Kotimaa

Tutkijat: Venäjällä on ratkaisun avaimet il­mas­to­haas­tei­den ratkaisussa

Venäjällä on avainasema globaalien ilmastohaasteiden ratkaisemisessa. KUVA: Timo Marttila
Kotimaa 17.8.2015 13:06
STT

Venäjällä on avainasema globaalien ilmastohaasteiden ratkaisemisessa, sanovat suomalaistutkijat. Venäjä käyttää valtaa ja hyödyntää luonnonvaroja suuressa osassa arktisia ja boreaalisia alueita.

Ongelmien ratkaisua varten Suomessa onkin yhdistetty kaksi tutkimusalaa, ilmastonmuutostutkimus ja Venäjä-tutkimus.

Ohjelmajulistuksen tänään julkistaneet tutkijat painottavat, että ilmastonmuutokseen ja luonnonvarojen rajallisuuteen liittyvät ongelmat ylittävät maantieteelliset, kulttuuriset ja yhteiskunnalliset rajat.

Konkreettisena tavoitteena on muun muassa perustaa arktisen alueen ja havumetsävyöhykkeen luonnontieteellinen havaintoverkosto. Tätä valmistellaan jo PEEX-tiedeohjelman puitteissa. PEEX on monikansallinen ympäristö- ja ilmastotutkimus Euraasian arktisella ja boreaalisella ilmastovyöhykkeellä.

Ohjelmajulistuksen ovat allekirjoittaneet akatemiaprofessori Markku Kulmala, Aleksanteri-instituutin johtaja professori Markku Kivinen, tutkimuskoordinaattori Hanna Lappalainen ja Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Suomalaistutkijoiden Venäjä-arviot ovat menneet täysin pieleen jo kymmeniä vuosia. Eiköhän olisi aika olla hiljaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aleksanteri-instituutti ja Helsingin yliopiston Venäjän energiapotiikan professuuri pitää lakkauttaa. Ne suomettavat vähiä verovarojamme turhuuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka oikeasti luulee että maailma on pelastettavissa ihmisen avulla? Se ei osaa kuin tuhota itsekkäästi tämän kauniin Telluksemme!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä ole lainkaan samalla linjalla tutkijoiden kanssa. Kiinalla ja Intialla on loppujen lopuksi paljon suurempi merkitys asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopa virankin puolesta on sanottava, ettei vain jäisi jotain epäselväksi,

mitä tapahtuu, jos tai kun avaimet on väärissä käsissä!
Meillä on luonnostaan asiat tolalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä,öljy hupenee. Arktisille alueille on mentävä, niin Venäjän kuin USA:nkin. Oltiin ilmastonmuutoksesta mitä mieltä tahansa, tuskinpa ihmiskunta viimeisiä vuosiaan kasvihuoneessa viettänee. Saatamme värjötellä ydintalvessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan tämänkin on keksinyt?
Venäjä on aina kiistänyt osuutensa ilmastonmuutoksiin ja vähät välittänyt luonnonsuojelusta.
Miten Venäjän tutkimus ja ilmastonmuutostutkimus muka voidaan yhdistää?
Siis politiikka ja luonnontiede.
Ja juuri nyt, kun Venäjä Krimin vuoksi on kaikenlaisessa länsimaisessa boikotissa.
Ja mikä ihme on PEEX? Tätä varten kehitelty?
Jotenkin mieleeni tuli Leninin maininta "hyödyllisistä idiooteista" Ja kaiken yllä
haiskahtaa ja leijuu Stalinin ja Putinin henki...

PEEX?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa suomi mitään tekee ja säästää. Mm. pari miljardia kiinalaista ja intialaista pöläyttää aamupäivässä sen saasteen mitä suomi 10 vuodessa. Meidän tekemiset on yhtä tyhjän kanssa. Hesan vihreä elää omassa kuplassa näiden höpötysten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen johtavat ilmastohihhulit taas julistamassa. Minä en ainakaan kehtaisi keuhkota ilmaston lämpenemisestä, kun sitä on saatu odotella kohta 19 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä muutaman vuoden saat hihhuleita kuunnella. Aikanaan kuunneltiin (ja varsinkin maksettiin) odotettavissa olevista happosateista 25 vuotta. Mitähän maksamista ne risuparrat keksii seuraavaksi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedämmehän toki venäläisistä tutkimuksista, että Kuolan vähäiset saasteet ovat kulkeutuneet sinne Suomen ja Norjan pohjoisosien saastuttavasta teollisuudesta. Ja Karjala jäi suomalaisten jäljiltä niin huonoon kuntoon, ettei edes suuri ja mahtava ole saanut sitä vielä kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:22
G7-maiden kokous alkaa: Amazon-kriisi ja Trumpin kauppasota saattavat viedä tilan Macronin toivomilta globaaleilta keskusteluilta
9:00
Paula ja Toni Jaakola jakavat yrityksen ja kodin: "Kun vaihdoimme läpsystä, riitoja ei tullut" – Kahdesta bisnekseen liittyvästä asiasta ei kannata lipsua Tilaajille
8:25
Trumpin kauppasota Kiinan kanssa yltyy, samoin talouskiistely kotimaassa – "En vastustaisi, jos hän eroaisi", presidentti sanoi keskuspankin johtajasta
8:13
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
8:00
Kun kumppani mukiloi, hoituuko asia puhumalla? – Perheväkivallan sovittelu kuohuttaa uhreja puolustavia järjestöjä Tilaajille
8:00
Sähkönmuruja jauhetaan vaelluskalojen selkänahasta, hallitusohjelman kalamiljoonat voivat harventaa voimalaverkostoa – Miten Jasper Pääkkönen korvaisi menetetyn sähkön? Tilaajille
7:00
Terveiset sadan vuoden takaa – katso kuvia Kiimingissä seisovasta sisällissodan jälkeen valmistuneesta hirsitalosta, joka on yhä täynnä elämää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ulkomailta tuodaan turisteja, mutta oman maan poika ei saa töitä

Tasan tarkkaan jokainen työhaluinen saa töitä. Kokenut olen. Ei vaan kelpaa duunit joillekin Ja vas.hallituksen aikana ... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image