Kotimaa

Tutkimus: Mies­puo­li­sil­la koi­ra­no­mis­ta­jil­la muita enemmän tyypin 2 diabetesta

Tiedotteen mukaan tutkimuksesta ei selvinnyt, miksi ja missä elämänvaiheessa koira hankittiin suhteessa tyypin 2 diabeteksen ilmenemiseen. KUVA: Heikki Uusitalo
Kotimaa 24.6.2019 13:28 | Päivitetty 24.6.2019 13:29
Katri Keskitalo

Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) tuoreen tutkimuksen mukaan miespuolisilla koiranomistajilla esiintyy muita enemmän tyypin 2 diabetesta, tiedottaa HUS. 

– Tutkimuksen tulos yllätti meidät, sillä oletimme koiranomistajuuden suojaavan tyypin 2 diabetekselta. Henkilöillä, jotka omistivat tutkimushetkellä koiran, oli jopa enemmän tyypin 2 diabetesta, HUSin koulutusylilääkäri ja diabetologi Merja Laine kertoo tiedotteessa. 

Kohorttitutkimuksessa oli mukana 731 vuosina 1934 ja 1944 syntynyttä henkilöä, joista noin puolet oli naisia ja puolet miehiä. Peräti 53 prosentilla tutkimuksen henkilöistä oli ollut jossakin elämänsä vaiheessa koira ja 71-vuotiaista 13 prosentilla oli todettu tyypin 2 diabetes. Tutkimusajankohtana koiranomistajista 19 prosentilla oli tyypin 2 diabetes, ja ei-koiranomistajista tauti oli 12 prosentilla. Naisten diabeteksella ja koiranomistajuudella ei ilmennyt minkäänlaista yhteyttä, eikä liioin sillä, missä elämänvaiheessa koira oli olemassa.

Tiedotteen mukaan tutkimuksesta ei selvinnyt, miksi ja missä elämänvaiheessa koira hankittiin suhteessa tyypin 2 diabeteksen ilmenemiseen. Avoimeksi jäi myös se, ketkä henkilöistä ulkoiluttivat itse koiraansa ja minkä rotuisia koiria he omistivat. Tuloksia arvioitaessa pitää Merja Laineen mukaan myös muistaa, että vuosikymmenten aikana ovat koirien tehtävät kotitalouksissa muuttuneet.

– Koiran omistajuus ei välttämättä tarkoita sitä, että myös ulkoiluttaa koiraa. Koira saattaa olla esimerkiksi vahtikoira, jota ulkoilutetaan harvemmin. Taustalla voi myös olla sellainen inhimillinen piirre, että koiranomistaja palkitsee itseään epäterveellisillä herkuilla ulkoiluttamisen jälkeen, Laine sanoo.

Tiedotteen mukaan terveydenhuollon henkilökunta saattaa suosittaa koiranhankkimista, jos potilas ei harrasta tarpeeksi liikuntaa tai hänellä on merkkejä diabeteksesta. Tällöin koiranomistajiksi päätyy enemmän tyypin 2 diabetesta sairastavia tai suuren diabetesriskin henkilöitä.

– Terveydenhuollossa pitäisi siis muistaa, että kaikkia pitää kannustaa liikuntaan, myös koiran omistajia, Laine jatkaa. 

Tutkimus on osa laajaa Helsingin syntymäkohorttitutkimusta, jossa selvitetään, mikä vaikutus lapsen ensimmäisillä yhdeksällä kuukaudella on myöhempään terveyteen. Tässä tutkimuksessa tutkittavilta tiedusteltiin, onko heillä ollut koira ja missä elämänvaiheessa. Tutkimuksessa selvitettiin myös henkilöiden terveydentila, sosioekonominen status, tupakointi, vapaa-ajan liikunta ja krooniset sairaudet, tiedotteessa kerrotaan.

MAINOS

Kommentoi

Tässä artikkelissa kerrotusta kohorttitutkimuksen tulokset eivät ole merkittäviä. Koiran omistamisen ja diabeteksen välillä ei ole korrelaatiota. Koira on paremminkin status-seuralainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkea sitä nykyään tutkitaankin, yrittäkää nyt edes jotenkuten pysyä oikeissa asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No seuraavaksi jään odottamaan tutkimuksia kissan, hamsterin ja leppäkertun omistajien taipumusta sairastua sepelvaltimotautiin.
Itselläni on noista ollut vain leppäkerttu, mutta luovuin siitä ajanpuutteen takia. Saa nähdä kannattiko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän ei ole kenellekään varmasti yllätys. Eihän? Mutta pakkoko ne koirat on lihavuudelle altistaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aamiainen ja lounas sekä iltasyöminen, oman auton käyttö työmatkoihin ja kauppamatkoihin ovat tärkeitä tekijöitä tutkittaessa diabetesta. Perintötekijät ovat keskeisiä diabeteksen puhkeamiseen vaikuttavia tekijöitä ravitsemuksen ja liikuntaharrastusten ohella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh huh, mikä tutkimus. Yhtä pätevä olisi varmaan, että vaikkapa mustia kengännauhoja pitävien suhde harmaita käyttäviin,suhteessa liukastumisesta johtuviin rannemurtumiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Jos tutkimus on diabetes 2:n ja koiranomistajuuden välisestä yhteydestä myöhemmällä iällä, niin mitä muuta se kertoisi kuin juuri sen?
Mistä näitä luulottelijoita oikein riittää?
Ei olisi paljon vaadittu käydä vaikka HUS:n sivuilla lukemassa tutkimuksesta vähän enemmän. Mutta ei, piti heittää jotain lehdistöstä täysin perusteetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin eli 80 vuotiailla joskus ollut koira niin siitä seuraa metabolinenoireyhtymä ? Entä jos 1934 syntyneellä on ollut joskus -40 luvulla koira onko enää koiranomistaja ? Moni ei edes ole hengissä tuon ikäisistä miehistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, ei seuraa. Lueppas juttu uudestaan ja varsinkin ne kohdat missä puhutaan prosenteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos yliopistosta tulee tämmöistä jonninjoutavaa pseudotiedettä, niin kohdistaisin verorahat johonkin muuhun. Tutkijat valittavat, kuinka hankala nykyään on saada tutkimukselle rahoitusta. Miksiköhän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla olisi voinut tutkia montako prosenttia sairastuneista on metsästäjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet ns konsulttitutkimukset ovat tieteenlaji in spe. Kauniaisten konsulttivävy taas kerran kehuskeli juhannussaunassa, kuinka kunta- ja valtionhallinolta vuollaan helppoa rahaa. lähes aina, itse asiassa leikataan ja liimataan sekä muutetaan muutettavat, mutatis mutandis. Ja tutkimuksen ulkoasuun satsataan. Se vakuuttaa tilaajan. Ja ulkomaan viitteitä ja www - osoitteita ( kuulemma kukaan ei edes tarkista asioita!)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsästyskoirista varmaan on tuohon aikaan ollut kyse ja naisväki on pysytellyt kotosalla, ei ole altistunut niille makkaroille, mitä on nuotiolla paistelleet. Makkaraan on saanut laittaa ties mitä vuosikymmenet, mutta se on toinen asia se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella merkittävä tutkimus!. Tätä uutta ja yllättävääkin tietoa ei olla osattu aiemmin aavistaakkaan. Mihin tämä kaikki oikein johtaa?.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä lähin pitää tulla sinulta kysymään kun aiotaan tehdään mitään diabetes 2:een liittyvää tutkimusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saman sarjan tutkimus: "Vuohia tuijottelevilla miehillä keskimääräistä korkeampi testosteronipitopisuus".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös Lucky Lukea lukevien lapsilla on enemmän lukihäiriöitä kuin lakia lukevilla lapsilla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

33
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
29
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
28
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
24
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
21
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
19
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
16
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image