Kotimaa

Tutkimus: Läski on vaaraksi myös terveelle nuorelle

Arkistokuva. KUVA: Teija Soini
Kotimaa 9.12.2014 21:00 | Päivitetty 9.12.2014 21:15
Antti Goman

Rasvan kertyminen elimistöön lisää normaalipainoisten nuorten aikuisten riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan jo muutaman kilon lihominen lisää sairastumisriskiä niillä nuorilla aikuisilla, joiden painoindeksi on normaali 18,5–25.

Laskennallisen lääketieteen professori Mika Ala-Korpela pitää todennäköisenä, että suhteellisen pieni painonnousu lisää myös joidenkin muiden sairauksien riskiä.

”Mielestäni on todennäköistä, että rasvan lisääntyminen normaalipainoisilla nuorilla aikuisilla altistaa myös eräille lihavuuteen liittyville syöville ja yleensä kaikille niille huonoille asioille, jotka liittyvät lihavuuteen.”

Painon nousuun kannattaa kiinnittää huomiota, vaikka painoindeksi pysyisi normaalin rajoissa.

”Jos painoindeksi nousee esimerkiksi 22:sta 24:ään, on se terveydelle epäedullista.”

Toisaalta tutkimuksessa havaittiin, että jo muutaman kilon laihtuminen pienentää sairastumisriskiä enemmän kuin muutaman kilon lihominen sitä lisää.

Tutkimusryhmä tutki painonnousun vaikutuksia ydinmagneettisella resonanssispektroskopialla (Nuclear Magnetic Resonance, NMR).

Väestöpohjaisessa tutkimuksessa oli mukana 12 664 nuorta aikuista.

Tutkimus julkaistiin tiistai-iltana arvostetussa PLOS Medicine -verkkojulkaisussa.

Lue lisää 10.12.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Profesori on täysin oikeassa,juuri nuo taudit joista se mainitsi on itse aiheutetuja tauteja.niiden lisäksi tulee vielä muita tauteja jotka liittyy kaikki toisiinsa astmakin joissakin tapauksissa voi olla itse aiheutettu kuten nivelsairaudet ym.
Netistä löytyy ihanne paino ja paino indeksi taulukoita jotka pitää 100% paikkaansa ! esim. 175 cm miehen painon pitäisi olla noin +/-70 kg
Jos on likaa painoa niin helposti tulee ajateltua että ei ne pidä paikkaansa ,mutta kyllä ne pitää kysykää vaikka hiihtäjiltä joka on raskain urheilu laji mitä maan päällä on,ne on kaikki ihanne painoisia.
Sanoohan se järkikin että eläinrasva pilaa verisuonet ja sydämen varsinkin jos siihen yhdistetään alkoholin suurkulutus ja ylipaino.
Laihdutus ja kuntoilu ja kaikella mikä liiitty siihen rahastetaan ihmisiä aivan älyttömästi ja johdetaan harhaan.
Jokainen voi laihduttaa omiin nimin käyttämällä maalisjärkeä ja miettilämmä mitä suhunsa laittaa ja miten likkuu.
On päivän selvää että painoindeksi pitää olla ihanteellinen ! jotta on mahdollisuuksia terveelliseen ja pitkään elämään.
Painon hallinta on erittäin yksinkertaista siis kuluta Hikoile ja ulosta enemmän kuin syöt jos painoa on likaa siihen asti kun olet ihannepainossa. Se ei tarkoita että nälissään pitää olla voit syödä paljonkin jos kulutat vastaavasti ja mitä parempi laatuista ruokaa syöt sitä enemmän voit syödä eikä niin paljoa tarvi kuluttaa kun välttää turhaa eläinrasvaa,suolaa ja hiilihydraatteja.
Jos kulutus on kovaa kuten esim. Hiitäjillä joka on raskain urheilu laji niin silloin saa syödä vaikka kuin paljon jopa roskaruokaakin välillä (Pahinta roska ruokaa on kotona tehty voihin tehty perunamuusi/ voihin tehty ruskea kastike kruunattuna makkaralla tai rasvaisella lihalla) se voittaa pahuudessaan kaikki grilli ruuatkin.
Muta vaikka kulutaisit kuin huippu urheilija niin liikaa ei kannata rasvoja syödä ,koska niistä osa jää elimistöön verisuoniin ja sydämmeen ja kun joskus kulutus vähenee sitten vasta ongelmat onkin edessä.
ps. joku voi liikkua vaikka useita tunteja päivässä ja ihmettelee kun läskit ei pala...silläkin on väliä miten liikkuu hidas kävely tai pyöräily joka ei sykettä nosta ei kuluta mitään vaikka päivät pitkät liikkuisi hien pitää virrata sanoo järki jos sykemittaria ei ole. Ylipainoisen on paljon helpompi aloitaa kunnon rasvan poltto liikunta kun syke nousee helpommin jo pelkällä rauhallisella kävelyllä joillakin.
Suomessa tappaa eniten ennenaikaisesti ihmisiä Huumeet ja alkoholi ja ylipaino ! Monesti nämä liittyy toisinsa joten tarkkaa taulukkoa ei voi tehdä ,varsinkaan kun alkoholin ja huumeiden takia lopussa kuolleet on monesti lopussa jo normaali painoisia,mutta ei kuntoilun ja liikunnan takia vaan elimistön tuhoutumisen takia.
Minusta lääkäreiden pitäisi rajoittaa näihin itseaiheutteuhin tautehin lääkitystä,pitäisi sanoa että pitää muuttaa elämäntapoja vähentää alkoholinkulutusta ja syödä terveemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vetäkää vain irtokarkkia ja hampurilaisia. Eläinrasva on terveellistä ja lihavat elävät pitempään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23
Puheenaihe: Pitääkö dieselvero poistaa?
23
Trump puhui keskustelustaan Suomen presidentin kanssa ja kertoi, miksi Suomessa maastopalot eivät ole suuri ongelma – "Suomessa käytetään aikaa haravointiin ja siivoamiseen"
11
SDP:n Rinne tarjosi maksutonta varhaiskasvatusta lääkkeeksi lapsipulaan – naurahti vanhalle lipsahdukselleen
7
Tutkimusrahoituksen kohtalo huolestuttaa Oulun yliopistollisen sairaalan johtoa ja tutkijoita
6
Ely-keskus odottaa uutta maakuntaa, tuoreen ylijohtajan mukaan lykkääntymisestä olisi haittaa – "Parempi, että mentäisiin suunnitelman mukaan"
6
Koira asuntopalon sytyttäjänä sekä Haukiputaalla että Keravalla – käänsivät liedet päälle
6
Uuden Club Teatrian avajaisia vietettiin lauantaina Limingantullissa – "Hyvä, että tämä tuli takaisin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eilen Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto kommentoi eläkejärjestelmämme kestävyyttä osana laajempaa, alati heikkene... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.11.

Fingerpori

17.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image