Kotimaa

Tutkimus: Suomalaiset ovat lähes maailman huonoimpia asettumaan toisen ihmisen asemaan

Mitä punaisempi maa kartalla on, sitä empaattisemmiksi asukkaat paljastuivat yhdysvaltalaistutkimuksessa.
Kotimaa 14.10.2016 20:45
Henripekka Kallio

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan suomalaiset kuuluvat maailman vähiten empaattisiin kansakuntiin. Empatia tarkoittaa jokapäiväisessä elämässä tarvittavaa kykyä asettua toisen ihmisen asemaan ja ymmärtää tämän tunteita ja näkökulmia.

Psykologian tutkijat kolmesta yhdysvaltalaisesta yliopistosta kartoittivat empatiaa verkkokyselyillä ympäri maailmaa. Vastaajia kertyi yli 100 000. Tutkimukseen otettiin mukaan 63 valtiota, joista saatiin riittävän suuri määrä vastauksia. Tutkijoiden mukaan kyseessä on ensimmäinen yritys kartoittaa empatiaa maailmanlaajuisesti valtioiden tasolla.

Tutkimuksen mukaan maailman empaattisimpia maita ovat Ecuador, Saudi-Arabia ja Peru. Kymmenen kärkeen yltävät myös Tanska, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Etelä-Korea, Yhdysvallat, Taiwan, Costa Rica ja Kuwait.

Maailman vähiten empaattisimmaksi maaksi paljastui Liettua, jonka jälkeen huonoimmat empatiapisteet saivat Venezuela, Viro, Puola ja Bulgaria. Suomi sai 63 maan vertailussa kuudenneksi kehnoimmat empatiapisteet.Tutkijoiden mukaan heidän tutkimusaineistonsa osoittaa, että empaattisuus on yhteydessä ihmisten hyvään itsetuntoon ja myönteiseen käsitykseen omasta hyvinvoinnistaan.

Empaattiset ihmiset ovat tutkijoiden mukaan taipuvaisia kiltteyteen, huomaavaisuuteen, myötätuntoisuuteen ja anteliaisuuteen. He ovat usein herkkätunteisia, mutta luotettavia, järjestelmällisiä ja vastuuntuntoisia.

Tutkimuksen mukaan empaattiset ihmiset suhtautuivat keskimääräistä myönteisemmin vapaaehtoistyöhön ja muiden auttamiseen, mutta tutkijoiden yllätykseksi vastaajien alttius rahan lahjoittamiseen ei korreloinut empatian kanssa.

Yhteisöllisissä maissa vastaajille kertyi enemmän empatiapisteitä kuin yksilöllisyyttä korostavissa maissa. Tutkijoiden mukaan tämä saattaa selittyä esimerkiksi lasten kasvatuksella. Esimerkiksi Aasian maissa lapsia on opetettu pelkäämään yksinäisyyttä ja eristäytymistä, kun taas länsimaissa vanhemmat saattavat korostavat lapsilleen itsenäisyyden ja erottautumisen hyötyjä.

Tutkimusartikkeli julkaistiin tiedelehdessä Journal of Cross-Cultural Psychology.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (258)

Liekö sattumaa vai ei, mutta vähiten empaattisia näyttävät olevan Suomen ohella Puola, Tsekinmaa, Slovakia ja Romania, eli Euroopassa idän ja lännen välissä maat, joiden yli on vuorotellen marssinut itäinen tai läntinen imperiumi. Ole siinä empaattinen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tämä tuhansien murheelisten laulujen maa. joka tuhansiin järviin juosta saa. Katajainen kansa,jonka itsesäälin määrää." - Eppu Normaali

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MInäMulleHetiNyt!!! Tämä ilmiö on tullut tuttuakin tutummaksi. Ei haluta ottaa kantaa, ei tueta ihmistä, ei anneta kahta tuntia viikosta toisen auttamiseen, ei kuunnella, eikä kanneta vastuuta. Lista on loputon.......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulen, että suomalaisten empaattisuutta manipuloidaan lääketieteellisin keinoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku tässä jenkkitutkimuksessa epäilyttää. Jenkit teetättänyt tutkimuksen ja jenkit ovat empatian kärjessä (ainakin jenkit osaavat hyvin feikata iloisuuttaan ja tuttavallisuuttaan, miksei näennäistä empatiaakin). Ja miksi melkein koko Afrikka on ihan harmaa, mitä se tarkoittaa, ei osallistunut ollenkaan tutkimukseen? Onkohan kauhean validi joukko-otanta? Jos tutkimukseen vastasi vain n. 100 000 ihmistä ja tutkimusmaita oli yhteensä 63 "...joista saatiin riittävän suuri määrä vastauksia" (mitä ikinä tarkoittaakaan. Minulle riittävä määrä puuroa on kulhollinen, toiselle riittää vasta 2 lautasellista). Jokainen voi ynnäillä, että kuinka monta suomalaista tuohon tutkimukseen lopulta osallistui, kun Suomessa muutenkin vain 5milj asukasta.

Ehkäpä ensin pitäisi tutkia, miten empatiaa osoitetaan eri kulttuureissa. Suomalaiset osoittavat kunnioituksensa ja kohteliaisuutensa jättämällä toisen rauhaan ja antamalla yksityistä tilaa. Jossain muissa kultuureissa taas kohteliaisuutta on nimenomaan toisen lähelle tuleminen ja suomalaista ärsyttävä small talk tuntemattomille. Näistä eleistä ja tavoista päätellään usein tätä empatiaa, joten voisiko olla mahdollista, että tässä tutkimuksessa ei olla huomioitu kulttuurisia eroja tekijöinä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heheheh... Kaikenlaista skeidatutkimusta sitä Kalevakin julkaisee. Ei suomi varmaan maailman empaattisin kansa ole mutta että listan kärjessä olevat maat tiputtavat tutkimukselta pohjan pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen tunnistaa aidon epäaidosta koska olemmehan tunnestusti rehtiä kansaa. Miksipä siis antaa huijata itseään ja osoittaa ymmärrystä huijareille? Tunnetusti Usa on suurimmalta osin tyhmää kansaa ja sielä jos missä myös tekohymy ja suuri eleinen huomion hakuisuus on opittu taito. Empatia on erilaista eri maissa ja tuskin Suomessa kukaan lähtee teennäisen valittajan mukaan silittämään päätä ja antamaan huomiota. Voiko epäaitoihin huomionhakuisuuksiin ilmaistu empatia lopulta olla aitoa? Voiko tämän jenkki kulttuurin jäsen enää oikeasti tunnistaa aidon empatian epäaidosta ja vieläpä mitata empatiaa kulttuurieroista riippumatta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset ovat liian rehellisiä ja tietämättömiä, siksipä näissä käy huonosti kun muut käyttäytyvät kuin maailmanpelastajat kun tentataan. Toimet onkin vähän eri juttuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen todellakin huomaa hallituksen toimista. Esim. sipilä on ohjannut sipilälle osoitetut "köyhien valituskirjeet" toiselle edustajalle. Ei sippilää kiinnosta millaista tuhoa itse saa aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tutkimuksen mukaan maailman empaattisimpia maita ovat Ecuador, Saudi-Arabia ja Peru."

Mikään noista maista ei kylläkään erityisesti houkuttele yhteiskuntana eikä kulttuurina. Voimme siis päätellä että hyvän elämän kannalta valtionsa muodostavien empatiakyvyllä ei ole juurikaan tekemistä sen kanssa, miten hyvin maassa noudatetaan ihmisoikeuksia tai pidetään huolta muista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu yhtä suunnitellulta kuin tutkimus, jossa selvitettiin, onko kadun puolella kovempi melu kuin pihan puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hyvin ilmaistu!Näennäiseen empatiaan kykenee kuka tahansa ja valitettavasti sitä harrastetaan useissa maissa ihan silkassa hyötytarkoituksessa.Jollain on varmaan kiepsahtanut tilasto-ohjelmassa numerot ja tulokset ylösalaisin kun tällaista liirumlaarumia laskettelee.Poikkikulttuurinen psykologia sisältää varmasti niin järkyttävän määrän dataa ettei siitä voi mitään järkeviä johtopäätöksiä viisainkaan tutkijaporukka vetää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen on empaattinen vain silloin, tietäessään saamasta hyödystä. Yhteen aikaan puhuttiin, että mitenkä sitä, tai tätä voisi hyödyntää. Todellinen empaattisuus on sydämen asia, jota ei osteta, vaan se on syntymälahja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Empatia ei ole syntymälahja. Empatia on kuuntelemisen taidon kanssa tärkein sosiaalinen taito, joka opitaan, tai sitten ei opita. Vanhempien tehtävänä on opettaa lapsille sosiaalisia taitoja, tai kuten Suomessa voi sanoa, pitäisi opettaa. Vanhemmat joilla ei ole sosiaalisia taitoja, eivät tietenkään voi opettaa näitä taitoja, kun heillä itsellään ei niitä ole. Ja huom. sosiaalisuus on synnynnäinen temperamenttipiirre, joka on aivan eri asia, kuin sosiaaliset taidot. Tutkimus pitää täysin paikkansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kommentti ja tärkeää ymmärtää. Tästä on kiinni mm. se paljon puhuttu Suomen kyvyttömyys teknisesti huippuluokkaa olevien tuotteiden myyntiin ja markkinointiin. Kun riittävän korkealla koulutuksessa ei ymmärretä, että sosiaalisia taitoja on pakko opettaa muun maailman huippujen tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärässä olet. Mitkä tutkimukset? Esm: Jos ihminen joka on perinyt vanhemmiltaan narsistisen luonteen, ei opi, eikä kasva empaattisuuteen, vaikka kuinka päähän takoisi. Oppii vain oman itsensä empatiaa, muista piittaamatta. Minkä saa syntymälahjana, sen myös omistaa, ja siihen kasvaa elämän aikana. Mainitsit, että jos vanhemmilla ei ole sosiaalisia taitoja". Siinähän sinä jo sen sanoit. Sivistykseen kuuluvia taitoja opitaan, mutta se ei ole empatiaa. Jos ei ole sitä lahjaa perintönä saanut, niin sitä ei taota päähänkään, vaikka kuinka yrittäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä! Me suomalaiset emme tosiaankaan voi tuntea myötätuntoa miehittäjäämme, Venäjää kohtaan! Anteliaita hyökkääjää kohtaan tosin olimme, kun maksoimme tuolle reppanalle hyökkääjälle kaiken minkä rikkoivat metsissämme kompuroidessaan mm tuolla Raatteen suunnalla js Ihantalassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika mielenkiintoinen juttu! Tutkimusmenetelmistä ei tietenkään näy mitään... Vertasin meitä ruotsalaisiin, jotka näyttivät olevan astetta empaattisempia. Heillä taitaa olla parempi itsetunto, joten ainakin tuohonitsetunto-asiaas voisi vähän uskoakin. Onneksi omassa lähipiirissä on löytynyt empatiaa riittävästi! Suhteessa ulkomaalaisiin tutkimus ehkä lähestyy totuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (258)

Uutisvirta

114
Kysyimme: Miksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta lentää Ranskaan?
56
Pihlajalinnan paniikkireaktio – Suomen tärkeimmät kaupungit ovat syyllistyneet ”roskien” lakaisuun Lukijalta
45
HS-gallup: Perussuomalaiset nousussa ja vihreät laskussa – mutta mikä on suurin puolue?
45
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
42
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
31
Saksan liittopresidentti vierailee puolisoineen keskiviikkona Oulussa – "Sen tason vierailu, että odotetaan isoa näkyvyyttä Saksan päässä"
30
Terveydenhuollon henkilökunta on saamassa poliisivaltuuksia – ambulanssihenkilökunta pelkää työturvallisuutensa puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola ja Rovaniemi lounaistuuli on huomenna voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Näytä minulle yksikin suomalainen köyhä. Verrataan häntä maailman keskivertokansalaiseen. Mitä huomaamme? Suomalainen ... Lue lisää...
Oikea mittakaava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image