Kotimaa

Tutkijaryhmä kehitti menetelmän, jolla yhä useamman suomalaisen syöpä voidaan saada selville aikaisemmassa vaiheessa

PET-TT-kuvantamismenetelmä mahdollistaa syöpäsolujen löytämisen aikaisessa vaiheessa. Merkkiaineiden valmistus vaatii ammattitaitoisen henkilökunnan ja mittavan välineistön. KUVA: Veera Korhonen
Kotimaa 30.3.2019 12:49
Hannamari Ahonen

Merkkiaineiden ansiosta pystytään selvittämään minkä tyyppisestä ja missä kehitysvaiheessa olevasta syöpäkasvaimesta on kysymys.

Suomalainen kemian tutkijaryhmä on kehittänyt diagnostiikkamenetelmän, jonka avulla yhä useamman suomalaisen syöpä voidaan saada selville aikaisemmassa vaiheessa.

Apulaisprofessori Anu Airaksisen johtama ryhmä on kehittänyt nykyistä yksinkertaisemman ja nopeamman tavan valmistaa merkkiaineita eli radiolääkeaineita.

Radioaktiivisia merkkiaineita tarvitaan, kun potilas kuvataan PET-TT-laitteella. Merkkiaine leimaa syöpäkasvaimen ja mahdolliset etäpesäkkeet ja tekee ne kameralle näkyväksi. Merkkiaineiden ansiosta pystytään selvittämään minkä tyyppisestä ja missä kehitysvaiheessa olevasta syöpäkasvaimesta on kyse.

– Merkkiaineiden valmistus on nykyisillä menetelmillä hyvin haastavaa ja vaatii erittäin ammattitaitoisen henkilökunnan. Tästä syystä niitä on voitu käyttää julkisella puolella lähinnä vain yliopistosairaaloissa, joissa niitä on mahdollista tuottaa.

Airaksisen mukaan monipuolisesti tekniikkaa on nykyisin voitu käyttää oikeastaan vain Turun yliopistollisen sairaalan PET-keskuksessa. Keskus on TYKSin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhdessä ylläpitämä kansallinen keskus, johon on keskitetty PET-TT-tekniikalla tehtävä diagnostiikka.

Muissa yliopistollisissa sairaaloissa merkkiainevalikoima on Turkuun verrattuna paljon suppeampi.

Kun uusi menetelmä saadaan kaupalliseen käyttöön, yhä useampia syöpäpotilaita eri puolilla maata voidaan tutkia. Näin myös yhä useampi potilas voi selvitä syövästä, jos hänen syöpänsä saadaan tutkittua mahdollisimman tarkasti mahdollisimman varhain.

– Se parantaa myös alueellista yhdenvertaisuutta.

Business Finlandilta kahden vuoden rahoitus

Airaksisen ryhmä ei ole vielä tässä vaiheessa kehittänyt uusia merkkiaineita, vaan tehokkaamman tavan tuottaa jo olemassa olevia.

– Olemme kehittäneet synteesimenetelmiä, joiden avulla voidaan huomattavasti nykyistä tehokkaammin valmistaa radiolääkeaineita.

Ryhmä sai Suomen Akatemialta kärkihankerahoitusta vuosiksi 2016–2018.

– Rahoituksen avulla pystyimme tutkimaan vuonna 2010 alkaneen akatemiatutkijahankkeeni aikana tekemiä löydöksiä kaupallistamisen kannalta.

Business Finland myönsi tämän vuoden alussa kaksivuotisen rahoituksen, jonka avulla tutkijaryhmä pystyy jatkamaan selvitystä, miten uusi menetelmä kaupallistetaan.

Potilaiden käytössä uusi menetelmä voisi olla vuoden 2025 aikoina.

Markkinamahdollisuuksia aletaan kartoittaa

Kemian tutkijat eivät ole itse kaupallistamisen asiantuntijoita. Tutkimusryhmä on saanut apua Helsinki Innovation Services -yksiköstä, joka on Helsingin yliopiston tarjoama tuki tutkijoille tutkimustulosten kaupallistamiseen.

–  He ovat auttaneet meitä tosi paljon. Heidän kauttaan meillä on nyt haku päällä, että saamme palkattua erityisesti meidän tutkimusideaamme keskittyneen kaupallistamisasiantuntijan. Hän alkaa tutkia menetelmän markkinapotentiaalia.

Myös mahdollisia asiakkaita aletaan kartoittaa.

Tutkimusrahoitus

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana ja vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa.

Tänä vuonna Suomen Akatemia rahoittaa tutkimusta 458 miljoonalla eurolla. Osa rahoituksesta tulee veikkausvoittovaroista.

Luo edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle.

Kattaa kaikki tieteenalat.

Business Finland

Syntyi, kun kansainvälistymis-, investointi- ja matkailunedistämispalveluita tarjoava Finpro ja innovaatiorahoitusta tarjoava Tekes yhdistyivät vuonna 2018.

Business Finland luo edellytyksiä uudelle kasvulle auttamalla yrityksiä kansainvälistymään ja rahoittamalla tutkimusta ja innovaatioita.

MAINOS

Kommentoi

Mukavaa, että jenkkifirmat voivat nyt tehdä kokeet halvemmalla. Ikävää, ettei se näy kuntien maksamissa hinnoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka on terveet elämän tavat niin syöpään voi sairastua mutta kun ei ihminen pääse ajoissa ja kustannus kysmyksiä hoidettavaksi niin mitä tehdä kun itsekin ajattelee liian myöhästä jos syöpä on jo levinnytkin ja pystytäänkö enää hoitamaan ja parantumaan ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ns. luonnollista kuolemaa ei ole, ihmiset on aina kuolleet sairauksiin, kuten syöpään jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiskunnan pitäisi panostaa paljon enemmän tämäntyyppiseen tutkimukseen ja muutenkin terveyteen. Mutta mitä tekee esim Venäjä ja USA? Käyttää järkyttävät määrät rahaa ja luonnonvaroja kehittääkseen aseita millä ihmisiä tapetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytetään sitä rahaa lääkkeiden ja sairauksienkin tutkimiseen, länsimaissa ennen kaikkea elintasosairauksien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image