Kotimaa

Tutkimus: Huumekuolemat yleisempiä Suomessa ja Pohjoismaissa kuin muualla EU:ssa

Oulun poliisin huumeryhmän kotietsinnässä takavarikoimia huumeita: kannabista, hasista ja amfetamiinia. Arkistokuva. KUVA: Risto Rasila
Kotimaa 8.6.2015 16:54 | Päivitetty 8.6.2015 16:56
Laura Airola

Tuoreen raportin mukaan huumekuolemat ovat kasvussa Suomessa ja muissa pohjoisen Euroopan maissa. Tilastollisesti huumekuolleisuus on näissä maissa jo EU:n korkeinta tasoa.

– Kuolemaa aiheuttavat varsinkin lääkeopiodit, joita usein käytetään vielä yhdessä alkoholin kanssa. Voisi sanoa, että sekakäyttö onkin suomalaisten surmanloukku, sanoo Sosiaali- ja terveysministeriön huumausainepolitiikan asiantuntija Elina Kotovirta.

Suomi kuuluu samaan tilastoluokkaan Viron, Norjan ja Ruotsin kanssa, joissa kuolemantapauksia sattuu eniten – vuosittain miljoonaa asukasta kohti yli 40. Myös nuorten huumekokeilut ovat nousseet Suomessa jälleen vuoden 2000 tasolle, kun ne välissä näyttivät jo vähentyneen.

Viro pitää kärkisijaa huumekuolemien määrässä. Siellä kuolemat liittyvät lähinnä fentanyylien, voimakkaiden opioidien, suonensisäiseen käyttöön. Suomessa fentanyylin käyttö ei ole vielä kovin yleistä. Myöskään Norjassa rehottava metamfetamiinin käyttö ei ole rantautunut Suomeen.

– Luojan kiitos ei, sanoo Kotovirta.

Kotovirta ja EU:n huumausaineiden seurantakeskuksen asiantuntija Danilo Ballotta painottavat, että metamfetamiini on erittäin vaarallinen huumausaine, joka aiheuttaa hyvin voimakasta psykologista riippuvuutta. Sen käytön yleisyydellä on myös suora yhteys huumekuolemiin.

Ballotta pitää huolestuttavana, että huumekuolemat ovat lisääntyneet sellaisissa maissa, joissa on luotettava raportointijärjestelmä. Toisaalta hän arvioi, että maiden erilaiset tilastointikäytännöt vaikeuttavat vertailua.

– Suomessa esimerkiksi avataan kaikki ruumiit ja tutkitaan kuolinsyy perusteellisesti.

Huumeet yhä useammin ”kotimaista tuotantoa”

Myös kannabiksen käyttö ja kasvatus on lisääntynyt Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Kannabis kasvaa kotikasvattamoissa ja moottoripyöräjengien peltihalleissa, ja kotoperäinen marijuana on jo ylittänyt määrällisesti muualta tuodun hasiksen.

– Laitteiden hankinta on halpaa, periaatteessa kotikasvatusvälineet voi hakea kukkakaupasta, Kotovirta selittää.
Viranomaisia huolestuttaa se, että kannabis on enää harvoin ”vanhaa kunnon marijuanaa”, ja yhä useammin geneettisesti manipuloitua.

– Kun vanhat rastat sanovat, että marijuana ei ole enää entisensä, he ovat siinä oikeassa. Nykyään kannabisviljelijät muuntelevat kannabista siten, että THC:n määrä nousee. Vahvempi kannabis aiheuttaa suuremmalla todennäköisyydellä psykoottisia oireita ja skitsofreniaa, Ballotta sanoo.

Muuntohuumeet luikertelevat lain alta

Huumeidenkäytössä on tapahtunut kaikkiaan siirtymä viimeisen 20 vuoden aikana orgaanisista synteettisiin. Eniten huumemarkkinoita ovat muokanneet uudet muuntohuumeet, jotka pakenevat jatkuvasti laittomuuden leimaa.

– Huumemarkkinat ovat hyvin dynaamiset. Vielä vähän aikaa sitten synteettisiä muuntohuumeita sai myydä avoimesti putiikeissa esimerkiksi Puolassa ja Irlannissa. Nyt kun sellaiset kaupat on suljettu, markkinat ovat siirtyneet nettiin, Ballotta selvittää.

Ballotan mukaan viimeisen 10 vuoden aikana on luotu enemmän uusia yhdisteitä kuin sitä edeltäneinä 50 vuotena. Paradoksaalista on, että vanhat ”luonnolliset” huumeet ovat usein käytössä turvallisempia kuin uudet synteettiset versiot.

Jatkuvasti muuttuvien muuntohuumeiden perässä on vaikeaa pysyä. Kun yksi yhdiste kielletään, syntyy pian toinen, lähes samanlainen.

– Rahat, jotka liikkuvat tällaisessa kaupassa, ovat valtavia. EU-tasolla viranomaisilta kestää 1–3 vuotta päästä uuden muuntohuumeen jäljille ja kieltää se. Siinä välissä kauppiaat ehtivät tahkoa miljoonia, Ballotta sanoo.

Markkinat ovat synteettisten huumeiden puolella, sillä niiden hankkiminen ei vaadi esimerkiksi laivaamisen organisoimista Kolumbiasta Eurooppaan.

– Keittiölaboratorion perustamiseen riittää kaksi älykästä kemian opiskelijaa. Ohjeet huumeiden valmistamiseen löytyy internetistä. Molekyylejä voi muokata sitä mukaa, kun niitä kielletään, Ballotta sanoo.

Vanhat huumeet eivät toki ole kadonneet, mutta vähentyneet ne ovat. Jos vielä 20 vuotta sitten ajateltiin, että huumeet ovat vierasperäinen ilmiö, nykyään ne ovat yhä useammin eurooppalaista, jopa kotimaista tuotantoa.

– Kemikaalit tuodaan kauniisti pakattuina Intiasta ja Kiinasta, mutta huumeet ”askarrellaan” täällä, Ballotta sanoo.

Lue raportti Euroopan huumetilanteesta täällä:

EU:n huumeraportti 2015

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Tämähän on tiedetty jo reilut 10v. Vanhemmille sana "huumekuolema" ei ekana tuo edes mieleen apteekarin purkkeja seka alkoholia vaa muut laittomat substanssit vaikka nämä ovat juuri näitä laillisista substanseista tulevia kuolemia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli toisin sanoen ne maat joissa on Aatamin aikainen huumeiden kieltolaki, niin siellä on pahimmat ongelmat? Maat kuten Portugal ja USA:n osavaltiot kuten Colorado ja Washington, niin huumeisiin liittyvät ongelmat ovat käytännössä ohi. Jos joku väärinkäyttää huumeita, ruokaa, lääkkeitä, seksiä jne, niin niihin meillä on hoitokeinoja ja lääkärin apua. Kaikille meille muille huumeet tulee olla täysin laillisia ja hankittavissa paikallisilta yrittäjiltä jos niin päätämme tehdä omassa vapaassa maassamme jonka me suvereenit ihmiset omistamme.

Ja mikä ihme tuo uutiskuva? Kannabis oikein näyttävästi esillä siinä ja kannabikseen ei ole koskaan kuollut yksikään ihminen. Tee vaikka miljoona google-hakua, niin ei löydy sitten niin ensimmäistäkään kuolemaa joka olisi kannabiksen aiheuttama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkoholin käyttöön liittyvät sairaudet ja alkoholimyrkytykset ovat Suomessa syövän jälkeen työikäisten yleisin kuolinsyy. Suomalaisista 1–2 prosenttia on alkoholisteja ja 10–15 prosenttia suurkuluttajia. Alkoholi aiheuttaa vuosittain yli 3 000 henkilön kuoleman. Terveydenhuollolle aiheutuu alkoholista 85–150 miljoonan euron hoitokustannukset. Järjestyksen valvonta aiheuttaa noin 250 miljoonan euron kustannukset vuodessa. Alkoholi aiheuttaa yhteiskunnalle tulonmenetyksiä myös työkyvyn ja työtehon heikentymisen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän ihmettä on "geneettisesti muunneltu kannabis"? Jos tällä nyt tarkoitetaan eri kannabislajikkeiden risteyttämistä keskenään ei kotitarveviljelijä voi mitenkään tietää millaiset THC,CBD tai muut kannabinoidi arvot risteytyksessä on eikä tuossa metodissa edes kosketa kasvin geneettiseen karttaan. Jos taas kyseessä on agrokemian jättien kuten Monsanton harrastama kasvin manipulointi sen geenejä muuntelemalla esimerkiksi round-up kestäväksi niin sillä ei sitten ole enää mitään tekemistä kannabiksen kotikasvattamisen tai edes huumausainekäytön kanssa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jalostus vaatii ainakin laboratorion mittaamaan THC-arvot yms. Huumelajikkeissa pitoisuudet ovat moninkertaIasesti suurempia kuin villinä kasvaneissa tai koristekasveissa.
Tässä kohden kyse ei siis todellakaan ole enää omatoimisesta puuhastelusta, vaan ne on hankittu valmiiksi jalostettuina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marijuanan voimakkuudella on yllättävän vähän merkitystä. Lähinnäkin se ainoastaan tarkoittaa, että voimakkaampaa kannabista tarvitsee nauttia vähemmän. Se johtuu siitä, että toisin kuin opioidireseptorit, kannabisreseptorit kehossa "täyttyvät" sekä vähemmän voimakkaalla että paljon THC:tä sisältävällä kannabiksella yhtä hyvin. Kun kannabisreseptorit ovat "täynnä", eivät muut kannabinoidimolekyylit enää pääse niihin kiinnittymään, vaikka kehossa olisi niitä tarjolla. Sen takia ei-synteettisen kannabiksen yliannostukseen ei voi kuolla, se ei aiheuta samanlaista loputonta prosessia kuin opioidit tai amfetamiinit. Se tarkoittaa myös, että vaikka esimerkiksi amerikkalaiset nykyään paljon käyttävät erilaisia marijuanasta valmistettuja erittäin voimakkaita (jopa 90%THC) kannabisekstrakteja, ne eivät aiheuta ongelmia, eivätkä tuota juurikaan sen voimakkaampaa "pilveä" kuin pelkkä marijuona. Määrät ovat toki minimaalisia. Täytyy ymmärtää, että kannabis ei toimi kuten alkoholi, että olut on mietoa ja kossulla menee pää pahemmin sekaisin. Kannabiksen toimintapa on aivan erilainen, koska kannabisreseptorit toimivat aivan erityisellä tavalla ja siksi sen vaikutus ei ole suoraan verrannollinen nautittujen kannabinoidien määrään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli johtopäätös on, että vaarallisin päihde, alkoholi, on pääasiassa näiden tilastojen taustalla? Tilastoja johtavat alkoholimonopolia harrastavat alkoholia väärinkäyttävät pohjoismaat ja viro heroiiniongelmansa kanssa. Alkoholi tuntuu olevan siitä jännä tökötti, että kun sen käytön sekoittaa melkein minkä vain huumeen kanssa niin lopputulos on äärettömästi vaarallisempi kuin huume itse.

Paras vitsi löytyy raportin loppuosasta: Portugali on mallimaa huumekuolemien saralla 3kuollutta/miljoona (vs suomen 40/miljoona, viron 126/milj). Maa dekriminalisoi kaikki huumeet aikoinaan ja laittoi rahat sosiaalihuoltoon ja ilmaisiin neuloihin heroinisteille. Portugali oli ennen yksi huumekuolleisuuden kärkimaita ja heillä oli myös kammottavat AIDS tilastot. Portugalin tilanne oli aika samantyylinen kuin Virossa nykyään. Olisiko Viron aika ottaa oppia miten ongelmasta pääsee eroon oikeasti eikä vaan populistisissa puheissa? Entä muut maat? Olisiko aika tunnustaa, että "huumesota" hävittiin jo vuonna 1971 kun tämä surullisen kuuluisa termi keksittiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Portugali dekriminalisoi kaikki huumeet 2001 ja ovat raportin mukaan selvästi eniten vähentäneet käytöstä koituvia haittoja. Mm. muuntohuumeiden käyttö on siellä muita maita vähäisempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo niin sanottu dekriminalisointi koskee vain käytön ja vähäisten määrien hallussapitoa. Huumausaineiden hallussapito ja kauppa on edelleen kriminalisoitua tai lääkeaineiden suhteen valtion lupakäytännön vastuulla.

Mutta onpas ihan pienellä askeleella muokattu päihdekulttuuria KONTROLLOIDUMPAAN suuntaan? Tätä päivää en luullut näkeväni, että liberalisointi lisää hallittavuutta? Tosin olen aina luullut sen olevan osa ihmisluonnetta.

Siis poliisi takavarikoi hallusta löydetyt huumausaineet, joiden vähäinen määrä viittaa omaan käyttöön, mutta se on siinä? Poliisi ei ratsaa, ei tutkaa päihtyneitä jos se ei aiheuta yleistä vaaraa. Yliannostustapaukset voi viedä ensiapupolille tai soittaa ambulanssin, koska se hoitaa potilaan tilaa lääketieteellisestä näkökulmasta ja on kiinnostunut siitä, mitä ainetta kehossa on, eikä siitä miten ja kenen kautta aine on sinne kulkeutunut.

Miten ja miksi tällainen vaikuttaa esimerkiksi ns. muuntohuumeiden esiintymiseen? Huumeita käyttävät ihmiset ovat ihan tavallisia ihmisiä, jotka pitävät ennustettavuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:00
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
11:39
Aholle hirmutehot Carolinan kotivoitossa, viiden tehopisteen ilta oululaisen NHL-uran ensimmäinen – Myös Donskoi tehtailemassa ennätyspisteet jo kauden puolivälissä
11:00
Vanhat kuvat: Itsenäisyyspäivänä Oulussa seurattiin oman varuskunnan paraatia ja villiinnyttiin Leipätehtaan rock-konsertissa
9:00
Essee: Saan lapsen – mutta minulla ei ole oikeutta kehottaa muita tekemään samoin Tilaajille
9:00
Politiikan supersunnuntai on käynnissä – Sdp valitsee pääministeriehdokkaan ja Rinne kertoo hallitustunnustelujen tulokset
8:58
Autoilija törmäsi omakotitalon seinään Raahen keskustassa – kuljettaja pakeni paikalta
8:00
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
40
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
32
Politiikan supersunnuntai on käynnissä – Sdp valitsee pääministeriehdokkaan ja Rinne kertoo hallitustunnustelujen tulokset
30
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
28
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla
9
Palkkatuen kuntalisä työnantajien tietoisuuteen Lukijalta
9
HIFK kuritti taas Kärppiä – Rybarin ulosajo ja Leskisen HIFK-debyytti kuumensivat tunteita Raksilassa, yleisö pilkkalauloi ex-kärpälle
8
IS: Sixten Korkman ja Maria Romantschuk menivät naimisiin – häävalssi tansittiin Linnan juhlissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

236 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

kyllä parasta joulumusiikkia on köyhän ulina. T: Mersu-mies Lue lisää...
Philos

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image