Kotimaa

Tutkija: Van­hoil­lis­les­ta­dio­lai­sen liikkeen väkivallalla ja kun­nia­vä­ki­val­lal­la yhteys

Johanna Hurtigin tuore tutkimus vanhoillislestadiolaisuudesta julkaistaan tänään. KUVA: Mauri Ratilainen/com.pic
Kotimaa 16.10.2013 6:12
Susanna Kemppainen

Yhteiskuntatieteen tohtorin Johanna Hurtigin tänään julkistettavan tutkimuksen mukaan kunniaväkivallan ja vanhoillislestadiolaisen yhteisön väkivallan ratkaisutilanteissa on samankaltaisuuksia.

”Kunniakulttuureissa tärkeintä on valvoa naisen siveyttä, jotta perheen asema yhteisössä säilyy ja voidaan nauttia muiden luottamusta. Jos nainen uhmaa perinteitä, palautetaan perheen kunnia sillä, että naista rangaistaan”, Hurtig kuvailee.

Hänen mielestään vanhoillislestadiolainen herätysliike toimii samalla lailla yhteisön parasta ajatellen. Mekanismi vain on päinvastainen.

Siinä missä kunniaväkivaltaa hyväksyvissä yhteisöissä tehdyt rikkomukset rangaistaan mahdollisimman näyttävästi, yritetään ne vanhoillislestadiolaisessa yhteisössä piilottaa.

”Vanhoillislestadiolaisessa herätysliikkeessä mekanismi on käänteinen. Kontrollin, paljastumisen ja rankaisemisen sijaan olennaista on kätkeminen. Miehen siveetön teko peitetään ja annetaan anteeksi mahdollisimman pian, jotta yhteisö ja tekoon syyllistynyt mies säästyvät häpeältä ja saavat pitää kunniansa.”

Uskonto tuo erityispiirteitä

Johanna Hurtig on tutkinut Taivaan taimet – Uskonnollinen yhteisöllisyys ja väkivalta –teoksessaan väkivallan yhteyttä uskoon ja uskonnolliseen yhteisöön. Se kohdistuu vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen, mutta sen tuloksia voidaan hyödyntää myös muiden yhteisöjen väkivaltatapausten tarkasteluun.

”Tutkimukseni on selvitys ihmisten välisistä suhteista ja mekanismeista, jotka käynnistyvät kun väkivaltatapaus tulee esiin.  Ne toimivat samankaltaisilla tavoilla niin vanhoillislestadiolaisessa herätysliikkeessä, työyhteisöissä kuin vaikkapa harrastuspiireissäkin”, Hurtig kuvailee.

Hänen mukaansa uskonto tuo kuitenkin ilmiöön erityispiirteitä, joiden tunnistaminen on tärkeää väkivaltatapausten ehkäisemiseksi.

Lue lisää tutkimuksesta keskiviikon Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (222)

Tämä alkaa muistuttamaan vanhempien huoltajuusriitoja. Huoltoriidoissa katkera eronnut puoliso kaivaa kaivamalla toisesta vikoja, hakee uusia ja uusia todisteita toisen nujertamiseksi, ja jopa rikolliseksi todistamiseksi. Tässä tapauksessa vedotaan vielä akateemisuuteen, tohtoriuteen ja siten faktaperusteiseen tietämykseen. Ja kun on tohtori, voi vakuuttavasti heittää lisää vettä myllyyn väittämällä, että vanhoillislestadiolaisuus sisältää pedofilian lisäksi kunniamurhaa. Tieteellisyydellä voi nujertaa, sitä voi käyttää epäeettisesti ja moraalittomasti. Kysymys kuuluu mikä on riittävää toisen nujertamisessa. Mitä ihmiset haluavat vanhoillislestadiolaisilta, mikä tällä kaikella on tavoitteena. Onko myös tieteellisesti validia tutkia sitä asiaa, mistä itse on katkerasti irtautunut.
Olen myös ihmetellyt miksi Hurtigit ja kumppanit puhuvat jatkuvasti julkisesti vanhoillislestadiolaisten virheistä ja vioista, mutta vl:t eivät saa kommentoida, vaan heidät leimataan heti kriittisiksi puolustajaksi, jos yrittävät kertoa omaa erilaista kokemustaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelen kirja: Maijan tarina. Hyvin aukaisee käytännön kuinka raiskausten uhri vaiennetaan vl yhteisössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos muistatte, mitä Hurtig sanoi joku vuosi sitten Kalevan tekemässä pitkässä haastattelussaan, niin kyllä tulee mieleen, kuinka asenteellinen tutkimus on. Nimittäin hän sanoi huutaneensa: jotenkin tähän tapaan: minä haluan eroon siitä inhottavasti lahkosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus voitaisiin julkisuudessa pohtia sitä, onko Johanna Hurtig jäävi tämmöisen tutkimuksen tekemiseen. Tieteellisen tutkimuksen tekeminen pitäisi olla mahdollisimman objektiivista. Johanna Hurtigin henkilökohtaiset mielipiteet, katkeruudet ym. vaikuttavat väistämättäkin asioihin.

Kyllä aroistakin asioista pitää pystyä puhumaan, mutta tässä tilanteessa ehdottaisin tutkijan vaihtoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettava väite. Johanna on tehnyt tutkimuksen ja piste. Myöhäistä on vaihtaa tosiasioitten edessä tutkijaa. Haluaisitko tutkijan, joka kumoaisi Johannan työn?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluaisin jonkun muun nyt tutkivan muiden kuin lestaadiolaisten tekemiä pF tapauksia. Ja vertaavan niitä sitten Hurtigin tutkimukseen. siinä nähtaisiin kiistatta kuinka paljon yleensäkin väkivaltaa ja Pf on Suomessa. Kun harva se päivä otsikoissa näkyy esim. urheiluseurojen tai muun nuorisiseurojen yhteydessä havaittuja Pf tapauksia. jokainen tapaus on liikaa ja vain puhumaslla yleisesti asiasta joka ON myös koko yhteiskunnan ongelma saadaan rikolliset kiinni ja ilmiö vähenemään. mInusta vl--liikkeessä on tehty asian tutkimiseksi paljon asian ilmitulon jälkeen. Toivoisin että muut yhteisöt tekisivät samoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluaisin tutkijan, joka on objektiivinen. Objektiivisuus on melko haastavaa, kun kyseessä on herätysliikkeestä eronnut henkilö. Tosiasia on että pedofiliaa esiintyy, jopa odotettua laajemmin. Siihen täytyy puuttua heti ja tehokkaasti. Kuitenkin Hurtig on ainoa asiantuntija, joka puhuu julkisuudessa. Olisi hyvä saada objektiivisempaa näkökulmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli ei vissiin ole mitään tapahtunut, lakaistaan kaikki maton alle ja salaillaan. Hieno homma, säilyy oma pesä puhtaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän päiväisen uutisen valossa voisi todeta, että vanhoillislestadiolaisuudessa ei ole alistamista. Mehän saamme jopa ajaa autoa! Jokaisella on vapaus uskoa asioita niin kuin haluaa uskoa. Jos niitä vastaan kapinoi, niin siihen on jokaisella oikeus. Se taas on väärin, että ulkopuoliset tulevat sanomaan, että sinä et saa ajatella noin. Väkivaltaa ei saa hyväksyä (paitsi ehkäisy ja abortit). ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi, Voi. Kyllä on hyvä että rikokset sovitaan suomen lain mukaan. Muuten niistä ei voi päästä vapaaksi. Mutta itse olen saanut kasvaa isossa perheessä ja olen yli 50. Ja minulla on iso perhe. Ei koskaan oo jäänyt karvas makua siitä kun olen piiskaa sievästi saanut 2 kertaa. Koin sen että se oli oikein ja laki sen salli.Ei ole jäänyt kaiveleen. Vaan semmoinen voi varmasti mieltä ja mielenterveyttä kaivella joka murhaa lapsia, niitä ihan pieniäkin. Seksuaalinen hyväksi käyttö on tuomittavaa, mutta silloin kun olin nuori sitä teki hyvin paljon ei uskovaiset ja minun korviini ei silloin tullut muita tapauksia.Ja tiedän siitä puhuttiin paljon koulussani ja kavereita kuinka heille tehtiin rumasti. Toivon Ymmärrystä molemmin puolin.Sääliä emme kaipaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hurtigille ruusuja, pedofiliatutkimuksesta. Mutta rajusti risuja asian repimisestä pois kokonaiskuvasta.
Faktaa: 140 tapausuhria / 43 vuotta
faktaa: Asian esilleottamisessa ollut ongelmia
Näitä siis revitellään.

Mutta unohtuiko jotakin?
- Vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä on huomattavasti VÄHEMMÄN pedofiliaa kuin väestössä keskimäärin.
Vuonna 1990 Lastensuojelun Keskusliitto teki laajan kyselyn yhdeksäsluokkalaisista. Heistä 7-8% kertoi
joutuneensa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi vähintään viisi vuotta itseään vanhemman toimesta.

Asiat eivät leimaamisen osalta voi jäädä tähän. Huomionarvoista on myöskin se, että ko. liikkeessä
on huomattavasti vähemmän huostaanottoja, perheväkivaltaa, avioeroja, alkoholismia, huumeen käyttöä.

SIISPÄ: Miksi Hurtig ei kiittänyt, että VL ehkäisee kyseisiä ilmiöitä. Hurtig alkoi yleistämään jopa äitejä
VÄKIVALTAISIKSI. Harvinaisen törkeä yleistys. Mitäpä, jos esim Hallaaho yleistäisi Somalimiehiä väkivaltaisiksi??
Uskon, että Halla-aho saisi tuomion. No, VL-äitejä kohtaan sama ei päde. Kertokoon esimerkki sen, missä
rasismissa oikeasti tässä maassa eletään.

No, entäpä ne uhrit:
Valtaväestön piirissä tuomioita tai paljastuksia on annetta äärettömän vähän suhteessä ilmiöön (7-8%....)
Kuka näitä peittelee? miksi uhrit jäävät valtaväestössä ilman apua? Syynä lienee uhkailu, ilmiantoon
liittyvät pelot, oman aseman säilyttämisen uhka jnejne.

Pedofilian uhrin asema on aina heikko. Rikos on niin järkyttävä ettei uhrien auttamista kukaan liikaa korosta.
Tutkimuksessa on kuitenkin voimakas asenteellisyys, yleistäminen, leimaaminen ja kaikki mitä en koskaan
hyväksyisi tutkimusryhmäni raportoimana. Aina rinnalla pitäisi olla seikkaperäinen vertailtavuus. VL nyt
vain oli vähentänyt kyseisiä ilmiöitä, siksi asia piti uutisoida provosoiden. Heikko yleisarvosana!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiko vuonna 2013 perustaa näkemyksensä 23 vuotta sitten tehtyyn tutkimukseen?
Tuolloin ei taatusti puhuttu näin avoimesti hyväksikäytöistä ym...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

VL-kanedustajat! Nyt on teidän aikanne toimia niin, että pedofiliaa koskeva rikoslaki uudistetaan. Kukaan vl ei voi olla enää hiljaa tekojen kauheuksien takia. Mikä on se pienten lasten kyynelten määrä, kun he eivät ole ymmärätneet, mitä isä tai äiti on tehnyt? Hurtigin tutkimustulokset ovat tosia. Katsokaa uhreja ja miettikää. Pedofiilin tulee saada sellainen tuomio, joka tuntuu ja samalla hänen tulee saada terapiaa, että hän ei enää koskaan tee hirmutekoja. SRK eikä kukaan vl voi enää lakaista asiaa maton alle. On ulostulon aika, jotta nuoret vl:t voivat saada takaisin ilon uskoa Jumalaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi muuta kuin ihmetellä miksi muista "ryhmistä" saa tehdä tutkimuksia ja kirjoitella ns. kritiikkiä mutta kirjotappa islamista! Sellaisesta joutuu syytteeseen kiihottamisesta kansan ryhmää vastaan ja saa rasistin leiman. Ainakaan mun oikeustaju ei ymmärrä yhtälöä ja en ole vanhoillislestadiolainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaiken lähtökohtahan on se että me asutaan suomen valtion rajojen sisäpuolella. Olemme sukua todella monille väkivallantekijöillekkin halusimme eli emme ja mitä läheisempi sukulaisuussuhde niin sitä todennäköisemmin olemme myös olleet tekemisissä tai tavanneet jossain. Kasvuympäristömme ja kehityssuuntamme ihmisenä ovat alkaneet rakentumaan jo kauan ennen tämänpäivän keski-ikäisiä, sillä meitä vanhemmat tai isät ja äitimme ovat olleet ja saaneet kasvatuksensa meidän isovanhemmilta ja perimmäiset syyt ja oikeutukset joillakin löytyvät heidän lapsuusiän kuritus ja kasvatuskäytännöistä eikä niinkään meidän nuorempien joilla on nyt kouluikäisiä lapsia. Tässäkin jutussa on monen vanhemmat lyöneet ja repineet ja rikkoneet vaikka mitä, mutta ajattelitko sitä ikinä mitä itse teit ennenkuin vanhempasi suuttuivat ja kurittivat sinua. Koska ei siinä ole mitään järkeä että vain poliisi ja ulkopuolinen viranomainen saa vain kurittaa SUN OMAA lasta ja opettaa tätä käyttäytymään oikein, kun vanhemmankin ensisijainen tehtävä on kasvatttaa lapsestaan yhteiskuntaan asiallinen ja normaalin kasvatuksen omistava ihminen.
Tässä tekstissä ei ole mukana seksuaalinen hyväksikäyttö, SE on VARMA RIKOS ja kuuluu suomessa poliisin tehtäväalueeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa surullista luettavaa. Vaikka olisi VAIN yksi hyväksikäyttötapaus joka on painettu villasella tai annettu anteeksi niin että teon tekijä ei ole joutunut siitä rikosoikeudelliseen vastuuseen on anteeksiantamatonta uhrin syyllistämistä. Te jotka kiellätte kaiken heitätte viimeisen kiven uhrin päälle joka ei koskaan saa oikeutta. Minä en yleistä vaan ajattelen uhria, joka on joutunut rikoksen kohteeksi, josta tekijää ei rangaista vaan hänelle annetaan anteeksi. Tämä on jotain mitä minun omatuntoni ei ymmärrä. Se jumala johon minä uskon ei tälläistä hyväksy. Voisi sanoa että te jotka kiellätte tämän kiellätte Jumalanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun lukee kommentteja, ei voi muuta kun ihmetellä. Ei voi yleistää, että vl perheiden elämä on tuollaista. Itse olen saanut elää yli 40 vuotta uskovaisessa perheessä ja en tiedä toista niin turvallista paikkaa. Väittäisin, että yli 99 % vl perheiden elämä on normaalia turvallista perhe-elämää, tietysti se 1%:kin on liikaa. Raamatussa puhutaan siitä, miten ja miltä Jumalan valtakunta lopun ajalla näyttää maailmalle, vioilla ja virheillä peitetyltä hakomajalta. Sen voi jo osin nähdä ja lukea tästäkin keskustelusta. Mitenkään en puolusta mitään väkivaltaa tms, kaikki on liikaa. Koskaan en vaihtaisi Jumalan lapsen osaa mihinkään. Ei voi kun toivoa, että tutkijakin saisi palaamisen armon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sinulle joka olet noin uskovainen....maailma on paha ja se meihinkin.
Minäkin ole uskovainen ja en yhtään epäile kirjoittajia enkä tutkijaa.... MINUSTA ON IHAN HIRVEÄN HYVÄ ETTÄ TÄLLÄISET ASIAT TUODAAN JULKI MEIDÄN YHTEISÖSTÄ.
Oikeasti uskovaisella on sydän, oikeesti uskovaisella on viisautta ja oikeesti uskovalla on siveyttä...kaikki nämä tekee ihmisestä oikean uskovaisen ja oikeesti uskova ymmärtää lastenhyväksi käytön rikoksena, sitä ei voi paikata ripillä eikä meijän anteeksi annolla...se täytyy käsitellä maallisenoikeuden edessä!
Meijän täytyy rohkaista ihmisiä puhumaan ja ottamaan asioista vastuu!
ja vielä Viisaus ilman sydämen siveyttä ei ole viisautta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuremmassa mittakjaavassa muslimimaissa, eihän alistaminen lestadiolaisuudessa poikkea tästä sen kummemmin. Mullaheja löytyy sieltäkin. Sen sijaan tervejärkisistä miehistä on puutetta, jotka pystyvät ajattelemaan vaimonsa ja lapsiensa parasta. Missä he ovat? Uskontohöpötystä toistelevia vastuunpakoilijoita kyllä löytyy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet hyväksikäytön ja muun perheväkivallan uhrit ovat kertoneet kokemuksistaan. Ne on karmeita asioita.
Miksi te uhrit ette iske takaisin? Miksi ette kosta hyväksikäyttäjille ja pahoinpitelijöille?
Jos et saa tekijää oikeuteen vastaamaan teostaan... Niin voit kostaa hänelle esimerkiksi julkisesti syyttämällä häntä hyväksikäytöstä. Vaikka hänen työpaikallaan. Tai jossain juhlassa. Tai uskonyhteisön kyseessä ollen vaikka seuroissa tai kirkossa. Seuraukset voi olla rajut, mutta syyllisen on reagoitava syytökseesi. Sinun syytöksesi voi saada muut uhrit kertomaan mitä heille itselleen on tehty. Tämä voi johtaa tekijän oikeuden eteen.
Älkää siis antako anteeksi vaan pakottakaa syylliset esiin. Se ehkäisee tulevia tekoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (222)

Uutisvirta

19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
18:34
Asukas säilytti puita hiljan lämmitetyssä leivinuunissa – kytevät puut puskivat omakotitalon täyteen savua
18:01
Utajärven ja Taivalkosken paloasemille saadaan uudet pelastusveneet tällä viikolla – vanhat myydään huutokaupassa
17:13
Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut – vähennystarve noin 400 henkilöä
16:56
Ennuste: Suomelle 2,15 mitalia Tokion olympiakisoista
16:41
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus aloitti ilmastostrategian päivitystyön
189
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
28
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
25
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan
22
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

169 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image