Kotimaa

Tut­ki­mus­joh­ta­jan mukaan työllisyyttä voi lisätä vain 30 000:llä – professori huolestui arviosta: "Olemme lähellä inflaatiota"

Asiantuntijoiden mukaan työttömyyden hurja väheneminen ja työvoimapula uhkaavat talouden kasvua Suomessa. Työntekijät voivat vaatia lisää palkkaa ja se taas heikentää yritysten tuottavuutta. KUVA: Pekka Aho
Kotimaa 9.2.2018 16:22
Jaana Mattila

Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen arvioi, että, että liika työllistyminen uhkaa talouden kasvua. Taloustieteen professorin mukaan Suomi olisi tällöin lähellä inflaatiota.

Taloustieteen professori Hannu Piekkola Vaasan yliopistosta huolestuu kuullessaan ministeriön tutkimusjohtajan arvion työllisten määrästä.

Tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä totesi perjantaina Lännen Medialle, että Suomessa on varaa lisätä työllisyyttä vain reilut 30 000 henkilöä.

Sen jälkeen aletaan törmätä rakenteellisen työttömyyden rajaan, mikä tarkoittaa, että työvoimasta alkaa palkkakilpailu sekä yleinen kustannusinflaatio. Talouden kasvu hiipuu siihen.

Piekkolasta arvio kuulostaa pieneltä luvulta.

– 30 000 tulee tänä vuonna eikä varmaan riitäkään. Olemme lähellä inflaatiota, jos se pitää paikkaansa.

Palkkavaatimukset voivat kasvaa

Piekkolan mukaan on tiedossa, että suomalaiset yritykset ovat monen vuoden ajan investoineet vain vähän. Tuotannon lisäämiseksi investointeja pitää lisätä.

– Tänä vuonna oletetaan, että investoinnit kasvavat. Ne vaativat myös osaavaa työvoimaa.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kertoi aiemmin tällä viikolla Lännen Medialle, että osaavan työvoiman puute on jo ykkösongelma joka viidelle liiton 16 000 jäsenyrityksestä. Se uhkaa käynnistynyttä talouden kasvua.

Piekkolan mukaan on mahdollista, että työmarkkinoille syntyy tilanne, jossa palkansaajat voivat kasvattaa palkkavaatimuksiaan. Ammattiliitoille työttömyysaste on yksi neuvotteluvaltti.

– Tällä hetkellä ihmiset eivät pelkää työpaikan menetystä. Palkkavaatimukset ovat ihan toista kuin vuosi sitten, kun kaikki pelkäsivät irtisanomisia.

Tarvittaessa työvoimaa ulkomailta

Työmarkkinoiden rakenne vaikuttaa myös yritysten tuottavuuteen. Jos hyvää työvoimaa ei löydy tai yritykset joutuvat maksamaan siitä "liikaa", yritysten tuottavuus heikkenee ja talouden kasvu hiipuu.

Piekkola uskoo, että siinä tapauksessa apuja saadaan työperäisestä maahanmuutosta.

– Silloin kun Suomesta loppuu työvoima, väkeä alkaa tulla ulkomailta.

Avain yrityksen menestymiseen ja maailmalla pärjäämiseen on hänen mukaansa koulutettu työvoima. Suomalaisten palkkoja hän ei pidä ollenkaan niin korkeina muihin maihin verrattuna, päinvastoin.

Piekkola huomauttaa, että tuotantoa on alkanut valua jo takaisin Suomeen Aasian maista. Kuljetuskustannukset tulevat siellä kalliiksi ja robotisaatio alentaa Suomessa työvoimakustannuksia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Nyt on sitten todettu oikein akateemisesti, että työllistämisasiat, työttömyys ja työllisyys ovat täyttä pelleilyä, mitä ei ole tarkoituskaan saada asianmukaiseen järjestykseen. Ulkomaan velkaa on otettu miljardi tolkulla, ja samaan aikaan täällä on porukaa, jotka kituuttavat nälkärajalla, toimeentulo tuen varassa ja leipäjonoissa, jotka eivät kuulemma kuulu sivistysvaltion olemukseen. Kansa on jakautunut yhä syvemmin niihin joilla on ylen määrin, ja niihin joilla ei ole mitään. Tuo ylenmäärin tarkoittaa myös lainarahaa, jota pätemisen haluiset, mutta aivottomat haluavat kahmia itselleen vain elintasolla pröystäilyä varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen kulutustavarateollisuus on järkyttävää raaka-aineitten ja resurssien tuhlausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sitten mykkänen aikoo, että otetaan 30000kintiöpakolaista liisää, työttömiksikö? miksei voitaisi hoitaa pois alta leipäjonot, hoitamattomat vanhukset ja sairaat. vaii tuodaanko suomeen filippiinien sairaanhoitaja näiden irakilaissotilaiden vastapainoksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on menossa kymmenes vuosi lähes nollakorolla. Miksihän tässä pelätään inflaatiota? Ylisuurten asuntolainojenko takia? Nämä kaikenlaiset turun dosentit alkaa pikkuhiljaa ottamaan pattiin. Millä ihmeellä yritykset saavat kasvua jos ei saa palkata lisää työvoimaa? No tuottavuuden kasvulla tietenkin! Mitenkähän tuottavuutta kasvatetaan palvelusektorilla? Pitänee kysyä näiltä dosenteilta. Sipilä on varmaankin kuunnellut näitä kun virittivät lumekikyn ja lumeaktivointimallin. On aika tylyä mutta palvelusektori ei kasva ilman lisätyövoimaa. Tottahan kaikki voivat mennä töihin satamiin, mutta ikävä kyllä sinne ei pääse kuin työntekijöiden sukulaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkäpä vihdoin alkaa syntyä realismia asuntotilanteeseen kun ihmiset ymmärtävät korkojen merkityksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli työttömien määrä pitää pysyä tarpeeksi suurena, jotta talous toimii ja meillä ei ole enään juuri varaa lisätä työssä käyvien määrä. Tähän paras lääke on, että perutaan aktiivimalli pikimmiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimalli ei työllistä, mutta se leikkaa työttömyysmenoja ja saa tilastoja kauniimmaksi. Siksi hallitus sen halusi, eikä työllistämisen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ruotsikin ottui silloin työvoimaa kun se kipeästi tarvi tehtaisiin työläisiä mutta se aika on ohi jo ajat sitten suomessa ei ole myöskään töitä ammattitaidottomille että koulutus pitää olla ja osaaja pitää olla ja toisilla on ikä esteenä vaikka osaamista olisikin ja sitten se palkka kun ei ole korkea ei ole motivaatiota kun se ei paljon lyö leiville kuin vain vaivannäön niin ei ilmaiseksi kukaan halua tehdä työtä ja kaikki kulut kun laskee niin esim matkat maksaa jos saa työpaikasta etuuksia esim vaate ja lääke ja autoedun ja palkan niin sen suuruus motivoi ja työn mielekkyys on a ja o siinä vähän esimerkkejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me tarvitsemme nopeasti uusia professoreita. Onko sosialismi ja globalismi sotkeneet aivot näiltä kalkkiksilta jo siihen pisteeseen, että ne pokkana meille kertovat kuinka meistä kaikki eivät saa mennä töihin tai muuten homma romahtaa. No antaa romahtaa sellainen sosialistinen virkamiesmötky. Sehän se siinä romahtaisi, että kun kaikki menee töihin, niin virkamiehet eivät enää voisi perustella omaa tärkeyttään ja heistä tulisi uusi työttömien massa. Olisiko se siinä sitten suunnitelma joka professorille kelpaisi? Eli kansa töihin ja virkamiehet työttömäksi? Joko se sitten pysyisi tuo laskukaava balansissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyiset rofessorit tuuraamaan työttömiä.Tarpeellisnen määrä työttömiä saadaan nostamalla eläkeikää.Ruotsissa on työllisyys paljon huonommin siellä maahan muuttajatki joutuu töihin .Suomessa on väestöryhmiä mitkä pääsee 21 v eläkkeelle.Ruotsissa käydessäni olen nähny liikuntavammasia töissä ja hyvin suoriutu tehtävistään.Ruotsin talouskasvu on ollu pitkään lus merkkinen.Työtilaisuuksien määrä ei ole vakio siihe vaikuttaa mikä on veroaste,osataako tuottaa tuotteita millä on kysyntää ja jätetäänkö tekemättä tuotteet millä ei ole kysyntää.Turha tai tarpeeton tekeminen maksaa ja se pitää kustantaa tuottavaa työtä tekemällä.Yhteiskunnan ylläpitävien lisää palkaa pyytäessä huomioida työn tuottavuuden kasvu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokuu se sanoi joskus, että työttömiä pitää olla ja silti niitä hyljeksitään. Antakaa työttömillekin kunnollinen päiväraha, että tuntevat olevansa suomen kansalaisia, eivät he ole mitään kerjäläisiä, joita pitää kohdella niin ala-arvoisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi meillä on ay-liike ja heidän sponsoroima sdp jotka pitää huolen että työllisyys ei nouse liikaa. Ja mikä parasta em. porukat saa mellastaa taloden kanssa miten haluaa esim. vuokra-asunto markkinoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EK on ainut taho joka yrittää pitää suomea kasvu-uralla. Kaikki muut syövät toisten tienaamaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä rakennuspuolella on opittu siihen että kaikkia ei voida työllistää koska lopuilla ei ole enää pienintäkään osaamista, eikä työmoraalia, työkuria ja vastuuta ym materiaalit menee pilalle joka tulee kalliiksi . Esimerkiksi piti olla hyvä kirvesmies jonka otin töihin piti laittaa levyvillat ylä pohjaan. Mies teki toista vkoa hommia ja menin katsomaan kun ei tullut valmista villojen välissä oli viidensentirako ja ne oli nakottu miten sattuu paikoilleen. Kun sanoin sopimuksen irti hän tuli vielä uhkailemaan että tällaista. Työn valvojakin piti olla mutta ei ollut kuulemma ehtinyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus alistaa näitä Yrityksen Tuotannolisista ja Taloudellisista syistä irtisanottuja, aivan kuin se olisi Kaikkien Työttömien vika että on potkittu Työttömäksi? Hallituksen pitäisi keskittyä luomaan Uusia työpaikkoja kannustamalla Yrityksiä eikä Pakottamalla Työttömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus tarvitsisi itseensä kohdistuvan aktiivimallin.
Mitä on tehty suurtyöttömyyden Suomessa työpaikkojen luomiseksi, jotta työttömille olisi mitä hakea?
Ei mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiat ovat itse asiassa vielä hullummin. Velkarahaa on poltettu miljardeja tarpeettomiin tai haitallisiin yritystukiin sekä Terrafamen kaltaisiin hankkeisiin. Viivan alla oleva tulos on negatiivinen. Näillä näytöillä arvioin itse hallituksen pitkäaikaistouhoiksi, ja ratkaisun löytyvän asiantuntijoiden saamisesta heidän tilalleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

88
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
53
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
49
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
39
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
37
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
33
Metsokankaan koulun erityisryhmien taksikyydeistä tuli iso harmi: Lapset myöhässä, vanhemmat kyydittäjinä – ongelmat jatkuivat tiistaiaamunakin
33
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image