Kotimaa

Tutkimus: Valtaosalla kil­pa­ra­vi­he­vo­sis­ta löytyi suun vaurioita kuolainten alueella

Kuolainten aiheuttamat vauriot jäävät helposti havaitsematta. Arkistokuva.
Kotimaa 16.7.2019 9:27
Kaleva

Yli 80 prosentilla tarkastetuista ravihevosista löytyi suusta kuolainten vaikutusalueelta vaurioita kilpailun jälkeen. Tutkimuksen tekivät Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta ja Suomen Hippos.

Kuolainten aiheuttamat vauriot jäävät helposti havaitsematta, sillä ne eivät näy ulospäin.

– Kuolaimiin liittyvät pehmytkudosvauriot ovat yleisiä huolia hevosmaailmassa, mutta niitä ei ole aiemmin selvitetty ravureilta Suomessa, kertoo tohtorikoulutettava, eläinlääkäri Kati Tuomola Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimusta varten tarkastettiin 261 satunnaisesti valittua 3–15-vuotiasta hevosta. Hevosia oli 115 lähdöstä kymmenessä eri ravikilpailussa neljällä länsisuomalaisella raviradalla.

Hevosista 78 oli suomenhevosia, 151 lämminverisiä ja 32 poneja. Kukin hevonen tarkastettiin vain kerran tutkimuksen aikana.

261:stä tutkitusta hevosesta 84 prosentilla oli vammoja kuolainten alueella.Tutkimuksessa tehdyn luokituksen mukaan vauriot olivat 21 prosentilla hevosista lieviä, 43 prosentilla kohtalaisia ja 20 prosentilla vakavia.

Verensekaista sylkeä havaittiin kahdella prosentilla hevosista suun ulkopuolella, ja tämän lisäksi verta oli kuolaimissa viidellä prosentilla.

Verensekainen sylki on merkki, jota raveja valvova eläinlääkäri tarkastaa rutiininomaisesti.

Jos verta havaitaan ennen lähtöä, hevonen tarkastetaan ja tarvittaessa poistetaan lähdöstä Hippoksen ohjeistuksen mukaan.

Jos verta havaitaan lähdön jälkeen, hevonen tarkastetaan ja hevoselle voidaan määrätä määräaikainen kilpailukielto sekä eläinlääkärin tarkastus ennen seuraavaa kilpailuun ilmoittamista.

– Suun kunnon tarkasteluun tarvitaan otsalamppu ja ripeyttä, mutta muuten toimenpide on kohtuullisen helppo tehdä. Suun tarkastamiseen menee aikaa vain pari minuuttia. Hevosen hoitaja tai valmentaja voisi sen tehdä osana viikoittaisia hevosenhoitorutiinejaan, Tuomola kertoo.

MAINOS

Kommentoi

Voi että nämä välinpitämättömät ihmiset aiheuttaa hevosille tuskaa.
Miettikääpä kerrankin millainen olisi oma suun tilanne kun on haavoja suupielissä ja pitäis syödä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin monella on rakkoja tai aftoja suussa ja syödä pitää. Pitäisi varmaan katsoa myös maratoonarin jalkoja maalissa ja nyrkkeilijän naamaa kanveesissa myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko mahdollista kehittää sellaiset kuolaimet, jotka ei olisi lainkaan suussa. Pään alueelle remmit, joita suitsilla ohjaillaan. Jos lähdetään varsasta liikkeelle, ne oppivat asian oitis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa kumma että vammoja tullee, kun kuskin selekä maata viistää, kun koittaa saaha hevosen hallintaansa. Näin siis raveissa nähtyä 😨

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastuullinen hevosenomistaja kyllä tarkastaa ja huolehtii, että hevosen suu on kunnossa. Ikävä kyllä välinpitämättömyyttä on paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:25
Seutukaupungit iloitsevat, maakuntien keskuskaupungeissa ehdotus siirtää rahanjaon painopistettä huolestuttaa – Oulu toivoo aluekehitysrahojen säilyvän nykyisellä tasolla
18:00
Kannuksen karhuhyökkäys on tyyppiesimerkki, mutta tapaukset ylipäätään ovat harvinaisia – "Saat helpommin lottovoiton kuin karhun kimppuusi"
17:49
Elinkautisen tiukentaminen edelleen oikeusministeriössä mietittävänä – selvitystehtävä laajeni kesällä hallitusohjelman kirjauksen myötä
17:00
"Kusi ja potki, mutta opetti paljon" – Lapin ensimmäisissä lämminverisissä riitti luonnevikaisia ja loppuunajettuja, mutta niistä alkoi ravien uusi aika Tilaajille
16:41
Kommentti: Vasta Macronin tviitti räjäytti pankin Amazon-kannanotoissa – näin ei olisi pitänyt olla, sillä helvetintuli on raivonnut viikkotolkulla
16:06
Heijastuvatko Brasilian sademetsien maastopalot ja mahdollinen kauppasopimuksen hyllytys suomalaisen kahvikupilliseen? – Näin vastaa Paulig
15:56
Sotkamossa on liikkeellä haavoittunut karhu – "Väistää ihmistä, jos sitä ei uhata"
114
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
98
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä
59
Kahden naisen epäillään varastaneen pankkikortteja palvelutalon asukkailta Oulussa – varkaat saivat saaliikseen useita tuhansia euroja
53
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon
45
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
43
Iin IlmastoAreenalle tultiin pohtimaan kestäviä ilmastoratkaisuja sadesäästä huolimatta – "Paljon on muuttunut meidän aikanamme, ilmaston tilanne huonoon suuntaan, mutta ihmisten käytös parempaan"
38
Latitude 66 -kaivosyhtiö aikoo etsiä teknologiamineraaleja Lapista – yli 2000 neliökilometrin alue levittäytyy Rovaniemelle, Tervolaan, Ranualle ja Kemijärvelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Työvoimapula on vaivannut Suomessa jo vuosikymmeniä! Ei tuo mitään uutta ole! Lue lisää...
Työvoimapula jyllää!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image