Kotimaa

Tuulivoiman 105 € = 40 € asiakkailta ja 65 € ve­ron­mak­sa­jil­ta

KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 25.4.2014 14:29
Henripekka Kallio

Uusiutuvalle energialle maksettiin sähköntuotannon tukia viime vuoden viimeisellä neljänneksellä jo 24,5 miljoonaa euroa, kertoo Energiavirasto. Se tekee lähes 270 000 euroa päivässä.

Uusiutuvalle sähkölle maksettavien tukien määrä kasvaa koko ajan tuulivoiman lisärakentamisen takia. Tuulivoima ohitti viime vuonna metsähakkeen tukien määrällä mitattuna. Metsähakkeella tuotettiin kuitenkin yli kolme kertaa enemmän sähköä.

Tuulivoimalle maksetaan korotettua syöttötariffitukea ensi vuoden loppuun asti investointien vauhdittamiseksi. Viime vuoden lopulla sähkö maksoi keskimäärin noin 40 euroa megawattitunnilta ja valtio maksoi tuulivoiman tuottajille lisäksi noin 65 euroa megawattitunnilta. Tuulivoiman tuottajille luvattu takuuhinta on 105,3 euroa megawattitunnilta.
Metsähakkeelle maksettiin vähemmän tukea kuin vuotta aikaisemmin. Syynä on muun muassa hallituksen veroratkaisu, joka nosti turpeen verotusta ja pienensi metsähakkeelle maksettavaa tukea. Samaan aikaan halvan kivihiilen käyttö lisääntyi.

Energiaviraston mukaan tukeen oikeutetun tuulivoiman määrä kasvaa tänä vuonna noin 80 prosenttia viime vuodesta. Arvio perustuu tuulivoimayhtiöiden virastolle tekemiin ilmoituksiin.

Kolme vuotta voimassa olleen syöttötariffijärjestelmän aikana uusiutuvalle sähkölle on maksettu tukia yhteensä noin 120 miljoonaa euroa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (175)

On se mahtavaa kun saahaan ilmasta ilimasta sähkyä ! iha niiku saavaan sähkyä joista, joisa voimalat hyrrää.
äläkää te immeiset vastustako kaikkia mikä on teijän mielestä outua. Tuulivoiman vastustajilta voijjaan pistää sähöt muutamaksi viikoksi poikki ja kysytään sitten että tarvikkonää sähköjä ? jos tarviit niin pistetäänkö teijän nurkille ytinvoimala vai muutama tuulimylly, ku tästä maalimasta yksin kertasesti loppuu sähkö tällä kulutuksen kasvulla mikä on vallitsevana.. Repikää siitä juntit, ei se sähkö ilimassa leiju, vaikka näin kesällä onki tosi pikkasen vaikia saaha talteen.

jou jou Neittävä !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät kirjoittajat!
Toinen vaihtoehto tuulivoimalle:
Metsävarantomme tässä maassa kasvavat vuosittain 1m3/ sekunti yli vuosittaisen hakkuumäärän. Laskekaapa montako megawattia saataisiin tästä määrästä esim lämpöä ja sähköä yhdistelmä-voimaloissa vuositasolla? Suurilla metsäyhtiöillä on jo tarvittava perusinfra valmiina, vain tehoja on lisättävä.
Itse olen sen jo karkeasti laskenut mutta haluaisin tarkistuttaa arvioni paremmilla laskumiehillä. TEM on jo julkaissut selvityksen bioenergian hankintakustannuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pari faktaa tuulisähköstä
1. tuen osuudesta 90% menee ulkomaille ja veroparatiiseihin
2. lopusta puolet on lahjuskuluja ja lobbauskuluja
3. kun sanotaan että pitää yhdessä osallistua ympäristötalkoisiin, on se niin väärin että se tarkoittaa sitä että estääksemme 30 euron menemistö ulkomaiseen energiaan, lähetämme ulkomaille 60 euroa. ei mitään järkeä!
lisäksi luonto tuhoutuu pahoin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hullun hommaa koko tuulivoima.Lähiasukkaat saavat kaikki haitat ja joutuvat niistä vielä maksamaan veronmaksajina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lähiasukkaat" jopa monen kymmenen kilometrin päässä joutuvat kärsimään lentoestevalodiskosta ja melukin kantautuu monia kilometrejä, vesillä voi yli 10 kilometriäkin olla lähellä. Monesti vasta sitten tajutaan haitat, kun omalle seudulle jysähtää näitä hankkeita. Homeenvihreät ideologisen sähkön kannattajat eivät tietenkään ihmisille koituvista haitoista piittaa, pääasia, että Suomi saadaan alas ajettua ja talous vielä enemmän kuralle kuin mitä se jo muutenkin on. Joku tolkku tuohon kuppaamiseen on tultava, ja varmasti tuleekin kun ihmisiä vielä pikkiriikkisen "kypsytetään".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta puhut. Mutta minkäs teet kun kuntapäättäjät, esim. meillä Siikajoella yrittävät uskotella meille kuntalaisille, että tuulivoimafirman maksaman melumallinnoksen mukaan suunnitelluista voimaloista ei tule mitään haittaa lähialueen asukkaille, ja jos joku sattuisi melusta kärsimään niin vika on omassa väärässä asenteessa (=SDP) tai kunta ei ylipäänsäkään halua uusia asukkaita alueelleen koska ihmisistä on vain kuluja kunnalle ja mieluummin kunta ottaa alueelleen tuulivoimaloita (=Kokoomus) tai tuulivoimaloita halutaan koska muutama maanomistaja hyötyy niistä (=Keskusta). Kuntapäättäjille on lähetetty lukuisia addresseja, muistutuksia, valituksia, oikaisupyyntöjä yms. tuulivoimaloiden rakentamiseksi riittävän kauas asutuksesta. mutta he eivät ole suostuneet kuuntelemaan kuntalaisia.. Se on outoa kuntapolitiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä on sitten pöljien hommaa koko tuuli sähkö vouhotus,eikös sen pitänyt pelastaa meidän kauppa taseemme???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi on eduskuntavaalit tulossa ensi vuonna. Ainakin minun ääneni saa se ehdokas, joka puolueensa kanssa leikkaa näitä ylimitoitettuja veronmaksajien maksamia syöttötariffitukia tuulivoimalle ja käynnistää tutkinnan siitä, onko tuulivoimateollisuus syyllistynyt lahjontaa toimialansa lobbauksessa kuntatasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turun Sanomissa oli 28.4.2014 aika rajua juttua tuulivoimayhtiön toiminnasta, ei toki lahjonnasta, vaan painostuksesta!
"Saksalaisomisteinen tuulivoimayhtiö CPC Finland Oy on lähettänyt Paimion kaupungin johdolle kirjeen, jossa se vaatii yksittäisen luottamushenkilön jääväämistä tuulivoimahanketta koskevan päätöksenteon ulkopuolelle."

Ilmeisesti muhkea syöttötariffi houkuttelee monenlaiseen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopa Venäjä investoi 4,2 miljardia dollaria aurinkosähköön vuoteen 2020 mennessä. Missä on Suomen aurinkoenergia päätökset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeellistä ruikutusta 24 miljoonasta eurosta kun Suomi maksaa pelkästään öljystä 8,300 miljoonaa euroa ulkomaille. Lisäksi kivihiilestä, tuontisähköstä ja ydinvoimaloiden polttoaineesta miljardin jos toisen ulkomaille. Mitä enemmän kulutamme energiaa niin sitä enemmän köyhdymme.

Suomen kannalta olisi järkevää poistaa vähiten kuluttavien ja sähköautojen autovero jolloin öljynkulutus laskisi. Valitettavasti Suomen valtio on täysi idiootti joka ei oikeasti halua vähentää öljyn kulutusta koska se vähentäisi polttoaineveroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On eri asia maksaa jostain ja saada rahoille vastinetta kuin heittää rahaa tuuleen eli tuulienergian tukeen saamatta ikinäs mitään vastinetta, tai saattaahan tuulisähköä saada milloin sattuu saamaan, mutta niin kalliilla, että ei ole mitään järkeä tavallisen tallaajan kannalta eikä yhteiskunnankaan kannalta (päästökauppa- ja veroparatiisikeplottelut ym.) moisessa idiotismissa.

Miksi ihmiset pakotetaan rahoittamaan tuulienergian tukea, vaikka he eivät tuulisähköä halua käyttää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuon turpeen verotuksen voisi kokonaan poistaa. Saataisiin pienennettyä vaihtotaseen alijäämää ja tuettua omaa yrittäjyyttä. Verot tulisi sitten tuloverotuksessa, alveissa ja pienemmissä työttömyysmenoissa paljon tehokkaammin takaisin. Samalla päästäisiin energiassa omavaraisemmaksi, ja maailmanmarkkina hintojen heilahtelut ei näkyisi, niin herkästi sähkölaskuissa. Turve on lisäksi kohtuudella uusiutuva luonnonvara vaikkei EU sitä mieltä olekaan. Meillä on sen verran soita, että ihan pienellä kulutuksella ei päästä siihen, että turvetta polteltaisiin enemmän kun sitä vuosittain kasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jätetään turve pölyhaittoineen ja raskasmetalleineen (elohopea mm.) pois laskuista.
Jos jotain pitää kehittää, niin haketta/pellettejä ja aurinkoenergiaakin.
Päätalon Kallen jossain kirjassa oli "tuulellakäypä Tupala", taitaa olla nämä tuulivoiman kannattajat sukua sille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuonna 28.9.2007 syöttötariffia kaavailtiin HS:n mukaan Keskustan ministeripiireissä seuraavasti:
"Tuulivoimalle Keskustan ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen toivoo" syöttötariffijärjestelmää vuoden aikana". Eikös se ole niin, että puheet ovat tekoja, Tiilikainen sanoo. Toivoa sopii, sillä energiaministeri Mauri Pekkarinenkin (kesk) on tuulivoiman syöttötariffeista vihjaillut."

Järjestelmällä siirtyy tietysti hieman roposia valtiolta maakunnan muutamille metsänomistajille ja kunnille kiinteistöveroina, mutta suurin osa, yli 75%, rahasta valuu ulkomaille. No, mikäs siinä jos valtiolla rahaa piisaa, mutta päättäköön kuntien valtuustot että myllyt rakennetaan kilometrien päähän asutuksesta kitu- ja joutomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se minkä te unohdatte, on se soppeli päästökaupasta. Tai siis kysymys on uusiutuvan energian käyttöönotosta länsimaissa. Joo, ihan hirveän kauheaa. Mutta kun ne muut seuraa perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

LähiTapiola vakuutusyhtiö mukana syvällä tuulivoimabisneksessä rahoittamalla TuuliSaimaan toimintaa. TuuliSaimaa yritti väkisin tulla pilaamaan Manamasalon upeita järvimaisemia voimalasuunnitelmillaan, mutta onneksi vastuulliset kuntapäättäjät ajoivat TuuliSaimaan pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äläkää valittako onhan meillä AAA lukitus jolla saamme lisää velkaa jolla voime tukea ulkomaisia tuulivoima pohatoita,eihän se ole kuin velkaa vaan ei me toisten velkoja aleta maksamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maanomistajien tukiaisia tuulimyllypelloistaan ei kannata kadehtia. Käyttöikänsä lopussa myllyjen purkukulut jäävät myllyfirmojen konkurssien tai muuten vain katoamisen jälkeen maanomistajien huoleksi. Purkukulut ylittävät moninkertaisesti kaikki mahdolliset tukiaiset ja vuokratulot, mitä myllymaista on saatu. Nämä suuret yli 3 megawatin myllyt näyttävät olevan lisäksi paljon lyhytikäisempiä kuin entiset vanhaan hyvään aikaan esim. Hailuotoon 20 vuotta sitten tehdyt, jotka ovat teholtaan kymmenesosan nykyisistä. Nykymyllyt rakennetaan hajoamaan viimeistään syöttötariffin loppuessa.

Maanomistajat ovat avainasemassa tuulivoiman torjunnassa. Heitä pitäisi kannustaa olemaan luovuttamatta maitaan paitsi kertomalla heille mahdollisesti jäävistä siivouskuluista homman jälkipyykkinä, myös mahdollisuudesta osallistua mailleen tehtyjen myllyjen aiheuttamista muista ympäristövahingoista. Maanomistajan kurkkuun päästään kiinni senkin jälkeen, kun myllyfirma on kadonnut rahoineen paratiisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kriisiaikana toimii vain ilman tukia toimiva energiantuotanto.
Olisi jo korkea aika päästä eroon näistä kaikenmaailman tukihimmeleistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (175)

Uutisvirta

15:00
Suomessa vieraileva Iranin ulkoministeri kritisoi USA:ta ja kutsui ydinsopimusta täydelliseksi
14:52
Gran Canarialla evakuoitu jo noin 8 000 ihmistä maastopalon tieltä
14:27
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
14:08
Ylinopeuksia, suojatierikkeitä ja kiinnittämättömiä turvavöitä – poliisin valvonta koulujen lähistöllä johti muun muassa 900 rikesakkoon ja 123 väliaikaiseen ajokieltoon
13:36
Katri Kulmuni saa Pohjois-Pohjanmaan Keskustanaisten tuen puolueen puheenjohtajakisassa
12:45
Iranin ulkoministeri Zarif aloitti neuvottelut ulkoministeri Haaviston kanssa – "Dialogin ylläpitäminen on tärkeää", Haavisto sanoi ennakkoon
12:40
Syöpään sairastunut Sari Essayah sai helpottavia uutisia – hakee jatkokautta tulevana viikonloppuna Oulussa
85
SDP:n Marin puolustaa avaustaan lyhyemmästä työajasta – "Tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta"
69
Työttömyys ei alene haastattelemalla Lukijalta
64
Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät ole mielissään puoluetuen miljoonakorotuksista – Kysyimme puolueilta, miten lisäraha aiotaan käyttää
46
Pappi, toimittaja ja kansanedustaja – kotihoidon tuen puolustaminen sai Pekka Aittakummun toimimaan
45
Ministeri Kiuru torjuu lääkäreiden pakkotyön – kunnille luvassa lisää rahaa hoitojonojen purkuun
42
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
21
Vuokrasopimus päättyy: Areena Oulu voi joutua lopettamaan toimintansa nykymuodossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kainuun maakunnissa kehittyy aamulla ja aamupäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.
Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

No samaa mieltä aloittajan kanssa! Työpaikan vaihdos on käynyt monta kertaa mielessä. 4 vuotta AMK-koulutusta, 3 vuotta ... Lue lisää...
PiiPaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image