Kotimaa

Tutkimus: lapsen ulosteen koostumus on yhteydessä tämän tem­pe­ra­ment­tiin

Muutaman kuukauden ikäisen vauvan ulosteen koostumus on yhteydessä tämän temperamenttiin, sanotaan uudessa tutkimuksessa.
Kotimaa 17.6.2019 9:30
Antti Karvonen

Turun Yliopiston FinnBrain-tutkimuksessa selvisi, että 2–3 kuukauden ikäisen lapsen ulosteen mikrobikoostumus on yhteydessä myöhemmin havaittaviin erilaisiin temperamenttipiirteisiin, Turun yliopiston tiedotteessa kerrotaan. 

Temperamentilla tarkoitetaan tässä yksilöllisiä eroja tunteiden ilmaisussa ja säätelyssä. Tutkimus antaa uutta tietoa käyttäytymisen ja mikrobiston välisistä yhteyksistä. 

Jyrsijätutkimuksissa on todettu, että suolimikrobiston koostumus ja sen muokkaaminen on yhteydessä käyttäytymiseen.

Ihmisillä tiedetään, että suolimikrobiston koostumus voi olla yhteydessä erilaisiin sairauksiin, kuten Parkisonin tautiin, masennukseen ja autismin kirjon häiriöihin, mutta vauvoista tutkimustietoa on vielä vähän. 

– Mielenkiintoista oli, että muun muassa Bifidobakteeri-suku, johon kuuluu useita maitohappobakteerilajeja, oli yhteydessä lapsen voimakkaampaan positiiviseen emotionaalisuuteen. Positiivinen emotionaalisuus tarkoittaa taipumusta kokea ja ilmaista iloa ja mielihyvää, ja se voi enteillä myöhempää ulospäinsuuntautuneisuutta, tohtorikoulutettava, lääkäri Anna Aatsinki Turun yliopistosta sanoo. 

Temperamentti voi ennustaa myöhempää kehitystä 

Yksi löydöksistä oli, että suolistomikrobiston suurempi monimuotoisuus, oli yhteydessä vähäisempään negatiiviseen emotionaliisuteen ja pelkoreagoivuuteen. Tutkimuksessa otettiin huomioon mikrobiston monimuotoisuuteen vaikuttavat asiat, kuten synnytystapa ja imettäminen. 

Löydös on mielenkiintoinen, sillä voimakas pelkoreagoivuus ja negatiivinen emotionaalisuus voivat olla yhteydessä myöhempään masennusriskiin. Yhteys myöhempään sairastavuuteen ei ole kuitenkaan yksiselitteinen, vaan riippuu myös ympäristöstä. 

– Vaikka yhteyksiä monimuotoisuuden ja temperamenttipiirteiden välillä havaittiin, ei ole vielä varmuutta, vaikuttaako varhainen mirkobiston monimuotoisuus myöhempään sairastavuuteen. On myös vielä epäselvää, mikä yhteyden taustalla mahdollisesti vaikutta mekanismi on, Anna Aatsinki sanoo. 

Turun yliopiston FinnBrain-syntymäkohorttitutkimuksessa selvitetään ympäristön ja perimän vaikutusta lapsen kehitykseen. Mukana on yli 4000 lapsiperhettä, joita seurataan raskausajasta pitkälle aikuisuuteen. Nyt julkaistu tutkimus on osa FinnBrain-kohortin suoli-aivoakselinn kehitystä selvittävää hanketta.

MAINOS

Kommentoi

Mutta tämä tutkimus pitäisi kohdistaa ennenkaikkea kansanedustajiin ja Oulun kaupungivaltuutettuihin. Rohkeita tuloksia olisi odotettavissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Näkisiköhän asiantuntija aikuisen ulosteesta esimerkiksi sen, onko asialla ollut positiivisen emotionaalinen ihminen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Vai halventava kirjoitus? Suorastaan rikastuttava kirjoitus tuo oli. 17E/h. Se on nuorelle hyvä palkka. Ota laiska neuvo... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image