Kotimaa

Tutkijaryhmä kehitti menetelmän, jolla yhä useamman suomalaisen syöpä voidaan saada selville aikaisemmassa vaiheessa

PET-TT-kuvantamismenetelmä mahdollistaa syöpäsolujen löytämisen aikaisessa vaiheessa. Merkkiaineiden valmistus vaatii ammattitaitoisen henkilökunnan ja mittavan välineistön. KUVA: Veera Korhonen
Kotimaa 30.3.2019 12:49
Hannamari Ahonen

Merkkiaineiden ansiosta pystytään selvittämään minkä tyyppisestä ja missä kehitysvaiheessa olevasta syöpäkasvaimesta on kysymys.

Suomalainen kemian tutkijaryhmä on kehittänyt diagnostiikkamenetelmän, jonka avulla yhä useamman suomalaisen syöpä voidaan saada selville aikaisemmassa vaiheessa.

Apulaisprofessori Anu Airaksisen johtama ryhmä on kehittänyt nykyistä yksinkertaisemman ja nopeamman tavan valmistaa merkkiaineita eli radiolääkeaineita.

Radioaktiivisia merkkiaineita tarvitaan, kun potilas kuvataan PET-TT-laitteella. Merkkiaine leimaa syöpäkasvaimen ja mahdolliset etäpesäkkeet ja tekee ne kameralle näkyväksi. Merkkiaineiden ansiosta pystytään selvittämään minkä tyyppisestä ja missä kehitysvaiheessa olevasta syöpäkasvaimesta on kyse.

– Merkkiaineiden valmistus on nykyisillä menetelmillä hyvin haastavaa ja vaatii erittäin ammattitaitoisen henkilökunnan. Tästä syystä niitä on voitu käyttää julkisella puolella lähinnä vain yliopistosairaaloissa, joissa niitä on mahdollista tuottaa.

Airaksisen mukaan monipuolisesti tekniikkaa on nykyisin voitu käyttää oikeastaan vain Turun yliopistollisen sairaalan PET-keskuksessa. Keskus on TYKSin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhdessä ylläpitämä kansallinen keskus, johon on keskitetty PET-TT-tekniikalla tehtävä diagnostiikka.

Muissa yliopistollisissa sairaaloissa merkkiainevalikoima on Turkuun verrattuna paljon suppeampi.

Kun uusi menetelmä saadaan kaupalliseen käyttöön, yhä useampia syöpäpotilaita eri puolilla maata voidaan tutkia. Näin myös yhä useampi potilas voi selvitä syövästä, jos hänen syöpänsä saadaan tutkittua mahdollisimman tarkasti mahdollisimman varhain.

– Se parantaa myös alueellista yhdenvertaisuutta.

Business Finlandilta kahden vuoden rahoitus

Airaksisen ryhmä ei ole vielä tässä vaiheessa kehittänyt uusia merkkiaineita, vaan tehokkaamman tavan tuottaa jo olemassa olevia.

– Olemme kehittäneet synteesimenetelmiä, joiden avulla voidaan huomattavasti nykyistä tehokkaammin valmistaa radiolääkeaineita.

Ryhmä sai Suomen Akatemialta kärkihankerahoitusta vuosiksi 2016–2018.

– Rahoituksen avulla pystyimme tutkimaan vuonna 2010 alkaneen akatemiatutkijahankkeeni aikana tekemiä löydöksiä kaupallistamisen kannalta.

Business Finland myönsi tämän vuoden alussa kaksivuotisen rahoituksen, jonka avulla tutkijaryhmä pystyy jatkamaan selvitystä, miten uusi menetelmä kaupallistetaan.

Potilaiden käytössä uusi menetelmä voisi olla vuoden 2025 aikoina.

Markkinamahdollisuuksia aletaan kartoittaa

Kemian tutkijat eivät ole itse kaupallistamisen asiantuntijoita. Tutkimusryhmä on saanut apua Helsinki Innovation Services -yksiköstä, joka on Helsingin yliopiston tarjoama tuki tutkijoille tutkimustulosten kaupallistamiseen.

–  He ovat auttaneet meitä tosi paljon. Heidän kauttaan meillä on nyt haku päällä, että saamme palkattua erityisesti meidän tutkimusideaamme keskittyneen kaupallistamisasiantuntijan. Hän alkaa tutkia menetelmän markkinapotentiaalia.

Myös mahdollisia asiakkaita aletaan kartoittaa.

Tutkimusrahoitus

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana ja vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa.

Tänä vuonna Suomen Akatemia rahoittaa tutkimusta 458 miljoonalla eurolla. Osa rahoituksesta tulee veikkausvoittovaroista.

Luo edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle.

Kattaa kaikki tieteenalat.

Business Finland

Syntyi, kun kansainvälistymis-, investointi- ja matkailunedistämispalveluita tarjoava Finpro ja innovaatiorahoitusta tarjoava Tekes yhdistyivät vuonna 2018.

Business Finland luo edellytyksiä uudelle kasvulle auttamalla yrityksiä kansainvälistymään ja rahoittamalla tutkimusta ja innovaatioita.

MAINOS

Kommentoi

Mukavaa, että jenkkifirmat voivat nyt tehdä kokeet halvemmalla. Ikävää, ettei se näy kuntien maksamissa hinnoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka on terveet elämän tavat niin syöpään voi sairastua mutta kun ei ihminen pääse ajoissa ja kustannus kysmyksiä hoidettavaksi niin mitä tehdä kun itsekin ajattelee liian myöhästä jos syöpä on jo levinnytkin ja pystytäänkö enää hoitamaan ja parantumaan ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ns. luonnollista kuolemaa ei ole, ihmiset on aina kuolleet sairauksiin, kuten syöpään jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiskunnan pitäisi panostaa paljon enemmän tämäntyyppiseen tutkimukseen ja muutenkin terveyteen. Mutta mitä tekee esim Venäjä ja USA? Käyttää järkyttävät määrät rahaa ja luonnonvaroja kehittääkseen aseita millä ihmisiä tapetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytetään sitä rahaa lääkkeiden ja sairauksienkin tutkimiseen, länsimaissa ennen kaikkea elintasosairauksien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:10
Turkin, Venäjän ja Iranin johtajat yrittävät rauhoittaa Luoteis-Syyrian vaarallista tilannetta
8:30
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
8:16
Öljyn hinta lähti nousuun Saudi-Arabian öljynjalostamoihin tehtyjen iskujen jälkeen
8:00
Mirja Söderman menetti hajuaistinsa kertarysäyksellä eikä haista enää mitään – Syöminen ei ole enää samanlaista kuin ennen, ja joulusta puuttuu olennainen osa Tilaajille
8:00
Koulun alku keventää puntakukkaroa ja monelle brittivanhemmalle lapsen koulukustannukset ovat liikaa Tilaajille
7:00
Mauno Koivisto oli yksi muista, pelikaverit muistelevat – Sikariporras on lämminhenkinen kuvaus lentopallon ikinuorista
7:00
Lasten puutteellinen tieto seksuaalisuudesta altistaa heidät hyväksikäytölle, sanoo oikeuspsykologi – opettajan on tärkeä osata tunnistaa rikos ja auttaa lasta Tilaajille
16
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
13
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
10
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
10
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?
8
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
6
Ei päästetä kaivoskuumetta kohoamaan, koboltti tullee jäämään välivaiheen ratkaisuksi sähköautojen akuissa Lukijalta
6
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image