Kotimaa

Tutkijat veivät metsän multaa kau­pun­ki­ko­tei­hin – nyt selvitetään, onko siitä apua lasten astman ehkäisyssä

Maaseutuympäristö on hyödyllinen lapsen immuunijärjestelmän kehitykselle. KUVA: Tiina Wallin
Kotimaa 14.6.2018 12:17
Kaleva

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijat selvittävät, voitaisiinko maatilaympäristön terveysvaikutteita hyödyntää kaupunkilaislasten astman ehkäisemisessä.

Tutkimukset osoittavat, että pienen lapsen immuunijärjestelmän kehittymiselle on edullista, että lapsi kasvaa maatilaympäristössä monimuotoisten mikrobilajistojen keskellä. Siksi maatiloilla kasvavilla lapsilla on kaupunkilaislapsia pienempi riski sairastua esimerkiksi astmaan.

THL:n uudessa tutkimuksessa on viety kaupunkikoteihin mattoja, joihin on laboratoriossa lisätty metsämaan monipuolista mikrobistoa. Tutkijat haluavat selvittää, miten tämä koe vaikuttaa sisätilojen mikrobistoon.

– Jo grammassa metsämaata on kymmeniä tai jopa satoja miljoonia mikrobeja. Maaperään, kasveihin ja maatilan eläimiin liittyville mikrobeille altistuminen on ollut aiemmin luontaista. Kun tuomme näitä mikrobeja sisätiloihin, uskomme sen tukevan lapsen immuunijärjestelmän kehittymistä ja vähentävän sairastavuutta, kertoo THL:n erikoistutkija Martin Täubel tiedotteessa.

Tutkimuksen aikana kotien sisätilojen mikrobiston muutoksia mitataan kuuden kuukauden ajan.

– Odotamme, että havaitsisimme kodin mikrobilajiston muuttuvan monimuotoisemmaksi. Se tarkoittaisi, että voisimme muuttaa kaupungissa asuvien mikrobialtistumista melko yksinkertaisesti, mikä olisi todella hienoa. Seuraava askel olisi seurata, edistääkö tämä lapsen tervettä kehittymistä, Täubel sanoo.

Tutkimus on osa PROBIOM-hanketta, jonka tavoitteena on löytää keinoja, kuinka maatilaympäristön terveysvaikutteita voitaisiin hyödyntää astman ehkäisemisessä. 

MAINOS

Kommentoi

Hyvä hanke.
Jos tulokset ovat odotettuja, niin ei paljon helpompaa keinoa ole löydettävissä allergiasairauksien torjumiseksi.
Tuossa saadaan siedätyshoito hallitusti vaikka joka kotiin edullisesti.
Itse tutkimushankekaan ei kuulosta kovin kalliilta.
Aivan erinomaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vauvoille ja taaperoille syötetään monessa kodissa pelkästään purkkiruokaa. Sarkastisesti; "siinä on kaikki ravintoaineet tasapainoisesti oikeassa suhteesa". Todellisuudessa se on niin steriloitua ja puhdasta, että lapsen suoliston bakteerikanta ei pääse kehittymään luonnollisella tavalla. Maatilamullan heittely kerrostalon lattiamatoille ei ole ratkaisu astmaan ja allergioihin. THL olisi voinut kertoa, että kannattaa syöttää vauvalle vain itse tehtyä ruokaa ja jättää bonat kaupan hyllylle. Purkkiruuat ovat vain matkaruokaa ja hätävara. Yritysten kaupallisten etujen takia THL ei voi sanoa näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huoneilmassa aiheuttavat virheellisiä diagnooseja astmasta. Toksiset yhdisteet, eli suomennettuna MYRKYLLISET yhdisteet. Voi tätä hometalojen kulta-aika. Huom. Se jatkuu niin kauan kuin nykyrakentaminenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ekokylien lisäksi on ryhdyttävä perustamaan ekokaupunkeja tai -kaupunginosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei liity homeen kehittymiseen mitenkään. Home-itiöitä on ilma täynnä kaikkialla ja jatkuvasti, ongelmia aiheuttaa kun itiö löytää paikan jossa on 75% kosteuden jatkuvasti ylittävä orgaaninen suojaisa materiaali jossa ilma ei liikaa vaihdu, ja lämpöä on sopivasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin lapsuuteni kesät teltta oloissa ruokakin tehtiin nuotiolla, eikä ollut vessaa. Samoin leikin metsissä päivät kesät talvet. Allergiaa ja astmaa on, niin kuin monella sukulaiselle jotka eivät ole liian hygieenisesti saa oloissa eläneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image