Kotimaa

Tutkimus: lapsen ulosteen koostumus on yhteydessä tämän tem­pe­ra­ment­tiin

Muutaman kuukauden ikäisen vauvan ulosteen koostumus on yhteydessä tämän temperamenttiin, sanotaan uudessa tutkimuksessa.
Kotimaa 17.6.2019 9:30
Antti Karvonen

Turun Yliopiston FinnBrain-tutkimuksessa selvisi, että 2–3 kuukauden ikäisen lapsen ulosteen mikrobikoostumus on yhteydessä myöhemmin havaittaviin erilaisiin temperamenttipiirteisiin, Turun yliopiston tiedotteessa kerrotaan. 

Temperamentilla tarkoitetaan tässä yksilöllisiä eroja tunteiden ilmaisussa ja säätelyssä. Tutkimus antaa uutta tietoa käyttäytymisen ja mikrobiston välisistä yhteyksistä. 

Jyrsijätutkimuksissa on todettu, että suolimikrobiston koostumus ja sen muokkaaminen on yhteydessä käyttäytymiseen.

Ihmisillä tiedetään, että suolimikrobiston koostumus voi olla yhteydessä erilaisiin sairauksiin, kuten Parkisonin tautiin, masennukseen ja autismin kirjon häiriöihin, mutta vauvoista tutkimustietoa on vielä vähän. 

– Mielenkiintoista oli, että muun muassa Bifidobakteeri-suku, johon kuuluu useita maitohappobakteerilajeja, oli yhteydessä lapsen voimakkaampaan positiiviseen emotionaalisuuteen. Positiivinen emotionaalisuus tarkoittaa taipumusta kokea ja ilmaista iloa ja mielihyvää, ja se voi enteillä myöhempää ulospäinsuuntautuneisuutta, tohtorikoulutettava, lääkäri Anna Aatsinki Turun yliopistosta sanoo. 

Temperamentti voi ennustaa myöhempää kehitystä 

Yksi löydöksistä oli, että suolistomikrobiston suurempi monimuotoisuus, oli yhteydessä vähäisempään negatiiviseen emotionaliisuteen ja pelkoreagoivuuteen. Tutkimuksessa otettiin huomioon mikrobiston monimuotoisuuteen vaikuttavat asiat, kuten synnytystapa ja imettäminen. 

Löydös on mielenkiintoinen, sillä voimakas pelkoreagoivuus ja negatiivinen emotionaalisuus voivat olla yhteydessä myöhempään masennusriskiin. Yhteys myöhempään sairastavuuteen ei ole kuitenkaan yksiselitteinen, vaan riippuu myös ympäristöstä. 

– Vaikka yhteyksiä monimuotoisuuden ja temperamenttipiirteiden välillä havaittiin, ei ole vielä varmuutta, vaikuttaako varhainen mirkobiston monimuotoisuus myöhempään sairastavuuteen. On myös vielä epäselvää, mikä yhteyden taustalla mahdollisesti vaikutta mekanismi on, Anna Aatsinki sanoo. 

Turun yliopiston FinnBrain-syntymäkohorttitutkimuksessa selvitetään ympäristön ja perimän vaikutusta lapsen kehitykseen. Mukana on yli 4000 lapsiperhettä, joita seurataan raskausajasta pitkälle aikuisuuteen. Nyt julkaistu tutkimus on osa FinnBrain-kohortin suoli-aivoakselinn kehitystä selvittävää hanketta.

MAINOS

Kommentoi

Mutta tämä tutkimus pitäisi kohdistaa ennenkaikkea kansanedustajiin ja Oulun kaupungivaltuutettuihin. Rohkeita tuloksia olisi odotettavissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Näkisiköhän asiantuntija aikuisen ulosteesta esimerkiksi sen, onko asialla ollut positiivisen emotionaalinen ihminen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
21
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
20
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
20
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
18
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
18
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
16
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image