Kotimaa

Tutkimus: Mitä pienemmät tulot, sitä matalampi hyvinvointi

Kotimaa 28.7.2016 10:53 | Päivitetty 28.7.2016 11:23
STT, Kaleva

Pienituloiset voivat muita huonoimmin, kertoo tänään julkistettu tutkimus. Sen mukaan mitä pienemmät ihmisen tulot ovat, sitä matalampi on hyvinvointi. Pienituloiset kokevat tutkimuksen mukaan itsensä muita useammin myös yksinäiseksi ja masentuneeksi. Tutkimus on osa Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa tutkimushanketta.

- Karkeasti sanoen köyhimpien suomalaisten koetun hyvinvoinnin taso on noin kymmenesosan matalampi kuin rikkaimpien suomalaisten, sanoo Diakonia-ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Sakari Kainulainen.

Kokemus hyvinvoinnista vastaavasti kasvaa, kun käytettävissä olevat tulot kasvavat.

Kaupungeissa voidaan paremmin

Tutkimuksen mukaan hyvinvointi on korkeinta pääkaupunkiseudulla. Myös muissa kaupunkimaisissa kunnissa koettu hyvinvointi on korkeampaa kuin maaseutumaisissa kunnissa.

Kainulaisen mukaan tähän vaikuttaa palveluiden saatavuus.

- Tulevaisuuden suuri kysymys on, säilyvätkö palvelut myös reuna-alueilla.

Tutkimuksessa selvisi myös, että pienituloiset ovat suurituloisia useammin sitä mieltä, että tuloerot ovat liian suuret.

He myös kokevat, etteivät saa sosiaaliturvasta tarpeeksi vastinetta maksamilleen veroille.

Eriarvoisuuden torjuminen niukkuuden aikana -tutkimushankkeessa on mukana yliopistoja Suomesta ja Ruotsista, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Kela.

Kyselyyn vastasi tämän vuoden touko-kesäkuussa yli 2 500 ihmistä. Vastanneet olivat 18-79-vuotiaita. Heidän käteen jäävät kuukausitulonsa vaihtelivat vajaasta 500 eurosta noin 4 400 euroon.

MAINOS

Kommentoi

Olipa taas tähdellinen tutkimus. Varmasti tämänkin tiedon hankkiminen vei rahaa ja kesti vuosia !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei piä paikkaasa. Niin kauanku kalijaan ja tupakkiin riittää rahhaa ni hyvin on asiat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on todella kummallinen havainto että köyhä ja kurja on onnettomampi kuin muu kansanosa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka kumma tällaisia itsestäänselvyystutkimuksia oikein tilaa? Asia selvenee hyvin helposti, kun yrittää pyörittää perheen taloutta alle 1000 euron kuukausituloilla. Kaikki vaan kallistuu, mutta mikään ei ikinä halpene. Ja töissäkäyminenkin maksaa maltaita, koska polttoaine on niin kallista. Ja pakko on oma auto olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on se on tutkittu. Järisyttävää. Loogisesti ajatellen asia korjattaisiin nostamalla matalimpia palkkoja ja kohentamalla perusturvaa.

Suomalaisessa autoritäärissessä yhteiskunnassa, mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, asia hoidetaan niin, että perusturvan varassa elävän puolesta päätetään mikä hänelle olisi parhaaksi. Hänet aktivoidaan orjatyöhön, koska se piristää. Tämän myötä se pienituloinen palkansaaja, jolta haluttiin leikata palkasta, poistaa sunnuntailisät ja lisätä työaikaa, menettää työnsä palkattomalle orjalle. TE-toimiston kautta saattaa päästä takaisin vanhaan työhönsä, mutta ilman palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä tutkin ominpäin ja tein yllättävän huomion, mitä vähempi saa ruokaa sitä enempi on nälkä. Huomasin yllättäen myös, että jos ei juo vettä tulee jano.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkoisen yllätyksellinen tulos :) onkohan joku akateeminen väitellyt tohtoriksi aiheesta. Terve voi paremmin kuin sairas, lyhyt ihminen ei ole samanmittainen kuin pitkä ihminen...hienoa kun asioita tutkitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta kai joku neropatti tekee tutkimuksen ihmisten käytössä olevista varoista, ja saa sellaisen lopputuloksen, että rikkailla on rahaa huomattavasti enemmän kuin köyhillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulutusyhteiskunnassa, jossa ihmisen arvo mitataan kulutusvoimalla, pienituloinen on kuin häkissä jossa vallitsee täysin toisenlainen maailma. Valintoihin ei ole varaa, vain halvin vaihtoehto on mahdollinen. Pysyäkseen jotenkin yhteiskunnassa kiinni, olisi oltava jotain tekemistä, mielekästä. Tuet kuitenkin otetaan heti pois jos satut tienaamaan jotain, siis vain harrastelutyyppistä, ja aina oltava todistetusti tavoitettavissa mikäli työvoimaviranomainen sattuu kyselee. Autoa et tarvitse, jos omistat sellaiset, sinua pidetään varakkaana. Lähenee kafkamaista huolenpitoa kaikki yhteiskunnan "tuki".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Havainto on mitä ilmeisimmin oikean suuntainen, samaa ollaan meillä Jyväskylässä ruokapankin jonossa ajateltu, että vähällä rahalla pärjää huonommin, kuin jos täppiä olisi enemmän. Itsekin olen työtön, ei ole rahavaroja, naista haen, ei tule matkusteltua, ei niin sanotusti törsättyä mihinkään, paitsi joskus vessapaperiin, vaikka ilmaiseksikin saisi, mutta muuten menee mukavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että näin tärkeitä tutkimuksia tehdään. Näillä Suomi nousuun. Itse ajattelin tehdä myös väitöksen ja aiheena on: mitä enemmän juot alkoholia sitä enemmän olet humalassa. Saanko apurahan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä porukkaa siellä suomen akatemiassa oikein suojatyöpaikkailee?
Asiahan selviää pelkällä maalaisjärjellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimattakin tiedetty tulos. Kun tutkimurahat laitetaan näiden itsestään selvien asioiden "tutkimiseen", niin rahoituksen vähentäminen yliopistoilta on tasan paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä voi pienentää yliopiston rahoitusta, kun on rahaa näin tyhmiin tutkimuksiin. toisaalta naurattaa, vaan kun on vakava asia, mietityttää minua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen kokoomushallitus (sipilä on kokoomuslainen viimeisen päälle) kyllä varmistaa, että köyhillä ja pienituloisilla ei varmasti elintaso tule nousemaan vähään aikaan se on varmaa. Empatiaa ja ymmärrystä riittää kyllä hengettömälle materialle, mutta kansalaisia kohtaan ollaan äärimmäisen tylyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun tämä asia on ihan "tieteellisesti tutkittu", voidaan tästä vetää suora johtopäätös: hallituspuolueet leikkaavat hyvinvointia yhteiskunastamme alentamalla palkkoja ja etuuksia. Näin ollen hallituspuolueet eivät aja suomen kansalaisten asemaa ja heidän parastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan paljon tämä timanttinen tutkimus on maksanut. Luuliko joku oikeasti että kädestä suuhun kokoajan yhden ikävän sattuman armoilla oleva ihminen voi olla onnellinen tai tyytyväinen ?

Ei se vaan onnistu kun kauppareissukin on stressinpaikka että riittääkö rahat koko kuun ruokaan vaikka käy töissä täyspäiväisesti. Sellaista on elämä joillakin aloilla tässä "Kuka muka tienaa alle 2600ekk" kokoomusonnellassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän tutkimuksen lopputulema tuli kyllä puun takaa. Eipä olisi osannut arvata. Hyvä, että tällaista eturintaman tiedettä vielä tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus jatkaa pienituloisten riistämistä tästäkin huolimatta. No eipä ole mikään yllätys ja nykyhallitukseen oma luottamus on pyöreä nolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
22
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
14
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
10
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image