Kotimaa

Tut­kin­nan­joh­ta­ja: Turun puukottaja piti itseään Isis-soturina, meinasi ensin hyökätä varusmiehen kimppuun

Ihmiset toivat Turun kauppatorille satoja kynttilöitä puukotusiskun uhrien muistoksi elokuussa. KUVA: MARKKU OJALA
Kotimaa 7.2.2018 13:14 | Päivitetty 7.2.2018 13:55
Kaleva

Turun joukkopuukotuksesta epäilty marokkolaismies on kertonut poliisin esitutkinnassa, että hän pitää itseään terroristijärjestönä tunnetun Isisin soturina ja taistelijana. Asiasta kertoi tutkinnanjohtaja Olli Töyräs Keskusrikospoliisin (KRP) keskiviikkona järjestämässä  tiedotustilaisuudessa. 

Vuonna 1994 syntynyt Abderrahman Bouanane puukotti Turun keskustassa viime elokuussa useita henkilöitä. Kaksi ihmistä kuoli ja kahdeksan loukkaantui iskussa. Haavoittuneiden lisäksi mies yritti puukottaa yhtä henkilöä, joka onnistui väistämään iskut.

Poliisi on tutkinut tapausta kahtena terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhana ja yhdeksänä terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhan yrityksenä. Esitutkinta on nyt valmis.

– Poliisilla on alusta asti tutkinut asiaa kyseisillä nimikkeillä, ja niillä nimikkeillä se siirtyy myös syyteharkintaan, kertoi Töyräs.

Rikoksista epäilty mies oli matkustanut tekopäivän aamuna Kaarinasta Turkuun. Hänellä oli mukanaan tuttavansa kaksi keittiöveistä.

Turkuun päästyään hän vieraili ensin Aurajoen varrella sijaitsevan moskeijan rukoushetkessä, ja siirtyi sen jälkeen Turun tuomiokirkon vieressä sijaitsevaan puistoon. Siellä hän oli ottanut katsekontakstin varusmieheen ja aikonut kohdistaa iskunsa häneen.

– Hän ajatteli, että varusmies on sotilas ja sotilas edustaa luvallista kohdetta, Töyräs kertoi. 

Varusmiehen lähettyville oli kuitenkin tullut muita ihmisiä, minkä seurauksena mies oli  luopunut aikeistaan. Sen sijaan hän oli hypännyt bussiin ja jatkanut matkaansa Turun kauppatorille.

Bouanane on kuulusteluissa myöntänyt puukottaneensa ihmisiä. Hän oli valinnut uhrit sattumanvaraisesti.

Varsinainen teko kesti Töyräksen mukaan "kolme minuuttia ja 465 metriä".

Lounais-Suomen poliisilaitoksen partio otti epäillyn kiinni Brahenkadulla. Kiinnioton yhteydessä toinen partioon kuuluneista poliiseista ampui epäiltyä jalkaan ja toinen käytti etälamautinta. Epäilty piti vielä tuolloin kiinni viimeisestä uhristaan ja uhkasi tätä puukottamisella.

Mies on myöntänyt teot

Poliisin esitutkinnassa on käynyt ilmi, että miehen puhelimesta on löytynyt valokuvia ja videoita Isis-terroristijärjestöstä. Hän on kertonut aloittaneensa Isisiin liittyvään materiaaliin tutustumisen kolme kuukautta ennen puukotuksia.

Tämän hetken tiedon mukaan muilla ihmisillä ei ollut tietoa miehen iskusuunnitelmista. Epäilty puukottaja oli kuitenkin puhunut terroristijärjestöstä myönteiseen sävyyn useille ihmisille. Lisäksi hän oli halunnut näyttää Isis-videoita muillekin ja kertonut pitävänsä järjestön toimintaa oikeana.

Töyräksen mukaan miehen lähipiiri ei ollut hänen kanssaan samoilla linjoilla. He olivat olleet lähinnä kyllästyneitä miehen puheeseen.

– Poliisi on kuulustellut häntä seitsemän kertaa. Keskustelut ovat edenneet asiallisissa merkeissä, Töyräs sanoo.

KRP:n mukaan yhtenä syynä tekemiinsä puukotuksiin epäilty kertoo länsiliittouman tekemät ilmaiskut Syyrian Raqqassa.

Rikoksista epäilty mies oli saanut ennen veritekojaan kielteisen turvapaikkapäätöksen. Töyräksen mukaan tutkinnassa ei ole tullut esiin mitään siihen viittaavaa, että kielteinen päätös olisi toiminut kimmokkeena puukotusiskulle.

Katso lähetys keskiviikon tiedotustilaisuudesta:

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi Turun viime elokuisen joukkopuukotuksen esitutkinnan.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tämä taitaa olla aihe joka on meillä jonkin verran sensuroitu asia, että mitään vapaata mielipiteiden vaihtoa tässä ei voida harjoittaa. Valtamedialla on oma näkemyksensä siitä mikä kommentti kyseiseen aiheeseen on sovelias ja mikä ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitten raukka ymmärtänyt miten Suomi ei ole aktiivisesti toimiva osa tätä Raqqaa pommittanutta "länsiliittoumaa". Suomi on pelkästään muodollisesti ilmoittanut vastustavansa ISILiä ja sen harjoittamaa ihmisvastaista terrorismia.
Erikoista myös miten vaihtoi ns. "laillisen kohteen" eli varusmiehen "laittomampaan" kohteeseen eli siviilipukuiseen naishenkilöön. Miksi?
Näköjään kuka tahansa kelpaa kohteeksi kun on pää pistetty täysin pyörälle erilaisten demagogien toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikohan aika alkaa torjumaan terrorismia maamme rajoilla? Se on myöhäistä jos terroristi pääsee maamme sisälle, niin siinä ollaan terroristin armoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi tapahtumaa kutsua terrori-iskuksi, ei tarvitse piilotella. Eikö terroristilla ollut jokin manifestikin taskussa, milloin se julkistetaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meni tutkimukselta "hieman" pohja pois, kun päätelmänä oli, että kielteinen turvapaikkapäätös ja palautus Marokkoon ei vaikuttanut tapaukseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittomasti Suomessa olevat eli kielteisen päätökjsen saaneet tiukempaan valvontaan ja nopeasti maasta pois. Meidän turvallisuutemme takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu
Viesti poistettu

Ruotsissa myös karkotuspäätöksen saanut eritrealainen puukotti hengiltä kaksi huonekalukaupassa. Välitön säilöönotto kielteisen päätöksen saaneille estäisi em. ikävät tapahtumat. Mikähän siinä on niin vaikea tajuta ja toteuttaa? Pieni naapurimme Viro toimii tässäkin oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, eihän tässä nyt kysessä ollut hänen kuvitelmansa soturista olemisena. Ainkin minun ajatuksen kulun mukaan hän oli ISIS taistelija. Vai millä kriteerillä määrittellään että kuka "vain kuvittelee" olevansa soturi ja kuka sitten on soturi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image