Kotimaa

Tutkijat: Nuorten oivallukset pitäisi saada hyödyntämään meitä kaikkia

Ecosos-tutkijat Tuuli Hirvilammi (vas.), Kati Närhi, Ingo Stamm ja Aila-Leena Matthies kertoivat tiistaina Kokkolassa nelivuotisesta tutkimushankkeestaan. KUVA: Jukka Lehojärvi
Kotimaa 21.8.2019 9:35
Riikka Sipilä

Tiistaina Kokkolassa julkaistun tutkimuksen mukaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja lajikadon estämiseksi tarvitaan nopeaa ekososiaalista siirtymää.

Jatkuvaan kulutukseen perustuvien yhteiskuntien pitää ottaa oppia nuorten oivalluksista, todetaan tuoreessa Jyväskylän yliopiston alaisessa Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa tehdyssä tutkimuksessa.

Tutkijaryhmän mukaan luovuutta joudutaan pakostakin käyttämään erityisesti tilanteissa, joissa ylimääräistä rahaa ei ole yhtään. Uudenlainen ajattelu on välttämätöntä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Isoin haaste on, että taloudellinen eduntavoittelu on ajatuksena vaikeasti yhteen sovitettavissa ekologisesti kestävän ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen kehityksen kanssa.

– Se on kuitenkin edellytys, jos aiomme pärjätä tällä pallolla, sanoo sosiaalityön professori Aila-Leena Matthies.

Matthies viittaa ekososiaalisilla innovaatioilla ruohonjuuritason yhteisöihin – yhdistyksiin, osuuskuntiin ja sosiaalisiin yrityksiin, joiden toiminta perustuu esimerkiksi kierrätykseen.

– Ruokahävikin vähentäminen eri keinoin on tästä hieno esimerkki. Ruokahävikin hyödyntämiseen perustuvassa kahvilassa toiminta on paitsi ekologisesti kestävää myös taloudellisesti järkevää.

Sosiaaliturvaa pitäisi yksinkertaistaa perustulon suuntaan

Ecosos-tutkimushankkeessa on tutkittu neljän vuoden ajan ekososiaalisia innovaatioita ja sosiaaliturvajärjestelmiä, ja aineistoa on kerätty kenttätutkimuksella ja haastatteluin viidestä Euroopan maasta.

– Lähtökohtanamme oli vertailla, millaisia erilaisia innovaatioita maailmalta löytyy ja etsiä erilaisia keinoja, joista yhteiskunnat laajemmin tarkasteltuna voisivat ottaa oppia.

Samalla tutkimusryhmä tarkasteli, miten sosiaaliturva jarruttaa yhteiskuntien siirtymistä kohti kestävää kehitystä ja miten työttömät nuoret navigoivat ekologisen kestävyyden ja työelämän välillä.

– Sosiaaliturvajärjestelmää pitäisi yksinkertaistaa niin, ettei ihmisten tarvitsisi pelätä toimeentulonsa katkeamista kuukausiksi erilaisten työllisyyskokeilujen takia. Havaintomme vahvistavat tarvetta sosiaaliturvan muokkaamisesta perustulon suuntaan.

Ajatus jatkuvasta kasvusta ja perinteisestä palkkatyöstä on haastettu

Moni kritisoi sosiaalisia työllistäjiä siitä, että ne käyttävät hyväkseen nuoria alipalkkaamalla tai teettämällä päivittäistä työtä kokonaan palkatta.

– Monelle henkilökohtaisten vaikeuksien kanssa painivalle nuorelle hyppy suoraan palkkatyöhön on yksinkertaisesti liian raju. He kenties tarvitsevat tutun yhteisön tukea ja ohjausta pitempään.

Tutkimukseen haastatellut nuoret korostivat, että päätös sitoutua ruokaosuuskuntaan tai ekologisesti kestävään sosiaaliseen työyhteisöön on myös eettinen valinta.

– Tutkimus osoittaa, että nykynuoret kyllä arvostavat työtä, eivätkä haluaisi elää sosiaaliturvan varassa. Ristiriita tulee siitä jos työ edistää vaikkapa liikakulutusta. Haastattelemamme nuoret itse kuvasivat asiaa siten, etteivät halua tehdä työtä josta tulee huono omatunto.

Ekososiaaliset innovaatiot haastavat vallitsevaa jatkuvaan kasvuun pohjaavaa taloutta ja palkkatyötä.

Vallitsevien rakenteiden ravisteleminen herättää väistämättä negatiivisiakin tunteita.

– Nämä nuoret ihmiset ja heidän innovaationsa ja yhteisönsä ovat edelläkävijöitä oikeudenmukaiselle taloudelle, jossa ensisijaisena tavoitteena ei ole rikastuminen ja kuluttaminen – etenkään jos se tapahtuu ilmaston ja luonnonvarojen kustannuksella, Matthies toteaa.

Ekososiaaliset innovaatiot

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja lajikadon estämiseksi tarvitaan nopeaa ekososiaalista siirtymää.

Paikallistason innovaatiot voivat vauhdittaa siirtymää sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla, jos ne onnistuvat yhdistämään ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden tavoitteita. Monissa Euroopan maissa siirtymää rakennetaan ruohonjuuritasolla.

Ekososiaalisilla innovaatioilla tarkoitetaan sellaisia voittoa tavoittelemattoman talouden toimijoita ja toimintatapoja, jotka pyrkivät yhdistämään sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden tavoitteita käytännön toiminnassa.

Ekososiaalisissa innovaatioissa luodaan ekologisesti kestäviä tuotanto- ja elämäntapoja esimerkiksi materiaalien kierrätyksen, pyöräilykulttuurin ja hävikkiruuan vähentämisen avulla.

Samalla niissä työllistetään vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä ja lisätään osallisuutta tasavertaisella tavalla.

Jyväskylän yliopiston, Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen nelivuotisessa Ecosos-tutkimushankkeessa tutkittiin viidessä Euroopan maassa ekososiaalisia innovaatioita ja sosiaaliturvajärjestelmiä.

MAINOS

Kommentoi

"Monelle henkilökohtaisten vaikeuksien kanssa painivalle nuorelle hyppy suoraan palkkatyöhön on yksinkertaisesti liian raju. He kenties tarvitsevat tutun yhteisön tukea ja ohjausta pitempään."
Peruskoulusta joko lukioon tai ammatilliseen koulutukseen. Sitten palkkatöihin. Siellä on muitakin palkkatöissä. Heistä tulee heti muutamassa viikossa "tuttu yhteisö", joka antaa tukea ja ohjausta. Töissä perehdytetään ja ohjataan siihen asti kunnes se sujuu itsenäisesti. Mikä tässä on niin vaikea? Olemmeko kasvattaneet pullamössösukupolven, joka pelkää elämää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Haastattelemamme nuoret itse kuvasivat asiaa siten, etteivät halua tehdä työtä josta tulee huono omatunto."
Ilmainen raha kuitenkin kelpaa. Sillä voi sitten hyvällä omalla tunnolla ostella ja kuluttaa tuotteita, joita on valmistaneet ne, jotka ovat nousseet aamulla töihin ilman omantunnontuskua ja näin ollen eivät välitä liikakulutuksesta, ympäristöstä, ilmastosta ja tulevaisuudesta. Töissä käyvät ihmiset maksavat tuloveroa, jotta olisi jakaa "ilmaista rahaa" niille, joiden omatunto ei kestä käydä töissä. Mistä ihmeestä kumpuaa tämä nykynuorison itsekäs narsismi? Jos pystyy elämään täysin omavaraisesti maksattamatta vuokriaan, sähkö- ja vesilaskujaan ja ruokaostoksiaan muilla ihmisillä, niin siitä vaan elämään valitsemallaan tiellä. Mikään yhteiskunta ei toimi sillä, että kaikki ovat käsi ojossa vain ottavana osapuolena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhä suurempi osa suomalaisista pitää olla työssä ja maksaa veroja. Yhteiskunnassa on aivan liikaa vapaamatkustajia olkoot heidän motivaationsa mikä hyvänsä. Ideologia ei täytä nälkäistä vatsaa eikä sillä ei lämmitetä talvella asuntoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:53
Suuta ei hoideta tarpeeksi – hammaslääkäriin pitäisi mennä kahden vuoden välein eikä kuin kampaajalle "tarvittaessa" Tilaajille
18:45
Suomen ampumahiihtäjät jäivät 20 parhaan ulkopuolelle MM-parisekaviestissä
18:20
EU:n rahoituskehysneuvottelut alkoivat – Emmanuel Macron: "Tämä voi viedä useita tunteja, useita öitä ja useita päiviä"
18:17
Naisten maailmancup-kauden pisin kisa oli tuskien taivalta Pärmäkoskelle – "Olisi pitänyt juoda useammin"
18:04
Miksi sosiaalinen media tulvii kuvia, joissa kilistellään skumppalaseja? "Alkoholi on helppo luksus, koko kansan mindfullness ja timanttikoru" Tilaajille
17:49
Mat­kai­li­ja putosi kelkan kyy­dis­tä ja louk­kaan­tui Ro­va­nie­mel­lä
17:04
Riisitunturin lähtöpisteessä Posiolla paha ruuhka – matkailijoita kehotetaan käyttämään kimppakyytejä tai vaihtamaan kohdetta
44
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
39
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
24
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
21
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
14
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image