Kotimaa

Tutkija: Suomalaisten sotajulmuudet yhä tutkimatta

Kotimaa 28.4.2013 5:11
STT

Suomalaisten tekemät julmuudet sota-aikana ovat vielä tutkimatta, arvioi suomalaistutkija.

- Suomalaisten tekemät vankien ampumiset, ruumiiden häpäisyt, raiskaukset, marginalisoidut miehet ja poliittisten vankien kohtalo rintamalla ovat asioita, joita ei ole vielä tutkittu toisin kuin esimerkiksi Saksassa, sanoo naistutkimuksen emerita professori Kaija Heikkinen.

Myös suomalaissotilaiden toimista ja suhteista Itä-Karjalassa on vähän tietoa. Toimittaja Pauliina Salmisen tuoreessa kirjassa Miehittäjän morsiamet tätä on tarkennettu. Muun muassa kuulustelupöytäkirjoja ja rakkauskirjeitä tutkineen Salmisen mukaan suomalaiset solmivat runsaasti suhteita itäkarjalaisiin naisiin, mutta myös hyväksikäyttivät, raiskasivat, pakottivat abortteihin ja ostivat naisia. Lapsia syntyi ainakin 500.

Rintamanaisia tutkinut Heikkinen kertoo lottien vaienneen miesten suhteista.

- He sulkivat silmät ja korvat miesten maailmalta. He eivät halunneet nähdä miehiä maksullisten naisten kanssa eikä irto- tai rakkaussuhteita.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Suomesta osallistui Waffen-SS -joukkoihin Saksan itärintamalle rapiat 1 200 suomalaista vapaaehtoista miestä. Samaan aikaan samoissa Waffen-SS -joukoissa soti samassa rintamassa tuhansia muita ulkomaalaisia Neuvostoliittoa vastaan.

Suomessa edelleen ilmeisestikin hymistellään, että meidän Panttipataljoonamme ei tehnyt hirmutekoja siellä Venäjänmaalla, vaan oltiin isänmaan asialla vaan? Tämä on vain esimerkki, missä ollaan oltu tappamassa ja raiskaamassa.

Kuten tänään nähtiin Lahdessa Fellmanin pelloilla, niin meillä on arpi edelleen omassakin historiantutkimuksessa vuosilta 1917-18.

"Sota on sellaista", kommentit lähinnä naurattavat. Lukekaa ihmiset ja ottakaa selvää. Se on ainoa keino estää tulevien sotahirmujen teot ja vetää niihin kansakuntia mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika paljon eroaa Suomen virallinen historia veteraanien saunapuheista... Kyllä julmuudet ja rikollisuudet tulee tutkia puolin ja toisin. Se että toinen oli rikollisempi kuin toinen ei oikeuta sen "puhtaamman" osapuolen julmuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kriittisesti asioihin suhtautuvat ja talonpoikaisjärjellä varustetut ihmiset kyllä ymmärtävät mitä sodassa tehdään...tietysti yhteiskunnan yläkerroksissa saattaa olla jonkinlaista tarvetta tutkimalla tuollaisia asioita puhdistautua itse ja asettua niiden ylä-ja ulkopuolelle...tai saahan tutkimuksilla akateemista aineistoa ihmisten käyttäytymisestä, josta voi olla hyötyä pantaessa toimeen erilaisia päätöksiä sisä-,ulko ja talouspolitiikassa...voidaan esim ennustaa vaikutusta prostitution,raiskausten, aborttien määrään jne. ja siinä suhteessa päästä tarkemmin haluttun päämäärään, mikä se sitten lieneekin,herra paratkoon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki epäedullinen historia pimitetään. Sotajulmuudet, kenttäoikeus tuomiot, Tiitisen listat,...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joillakin on tarve kaivaa saastaa ja ikävyyksiä. Koko ajan maailmassa tapahtuu epäoikeudenmukaisuutta, hyväksikäyttöä normaalisuhteissakin. Nykyisin unohdetaan, että sota on sotaa, jossa voi kuolla. Rauhanturvaajakin sitoutuu siihen. Jos nuori on viettänyt parhaan elämänsä sodassa, voi odottaa ylilyöntejä vihollisiaa kohtaan. Onneksi olemme nyt sivistyneitä, vai??????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää tutkimusta kaipaisivat vielä neuvostoliittolaisten "partisaanien" tekemät hirmuteot Suomen puolella. Kokonaisia perheitä ja jopa kyläkuntia murhattiin ja ihmisiä vietiin mukanakin. Ne olivat terroritekoja ja pahemman luokan sotarikoksia. Niihin ei ollut oikeutusta, niin kuin joku on väittänyt, sillä, ettei rajaseudun väkeä oltu evakuoitu. Venäjällä niitä pidetään "partisaanien" tekeminä sankaritekoina, joista on palkittukin. Jotkut suomalaiset tutkijatkin kutsuvat näiden tekojen tekijöitä virheellisesti partisaaneiksi. Partisaani on isänmaallinen, maanalaisen vastarintaliikkeen jäsen, joka taistelee maahan tunkeutunutta vihollista vastaan, esimerkkinä vaikkapa Pariisin vastarintaliikkeen toiminta natsimiehittäjiä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö noita partisaanisurmia ole tutkittu ole tutkittu aikalailla, onhan noista tehty ohjelmia telkkariin ja kirjojakin. Sitä vain ihmettelen, että miksi näitä partisaanien tekosia vedetään esille tässä yhteydessä? Onko tarkoituksena se, että noiden partisaanien teot tekisivät jotkut suomalaisten sotarikokset hyväksytyiksi. Miksi ihmeessä tämmöinen hirveä haloo, jos joku haluaisi tutkia suomalaisten tekemisiä? Onko joillain halu suojella joitain, vain onko kyseessä vain suomalaisten halu pitää yllä myyttiä suomalaisten paremmuudesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkästään Petroskoin suomalaisilla keskitysleireillä kuoli yhden vuoden (1942) aikana yli 3500 vanhusta, naista ja lasta nälkään ja sen seurauksena sairauksiin. Venäläiset partisaanit tappoivat vajaa 200 suomalaista siviiliä koko sodan aikana. Kumpaakaan ei pidä painaa villaisella mutta suomalaisten tappamista siviileistä on oltu hiiren hiljaa. "Eihän suomalainen sotilas voi tehdämitään sopimatonta, eihän".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuo olisi ollut sodän jälkeisen ajan Valpon hommia. Ei vissiin aika riittänyt, kun piti kiirettä "sotasyyllisten" rankaisemisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Mehän sitä pahhuutta tehhään, muut ne vaan turvallisuuttaan suojeloo kun rajoja ylittävät."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläiset aloittivat sodan, joten he ansaitsivat kaiken sen julmuuden mitä he meiltä saivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia olisi hyvä tutkia, tutkimustietohan on jo olemassa jonkin verran mutta se on venäläisten tekemää.Sekin tieto on hyvin hajanaista ja vajaata.Sotaa on hyvä käsitellä monipuolisesti, ihan senkin takia ettei siitä jäisi "kiiltokuvamaista" näkemystä mikä valitettavasti tuntuu suomeen nykypäivinä muodostuneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi revitää auki yli 70 vuotta vanhoja haavoja.Onko tämä tahallista alas painamista näin veteraanien päivän kunniaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso osa kommentoijista näyttää olevan myös sitä mieltä, että polkupyörä- ja autovarkauksia, kauppojen ryöstöjä, raiskauksia ja kavalluksia ym. ei kannatta tutkia nykyäänkään, koska tapot ja murhathan ne isompia rikoksia on. Vai miten tuo "logiikka" pitäisi ymmärtää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tuotte Venäjää tähän mukaan, eihän se liity suoranaisesti siihen ollenkaan, mitä ikävyyksiä suomalaiset sotilaat tekivät?

Kaikki tieto on hyvästä, vaikka tieto olisikin arkaluontoista ja häpeällistä. Ei Suomi mikään puhtoinen maa ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä on tietenkin mukana jutun tietolähteenä eli tuo "tieto" on peräisin venäläislähteistä. Pitää ymmärtää, ettei vihollismaan esittämä tieto ole objektiivista, vaan mahdollisimman epäedullista miehittäjää kohtaan. Varmaankin Suomen sota-arkistoista löytyy tietoa ja onhan vielä melkoinen joukko elossa suomalaisiakin, jotka olivat tuolla alueella. Varmaankin siellä tapahtui ikäviä asioita ja jopa julmuuksia. Näinhän se miehittäjä menettelee, eikä Suomi liene poikkeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillistä, että näistä asioista uskalletaan puhua kunnolla vasta sitten kun viimeisetkin veteraanit ovat haudassa tai haudan partaalla. Näinhän kävi myös sisällissodan osalta. Kuvaavaa on, että ainakin vielä 80-luvulla oli mahdoton saada historian väitöstä läpi jos käytti sodasta muuta ilmaisua kuin vapaussota. Ottakaamme mallia aseveljistämme, saksalaisista, jotka ovat joutuneet käymään paljon raskaamman prosessin tehdessään tiliä natsi-ajoistaan. Puhtain asein puhtaan asian puolesta, joopa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen historianopetus on kyyyllä aika pitkälle kommunistien ja taistolaisten tulkintoja asioista. Kävin muuten peruskoulun ja lukion 1970-1980 -luvuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen historianopetus koskien toisen maailmansodan historiaa on kyllä ollut jossain määrin puutteellista, vuosikymmeniä suomalaisille on totena on opetettu asioita jotka sodanaikainen sotapropanganda koneisto loi.Pääpiirteteittäin asiat on kyllä opetettu oikein mutta yksityiskohdissa on oppi ollut suoraan sodanaikaisen liiottelu tiedotuksen mukaista.Myyteistä olisi olisi hyvä päästä eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen kyllä kokenut että meillä on opetettu kouluasteella juurikin sitä "voittaneen puolen historiaa" ja totuutta. Ehkä olisi hyvä päästä noista taistolaisvuosien aikaisista virallisista totuuksista viimein eroon? Samalla voisi kyllä jo aloittaa 60- ja 70-luvun likapyykin pesunkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

9:07
Henkilöauto suistui Pohjantieltä Oulussa puolenyön aikaan
8:33
Parhaat paikat menivät heti kättelyssä – ruuhkat Muhoksen Suviseuroihin olivat niin pitkät, että portit päätettiin avata aiemmin
8:14
Loppuunmyyty Qstock rikkoo jälleen kävijäennätyksensä – festivaalille odotetaan yhteensä 40 000 kävijää
8:00
Maistuisiko mehujää kesän trendidrinkistä tai kermainen jäätelö, joka maistuu limepiirakalta? Itse tehdyissä jäätelöissä sinä päätät maut Tilaajille
7:38
Migri: Vastaanottokeskuspaikkojen määrää vähennetään noin 800 paikalla – muutama vastaanottokeskus lakkautetaan kokonaan
7:00
Katsoja tuntee olevansa salakatselija, kun lapsi paljastaa vanhemmilleen sukupuolisen suuntautumisensa – dokumentti hämmentää avoimuudellaan
7:00
Naisten rakkaustarinassa on kaikki pelissä – pääroolit menivät oikeisiin osoitteisiin Rooney Maralle ja Cate Blanchetille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Jos Venäjä ottaa Suomen

80 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Hyvä Pudis. Turistin toholakkeet ajelee ihmisten päälle, kun kattelee pitkin jokien varsia. Sillälailla. Lue lisää...
Oulun poika

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image