Kotimaa

Tutkimus on selvittänyt, minkä sanan Antero Mertaranta sanoo useimmin – Kuinka monesti tänään?

Mika Saukkonen selostaa MM-kisoja maksuttomalla MTV3-kanavalla, maksullista tuotetta myydään Antero Mertarannan (kuvassa) äänellä.
Kotimaa 17.5.2018 7:00
Tapio Neva

Urheiluselostajat ovat olleet koko kansan tuntemia draamataiteilijoita Martti Jukolan, Paavo Noposen ja Pekka Tiilikaisen ajoista lähtien. 2000-luvun tunnistettavin selostajaääni kuuluu Antero Mertarannalle. Hän on selostanut kaikki jääkiekon MM-kisat vuodesta 1995 lähtien eli nyt Mertarannalla on menossa MM-turnaus numero 24. Hänen selostuksensa kuullaan C Morella.

Mertarannan asemaa kansallisena äänitaiteilijana kuvastaa se, että hänen selostuksistaan on tehty musiikkiversioita ja myös yksi pro gradu -tutkielma. Netta Kivimäen tekemä ja vuonna 2015 Joensuun yliopistossa hyväksytty gradu käsitteli Mertarannan jääkiekkoselostuksissaan käyttämiä metaforia.

Tutkimusotantaan kuuluneissa selostuksissaan Mertaranta käytti eniten (78 mainintaa) moottoriajoneuvoihin ja liikenteeseen liittyviä vertauksia. Näitä olivat muun muassa neljällä sylinterillä, uusi vaihde silmään, jarrut päälle, polttoaine, puolivaloilla, diesel, karauttaa kiville, turboruuvi, ylikierrokset, seilata, trafiikki, veneen pohjatappi irtoaa, kuskin paikalla ja ralli.

Toiseksi eniten (61) löytyi rakentamiseen liittyviä metaforia: muuri, paaluttaa, tukipilari, kulmakivi, seinä, betoniosasto, purkaminen, takapiha ja klipsi (hakanen, nipistin).

Sotaterminologia jäi ehkä hieman yllättäen vasta sijalle kolme (56). Sotasanastoa edustivat rykmentti, rintama, reservi, soturi, sotaratsu, telaketjuosasto, sytytyslanka, ruuti, tulittaminen, pommi, miina, tykki ja jytinä.

Mikä on yleisin sana, mitä Mertaranta selostuksissaan käyttää?

Jälleen.

Ilta-Sanomat laski, että Mertaranta käytti viime keväänä Suomi-Slovenia-ottelussa 58 kertaa jälleen-sanaa. Jo selostuksen aloitusvirke oli enteellinen:

– Jälleen Suomi lähtee mielenkiintoisesti pelaamaan tätä peliä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

No en ostanu pakettia ku pätki koneella viime vuonna. Nyt oli äänet pois kun katsoin "kellomaan" pelin. Pystyin tarkoin keskittymään itse peliin. Ammatti tauti kalvaa niin toimittajia kuin selostajiakin. Toistetaan ja toistetaan ja selostus/juttu on vain omaa ääntä, niin jossain vaiheessa toimittajan/selostajan itsetietoisuuden tauti rupiaa harmittaan. Samoin kävi lapsuuden radioäänelle "höyrylle": kun taas "ei koskaan huono" korostaa kuolemattomuuttaan maanantai aamuisin...ei ollut huono... ny harmittaa, koska W oli upea ja ärtynyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sipaisee" ja "vaarallisesti" kuuluvat myös ehdottomasti repertuaariin. Vähän on auringonlaskuun kopsuttelua Antsalla :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen pannut saman merkille. Tuntuu, että tulee joka kolmannessa lauseessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläköitynyt Paavo Noponen sai hepuleja selostajakollegoidensa kielenkäytöstä. Erityisesti häntä harmitti possessiivisuffiksien puuttuminen ja se, että selostaja aloitti selostuksen kahdella peräkkäisellä konjunktiolla: "Ja niin...".

Sylvian joululaulu alkaa juuri tällä tavoin: "Ja niin joulu joutui jo taas pohjolaan...". :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No Mertsihän on taiteilija ja vain yksi pelin tulkitsija, jokainen katsoja voi tehdä pelitapahtumista omat tulkintansa tai laittaa äänet pois jos selostus ei miellytä. Muuten kuinkahan moni haluaisi lukea tutkimuksen, mitä sanoja (latteuksia) itse toistelee jatkuvasti puhuessaan ja kestäisikö suomen kansa kuunnella sitä vuodesta toiseen? Minusta tutkimus paljastaa, että Mertsillä on erittäin rikas suomalaista kulttuuria heijastava sanasto ja se on osa selostajan brändiä. Esim "jälleen" on helppo sana ja sillä onkin hyvä aloittaa lauseet, Mertsin ei pidä muuttaa tyyliä miksikään tämän tutkimuksen takia.
"Ilmiömäinen" on myös yksi Mertsin sanoista. Takavuosina selostuksessa yleisin ainakin Suomen matseissa oli "pitäisi", suomalaisten pitäisi nyt päästä pois omalta alueelta, pitäisi haastaa rohkeasti, pitäisi saada kiekkoa sinne maalille, pitäisi pysyä pois jäähyaitiosta, pitäisi saada uusi ilme peliin jne. Nyt on nähty vähemmän sitä pitäisi-kiekkoa kun on alettu pelata rohkeammin :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiistatta rasittavin sana on kiistatta. Kiistatta Anteron selostuksen taso on laskenut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri niin. Kiistatta sana on käytössä aivan liikaa. Mertsin aika olisi ohi.
Kun Tamista päästiin, niin Mertsi on seuraavaksi ärsyttävin ja joutaisi vaihtoon.
Ja myrskyvaroitusta se hokee ihan liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kuuluisa juoma on kohonnut kehossa ylöspäin. Noin puusilmäistä selostajaa ei jaksa kuunnella, ennemmin jopa Saukkosta, joka sekään ei ole häävi selostaja. Maastohiihdon selostus Mertsillä menee täydellisesti penkin alle, keskeisimmät tapahtumat jäävät usein jopa niin yksinkertaisessa lajissa huomaamatta. Jäkiksessä kun joku johtuu Mertsin epäsuosioon, sitä hän jaksaa sitten läpi ottelun toistaa tai päinvastoin, jotakin yksilöä kehua loputtomiin. Tämä näkyy jopa noissa tutkijan tilastoissa, seuratkaapa huvikseen, mitä seuraa Mertsin sanomana ja jälleen -sanomisien jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poikani oli jo yli 3 v, kun hän joi ensimmäisen kerran limonadia mummolassa ollessaan. Poikani ei tiennyt tuolle hiilihapotetulle sokeriliemelle nimeä, joten hän keksi sille nimen omasta sanavarastostaan. Kun hain poikaani mummolasta, niin poikani pyysi saada vielä lasillisen väkevää vettä. Hetken ehdin säikähtää hänen eksyneen ukin baarikaapille, mutta onneksi poikani tarkoittikin Spraitti -limonadia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellinen kommenttini liittyi kommenteissa käytyyn keskusteluun gradun aiheista. Lääkekaapin sijoittelun lisäksi baarikaapin sijoittelu voisi olla gradun aihe. Kommentissa mainitsemani limun tuotenimen kirjoitin tarkoituksellisesti puhekielen mukaisesti. En muusta oliko pokani saama väkevä vesi spraittia, seitsemältä ylös vaiko sittisoodaa. Vedeltä näyttävää sitruunalla maustettua hiilihapotettua sokerilientä se joka tapauksessa oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä pohjosessa latrinki on sprite eli kossu prite… loppu illasta semi kosssussrite. tyyli vaihtui joskus kuninkuusraveissa vodkapalmaksi tai kirkaspalma

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kannattaa käydä monta vuotta yliopistoa ja sen jälkeen tehdä gradu tyhjänpäiväisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image