Kotimaa

Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja

KUVA: Peura Pekka
Kotimaa 29.1.2020 9:56 | Päivitetty 29.1.2020 22:09
Heidi Peltonen

Niin sanottujen statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja, kertoo uusi Helsingin yliopistossa tehty tutkimus. 

Tutkijat halusivat selvittää, rikkovatko Audi- ja BMW-merkkisten tai muiden vastaaven statusautojen kuljettajat liikennesääntöjä useammin, kuin muut. 

– Olin pannut merkille, että nopeiden saksalaisautojen kuljettajat ajavat muita useammin päin punaisia, eivät anna tietä jalankulkijoille ja ajavat häikäilemättömästi ja ylinopeutta, Helsingin yliopiston Svenska social- och kommunalhögskolanissa professorina työskentelevä Jan-Erik Lönnqvist sanoo. 

Aiemmin tehdyssä tutkimuksessa on osoitettu, että kalliita autoja ajavat rikkovat liikennesääntöjä muita useammin. Ilmiötä on selitetty sillä oletuksella, että varallisuudella on turmeleva vaikutus, joka johtaa esimerkiksi epäeettiseen käyttäytymiseen eri tilanteissa ja niin sanottujen statustuotteiden kulutukseen. 

Uudessa tutkimuksessa kysymys käännettiin päälaelleen. Tutkimuksessa pohdittiin, onko kyse pikemminkin siitä, että tietyn tyyppiset ihmiset suosivat statusautoja varallisuudesta riippumatta ja että heillä on tämän lisäksi taipumus rikkoa liikennesääntöjä. 

Tutkijat haastattelivat yhteensä 1892 suomalaista autonomistajaa. He vastasivat kysymyksiin, jotka liittyivät heidän autoonsa, kulutustottumuksiinsa ja varallisuuteensa.

Lisäksi heille esitettiin kysymyksiä, jotka luotasivat heidän persoonallisuuttaan. Vastausten analysointiin käytettiin viiden persoonallisuustekijän mallia, joka on yleisin tapa mitata yksilön ominaisuuksia. Malli perustuu viidelle keskeiselle persoonallisuustekijälle, joita ovat avoimuus, tunnollisuus, tunne-elämän tasapainoisuus, ulospäinsuuntautuneisuus ja sovinnollisuus.

Itsekeskeiset suosivat statusautoja

Tutkimuksessa selvisi, että itsekeskeiset miehet, jotka ovat riidanhaluisia, omapäisiä, epäsympaattisia ja epäempaattisia, omistavat muita huomattavasti useammin Audin, BMW:n tai Mercedes-Benzin kaltaisen statusauton. 

Lönnqvistin mukaan kyseiset persoonallisuuspiirteet selittävät sekä halun omistaa statustuotteita että sen, miksi kyseiset henkilöt rikkovat liikennesääntöjä muita useammin.

Lönnqvist huomauttaa, että varallisuus on edellytys statustuotteiden omistamiselle ja että rikkaat ajavat näin ollen muita useammin statusautoilla.

– Mutta havaitsimme, että vähemmän sovinnolliset persoonallisuustyypit suosivat statusautoja. He pitävät itseään usein muita parempina ja haluavat myös näyttää sen muille.

Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että myös tunnollinen persoonallisuustyyppi tuntee vetoa statusautoihin. Tunnolliseen persoonallisuustyyppiin kuuluvat ihmiset ovat pääsääntöisesti kyvykkäitä, kunnianhimoisia, luotettavia sekä hyvin organisoituneita. He huolehtivat asioistaan ja terveydestään sekä pärjäävät usein myös työelämänsä. 

Lönnqvistin mukaan yhteys liittyy mahdollisesti heidän laatuajatteluunsa, eli siihen, että tunnolliset arvostavat hyvää laatua. 

– Kaikilla automerkeillähän on tietty imago, ja ajamalla luotettavalla autolla he viestivät samalla ulospäin olevansa luotettavia, Lönnqvist sanoo. 

Yhteys tunnollisen persoonallisuuden ja statusautojen suosimisen välillä havaittiin sekä miesten että naisten keskuudessa. Sen sijaan yhteys itsekeskeisen persoonallisuuden ja statusautojen välillä havaittiin vain miesten, ei naisten, keskuudessa. Lönnqvistillä ei ole suoraa vastausta siihen, mistä asia johtuu. Hän pitää mahdollisena, että autoilla ei yksinkertaisesti ole samaa merkitystä statussymbolina naisille.

Kommentointi juttuun on päättynyt.

 

MAINOS

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (185)

Kyllähän nämä "mersukuskit" ajavat niin arvokkaasti ja pystypäisesti, etteivät anna sellaisten pikkutekijöiden kuten jalankulkijoiden vaikuttaa ajoonsa.
Eivät edes huomaa, että jalankulkija meinasi jäädä alle. Huomaavatko edes silloinkaan, kun joku jää alle?

Tässä erään oppilaitoksen kohdalla suojatie on korotettu ja levennetty. Molemmista suunnista tuleva autojono pysähtyi päästämään minut yli.
En ehtinyt vielä tien yli, kun "mersukuski" pyyhkäisi selkäni ja suojatien eteen pysähtyneiden autojen ohitse.
Ei tämä ole ainoa tilanne.
Enpä uskalla enää juurikaan käyttää liikennevalottomia suojateitä. Mieluummin kierrän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsastusmies sanoi aika hassusti tojotakuskeista, kun leimas auton katsastetuksi. Tuumas, että ne taitaa olla lepposin auton omistajaryhmä. Kysyin, että minkä vuoksi? Vastaus: Tojotat on niin perusvarmoja autoja, että ne menee melkeen aina läpi ja asiakkailla ei ole syytä valittaa. Taisi se edellinen asiakas olla vähän kuumaluontoinen, kun sudittamalla takavetoisella lähti aseman pihasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämän Jan-Erikin puolesta. Kahden loppututkinnon suorittaneena sanon näille laatuautojen kuljettajille, että älkää ottako tätä juttua vakavasti. Ensinnäkin sosiologia ei ole eksakti tiede. Sosiologia on vihervasurien vihapuhetta. Yrittävät, itsestään huolta pitävät ja vastuuntuntoiset ihmiset ovat sosiologien mielestä muiden riistäjiä tai ongelmien aiheuttajia. Stereotypiat ovat heillä geeneissä ja viimeistään äidin maidossa saatuja. Kyllä Persut ovat oikeilla jäljillä yliopistojen suhteen. Ennen oli toisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä valitsen autoni lompakon mukaan, eli ostan aina sen mikä on vara ostaa ilman velkaa, ja isä opetti että "Pitkän päälle Datsun" .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tiedänkin olevani huomattavasti keskivertoa älykkäämpi, niin automerkkivalintaani sillä ei ole korreloivaa yhteyttä. BMW vain autovalmistajista se, joka tekee kunniaa eniten ihmissuhderintaman arvokkaille osavoitoilleni; - so. Z4 hankin yhden (1) hengen talouteeni päästyäni eroon kuorsaavasta tyttöystävästäni. X5 puolestaan lohtuhankintana ymmärrettyäni sen, että elon jatkuttava X:stä viis veisaten. Tässä alkaa olla tie jälleen monella tapaa auki aurattuna, joten uutta Taj Mahal:ia pyörien päälle ja menoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on kyllä tietty kymmeniä vuosia, mutta hyvä, että nyt tuli mustaa valkoiselle. Helppo huomata, kun vähän seuraa ko. autojen ajokäyttäytymistä, niin kyllä ne keskimäärin röyhkeämmin ajavat. Tapanani on jo vuosia ollut sanoa, että kerro mulle minkä merkkisellä autolla ajat, niin minä kerron , minkä luonteinen ihminen olet. Lisäksi luonne ja ulkonäkökin vielä korreloi keskenään. Usein näillä autonomistajilla on enemmän tai vähemmän ulkonäkö kotkotuksia. Narsismi ja itsensä ihailu kuuluu heidän elämän keskiöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on ollut havaittavissa. Kuskien itsetunto on todella alhaalla, mutta vaikka auto olisi mikä,
niin päänuppi on aina sama ja kun se on tyhjä, niin se on, eikä sitä saa edes vaihdettua.
Näkeehän sen saman Trumpin kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen sitä mieltä että poliisin byrokratiaa tulee keventää ja ylinopeusvalvonnasta tulee siirtyä sakottamaan kaikkia Bemari, Audi ja Mersukuskeja kerran vuodessa ennaltaehkäisevästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, että niitä tunnollisia ja hyviä työntekijöitä, jotka arvostavat laatua pitää rangaista? Mikä logiikka tässä johdattelee "Tuulan" ajatuksen juoksua?

Lainaus artikkelista: "Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että myös tunnollinen persoonallisuustyyppi tuntee vetoa statusautoihin. Tunnolliseen persoonallisuustyyppiin kuuluvat ihmiset ovat pääsääntöisesti kyvykkäitä, kunnianhimoisia, luotettavia sekä hyvin organisoituneita. He huolehtivat asioistaan ja terveydestään sekä pärjäävät usein myös työelämänsä.
Lönnqvistin mukaan yhteys liittyy mahdollisesti heidän laatuajatteluunsa, eli siihen, että tunnolliset arvostavat hyvää laatua. "

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingissä nämä statuskuskien ominaisuudet näkyy pyöräilijöissä. röyhkimykset ajelee muista välittämättä. myös sähköpotkulauta näyttää vetävän näitä kaahareita puoleensa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näin on. Liikenteessä täytyy varoa määrättyjä merkkejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jollakin ja jotenkin pitää erottua, jos ei pelkällä älykkyydellä onnistu sitä tekemään. Älykkyyttä ei voi ostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaako tutkijan ruotsinkielisyys ja ruotsinkielinen työpaikka siihen, että ruotsalainen Volvo puuttuu listasta? Siitä merkistä löytyy myös kaahareita ihan kiitettävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylimielisyys ei ole hyvä, missään tilanteessa, ja varsinkaan liikenteessä. Näitä "vatasia" on ollut ja tulee olemaan jatkossakin, merkistä riippumatta. Harmi vaan, että heillä ei ole "vatasen käsiä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Volvolla ajan ja otan kaikki huomioon liikenteessä. Yleensä vilkun käyttö esim nuissa tietyissä merkeissä on lisävaruste vissiin?
Ohituskaistalla äkkiä ohi kaikista ja nokan edestä poistumiskaistalle :(
Ego ei kestä sitä, että joku ruipelo autoilija kehtaa ohi mennä :)
Artikkelissa on kyllä perää mitä liikennettä seurannu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puujalkavitsi piristykseksi: Mitä sairautta BMW, Audi, Volvo ja MB kuskit pelkäävät eniten? Tietysti Corolla -virusta.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka myös tunnollinen persoonallisuustyyppi tuntee vetoa statusautoihin, nämä kuitenkin ovat niitä, jotka eivät öykkäröi niillä liikenteessä, vaan ajavat rauhallisen arvokkaasti. Ne sääntöjenrikkojat ovat nimenomaan näitä jutussa ensiksi mainittuja itsekeskeisiä ja epäempaattisia narsisteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (185)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image