Kotimaa

Tutkimus: Suomalaiset ovat lähes maailman huonoimpia asettumaan toisen ihmisen asemaan

Mitä punaisempi maa kartalla on, sitä empaattisemmiksi asukkaat paljastuivat yhdysvaltalaistutkimuksessa.
Kotimaa 14.10.2016 20:45
Henripekka Kallio

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan suomalaiset kuuluvat maailman vähiten empaattisiin kansakuntiin. Empatia tarkoittaa jokapäiväisessä elämässä tarvittavaa kykyä asettua toisen ihmisen asemaan ja ymmärtää tämän tunteita ja näkökulmia.

Psykologian tutkijat kolmesta yhdysvaltalaisesta yliopistosta kartoittivat empatiaa verkkokyselyillä ympäri maailmaa. Vastaajia kertyi yli 100 000. Tutkimukseen otettiin mukaan 63 valtiota, joista saatiin riittävän suuri määrä vastauksia. Tutkijoiden mukaan kyseessä on ensimmäinen yritys kartoittaa empatiaa maailmanlaajuisesti valtioiden tasolla.

Tutkimuksen mukaan maailman empaattisimpia maita ovat Ecuador, Saudi-Arabia ja Peru. Kymmenen kärkeen yltävät myös Tanska, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Etelä-Korea, Yhdysvallat, Taiwan, Costa Rica ja Kuwait.

Maailman vähiten empaattisimmaksi maaksi paljastui Liettua, jonka jälkeen huonoimmat empatiapisteet saivat Venezuela, Viro, Puola ja Bulgaria. Suomi sai 63 maan vertailussa kuudenneksi kehnoimmat empatiapisteet.Tutkijoiden mukaan heidän tutkimusaineistonsa osoittaa, että empaattisuus on yhteydessä ihmisten hyvään itsetuntoon ja myönteiseen käsitykseen omasta hyvinvoinnistaan.

Empaattiset ihmiset ovat tutkijoiden mukaan taipuvaisia kiltteyteen, huomaavaisuuteen, myötätuntoisuuteen ja anteliaisuuteen. He ovat usein herkkätunteisia, mutta luotettavia, järjestelmällisiä ja vastuuntuntoisia.

Tutkimuksen mukaan empaattiset ihmiset suhtautuivat keskimääräistä myönteisemmin vapaaehtoistyöhön ja muiden auttamiseen, mutta tutkijoiden yllätykseksi vastaajien alttius rahan lahjoittamiseen ei korreloinut empatian kanssa.

Yhteisöllisissä maissa vastaajille kertyi enemmän empatiapisteitä kuin yksilöllisyyttä korostavissa maissa. Tutkijoiden mukaan tämä saattaa selittyä esimerkiksi lasten kasvatuksella. Esimerkiksi Aasian maissa lapsia on opetettu pelkäämään yksinäisyyttä ja eristäytymistä, kun taas länsimaissa vanhemmat saattavat korostavat lapsilleen itsenäisyyden ja erottautumisen hyötyjä.

Tutkimusartikkeli julkaistiin tiedelehdessä Journal of Cross-Cultural Psychology.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (288)

Amerikkalaistutkimus? Ja yllättäen USA:ssa tässä suhteessa menee "parhaitten"? Sallikaa minun nauraa!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitänee paikkansa. Suomessa yhteiskunta on hyvin nopeasti kehittynyt sekä koulutuksessa että aineellisessa elintasossa. Nopea eteneminen on tehnyt meistä ravihevosia, jotka eivät sivuilleen vilkuile. Kanssaihmiset koetaan kilpailijoina ja omaa eloa verrataan koko ajan muihin. Empatian puute on toisaalta ristiriitainen "saavutus" onnellisuuskisassa menestymisen kanssa. Ehkä vahingonilo ja illuusio omasta paremmuudesta tekee suomaliset onnellisiksi. Elämää pitäisi oppia arvottamaan numeroitten lisäksi myös henkisen hyvinvoinnin sureilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Historiassa alistettu kansa, joka on tottunut asettamaan odotukset tulevaan kateuden ajamana. Kiitollisuus jää toiseksi. Kaikki pohjimmiltaan pyrkivät alisteisen uhrin orjamoraalista, "kiusaamisen" oikeuttavaan herramoraalin piiriin.

Kahtiajakautumisen aste on syvä. Tämä näkyy myös isosti yhteiskunnallisella tasolla. On vain voima ja vastavoima, vailla symbioottisen suhteen, koherenssin tai synteesin ymmärrystä. Pelkästään varmuutta huokuvia oikeassaolijoita, jotka ajavat yhteiskunnan lopulta totalitarismiin ideologioidensa kahlitsemina.

Vilpitön toive uusille sukupolville korjaamisliikkeiden puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa tieteellisyys nin tai näin tulos tuntuu oikean suuntaiselta. Olemme tosiaan epäempaattisia. Näillä keskustelupalstoilla tylytetää milloin ketäkin, aina löytyy lyötäviä, kalautetaan sanan säilällä oikein kunnolla, herroja ja narreja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän sen nimenomaan pitää ollakkin.Ei suomalaisten ketään tarvitse auttaakaan.Emme ole kiitollisuudenvelassa millekkään maalle.Hoidetaan me suomalaiset omat asiamme vaan eikä puututa muiden maiden ongelmiin,säästyy nimittäin sievoinen summa rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Empatia ei kuulu millään tavalla kiitollisuuden velkaan,,,eikä smoltolkiin,,
Minusta empatia on pyyteetöntä auttamista, toisen huomioonottamista, jne nimenomaan pyyteetöntä toimintaa,, ei ajatella,, kun teen tämän saan jotain vastineeksi,,,,
Tuntuu ikävä kyllä myös siltä, että monet eivät edes tiedä mitä sana empatia tarkoittaa,,, ja tämä jopa hirvittää minua ainakin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä kyllä tutkimustulos on helppo uskoa. Suomalaiset ovat hyvin vahvasti epäempaattisia. Suomalaisilla on lisäksi halu aiheuttaa haittaa toiselle ihmiselle ja tällainen vietti on todella epärationaalinen. Suomalaisessa yhdistyy ilkeys ja pelkurimaisuus, suomalainen ei mielellään auta. Suomalainen ei halua tervehtiä eikä olla kohtelias. Kuinka usein kuulette: "Olkaa hyvä, menkää te ensin" Ilmeisesti yksi syy tähän kaikkeen on suomalainen kansantauti: Olematon itsetunto ja itseluottamuksen puute. Siinä on mausteena mukana epäkohtelias, töksö ja karkea käytös. Olen puhunut lapsilleni että tähän takapajuiseen maahan ei kannata jäädä ja itse odotan että pääsen vihdoin ihmisten ilmoille. Jos joku ihmettelee miksi ylipäätään olen täällä, syynä on alunperin työ. Ainoa valopilkku on se, että nuorempi sukupolvi on nykysuomalaista paljon parempi. Lasken paljon sukupolvi Z:n varaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi menossa huonoon suuntaan. Pitäisi ymmärtää kansainvälisyyden tärkeys. Kaupassa ja muussa yhteistyössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri syy Suomalaiseen empatian puutteeseen ja kansantauteihin on muiden pakkomielle hyväksikäyttää sitä vähääkin mitä meillä on tarjota.
Tällöin rehellinen suomalainen muuttuu katkeraksi, ja rehellisyys töykeäksi tokaisuksi kun suomalainen sanoo että nuo ovat varkaita ja laiskoja. Tämä juontaa juuret aikaisempiin kokemuksiin k.o porukasta jotka olivat laiskoja ja varastivat suomalaisilta jotka tarjoutuivat auttamaan.

Näin sanoo milleniaali joka joutunut kärsimään toisten milleniaalien käsissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän kyllä huomaa helposti ilman erityisiä tutkimuksia. Riittää kun on tekemisissä suomalaisten kanssa päivittäin ja huomaa useimpien kohdalla saman tilannetajuttomuuden ja tunnevammaisuuden toistuvan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liekö sattumaa vai ei, mutta vähiten empaattisia näyttävät olevan Suomen ohella Puola, Tsekinmaa, Slovakia ja Romania, eli Euroopassa idän ja lännen välissä maat, joiden yli on vuorotellen marssinut itäinen tai läntinen imperiumi. Ole siinä empaattinen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus vaihtui jo puoli vuotta sitten, puhut Sipilän hallituksesta. Nykyinen on erittäin empaattinen ja sitä ei oppositio epäempaattisuudessaan siedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et taida olla järin sisällä politiikassa. Edellinen hallitus eli Sipilän hallitus siivosi Kok+Sdp ym. hallituksen jälkiä. Nykyhallituksella on näytön paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tämä tuhansien murheelisten laulujen maa. joka tuhansiin järviin juosta saa. Katajainen kansa,jonka itsesäälin määrää." - Eppu Normaali

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MInäMulleHetiNyt!!! Tämä ilmiö on tullut tuttuakin tutummaksi. Ei haluta ottaa kantaa, ei tueta ihmistä, ei anneta kahta tuntia viikosta toisen auttamiseen, ei kuunnella, eikä kanneta vastuuta. Lista on loputon.......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (288)

Uutisvirta

9:36
Asevelvollisuuden kehittämistä työstävä komitea pystyyn lähiaikoina – aikaa puolitoista vuotta pohtia naisten osallistumista maanpuolustukseen
9:05
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
8:49
Lapissa uusi koronavirusepäily, yksi kiinalainen turisti tuotu hoitoon – sairaalalla on valmis toimintasuunnitelma, jos virus vahvistuu koronaksi
8:35
Uintilegenda Michael Phelps on olympia-altaiden herra, mutta Tokiossa totutellaan uuden uintikuninkaan aikakauteen – ”Hän ei ole niin ylivoimainen kuin Phelps” Tilaajille
7:30
Seuratyö ja Haukiputaan Heitto ovat 50 vuotta täyttäneelle Jukka Ukkolalle sydämen asioita – "HaHe:lla on valtava merkitys Haukiputaalle ja haukiputaalaisuudelle" Tilaajille
7:19
Suomalaiset harrastajat ja avaruustutkijat löysivät uuden revontulimuodon - uutta ilmiötä kutsutaan "dyyneiksi"
7:00
Näin kantapääkipuja voi helpottaa kotona pohjelihaksen venytyksellä
37
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
8
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
8
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
7
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
6
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
4
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
3
Oikeusasiamiehen linjaus näkyy Rukalla ja Syötteellä – koulut ovat jopa peruneet liikuntapäiviä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image