Kotimaa

Tutkimus: Julkisesti työstään kertovia so­si­aa­li­työn­te­ki­jöi­tä uhataan potkuilla

”Sosiaalityöntekijöiden sananvapaus näyttää hauraalta”, Laura Tiitinen sanoo. Arto Kaupin mukaan tutkimuksessa tuli ilmi tapauksia, joissa oli sananvapausrikkomuksiin liittyviä piirteitä. KUVA: Kaisa Siren
Kotimaa 9.4.2014 8:32
Heli Väyrynen

Sosiaalityöntekijöiden sananvapautta rajoitetaan Suomen kunnissa monin tavoin, osoittaa pian valmistuva Lapin yliopiston tutkimus.

Tutkija Laura Tiitisen haastattelemat sosiaalityöntekijät eri puolilta maata toivat esiin sen, että julkisesta viestinnästä seuraa rangaistuksia. Eräs sosiaalityöntekijä irtisanottiin sen jälkeen, kun hän oli arvostellut julkisesti työpaikkansa tulevaa organisaatiomuutosta.

”Moni haastateltava toi esiin, että potkuilla myös uhkaillaan kunnissa. Uhkailut esitetään suullisesti ja epävirallisesti”, Tiitinen kertoo.

Lisäksi sosiaalityöntekijöitä kutsuttiin johtajien puhutteluun sen jälkeen, kun he olivat tuoneet esiin epäkohtia organisaatioistaan.

”On myös kaupunkeja, joissa sosiaalityöntekijöiltä on kielletty julkinen viestintä kokonaan. Vain esimiehet viestivät”, Tiitinen jatkaa.

Sananvapautta rajoitettiin herkästi, jos organisaatiota tai alaa käsiteltiin kriittiseen sävyyn julkisuudessa. Johto halusi tuoda julkisuuteen vain yhden näkökulman, jonka mukaan asiat ovat kunnossa.

Lue lisää 09.04.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Tunnen kolme sosiaalialan virkamiestä. Työstään he puvuvat ylpeydellä, samoin omasta ammattitaidostaan. Ikinä ei tehdä virheitä, asiakkaissa vain on vikaa -ja tarvetta sosiaalialan ammattilaisille tehdä rajuja taikoja. Näitä kolmea yhdistää ihmisinä täydellinen virheettömyys.

Nämä kolme jos puhuisivat julkisuudelle työstään, se olisi vain hyvää kertomaa omaa työtä ja organisaatioita koskien. Mikäli eivät puhuisi -he joutuisivat myöntämään oman inhimillisyytensä. Kaksi on sittemmin siirtyneet viroistaan, vaikka täydellisiä ovat olleet, muihin elämän haasteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös tuo nyt ole ihan normaalia toimintaa, että työnantajalla on tiedottamiseen omat käytäntönsä. Näitä käytäntöjä työntekijöidenkin pitää noudattaa. Jos työpaikalla on epäkohtia niin ne hoidetaan muita kanavia (luottamusmiehet, ammattiliitto, lakimiehet jne.) pitkin. Siis ei mennä itkemään lehtien palstoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sillalailla heistä päästään ja saadaan vähennetyä porukkaa , muta eihän lääkäritkään saa puhua asiakkaistaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä on aivan liikaa väkeä kuten kaikissa muissakin julkisen sektorin alalla !
Kun on liian suuret palkat ja liikaa väkeä tulee riitaa ja aletaan kiusaan ihmisiä j apelleileen ja viivytteleen ja elvisteleen kuin jossakin rakennusvalvonassa esim.
Tähän maahan pitäisi tehdä täys remontti välittömästi tämä on aivan hullutta jatkaa näin AAA siivell'ä velkaantuen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei päde pelkästään sosiaalityöntekijöihin kunnissa. Kyllä niitä siivoojiakin uhkaillaan samaisella asialla. Ainakin kirjallinen varoitus tulee. Vaikka vaan päivittäisit yleistä v******a. Jos vaan lukee työ samassa lauseessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki tämä on tullut uuden johtamis- ja organisaatiokulttuurin mukana. Olemme päässeet eroon paljon haukutusta ikävästä byrokraattisesta julkisesta sekotrista ja tilalle on saatu yritysmaailman mukainen kuri ja järjestys, salailu ja "korruptio". Kun pelisäännöt eivät ole enää selkeitä ja näkyviä, niin työntekijöitä kuin asiakkaita voi kohdella miten vain. Kiitos kaiken maailman konsulteille jotka yhdessä kuntapäättäjien kanssa ovat tuhonneet julkisen sektorin arvot ja työntekimisen vahva eetoksen. Ei saa puhua omasta työpaikasta, ei saa olla asiakkaiden puolella, ei saa olla omia mielipiteitä. Mutta eipä sitten tarvitse olla sitoutunutkaan. Kunta saa mitä tilaa: jonkin ajan kuluttua työntekijät tekevät juuri sen välttämättömän. Itsekin jätän kohta taakse ylipitkät työpäivät, typerän sitoutuneisuuden ja vastuunkannon. Teen mitä business-opit edellyttävät: hyvää työtä tehdään vain tosi kovalla palkalla ja vielä suuremmilla bonuksilla. Ilman niitä saa vain mimin. Näin se menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin ne esimiehet toimii nuissa hommissa. Monesti vielä monet sosiaalityöntekijät on väliaikasta porukkaa jotka on helppo potkii pihalle millon tahansa, eivät yleensä ole edes saanut alan koulutusta vaan ovat kaupallisilla aloilla. Nuita ei kiinnosta yhtään se että tekevätkö päätökset laillisesti vaan sillä pelkästään on merkitystä että kuinka paljon kunta säästää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tutkittua juttua että Ruotsissa sosiaalitt kartoittaa tilanteen mitä asiakkaalle kuuluu. Meillä sosiaalitt on saaneet käskyn pimittää etuuksia. Kun tavikselta vedetään matto alta se on niin typertynyt ettei osaa kysyä ja vaatia. Ei ole konsullti, laki ja tulkkauspalveluja käytettävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Täällä sosiaalityöntekijät ja kelan porukka työkkäriä myöten tekevät kaiken mahdollisen ihmisen kiusaamiseksi. Kyllä on niin veemäistä porukkaa, luultavasti pakotettuja tekemään "tulosta", ikäänkuin he jakaisivat kuuluvia etuuksia omasta kukkarostaan.Menipä Ruotsissa uuteen työhön, asunnon välitykseen tai kelaa vastaavaan toimistoon, niin aina sai AVOIMESTI informaatiota itselle kuuluvista eduista. Palveluammatissa 40v toimineena joudun valitettavasti jatkuvasti näkemään ihmisten tuskan ko nihilistien kynsissä. Suomalainen on susi toiselle ihmiselle. Maahanmuuttajiin viha/pelko käsittämätön. Nuoretkin aivopesty rasisteiksi. Jokaisen siirtolaisenkin sisällä on ihminen ja oma tarinansa. Ei tänne tule kukaan "etuuksien" perässä, kun jalkapallonakin on helpompaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuossa puhuttu mitään siitä, että sosiaalityöntekijä olisi puhunut työnsä sisällöstä tai muutenkaan niistä asioista jotka vaikka ovat vaitiolovelvollisuuden alla. Puhuttiin työpaikan organisaatiomuutoksen kritisoinnista. Tähän pitäisi kaikilla työntekijöillä asemasta ja alasta riippumatta olla täysi oikeus ja suorastaan velvollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä piileskelee alan ammattiliitto? Kyllä sen olisi tultava kiireesti nyt sosiaalityöntekijöiden avuksi ja tueksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän heidänkin liittonsa ole se maan kuuluisa Loimaan liitto! Sinnehän ne kaikki "siipeilijät" ovat menneet. Niin ja vielä kun ovat äänestäneet Jyrkin porukat maan johtoon, vain siksi kun luullaan itseään roisokseksi. Kyykyttäjiä riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä oman pesän likaajat on ihan hyvä saada hiljaiseksi. Epäkohtien esille tuominen aiheuttaa vain eripuraa kansalaisissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös Oulun kaupunki on ohjeistanut työntekijöitään ettei ole soveliasta kirjoitella lehtiin organisaation/palvelurakenteen muutoksesta. Yksi lehtikirjoitus oli ammattijärjestön edustajien laatimana, ja tähän johtajat puuttuivat sormea heristellen. Työntekijät ovat huolissaan asiakkaistaan. Tätä ei siis johtoportaassa katsota hyvällä.

Julkisen sektorin pitäisi olla esimerkkinä koko yhteiskunnalle. Nyt kyllä esimerkki on sieltä huonoimmasta päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sosiaalityöntekijä saa kertoa että työn onnistumisen mittarina käytetään huostaan"saatujen" lasten lukumäärää, joka korrreloi työntekijän onnistumisen ja palkkauksen kanssa.

Ei saa myöskään kertoa että jonkun pomon joku sukulainen saattaa olla huostaanotettujen lasten hoitolaitoksen osakkaana tai peräti omistaa sellaisen.

Sellainen avoimmuus ja rehellisyys on palkittava irtisanomisella, eikö totta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

11:47
Thaimaalaisten marjanpoimijoiden kolarissa loukkaantuneilla ei hengenvaaraa – poimijat työskentelevät lappilaisen yhtiön palveluksessa
10:45
Maajoukkuehiihtäjä Susanna Saapunki kilpailee kesäisin rankoissa skyrunning-kilpailuissa – "Kisa tuntuu alusta asti pahalta" Tilaajille
10:27
Kolea alkukesä väistyi ja lämmintä ilmaa on luvassa koko maahan – katso tästä vinkit puutarhaan hoitoon helteellä
10:24
Taivalkoskelta Posiolle johtava tie suljettiin pudonneen sähköjohdon vuoksi – liikenne kulkee normaalisti
10:21
Koirien päiväkoti aloittaa Oulun Talvikankaalla – uusi eläinlääkäriasema tulee naapuriin
9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
108
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
72
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
29
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
16
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
16
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image