan kärjistymistä. Kotitalouksien velkaantuminen suhteessa käytettäviin tuloihin jatkuu. Velkaantumisen ongelmat korostuvat, kun korkotaso nousee ja kotitaloudet joutuvat tinkimään muusta kulutuksestaan.

Paras vuosi

Talouskasvu on tänä vuonna 3 prosenttia.

Seuraavina vuosina kasvu hidastuu runsaaseen 1,5 prosenttiin.

Työllisyysaste on tänä vuonna 71,7 prosenttia.

Työllisyysaste nousee koko ennustejakson ajan vuoteen 2022 asti.

Vuonna 2020 työllisyysaste on 73 prosenttia ja vuonna 2022 73,3 prosenttia.

Työttömyysaste putoaa 6,6 prosenttiin vuonna 2020.

Julkisen talouden velka suhteessa bruttokansantuotteeseen putoaa alle 60 prosenttiin tänä vuonna.

Euromääräinen julkinen velka kasvaa edelleen.

Investointien määrä jatkuu kohtuullisena. Mittavia investointeja on suunnitteilla metsäteollisuudessa. Rakennusinvestointien vähenemässä lähivuosina.

Lähde: Valtiovarainministeriö

MAINOS

Kommentoi

Tämä uutinenhan ei pidä paikkaansa. Jo Pellervon taloustutkimus PTT on kertonut, että pitkäaikaistyöttömyyden lasku johtuu suurelta osin tilastojen puhdistamisesta. Ja tätä puhdistamista jatketaan mm. Lex Lindström 2:n avulla. Oikeastihan työttömyys ei juurikaan ole laskenut; tehtyjen työtuntien määrä ei juuri ole noussut, maksetun toimeentulotuen määrä ei ole laskenut yms. Lisäksi meillä on noin puoli miljoona ihmistä palkattomassa pakkotyössä ja heidätkin lasketaan työllisiksi, vaikka palkkaa ei heru. Meillä on Suomessa liikkeellä virus nimeltään 'palkanmaksuhaluttomuus'. Ja sipilä et kumppanit ovat osaanneet tilastojen kikkailun - se on tullut harvinaisen selväksi.

Kansakuntana emme päässeet mukaan maailman nousukauteen - ainoastaan eliitti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän ”simsabim” hallitus teki taikatempun, ja työttömät muuttui näkymättömiksi, niinkuin aina suurissa taikatempuissa ihmisiä jää askarruttamaan: Miten ne sen teki?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vienti vetää mahtavasti ja työllisyys paranee. Osa työllistymisestä on hallituksen tempputyöllistämistä, joilla ei kukaan elätä itseään ja vain todella harva etenee toistaiseksi voimassaolevaan työsopimukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kikkailemalla tilastoja saadan asia kuin asia näyttämään tosiasioiden vastaiselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vielä aletaan voimaakkaammin puhumaan työvoimapulasta, niin voi olla varma, että taantuma tulee. Rakennuspuoli keuli ja nyt hiipuu-on vähintäänkin aika taas kurittaa julkisen sektorin pienituloisia uudella potku-sopimuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka kauan tätä sumutusta oikeasti jaksetaan jatkaa? Olisi kiva tietää, että paljonko valtion verotulot ovat nousseet tämän "parantuneen tilanteen" ansiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ansio,pääoma ja yhteisövero tuotoissa ei olla aivan vielä vuoden 2000 tasossa, siis siinäkään kun valuutta vaihtui euroksi. Viimevuonna oli lähes sama tuotto kuin nyt. Velaksi eletään yhä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

122
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
87
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
37
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
34
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
26
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
21
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
21
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image