Kotimaa

Tuu­li­voi­ma­tu­ki vastatuulessa eduskunnassa, satojen miljoonien tukipaketti voi mennä uusiksi

Eduskunnassa on valmisteilla uusiutuvan energian tukipaketti, johon sisältyvä huutokauppajärjestelmä voisi tuoda noin 100 uutta tuulivoimalaa Suomeen. KUVA: Pekka Aho
Kotimaa 7.4.2018 5:00
Pekka Mauno

Hallituksen satojen miljoonien eurojen tukipaketti uusiutuvalle energialle voi mennä ajattelutavaltaan kokonaan uusiksi, jos eduskunnan talousvaliokunnassa itävät ajatukset saavat laajemman tuen.

Nyt kyse ei ole vain kiistelystä, syrjitäänkö vesivoimaa vai suositaanko tuulivoimaa. Kiistely ehti jumiuttaa uusiutuvan energian tukipaketin käsittelyn moneksi kuukaudeksi talousvaliokunnassa.

– Jos pyrkimyksenä on ilmastopäästöjen vähentäminen, päästäänkö jollakin muullakin tavalla kuin tuulivoimalla samaan lopputulokseen ja kustannustehokkaammin, kysyy valiokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (sin.).

– Onko ajattelu tuotantotuesta vanhakantaista. Jos tavoitteena on CO2-päästöjen vähentäminen, olisiko joku muukin vaihtoehto tuotantotuelle, säestää valiokunnan varapuheenjohtaja Harri Jaskari (kok.).

Molemmat ovat hallituspuolueiden edustajia, joiden pitäisi puolustaa ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) esitystä.

Jaskari myöntää, että hallituksen energia- ja ilmastolinjauksia on noudatettava. Niiden yhteydessä sovittiin, että tuulivoimatuen poistuessa järjestetään vielä 2 TWh:n edestä kilpailua toteuttamalla huutokauppa. Huutokaupassa pärjänneet energiamuodot saavat sähkömarkkinoilta saatavan hinnan päälle kiinteän hintalisä, preemion.

– Nyt on kyseessä keskustelu, onko se paras tapa vai pitäisikö tukea käyttää uusiin teknologioihin. Niistä voisi saada skaalaamalla jopa vientituotteita. Koskaan ei liian myöhäistä keskustella.

Turunen ja Jaskari sanovat, että avarammalle vaihtoehtojen pohdinnalle on talousvaliokunnassa heitä laajemminkin kannatusta.

– Kukaan ei ole tyrmännyt sitä, etteikö tällaista vaihtoehtojen punnintaa voisi tehdä, sanoo Jaskari.

Lännen Media pyysi asiasta myös ministeri Kimmo Tiilikaiselta haastattelua, mutta Tiilikainen ei halunnut ottaa kantaa valiokunnassa käynnissä olevaan keskusteluun.

Esityksessäkin korjattavaa

Vaikka perusteellista muutosta esitykseen ei tulisikaan, se ei Turusen mielestä noudata eduskunnan päättämää energia- ja ilmastostrategiaa. Uusiutuvan energian tuen pitäisi olla teknologianeutraali. Nyt hallituksen esitys jättää vesivoiman uusiutuvan energian muotona kokonaan ilman tukea. Lisäksi lämpöä ja sähköä tuottavat chp-laitokset on tietyillä reunaehdoilla rajattu ulkopuolelle.

Turusen mielestä hallituksen esitys tarkoittaa käytännössä tuulivoimayhtiöille räätälöityä tukijärjestelmää.

– Jos kilpailutus laitetaan pystyyn lakiesityksen perusteella, mukana ei ole mitään muuta kuin tuulivoimaa. Vanhan syöttötariffijärjestelmän lisäksi, joka tulee maksamaan veronmaksajille yhteensä kolme miljardia euroa, ollaan siis luomassa uutta tukijärjestelmää tuulivoimalle. Samaan aikaan kun hallitus yrittää leikata yritystukia, luodaan uusi noin 300 miljoonan euron tuki suoraan yrityksille. Kokonaisuus ei ole oikein balanssissa, sanoo Turunen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (60)

Saksa sulkee ydinvoimaloita ja poraa maahan 4km;n reiän mistä saadaan 300 asteista höyryä joilla pyöritetään turbiineita. Ydinvoimassa käytetään samoja lämpötiloja turbiinien pyörittämiseen. Ydinvoimassa on vaan haittapuolena jäteongelma ja kalleus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoima on ainoa järkevä tapa tehdä ympäristöystävällistä energiaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävästi tuntuikin lompakossa, kun eurot siirtyi tukena toisiin taskuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko tuulivoimatuki on Pekkarisen järjetön veronmaksajien rahojen tuhlausprojekti, josta pitäisi joutua edesvastuuseen. Mutta vieläkin se sekoittaa pakkaa politiikassa. Kaikkea sitä Suomi joutuu kestämään. Ei mitään vastuuta koko toiminnassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoiman takuuhinta on 0.11€/kwh koska Olkiluoto 3 maksoi alunperin 3mrd.€ ja nyt hinta on jo 9-10mrd.€. Siihen päälle uraanin hankkimiskulut ja henkilöstön palkat.

Ja jotkut väittävät, että ydinvoima on vailla tukia vaikka se saa suurimmat tuet kaikista energiamuodoista.

Laskekaa mitä oltaisiin saatu suunniteltua ja rakennettua noilla ydinvoimaloihin syydetyillä rahoilla+ Talvivaara + ympäristötuhot + 30v aikana kymmenkertaistunut taustasäteily.

1: Oltaisiin rakennettu muutama massiivinen patoallas ja vesinoimala. 2: Pumpattu tuulivoimalla patoaltaat täyteen säätövoimaksi tuuletonta päivää varten. 3: Aaltovoimalat merelle. 4: Aurinkopaneelit + kondensaattorit/akut varastointiin yötä varten. Geoterminen enerkia on tätäpäivää Saksassa ja nyt myös Suomessa(ST1).

Kuvitelkaa mitä ydinvoimaan ympätyllä rahalla saisi kehitettyä. Ydinvoimaan on mennyt kymmeniä miljardeja OL 1, 2 ja 3 + Fennovoima eivätkä ne pääse koskaan tuottamaan sähköä ilman massiivista tukea( EU:n takuuhinta ydinvoimalle on 11 cent./kwh). Tuki on suurempi kuin tuulisähköllä.

Norjalaiset myy tuulisähköä 1.5 cent,/kwh, kun saavat pohjoisen tuulivoimalansa valmiiksi. Siinä on ydinvoiman paha kilpailla ja Norjan rannikolla tuulee aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritystukia maksoimme vuodelta 2015 valtavat 3,265 miljardia euroa vuodelta 2016 jo järkyttävät 4,136 miljardia euroa.
Lisäystä yhdessä vuodessa huimat 870.000.000 euroa.
Tuo pelkkä LISÄYS vastaa 72 500 työttömän välttämättömiin elinkustannuksiin saamia miniavustuksia, josta on muka pakko leikata.

Paras uusiutuvien tuki on erillinen saastevero fossiilisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtio maksaa suoraa yritystukea noin miljardin ja loput 3 miljardia on kevyempää verotusta. Moni kevyempi verotuki poistuisi jos vähennettäisiin raskasta verotusta. Esimerkiksi poistettaisiin korkeampi sähkövero luokka jolloin kaikki maksaisivat alempaa sähkövero luokkaa.

Kaikissa saasteveroissa tahtoo olla ongelmana että ne menevät täysimääräisesti valtioiden budjettien kasvattamiseen. Saasteverot myös kiihdyttävät inflaatiota jolloin uusiutuvan energian rakentaminen kallistuu, eli yksinään saasteverot eivät ole paras tuki.

Tärkeintä uusiutuvan energian käyttöönotossa on että hinta on kilpailukykyinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla yritystuella saadaan kehitettyä vientiteollisuuden tuotteita ja lisää vientituloja. Siis lisää nettoveroja Suomeen joilla ylläpidetään hyvinvointiyhteiskuntaa. Suomen sote kustannukset on luokkaa 70 miljardia vuodessa. Muutamalla miljardilla yritystukea sotemiljardien saaminen helpottuu. Tuulivoimatuet menee valitettavasti nykyään ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teennäiseen energiantuotantoon ei saa tuhlata verovaroja. Meillä historian suurin velkataakka eikä sitä saa lisätä tuulituilla. Lopettakaa poliitikot jo se tunteilla politikointia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä höpötystä koko tuulivoima ,jos tuotantomuoto on kertakaikkiaan elinkelvotonta ilman veronmaksajien tukea ,niin siirrytään ennemmin vaikka maakaasuun.
Ei varmaan kuitenkaan onnistu ,koska tietyt intressipiirit ovat lobanneet lait ,asetukset ja tuet siihen malliin ,että bisnes luistaa.
Eräs hyvä esimerkki tuulivoiman tuotannosta on Kempeleen ekokylän mylly , saako tukea ,jos laakerit ruostuvat kiinni ??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatteleekö joku kustannustehokkuutta? Järkyttävää, eikö rahat pitäisi vain heittää risupaketteihin ja sukulaisten omistamiin tuulivoimaloihin, joita ME käytännössä pyöritämme heidän ilokseen. Koko tuotanto Suomessa on niin järkyttävän tehotonta ja kallista, että sitä ei voi ymmärtää muulla kuin kepulijärjellä, jonka avulla edellisetkin tukiaiset on jaettu kavereille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei uusia vääristäviä energiatukimuotoja veronmaksajien niskaan. Kumma että halvemmat toisen asteen tai perhevapaa uudistukset eivät onnistu, mutta tämä olisi ok. Tämä pitää torpata alkuunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdään pari ydinvoimalaa lisää niin hiilidioksidiongelma on ratkaistu eikä sitä tarvitse tukea. Tuulivoiman saa maksaa he jotka sitä haluavat. Verorahaa siihen ei pidä upottaa vaan vanhatkin tuet pitää lopettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaan aikaan kun hallitus yrittää leikata yritystukia, luodaan uusi noin 300 miljoonan euron tuki suoraan yrityksille.Tuo kyllä onnistuupi mut työttömien eläkeläisten ja lapsiperheiden kyykytus jatkuuuuu jatkuuu jatkuu jatku jatk jat ja niin edelleen.Sipiläkin sano syvällä rintaäänellä et indeksileikkauksia ei voi missään nimessä' perua kun ei Rahoo.Mutta kas kumaa kun yritys tukeja pitää saaha niin Rahoo yllättäen onkin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoiman rakentamisella pyrittiin yksinomaan hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Tarkoitus oli rakentaa 2 500 MW tuulivoimaa. Halvinta olisi ollut, jos valtio olisi perustanut yrityksen, joka olisi rakentanut ne 800 tuulivoimalaa, jotka tähän tuotantotehoon tarvittiin. Kansantalouden kannalta se olisi ollut ylivertainen ratkaisu, kun hankinnat olisi voitu kilpailuttaa tehokkaasti ja voimalat olisi voinut sijoittaa tuuliolosuhteiden kannalta järkevästi. Lisäksi kunnossapito ja huolto olisi voitu hoitaa keskitetysti.

Järjestelmästä tehtiin kuitenkin valtava bisnes, jossa kansainväliset toimijat ovat käyttäneet tilaisuutta hyväkseen ja vievät voitot veroparatiiseihin. Myös kotimaiset liikemiehet ovat olleet kärppänä paikalla.

Lopullinen ylimääräinen lasku lienee noin 1 600 - 2 000 miljoonaa euroa veronmaksajille. Ja kymmenen vuoden päästä meillä törröttää siellä täällä hylättyjä tuulitorneja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoimalat aiheuttavat valtavan ympäristöhaitan lähialueellaan - infraäänet sairastuttavat lähiasukkaita, maisemahaittojen vuoksi kiinnostus "tuulivoimapuiston" (heh heh) ympäristöä kohtaan lopahtaa ja poismuutto kasvaa, kiinteistöjen arvo samalla romahtaa, voimalat uusine huoltoteineen ja sähköjohtoineen tuhoavat laajoja metstäalueita. Tarvinneeko jatkaa luetteloa suomalaisen tuulivoimarakentamisen haitoista.., itse asiassa tuulivoimalarakentaminen näin lähelle asutusta kuin Suomessa on tähän saakka tehty pitäisi kieltää kokonaan - ympäristösyistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos oikeasti halutaan vähentää saasteiden ja hiilidioksidin määrää maapallolta mahdollisimman nopeasti, niin tuulivoiman tuki ei todellakaan ole järkevä tapa. Myllyihin tarvitaan satoja tonneja terästä, joka tuotetaan todennäköisesti suurimmaksi osaksi Kiinassa. Ja kiinassa terästehtaat toimii kivihiilellä/ruskohiilellä yms erittäin saastuttavilla muodoilla.

Kaikista nopeimman ja parhaan vasteen investoinnille saataisiin lahjoittamalla Kiinaan, Venäjälle, Intiaan, ... uusinta polttotekniikkaa ja saasteiden suodatustekniikkaa piippuihin.

Ehdotankin, että nämä sadat miljoonat lahjoitetaan nyt aluksi esim. Venäjälle Kuolan niemimaan saastepesien paranteluun ja unohdetaan kotoinen näpertely.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (60)

Uutisvirta

14:59
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu
14:32
Afganistanissa on alueita, joille ketään ei voida ajatella palautettavan – sen sijaan Irakin tilanne on parantunut
14:18
Tässä on ihmiset ja koko planeetan pelastava ruokavalio – yksi hampurilaispihvi viikossa ja kaksi kertaa nykyistä enemmän pähkinöitä ja palkokasveja
13:11
Raiskaajan kanssa avioliittoon – tutkimus patistaa muuttamaan seksuaalirikosten lainsäädäntöä entisen Neuvostoliiton alueella
12:55
Enää alle vuosi aikaa – Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus patistaa hoitamaan jätevesijärjestelmän vaadittuun kuntoon
12:07
Ministeri Terho: "Olisin valmis jopa luopumaan opintotuen tulorajoista" – selvityksen mukaan tulorajoja voisi nostaa huomattavasti
11:53
Aarnio yritti saada tietoa miljoonaperijän kaappauksesta rikollispomo Keijo Vilhuselta — Vilhusta kutsuttiin poliisin keskuudessa nimellä "Äijä"
86
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
78
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
48
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
39
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
34
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
27
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
27
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

147 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Olipa kommentoijalla hiukan erikoinen kirjoitus. Herraviha on toki niin vanha ja ikuinen asia, ettei sitä pahemmin kanna... Lue lisää...
Pekka Vanhana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image