Kotimaa

Tuulivoiman tuottamasta infraäänestä halutaan ihmiskoe – tieteellinen näyttö ter­veys­vai­ku­tuk­sis­ta puuttuu

KUVA: Nina Susi
Kotimaa 13.8.2017 5:00
Timo Myllykoski

Tutkijat suosittelevat ihmistutkimuksia tuulivoimaloiden tuottaman infraäänen mahdollisten terveysvaikutusten selvittämiseksi. Kokeellisessa tutkimuksessa vapaaehtoisia henkilöitä altistettaisiin infraäänelle, joka vastaa tasoltaan ja luonteeltaan tuulivoimaloiden läheisyydessä esiintyvää ääntä. Koehenkilöitä altistettaisiin myös hiljaisuudelle.

Jotkut tuulivoimaloiden ympäristössä asuvat ovat kokeneet oireilua, muun muassa sydämen rytmihäiriöitä. Johtava tutkija Timo Lanki Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo tällaisen oireilun ja fysiologisten reaktioiden mahdollisen yhteyden infraääniin vaativan tutkimista.

–  Sitä, johtuuko esimerkiksi sydämen sykkeen muuttuminen infraäänestä, pystytään katsomaan luotettavimmin kokeellisissa olosuhteissa altistamalla ihmisiä infraäänelle. Sitten nähdään, löytyykö jonkinlainen yhteys eli aiheuttaako suurempi määrä infraääntä jotain.

Lanki sanoo kokeellisen tutkimuksen mahdollistavan asiasta hyvin selkeän tulkinnan, jossa ei juurikaan jää sijaa epävarmuuksille.

– Mielellään tutkimukseen otettaisiin näitä oireita kokeneita herkkiä ihmisiä, jos he vain lupautuvat mukaan. Muuallakin maailmassa on nähty tarvetta tällaiselle tutkimukselle. Esimerkiksi Australiassa on käynnistymässä tämäntyyppistä tutkimusta.

Tuulivoimaloiden tuottaman infraäänen haittavaikutuksista ihmisen terveyteen ei ole olemassa tieteellistä näyttöä.

– Joistakin julkisuudessa esitetyistä infraäänen vaikutuksista ei voida toistaiseksi sanoa varmuudella mitään, mutta tämä epävarmuus kyllä vähenee tässä vuoden, parin sisällä paljon. Ei tämä ikuisuusasia tule olemaan, Lanki toteaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on teettänyt selvityksiä tuulivoiman terveys- ja ympäristövaikutuksista. Lanki pitää niiden tärkeimpänä antina selkeää näkemystä siitä, että väitetyistä haitoista ei ole näyttöä.

– Se ei tarkoita, että yksittäisten ihmisten tuntemuksia vähäteltäisiin, mutta kun katsotaan tieteellistä näyttöä, niin sitä ei tällä hetkellä ole.

Infraäänien on epäilty aiheuttavan haittavaikutuksia sellaisillakin tasoilla, joilla niitä ei kuulla.

–  Tästä on yksittäisiä tutkimuksia sekä osin vain hypoteeseja. Ei ole edes yritetty tutkia, vaan on esitetty, että näinkin voisi olla. Siksi tällä hetkellä ei voi sanoa, että infraäänillä olisi vaikutusta, mutta ei voi myöskään varmuudella sanoa, että ei olisi, Timo Lanki toteaa.

Hän sanoo VTT:n tuoreiden mittausten vahvistavan käsitystä siitä, että infraäänitasot tuulivoima-alueiden ympäristössä ovat hyvin samanlaisia kuin kaupunkiympäristössä.

– Infraääni ei ole mikään uusia asia, sitä on ihan kaikkialla.

TEMin linjauksen mukaan jatkotutkimukset alkaisivat tänä syksynä, ja ne toteutettaisiin todennäköisesti valtioneuvoston yhteisen selvitys- ja tutkimustoiminnan TEAS-rahoituksella.

–  Mitä tutkitaan ja kuinka paljon, riippuu esimerkiksi rahoituksesta. Itselläni ei ainakaan ole tietoa, miten rahoitus järjestyy, Lanki sanoo.

Lue lisää 13.08.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Sinne mahtuu - liikaa paikallisia kuluttamassa maapohjaa ja jouduttamassa eroosiota. Muhoksella pystyttäs helposti rakentaan 50 voimalaa - on vihreää eikä räjäytä lepakoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TVKY on tehnyt koosteen: Infraäänen aiheuttama terveysongelma Suomessa. Mm siinä s.61 lähtien on jotain 60-80 tutkimusta asiasta eripuolilta maailmaa eri vuosikymmenillä tehtynä. Ne avautuvat yleisimmällä hakukoneella haettuna netistä. Eivätkö ne ole tiedettä? Eikä tiedettä ole myöskään ko. tutkijoiden ja heidän edustamiensa tutkimuslaitosten muut julkaisut. Käsittääkseni joukossa on maailman arvostetuimpia tutkimuslaitoksiakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kaikki muu sähkö tulisi kieltää lailla. Täytyy muistaa että tuulivoimaloiden kapasiteetti on rajallinen joten tätä sähköä ei pitäisi käyttää mihinkään turhaan nikn kuin huvipuistoihin. Rupelit eivät haittaa esimerkiksi perunan viljelyä samassa paikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoimaa vastustetaan, kun sen ajatellaan olevan ns. viherpiipertämistä, mikä sitten on muka suurikin paha. Räjähtelevistä lepakoista tulee mieleen menneisyyden rasvasota ja sen "argumentit", kuten se, että margariinia ihan varmalla tehtiin kissanraadoista. Samalla kiihkeydellä ei sitten kaivellakaan muiden energian tuotantotapojen haittoja, nämä kun eivät ole "vihreää vouhotusta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Energiantuotantomenetelmiä pitää tietysti kehittää ja tutkia, mutta suhteellisuudentajua olis hyvä olla poliitikkojen tekemissä päätöksissä, ei pelkkää idealismia. Mietipä, miltä Suomen maisema näyttäisi, jos tuulivoimaloittetten määrä vastaisi vaikkapa puolta energiatarpeesta. Simo on yhtä pyörivää ja huiskivaa tuulimyllymetsää, eivätkä ne kymmenet myllyt ole kuin kärpäsen aivastus maan energiatarpeesta. Tukieuroilla pitää tehdä tutkiminen ja kokeilu. Sähkön tuotannon on tultava toimeen omillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On harhaanjohtavaa puhua useamman tuuliviomalan alueesta tuulivoimapuistona, eihän siellä ole mitään eloperäistä. Eloperäisiä lintuja ne lähinnä tappaa erottelematta uhanalaisia lajeja. Milloin alamme tasapuolisuuden nimissä puhua ydinvoimapuistoista.
Olen ihmetellyt sitä pakkomiellettä rakentaa juuri näitä siipimallisia järkyttävän näköisiä rumiluksia. Näille olisi hyvä vaihtoehto spiraalimallinen tuulivoimala, jolta puuttuu kaikki näiden nykysten myllyjen haittapuolet. Spiraalivoimala on käytännössä äänetön, ei tapa lintuja, ei aiheuta välkettä eikä aiheuta haittaa radiolle, televisiolle tai puhelimille. Spiraalivoimalan voi rakentaa vaikka lähelle kaupungin keskustaan, eli sinne missä sähköä tarvitaan. Olen lukenut että suomalaisilla on näistä jo noin 30 vuoden kokemus ja ovat maailman huippuja alallaan.
Esimerkkinä voi sanoa että etelämantereella ei ole ainuttakaan perinteistä tuulimyllyä vaan kaikki ovat näitä spiraalivoimaloita joiden koko valitaan tarpeen mukaan. Spiraalivoimala on tehokkaampi, tuotta sähköä pienemmällä tuulella ja tuulen suunnalla ei ole vaikutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimaloita voitaisiin rakentaa pääteiden varsille asumusten läheisyyteen hurumykke melu-, hirvi-, poro- lumi-, tuuliesteiksi. Kotimaista tuotantoa ja varmasti vienti vetäisi jahka kiinalaiset pääsisivät jyvälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotta tuollainen spiraalimallinen voimala voisi tuottaa saman energiamäärän kuin parjaamasi siipimallinen voimala, pitäisi sen olla aivan yhtä isokokoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Spiraalimalliseta voimalasta puutuu kaikki siipimallisen haittapuolet ja on 50% tehokkaampi kuin siipivoimala samalla tuuli pina-alalla vuodessa. Spiraalivoimalalle riittää 1-3 m/s ja kestää suurempia tuulen nopeuksia kuin siipivoimala. Toivottavasti joku rakenuttaa siipimallisen kokoisen spiraalivoimalan jotta saataisiin vertalukohteen samaan kokoluokkaan. Lisäksi spiraalivoimala ei pilaa niin paljon maisemaa kuin siipivoimala. Myös kotimaisuus on plussaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toistelet n. 30 vuotta vanhoja argumentteja. Varmaan ne silloin ovat pitäneet paikkansa, mutta siipimalliset voimalat ovat kehittyneet siitä huimasti, kun taas spiraalimalliset eivät.

Jos tuollainen spiraalimallinen voimala tuottaisi maksimitehoa 3-4 megawattia niiden muutaman kilowatin sijaan, joka on niiden nykyinen maksimi, niin se ei olisi enää millään tavalla näkymätön tai äänetön. Fysiikan lait pätevät siihen siinä missä muihinkin laitteisiin. Jonkun pitäisi kuitenkin ylipäätään rakentaa sellainen, jotta se voisi olla varteenotettava vaihtoehto, mutta suurimmatkin tuon tyyppiset voimalat ovat toistaiseksi olleet teholtaan muutamia kilowatteja. Ero kokoluokassa on siis n. tuhatkertainen. Vuosittaisessa tuotannossa ero on vielä suurempi, sillä ylhäällä tuulee selkeästi kovemmin. Jotta spiraalivoimala olisi samoissa tuuliolosuhteissa, sen tulisi sijaita samalla korkeudella kuin siipimallisen voimalan.

Nykyaikainen siipimallinen voimala kestää tuotannossa ollessaan n. 25- 30 m/s keskituulennopeuksia ja pysähdyksissä ollessaan vielä huomattavasti suurempia. Suomessa ne eivät käytännössä koskaan seiso kovasta tuulesta johtuen. Niiden tuotanto myös alkaa käytännössä aivan yhtä alhaisissa nopeuksissa kuin spiraalimallisella. Jos tuulesta on oikeasti aikomus tuottaa merkittävä määrä energiaa, on syytä pitäytyä teknologiassa joka on olemassa ja mittakaavaltaan sellaista, että sen tuottaminen on ylipäätään mahdollista. Spiraalimallisen voimalan kokoluokka sopii lähinnä yksittäisen mökin sähkön tuottamiseen, mutta tässäkin tapauksessa ongelmaksi muodostuu liian alhainen sijoituskorkeus ja tuulen keskinopeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vuonna 2080 koulukirjoista luetaan, kuinka herrat puhalsi miljoonia tällä tuuli-huijauksella :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti monikaan teistä ei ole lukenut TEM'in selvitystä tuulivoimaloiden melun vaikutuksista terveyteen. Siinä raportissa on sivutolkulla useita kansainvälisiä tutkimuksia, joiden mukaan infraäänet aiheuttavat muutoksia eläinkokeilussa, jopa solutasolle asti. Ts. aiheuttavat vakavia oireita.

Valitettavasti TEM'in meluselvitys meni pipariksi. Siinä piti tutkia Suomeen rakennettujen suurten voimaloiden melun ja infraäänen vaikutuksia terveyteen, mutta mm. kirjallisuuslähteet, joihin viitattiin olivat 2/3 pienten ulkomailla rakennettujen lilliputtivoimaloiden aikaisia tutkimuksia. Ne voimalat olivat 80-100 metrisiä 1- 2,5 MW voimaloita. Suomeen rakennetut ovat yli 200-metrisiä, uusimmat jo 250 m korkeita, tehoiltaan 3,5-5 MW. Niiden vaikutus on moninkertainen noihin Tanskan ja Saksan lilliputtivoimaloihin verrattuna.

TEM'in selvitys meni pipariksi myös, koska melumittauksiin käytettiin ainoastaan 2 viikkoa, eli 1 viikko/tuulivoimala-alue (Salon Mäyrynummi ja Siikaisten Jäneskeidas). Infraäänen mittaukseen olisi mm. tarvittu paljon enemmän aikaa mittaajien mukaan, koska se on vaikeaa ja vaativaa . Infraäänille altistutaan ajan myötä, ei voimalan juurella rupatellessa.

Kuultavan melun mittaukset eivät selvityksen mukaan onnistuneet monesta syystä. Milloin oli sähkökatko, milloin tuuli väärästä suunnasta, milloin oli myrsky, milloin operaattori ei pysäyttänyt eikä palauttanut voimaloiden toimintaa sovittuun aikaan, joten ei pystytty mittamaan oikeata toiminnan aikaista emissiotasoa (lähtömelutaso). Voimaloiden lapojen pyörimistä jouduttiin arvioimaan silmämääräisesti, tuulivoimatoimija toimitti tarvittavat tekniset tiedot vasta päivää sen jälkeen, kun niitä olisi tarvittu ja niistä oli sovittu, jne.

Lukekaa se raportti, niin tajuatte millainen huijaus meluselvitys on. Totta kai, kuten kommentissa edellä todetaan, tuulivoimalle on maksettu niin paljon tukiaisia, etteivät päättäjät uskalla kertoa totuutta meluhaitoista.

Tanskassa näille suurille voimaloille vaaditaan ympäristölupaa. Sen avulla on nopeampi/helpompi saada voimalat pysähdyksiin ja purettua, mikäli sallitut meluarvot ylitetään. Meillä kansaa käytetään koekaniineina; lisää korkeutta ja lisää melua vaan, viis siitä, että satoja perheitä on joutunut evakkoon omasta kodistaan. Lisää voimaloita kiireesti, jotta voidaan pelastaa maailma, viis siitä, jos kansa sairastuu!

Vielä terveiset yhdelle tuulivoimatahojen kustantantamalle tukijalle nimeltä V. Hongisto. Sen sijaan, että saarnaat luulotautisista; nosebo-ihmisistä, voisit keskittyä tutkimaan voimaloiden tuottamia paineaaltoja ja niiden merkitystä ihmiskehoon. Kaupunki-infraäänet voit karistaa kantapäiltäsi, sillä ison voimalan lähtömelutaso n 107 dB, joka vastaa rock-konsertin tuottamaa melua. Kun sellaisen melun tuottamia voimaloita on naapurustossa 34, kuten pian Metsälässä, ei kyse ole enää jääkaapin hyrinästä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossapa asiaa, mistä olen samaa mieltä.
Tuulivoimaloita suunnitellaan rakennettavaksi sisämaan kuihtuvien kuntien alueille, eikä paikalliset asukkaat ymmärrä ollenkaan, kuinka valtavan kokoisista häkkyröistä on kysymys. Siinä jäävät kännykkämastot tulitikuiksi kolme kertaa korkeampien myllyjen varjoon!
Tuulivoimabisnes tuntuu olevan ely - keskusten lempilapsi, mikä saa toiminnan tuntumaan entistä epäilyttävammältä mm. jääviysongelmien vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillisin syy tuulivoimamelumittausten epäonnistumiseen on se, että voimalat ovat yksinkertaisesti aivan liian hiljaisia, että niiden melua voisi mitata. Väitteet evakkoon lähteneistä perheistä ovat silkkaa valehtelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Infraääni ei vaikuta terveen henkilön sydämen lyöntitiheyteen tai pulssiin. Amerikasta peräisin olevat tutkimusaiheet ovat osaksi
vain provosointia ja hakua vaikuttaa energiapolitiikkaan. Jos ihminen on niin sairas että ei kestä olla normaalissa elämässä mukana, niin silloin pitää mennä muualle asumaan. Mummojen höpinää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vaikuta terveyteen, mutta kyllä se potuttaa jos koko ajan kuuluu huminaa tai jotain outoa ääntä, joka häiritsee tavallista asumista ja olemista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Infraääni ei vaikuta terveen henkilön sydämen lyöntitiheyteen tai pulssiin."

Puhu vain omasta puolestasi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai meinaatko, että ihan huvikseen kotoa kukaan lähtee!!!! Kyllä se on kuule niin kova sana kun koittaa sydänoireiden kanssa elää jonkun hiivatin tuulivoimalan takia sairaana, että olet varsin tyhmä, jos et sitä ymmärrä. Et varmasti pysty tuota todistamaan, että ei vaikuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkin, kuka on tilannut tutkimuksen, kuka sen maksaa? Siitähän ne tulokset ja johtopäätökset riippuu. Toisekseen, jos ja kun infraäänillä ei todeta terveysvaikutuksia, niin tuulivoimarakentajat käyttää tätä tietoa hyväkseen. Tuulivoimalathan aiheuttaa infraäänillä tai sen tapaisilla äänillä vai melusaastetta, niinkuin esim ohikulkeva liikenne. Se ei ole terveyshaitta. Eli tässä tuntuu että tutkitaan jo lähtökohtaisesti väärää asiaa. Osa ihmisistä kokee tuulivoimalan lapojen äänen haittana ei terveysvaarana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image