Kotimaa

Tutkijoita halutaan tukea vihapuhetta vastaan

Sosiaalinen media on helpottanut vihapuheen leviämistä. KUVA: Felix Kerola
Kotimaa 10.10.2016 6:00
Helge Murtovaara

Tutkijoille halutaan tukea lisääntyvää vihapuhetta vastaan.

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan ja kirjailijoiden kansainvälisen sananvapausjärjestön Suomen PENin järjestämän työkokous tutkijoiden sananvapauden turvaamiseksi pitää tärkeänä sitä, etteivät tutkijat jää yksin kohdatessaan vihapuhetta.

Esille nousi erillisen alakomitean perustaminen Suomen PENiin tietokirjailijoita ja tutkijoita varten.

Vastuullinen tiedeviestintä ja tekijyys –hankkeen projektipäällikkö Iina Kohonen pitää tieteen ja tutkimuksen asiantuntijoiden keskustelua tärkeänä. On tärkeää yhdessä miettiä, mitä asioille tehdään.

– Tämän kautta tutkijat voivat saada kriittistä massaa taaksensa eli tutkijoilla on joku paikka, jonka puoleen kääntyä, jos tutkija kohtaa epäasiallista palautetta tai muuta vastaavaa, Kohonen sanoo.

Kohosen vetämän hankkeen verkkosivustolle kootaan yhteen kaikki tutkimuksen tekemisen etiikkaan ja vastuulliseen tiedeviestintään liittyvät ohjeet, suositukset ja tahot. Sinne tehdään verkkosivu, jonka kautta vihapuhetta kohdannut tutkija voi löytää apua.

Kohosen mukaan tutkijat ovat tottuneet kritiikkiin, mutta nyt on kyse muusta kuin normaalista tieteellisestä kritiikistä tai tutkimuksen kritisoimisesta. Kysymys on henkilöön kohdistuvasta palautteesta, joka voi olla hyvinkin asiatonta.

Jos häiritsevä palaute saa tutkijan empimään julkisia esiintymisiä, voi tilanne johtaa siihen, että tietyt aiheet jäävät käsittelemättä julkisuudessa. Pahimmillaan se voi johtaa tutkijoiden itsesensuuriin.

– Tieteen äärimmäisen tärkeä tehtävä kansalaisyhteiskuntaan vaikuttaminen jää vähemmälle, koska tutkija ei halua sitä palautetta, jota sosiaalinen media valitettavasti on pullollaan. Tarvitaan yhteisöä tutkijan tueksi, Kohonen toteaa.

Lue lisää 10.10.2016 Kalevasta.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Jos vain akateemiset vastaukset kelpaavat, kannattaa pysyttäytyä tiedejulkaisuissa. "Jos nakkikioskilla soitat poskea, niin poskeen alkaa koskea".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuonna 2002 eräs tunnettu professori kirjoitti Kaltioon tutkimustuloksista. Hänet haukuttiin Suur-Suomea ajavaksi nationalistiksi ja rasistiksi. Myöhemmin kansainvaäliset tutkijat ovat todistaneet hänen esittämäsän teorian oikeaksi. Ihmettelen, miten tutkijat voivat olla niin härskejä, vaikka olisivatkin eri mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tutkimus ja politiikka sotketaan keskenään jo lähtötilanteessa, voiko lopputulos olla tiedettä? Kysymys on retorinen. Toinen ongelma on tutkimusten rahoitus. Kun rahoittaja säätää ja valikoi lähtöasetelman sopivasti, tutkimustulos voidaan päätellä etukäteen. Mikä on tuolloin tutkimuksen motivaattori? Tiede vai rahoittajan etu? Kolmas ja nykyään yllättävän näkyvä ongelma on se, että mitä jätetään tarkoituksella kokonaan tutkimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samat henkilöt jotka eniten itkevät krokotiilinkyyneleitä sananvapauden perään ovat ensimmäisinä sitä valmiita rajoittamaan kun tutkijan puheet eivät miellytä. Kenenkään ei tarvitse sietää uhkailua ja törkykirjoituksia, luulisi tuon olevan itsestään selvää kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Istuu Suomen päättäjien kanssa samassa sauna kopissa aamusta iltaan ja illasta aamuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkijoiden on syytä vilkaista myös peliin. Tieteelliset tutkimukset menettävät uskottavuuttaan kun tutkijat raiskaavat tieteen mainetta toimimalla tilaaja äänitorvena eli suostumalla kirjoittamaan tutkimusraportin etukäteen maksetun tuloksen.
Tieteen nimissä suolletaan nykyään sellaista moskaa, että välillä hirvittää. Sanat tutkija ja tieteellinen tutkimus pitää arvioida joka kerta erikseen. Jokainen tieteellinen tutkimus ei sitä ole vaikka väitettäisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkijan siinä vaiheessa kun tulee julkisuuteen, jopa popularisoi tutkimuksiaan täytyy sietää enemmän julkista, asiatontakin kririikkiä kuin kammiossaan viihtyvän akateemikon. Miten muuten tutkijat, joiden apuraha päättyy koska tulokset ovat "vääriä". Kuka heidän asiaansa ajaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Osa tutkijoista on poliittisesti avoimen suuntautuneita eli he ajavat henkilökohtaisesti oikeaksi katsomaansa agendaa, roskeinkin puhein ja tähän tarkoitukseen viritetyin tutkimusasetelmin. Silloin metsä voi vastata niin kuin sinne huudetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalta tutkijan ja poliitikon rajakin on hämärtynyt ja tutkimuksia valikoidaan mediassa omien käsitysten edistämiseksi. Jos tutkija ryhtyy popularisoimaan ja esittää päätelmiään tarkoituksenaan vaikuttaa, kritiikin kohteeksi tulee helposti tutkijan oma käyttäytyminen. Jatkuvasti samojen tutkijoiden ja asiantuntijoiden esiintyminen valtamediassa on sekin kyseenalaista vaikka valtamediasta (Yle) jutussa olisikaan kyse. Talouspolitiikka on esimerkki alueesta jossa ei ilmeisesti uskalleta esiintyä julkisuudessa mutta paine ei välttämättä tule kansalaisilta vaan talouden päättäjiltä. Kikyn perusteet tuskin kestävät tieteellistä tarkastelua (mm. työajan kategorinen pidentäminen) mutta kukapa yhteiskuntatalouden tutkija sellaista Ylen studiossa uskaltaisi kertoa, jos studioon edes pääsee. Asiantuntijoiksi päätyvätkin sitten omat uutislukijat tai tutut pankkien standup-ekonomistit. Voisi ajatella että ongelma on tutkijoiden ja median suhteessa ja median puolueettomuudessa eikä niinkään jokamiehen sosiaalinen media. Tv:ssä esiintyvän professorin mielipide on usein helppo kansalaisenkin kyseenalaistaa kun toisaalta poliitikot eivät välitä useidenkaan professoreiden varoituksista esimerkiksi lainsäädännön perusteiden osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastakkainasettelun aika ei ole vaikka Sauli Niinistö niin väitti. Media on asettunut ihmisten puolelle jotka ajavat länsimaisen hyvinvointiyhteiskunnan alasajoa vieraan kulttuurin pakkosyötöllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No no. Jos jollakulla on sanottaa poikkeavasti jostakusta henkilöstä eikait nyt sentään tarvitse alkaa liioittelemaan kaikkea?
eiköhän tällainen mene jo pikkaisen yliampuvaksi touhuksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Törkeä vihapuhe ja uhkaukset toimittajille, tutkijoille ja poliitikoille ovat vakava ongelma, johon pitää puuttua. Image-lehden nettisivuilla on toimittaja Maria Petterssonin kooste saamastaan ns. palautteesta. Sen lukeminen avaa silmiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehtävä ole tutkia ilmiöitä eikä tehdä politiikkaa? Jos tutkija alkaa politiikkaan hänen roolinsa muuttuu ja tutkimuksen uskottavuus heikkenee samalla lisäten sitä mahdollisuutta että ihmisten asenteet käy primitiivisemmiksi. Eli vihapuheet lisääntyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä saa... "Tutkimukset" ovat liian usein tilaustöitä. Kansalaiset näkee niiden läpi ja se vie pohjan koko touhulta. Samalla saattaa tulla tilatuksi hieman vihapuhetta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

101
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
73
Kolumni: Kannattaa yrittää ymmärtää Oskar Osalaa
70
Kelirikkokeväästä odotetaan normaalia, päällystetyt maantiet surullisessa kunnossa – "Teitä ei pystytä uusimaan, vaikka pitäisi"
64
Hailuodon siltahankkeen valmistelu etenee – kilpailutus alkanee syksyllä
39
Esikouluun jo 5-vuotiaana vai jatketaanko oppivelvollisuutta 18-vuotiaaksi? – Vihreät kannattaa molempia, perussuomalaiset ei kumpaakaan
37
Otto Karvinen korvaa pelikieltoon joutuneen Oskar Osalan illan Ilves-pelissä – Manner: ”Aina sattuu ja tapahtuu tällaisessa kamppailulajissa, kun tuon kokoinen pelaaja taklaa”
27
Kärpät kaatoi Ilveksen kolmannen kerran puolivälierissä – Oululaisten maaleista vastasivat Ville Leskinen ja Jussi Jokinen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

töissä käydään pakosta jos muuta elättämis mahdollisuuta ei ole Lue lisää...
pakko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image